Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG
 
 UUT:n historiikki on julkaistu
18.03.2021 Johanneksen poika


 
"Suomessa on luultavasti maailman parasta järjestötoimintaa hengellisen väkivallan uhrien auttamiseksi."

Näin alkaa uusi historiikkiteos, joka kertoo yli 30 vuotta toimineesta Uskontojen uhrien tuki UUT ry:stä. Yhdistys rekisteröitiin vuonna 1993, mutta se oli jo sitä ennen toiminut muutaman vuoden. Ensimmäinen vertaistukitapaaminen oli kirjan mukaan tapahtunut jo vuonna 1987 Tampereella.

Historiikin on koonnut UUT:n nykyisen hallituksen varapuheenjohtaja Erno Vanhala. Hän teki todella perusteellista työtä tutkiessaan asioita ja haastatellessaan kirjaa varten yli kahtakymmentä UUT:n toiminnassa mukana ollutta henkilöä.

Kirjassa on 85 sivua. Se on julkaistu painettuna perinteisenä kirjana, mutta lähiaikoina siitä tulee myös PDF-versio, jonka voi ladata itselleen UUT:n nettisivujen kautta. Katso kirjan kansi isompana tästä.

Miten Uskontojen uhrien tuki UUT ry sai alkunsa?

Kirjassa kerrotaan näin:

Ylen radiolähetykseen lauantaina 7. helmikuuta 1987 haastateltiin entisiä Jehovan todistajia Maija ja Jaakko Auteroa ja paria viikkoa myöhemmin entisiä mormoneja Pentti ja Terttu Forsellia (silloiset Maljaset) sekä entistä Jehovan todistajaa Holger Richteriä. Ohjelman jälkeen Yleisradio sai puheluita, joissa lähetyksen kuuntelijat purkivat negatiivisia kokemuksiaan uskonnoista; kuinka toiset uskonnolliset yhteisöt kohtelivat jäseniään - ja varsinkin entisiä jäseniään - huonosti. Tämä aiheutti keskustelua. Soittajat kyselivät, eikö asialle kannattaisi tehdä jotain. Tietysti kannattaisi tehdä, mutta mitä? Yleisradio ei ollut organisaatio, jonka tehtävänä oli auttaa ihmisiä.

Myöhemmin Terttu Forselilla tulisi olemaan suuri rooli ihmisten auttamisessa. Kirjassa selitetään:

Yleisradiosta soitettiin Terttu Forselille ja kysyttiin voisiko hän ottaa vastaan puheluita, joita heille tuli. Terttu myöntyi ja sen jälkeen puhelin alkoi soida. Kesti hetki ja verkostoja alkoi syntyä. Pentti ja Terttu Forsell tarttuivat toimeen muutaman muun asiasta kiinnostuneen kanssa.Yhdistyksen alkutaival oli melko tavalla erilainen kuin nykytilanne. Puhelin oli tärkeässä roolissa, ja myös kirjeitä kirjoitettiin. Vertaistukitapaamisten tiedottaminen oli hankalaa. Nykyisin netti on helpottanut tiedottamista ja ihmisten tavoittamista.

Uskontojen uhrien tuki UUT ry on vuosien mittaan kasvanut sekä kooltaan että näkyvyydeltään. UUT:lla on kolme tärkeää roolia:
 • vertaistuki
 • tiedottaminen
 • vaikuttaminen
UUT:n toiminnassa on alusta asti ollut tärkeänä periaatteena se, että UUT on uskonnollisesti sitoutumaton eikä se tee teologisia kannanottoja. Näin se on voinut keskittyä ydinalueisiin: vertaistuen järjestämiseen, yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja tiedottamiseen.

UUT on osallistunut vuosien varrella monenlaisiin tapahtumiin:
 • kirjamessut
 • lukiovierailut
 • maailma kylässä -festivaalit
 • mielenterveysmessut
 • hengen ja tiedon messut
 • jne.
UUT on ollut järjestämässä myös seminaareja. Viimeisin oli helmikuussa 2020, johon osallistui myös useiden uskonyhteisöjen edustajia. He keskustelivat hengellisen väkivallan ongelmista. Mukana uskonyhteisöistä olivat:
 • MAP-kirkko
 • Suomen helluntaikirkko
 • Suomen evankelisluterilainen kirkko
Sen lisäksi kuulijoiden joukossa oli mm. vanhoillislestadiolaisten edustajia.

Näin ollen UUT on onnistunut solmimaan keskusteluyhteyden monien uskonyhteisöjen kanssa. Poikkeuksena on Jehovan todistajat, jotka kieltäytyivät kutsusta.

UUT:n viime vuosien hallitukset ovat olleet hyvin laajapohjaisia. Hallituksissa on ollut edustettuna:
 • entiset Jehovan todistajat
 • entiset lestadiolaiset
 • entiset helluntailaiset
 • entiset mormonit
 • ym.

UUT:n hallitus vuosimallila 2018: Takana Erno Vanhala ja Elina Multisilta, edessä puheenjohtaja Pia Puolakka, Jarno Parviainen, Sami Nykter ja Irmeli Puntari. Kuva: Joni Valkila

Nykyisin UUT on levittäytynyt laajasti sosiaalisiin medioihin, mm. Facebookissa on useita suljettuja ryhmiä, joissa voi keskustella luottamuksellisista asioista. UUT:lla on nykyisin myös YouTube-kanava.

UUT:n vaikutustoiminnassa on yksi piirre, joka kaipaisi muutosta. UUT:n toiminnanjohtaja Joni Valkila kertoo näin:

Varsinkin entisten Jehovan todistajien yhteisö on vaikuttanut vahvasti UUT:ssa, mutta entiset vanhoillislestadiolaiset eivät ole olleet mukana vaikuttamassa UUT:n toimintaan yhtä näkyvästi. Yksittäisiä vanhoillislestadiolaistaustaisia on toiminut UUT:ssä, mutta varsinaista yhteisöä ei ole vielä muodostunut.

Joni Valkila haluaisi UUT:n näkyvän väkevämmin entisten vanhoillislestadiolaisten parissa; lestadiolaisuus on kuitenkin niin suuri vaikuttaja Suomessa.

Kirjan lopussa kirjan kirjoittaja Erno Vanhala toteaa:

Ensimmäiset 30 vuotta pitivät sisällään vauhtia, monenlaista tapahtumaa ja sattumuksia. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan, sitä emme vielä tiedä, mutta suurella mielenkiinnolla seuraan UUT:n työtä ja pyrin itsekin auttamaan yhdistystä eteenpäin. Maailma muuttuu koko ajan ja siinä samassa niin uskonnot kuin niiden pyhien tekstien tulkinnatkin. Ei ole kuitenkaan näköpiirissä, että UUT:n työ olisi loppumassa. Palataan asiaan vaikkapa yhdistyksen täyttäessä 50 vuotta.
  

 
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity