Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG
 
 Jehovan todistajat haluavat myydä Varkauden konventtisalin ja valtakunnansalin ja rakentaa uuden valtakunnansalin
14.05.2021 Johanneksen poika


 


YLE kirjoitti 21.10.2020, että osa Varkauden Joutenlahden asukkaista ei halua naapurustoonsa Jehovan todistajien rakennusta. Se johtuu YLE:n mukaan siitä, että asukkaat epäilevät muun muassa liikenteen vilkastuvan sekä rakennuksen ulkonäköä vankilamaiseksi.


Kuva: Wikipedia / Tiia Monto
 
Varkaudessa ryhmä Joutenlahden asukkaita vastustaa Jehovan todistajien tilojen rakentamista naapurustoonsa. Varkauden kaupunki on päättänyt luovuttaa Jehovan todistajien Kuopion seurakunnalle tontin Joutenlahdesta.

Yksitoista alueen asukasta on allekirjoittanut oikaisuvaatimuksen, jossa vaaditaan päätöksen kumoamista ja tontin jättämistä puistoalueeksi. Varkauden tekninen lautakunta hylkäsi kuitenkin oikaisuvaatimuksen.

Asukkaiden mukaan liikennemelu voisi lisääntyä ja autoja saatettaisiin parkkeerata katujen varsille parkkipaikkapulan takia.

Vaatimuksessa epäillään myös Jehovan todistajien uuden rakennuksen ulkonäköä, koska siitä ei ole olemassa suunnitelmia.

Tontin rakennusoikeus on 700 kerrosneliömetriä ja siihen saa rakentaa enintään kaksikerroksisen rakennuksen.Niitä lukijoita varten, jotka eivät tiedä, mitä eroa on Jehovan todistajien valtakunnansalilla ja konventtisalilla, esitetään pieni tietoisku:

Jehovan todistajien paikallisseurakunnat kokoontuvat kaksi kertaa viikossa valtakunnansaleissa pidettäviin kokouksiin. Läsnäolijamäärät ovat muutamasta kymmenestä vähän yli sataan.

Konventtisaleissa kokoonnutaan vain kahdesti vuodessa, ja sinne tulee Jehovan todistajia useista seurakunnista, läsnä on useita satoja Jehovan todistajia yhtä aikaa.

Huomautus: Koronapandemian aikana sekä kokoukset että konventit on pidetty etänä.

Jehovan todistajilla on Suomessa pari sataa valtakunnansalia ja kolme konventtisalia. Konventtisalit sijaitsevat Hämeenlinnassa, Varkaudessa ja Oulun lähellä Kellossa. Kellon sali on ollut myynnissä useita vuosia ja nyt Jehovan todistajat haluavat päästä eroon myös Varkauden konventtisalista. Miksi?

Aikaisemmin vuosia sitten Jehovan todistajat pitivät vuodessa kaksi kierroskonventtia konventtisaleissa, ne olivat molemmat kaksipäiväisiä. Sitten toinen kierroskonventti muutettiin yksipäiväiseksi "erikoiskonventiksi", ja viime vuosina on pidetty enää kaksi yksipäiväistä kierroskonventtia. Näin ollen konventtisalien käyttöaste on puolittunut alkuperäisestä. Jehovan todistajat ovatkin alkaneet vuokrata tiloja sen sijaan, että kokoontuisivat aina omissa kiinteistöissään. Turhat kiinteistöt on päätetty myydä.

Tarkastellaan vähän Varkauden Jehovan todistajien kiinteistöjen tilannetta Warkauden lehden uutisoinnin pohjalta.

24.09.2020 Warkauden lehti julkaisi jutun:

Jehovan todistajat muuttavat syrjempään Prisman ja elämyskeskuksen vierestä. Seurakunnan mukaan pienempikin tila riittää paikallisiin kokoontumisiin


Kuva: Wikipedia / Alueveli

Lehdessä kerrottiin, että Jehovat todistajat lunastaa kaupungilta uuden tontin valtakunnansalia varten. Seurakunnan uusi valtakunnansali rakennetaan lähelle nykyistä valtakunnansalia, Käärmeniementien ja valtatie 23:n kulmaan, Joutenlahden puolella olevan puiston laitaan.

Jehovan todistajat eivät ala heti rakentaa uutta valtakunnansalia. Jehovan todistajien tiedottaja Jukka Palonen kertoo, että rakentaminen alkaa aikaisintaan keväällä 2022. Uuteen saliin tulee noin 130 istuinpaikkaa.

Nykyisin Varkaudessa on samassa kiinteistössä sekä valtakunnansali että konventtisali. Uudessa tilanteessa Varkaudessa ei enää olisi lainkaan konventtisalia vaan vain oman seurakunnan tarpeisiin rakennettu uusi valtakunnansali. Jukka Palonen toteaakin, että heillä ei ole välttämätöntä tarvetta pitää enää omaa suurta kokoussalia (konventtisalia).

Warkauden lehden jutussa mainittiin, että Jehovan todistajat ovat viime vuosina myyneet tai yrittäneet myydä useita valtakunnansaleja eri puolilla maata. Lisäksi lehdessä kerrottiin, että yhteisöön kriittisesti suhtautuva johanneksenpoika-sivusto on listannut verkkosivuillaan noin 30 eri puolilla maata myynnissä ollutta valtakunnansalia. Esimerkiksi Raumalla entinen valtakunnansali on myyty biljardisaliksi.

Palosen mukaan Jehovan todistajilla on Suomessa lähes 300 seurakuntaa ja 200 omaa kokoontumispaikkaa eli valtakunnansalia.

Aiheesta voi lukea lisää Warkauden lehden sivuilta.Muutamaa päivää myöhemmin Warkauden lehti kirjoitti lisää Jehovan todistajien uudesta valtakunnansalista. 30.09.2020 uutisessa kerrottiin näin:

Varkauden Jehovan todistajien uudelle tontille on tulossa vain 30–40 parkkipaikkaa.

Alueen asukkaat pelkäävätkin parkkipaikkoja olevan liian vähän. Siksi asukkaat vastustavat salihanketta tässä muodossa.

2 000 neliön tontille on tulossa noin 200 neliön valtakunnansali.

Parkkipaikkatilanteesta voi lukea lisää täältä.Warkauden lehti teki samana päivänä toisenkin uutisen. Se oli otsikoitu:

Joutenlahtelaiset vastustavat uutta kirkkosalia: melu, parkkipaikka ja maisema huolena.

Joutenlahdessa kerätään nimiä valitukseen, jossa vastustetaan tontin luovuttamista Jehovan todistajien uutta kirkkorakennusta varten. Rakennusta suunnitellaan valtatie 23:n ja Käärmeniementien kulmauksessa olevalle tontille.

– Valitus on tekniselle lautakunnalle lähdössä, Joutenlahdessa asuva Anne Mustonen kertoi tuolloin.

Suora lainaus lehdestä:

Alueen asukkaita huolestuttaa melun lisääntyminen, kun valtatie 23:n ja asuinalueen välistä kaadetaan puita.

– Kun puut lähtevät ja tilalle tulee asfalttipiha, meteli voimistuu, Mustonen sanoo.

Huoli on myös maisemasta. Mustosen mukaan monen asukkaan, niin omakotialueella kuin kerrostaloissakin, puisto- ja järvinäkymät katoavat.

Tontti, jolle Jehovan todistajat uutta rakennusta suunnittelevat, on asemakaavassa merkitty yleisten rakennusten korttelialueeksi. Käytännössä tontti on ollut Joutenlahden rannassa olevan Esa Pakarisen puiston jatketta.


Kuva: Warkauden lehti

Lisää aiheesta täällä.21.10.2020 tarina jatkui. Warkauden lehti teki uutisen aiheesta:

Joutenlahtelaiset halusivat perua tontin luovutuksen Jehovan todistajille, lautakunta oli toista mieltä.

Suora lainaus lehdestä:

Yhteensä 11 lähialueen asukasta jätti tekniselle lautakunnalle oikaisuvaatimuksen siitä, että lautakunta oli luovuttanut Joutenlahdesta tontin Jehovan todistajien uutta kirkkorakennusta varten. Tontti on valtatie 23:n ja Käärmeniementien risteyksessä, puistoalueen reunassa.

Lautakunta käsitteli oikaisuvaatimusta tiistaina ja päätti hylätä sen. Jorma Tanninen (ps.) esitti oikaisuvaatimuksen hyväksymistä, mutta ei saanut kannatusta.

Jehovan todistajille luovutettu tontti on ollut yleisten rakennusten tontti vuodesta 1992. Oikaisuvaatimuksen mukaan osa asukkaista on uskonut sen olleen liikerakennusten tontti.

Lue lisää aiheesta täältä.
   
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity