Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG
 
 Jehovan todistajien kokouksessa puhuttiin verkkolahjoituksista
03.02.2021 Johanneksen poika
Kuva: JW.ORG

Suomen Jehovan todistajien etäkokouksissa on kerrottu uudesta tavasta lahjoittaa rahaa seurakunnille ja järjestölle.

Kastetut julistajat voivat nyt myös Suomessa tehdä verkkolahjoituksia. Lahjoituksia voi tehdä Visa ja MasterCard -pankki ja -luottokorteilla. Rahankeräyslaki edellyttää sitä, että julistajalle luodaan seurakunnan tietoihin yhdistetty JW.ORG -käyttäjätili. Jos hän haluaa lahjoittaa verkossa, hänen täytyy ottaa yhteyttä sellaiseen seurakunnan veljeen, jolle on annettu tehtäväksi auttaa DONATE.JW.ORG:n käyttöönottoon liittyvissä asioissa.

Kokouksessa huomautettiin, että kenenkään ei tarvitse tehdä mitään muutoksia lahjoitusten suhteen, jos on voimassa järjestely, jossa pankkitililtä siirretään lahjoitus vaikkapa maailmanlaajuisen työn tukemiseen tai seurakunnan tarpeisiin.

Verkkolahjoituksessa on kyse vaihtoehdosta tilisiirron sijaan.Seurakunnan kokouksissa näytettiin video Miten tehdä verkkolahjoitus luotto- tai pankkikortilla?:

Jehovan palvelijat ovat anteliaita ihmisiä. Yksi monista tavoista ilmaista anteliaisuutta on lahjoittaminen. Meille on tuttua, että paikallisella valtakunnansalilla on lahjalaatikko maailmanlaajuisen työn tukemista varten. Jonkin aikaa sitten järjestö teki lahjoittamisen mahdolliseksi myös verkossa. 


Kuva: JW.ORG

Jotkut miettivät, miten tällainen lahjoittaminen oikein tapahtuu. Lahjoitussivustolle pääsee JW Library -sovelluksen tai JW.ORG-sivuston kautta. Eri maissa lahjoittaminen onnistuu eri tavoilla. Sivustolla näet, mitä lahjoitusmahdollisuuksia sinulla on.

Miten verkkolahjoittaminen toimii käytännössä? 

Monissa maissa JW.ORG:ssa lahjoittaminen onnistuu luottokortilla ja joillakin pankkikorteilla. Voit tehdä verkkolahjoituksia, kun luot sivustolle käyttäjätilin. Tämä tekee sekä lahjoituksen antamisen että käsittelemisen helpommaksi.

1. Korinttilaiskirjeen 16:2:n periaate kannustaa meitä panemaan säännöllisesti jotain sivuun sen mukaan kuin meillä on varaa. Tämä on mahdollista myös verkkolahjoittamisessa. Voit valita toistuvan lahjoituksen, jolloin summa lähtee automaattisesti tililtäsi joka kuukausi.

Videolla sisar kertoo:

Minulle vaikeinta lahjoittamisessa oli muistaa laittaa rahat lahjalaatikkoon. Mutta yhtenä päivänä minä huomasin, että JW:ORG:ssa voi tehdä verkkolahjoituksia. Ja parasta oli se, että siellä pystyi valitsemaan toistuvan lahjoituksen niin että sama summa lähtee automaattisesti joka kuukausi. Sain joka kuukausi kuitin, ja siitä minä tiedän, että lahjoitus on mennyt läpi. Tuntuu tosi hyvältä, kun voin säännöllisesti antaa jotain Jehovalle. Ja se on vielä helppoa."Tämä seurakunnissa katsottu video on tehty maailmanlaajuiseen käyttöön. Suomessa JW Libraryn alariville tulee ilmoitus: "Mikäli asut Suomessa, verkkolahjoitusmahdollisuus ei ole käytössä tällä hetkellä" kun painaa lahjoitus-painiketta.

Koska Suomessa rahankeräyslaki on tiukka verrattuna muihin maihin, Suomessa se edellyttää sitä, että kirjautuu ensin Donate-sivulle. Sitten avautuu mahdollisuus tehdä verkkolahjoitus. Kirjautumalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla aukeaa valikot, joista videolla oli kyse.
Huomautukset:

Jehovan todistajilla ei ole voimassa olevaa rahankeräyslupaa. Poliisihallituksessa on kuitenkin edelleen vireillä toinen heidän vuonna 2018 jättämistään rahankeräyslupahakemuksista.

Uusi rahankeräyslaki mahdollistaa uskonnolliselle yhdyskunnalle kolehdin keräyksen lisäksi myös niin sanotun jäsenkeräyksen, joka ei edellytä rahankeräyslupaa. Tällöin tarkoitetaan kuitenkin toimintaa, jossa nimenomaisesti lahjoituspyyntö kohdistetaan vain ja ainoastaan yhdyskunnan virallisiin jäseniin. Jäsenkeräystä ei ole mahdollista laajentaa tämän ulkopuolelle.

Tämä herättää luonnollisesti kysymyksen: Ketkä ovat Jehovan todistajien seurakuntien virallisia jäseniä? Lyhyesti vastattuna heitä on Suomessa noin 100, ja he kaikki ovat miehiä ja seurakunnan vanhimpia. Kukaan nainen ei ole Suomessa virallisen seurakunnan virallinen jäsen. He ovat yhdyskuntajärjestyksen mukaan vain "ulkojäseniä".

Tätä asiaa kannattaa hiukan avata.

Jos uskonnollinen yhdyskunta voi rahankeräyslain muuttumisen jälkeen suorittaa keskuudessaan rahankeräystä ilman rahankeräyslupaa, onko mahdollista kerätä sellaisten Jehovan todistajien keskuudessa, jotka eivät edes ole virallisesti seurakunnan jäseniä?

Tilanne on nimittäin sellainen, että Jehovan todistajien yhdyskuntaan kuuluu vain suuruusluokkaa 100 jäsentä Suomessa. He kaikki ovat miehiä ja he kaikki ovat seurakunnan vanhimpia. Naisilla ei ole sääntöjen mukaan edes teoriassa mahdollisuutta olla seurakunnan jäsen. Yli 99% kaikista seurakuntalaisista on vain "ulkojäseniä", jotka kuuluvat epävirallisiin paikallisseurakuntiin. Virallisia rekisteröityjä "seurakuntia" on vain parikymmentä, ja niiden ainoa tarkoitus on hallinnoida ja omistaa valtakunnansaleja ja muita kiinteistöjä. Asia käy selväksi Jehovan todistajien Yhdyskuntajärjestyksestä. Hyvin harva Jehovan todistaja tietää sen, että ei itse virallisesti edes kuulu seurakuntaan. Asiaa ei pidetä seurakunnissa esillä millään tavalla, se pikemminkin pyritään piilottamaan.

Tästä löytyy juttua yhdyskuntajärjestyksestä, sivulla on linkki myös koko yhdyskuntajärjestykseen.

Havainnollinen kaavio yhdyskuntajärjestyksestä:


  
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity