Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG
 
 IS: Jehovan todistajien johto­henkilöitä epäillään rahankeräys­rikoksesta – ”Puhutaan miljoonista euroista”
14.04.2021 Johanneksen poika


 
Jehovan todistajien suhtautuminen rahankeräykseen on aina ollut "outo". He vakuuttavat, että heidän kokouksissaan ja konventeissaan ei kerätä kolehtia. Tässä on esimerkki vuoden 2017 konventtikutsusta:Kun Jehovan todistajilla ei ole rahankeräyslupaa, he voivat kerätä valtakunnansalissa ja konventtisalissa rahaa laillisesti vain kolehtipykälän avulla. Jos heillä ei ole kolehtia, he eivät saa kerätä edes kokousten aikana rahaa.

Mitä rahankeräyslaki tästä sanoo?

Onko kolehti rahankeräystä?

Tavallaan on, sillä kolehti on rahalahjoitus, jota pyydetään yleisöltä. Kolehdista on kuitenkin rahankeräyslaissa oma säännöksensä, joka mahdollistaa kolehdin keräämisen ilman rahankeräyslupaa, mutta ei kenelle tahansa eikä miten tahansa.

Kolehdin kerääminen ilman rahankeräyslupaa edellyttää, että kolehdin kerääjä on uskonnollisten yhdyskuntien rekisteriin merkitty uskonnollinen yhdyskunta. Lisäksi kolehdin kerääminen ilman lupaa edellyttää sitä, että kolehti kerätään julkisen uskonnonharjoituksen yhteydessä ja vain siihen osallistuvien keskuudessa. Kolehdin kerääminen esimerkiksi internetissä ei siten ole mahdollista ilman rahankeräyslupaa. Kolehtia ei myöskään ole sallittua kerätä ilman rahankeräyslupaa etäyhteyden avulla tilaisuutta seuraavilta.


Näin ollen on selvää, että Jehovan todistajat keräävät kokouksissa ja konventeissa "kolehtia", vaikka mitään kolehtihaavia ei olekaan käytössä.

Mutta Jehovan todistajien järjestö on kerännyt rahaa vuosikaudet ilman rahankeräyslupaa mm. Vartiotorni-lehdissä olevien tilinumeroiden kautta. Nämä tilinumerot ovat olleet näkyvissä myös Internetissä Jehovan todistajien virallisilla sivuilla. Poliisihallitus määräsi tilinumerot poistettavaksi netistä viitisen vuotta sitten, koska rahankeräyslupaa ei ollut.

Miksi Jehovan todistajat eivät ole hakeneet rahankeräyslupaa?

Kysymykseen voi huomauttaa, että he ovat kyllä sitä muutama vuosi sitten hakeneet, mutta jättivät hakemuksen kesken, ilmeisesti siitä syystä, että Jehovan todistajien olisi ollut pakko avata tilitietonsa. Niistä olisi tullut julkisia, eikä sitä haluttu. Olisi ollut varsin kiusallista, jos tilitiedoista olisi paljastunut jatkuvat rahavirta Atlantin yli Jehovan todistajien päätoimistoon.

Katsotaan sitten, mitä Ilta-Sanomien toimittaja Miika Viljakainen kirjoitti Jehovan todistajien rahankeräyksestä.
 

Rikosepäily liittyy muun muassa Vartiotorni-lehdissä julkaistuun lahjoitustilinumeroon. Vartiotorni on Jehovan todistajien julkaisema hengellinen lehti. ­KUVA: JARNO MELA

Miika Viljakainen
6:02


JEHOVAN todistajien johtohenkilöitä epäillään rahankeräysrikoksesta. Juttu on parhaillaan syyteharkinnassa.

Valtionsyyttäjä Mika Appelsin kertoo, että rikoksesta epäiltyjä henkilöitä on kymmenkunta. Epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Keskeinen problematiikka pyörii Jehovan todistajien Vartiotorni-lehtien ja internetsivujen ympärillä. Lehdissä ja internetsivuilla oli jaettu Jehovan todistajien lahjoitustilin numeroa, ja tämä oli tehty ilman rahankeräyslupaa.

– Poliisihallituksen käsityksen mukaan se olisi vaatinut luvan. Uskonnollisilla yhteisöillä on mahdollisuus kerätä uskonnon harjoittamisen yhteydessä kolehtia ilman rahankeräyslupaa, mutta muu rahan kerääminen toimintaa varten vaatii lain mukaan luvan, sanoo Appelsin.

– Rikoksesta epäillyt ovat tästä toiminnasta vastanneita henkilöitä.


Valtionsyyttäjä Mika Appelsin. ­KUVA: VESA MOILANEN

Jehovan todistajia on Suomessa noin 17 000. Jehovan todistajien internetsivujen mukaan uskonnollisen yhdyskunnan toiminta rahoitetaan pääasiassa Jehovan todistajilta saatavilla vapaaehtoisilla lahjoituksilla. Sivujen mukaan lahjoituksia käytetään järjestön uskonnollisen toiminnan lisäksi humanitääriseen apuun.APPELSININ mukaan kokonaisuus ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen. Asiaa on selvitelty vuosia ja jutun esitutkinta valmistui viime vuoden syksynä.

Esitutkinnassa ei pystytty selvittämään tarkasti sitä, kuinka paljon rahaa kyseisellä lahjoitustavalla oli kerätty. Rahaliikenteen mittaluokka on joka tapauksessa suuri.

– Kun kysymys on vuosien ajasta, jäseniä on tuhansia ja toiminta rahoitetaan paljolti lahjoituksilla, kyllä siitä iso kokonaissumma tulee. Puhutaan miljoonista euroista.

Appelsin arvioi, että syyteharkinta valmistuu tämän kevään aikana. Syyteharkinnassa syyttäjä ratkaisee, nostetaanko henkilöitä vastaan syyte vai ei.

Ilta-Sanomat pyysi kommenttia asiaan myös Jehovan todistajilta ja puheenjohtaja Jukka Ropposelta. Tiedottaja Jukka Palonen sanoo, etteivät Jehovan todistajat halua kommentoida keskeneräistä asiaa. Hän lähetti asiasta lyhyen lausunnon sähköpostitse.

– Toimimme tässä asiassa täydessä yhteistyössä viranomaisten kanssa. He ovat esittäneet asiasta oikeutettuja huolenaiheita, mutta uskomme, että antamamme selvitys asiasta vastaa heidän kysymyksiinsä. Koska asian käsittely heidän kanssaan on vielä kesken, tässä vaiheessa ei ole asianmukaista kommentoida asiaa tämän enempää.

Jatkuu...
 


Lue uutinen kokonaan Ilta-Sanomien sivuita.
 
 
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity