Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset

Kuva: JW.ORG, muokkaus: JP

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG, ellei toisin mainittu
 
 Jehovan todistajia valmistettiin vainoon yleisöesitelmässä 12.06.2021
14.06.2021 Johanneksen poika


 

Tommi Kauko, Kuva: JW Stream

Helsingin eteläisessä seurakunnassa puhuttiin yleisöesitelmässä Jehovan todistajien vainosta. Esitelmän aihe oli Kestäminen vainon alaisena. Puhujana toimi Tommi Kauko.

Kuka on Tommi Kauko?
  • Vuoden 1994 joulukuun 1. päivän Vartiotorni kertoo, että Tommi Kauko on käynyt Gilead-koulun.
  • Jehovan todistajien vuosikirja kertoo, että hän kuului 1999 alkaen Viron haaratoimistokomiteaan.
Esitelmän pitäjä Tommi Kauko tietää normaalia enemmän Jehovan todistajien vainoista ja ennen kaikkea Venäjän tilanteesta. Hän oli henkilökohtaisesti Venäjällä Suomen edustajana, kun useista maista matkusti korkea-arvoisia Jehovan todistaja -miehiä Moskovaan tukeakseen uskonveljiään korkeimman oikeuden muutoskäsittelyssä vuonna 2017.

Valtuuskunnan edustajat kävivät myös 21:ssä Moskovan suurlähetystössä esittämässä tarkat tiedot siitä, millaisia seurauksia Venäjän hyökkäyksestä Jehovan todistajia vastaan on ollut.


Valtuutetut vasemmalta oikealle: Alberto Rivera (Espanja), Peter Hamadej (Slovakia), Andrejs Gevla (Latvia), Ho Chung (Korea), Jaroslav Sivulski (Venäjä), Johann Zimmermann (Itävalta), Stefan Steiner (Sveitsi), Vasili Kalin (Venäjä), Tommi Kauko (Suomi), Mark Sanderson (Yhdysvallat), Robert Delahaije (Alankomaat), Marc Hansen (Belgia), Paul Gillies (Britannia), Lars-Erik Eriksson (Ruotsi), Tommy Jensen (Tanska), Jørgen Pedersen (Norja), Manfred Steffensdorfer (Saksa), Teemu Konsti (Liettua), Babis Andreopoulos (Kreikka), Tambet Ernits (Viro), Jean-Claude Pons (Ranska) - Kuva: JW.ORG

Tanskalainen Jehovan todistaja Dennis Christensen sai Venäjällä kuuden vuoden vankeustuomion. Vuonna 2019 Mark Sanderson ja jotkut muut vastuulliset veljet tapasivat kesäkuussa Denniksen vaimon Irinan Suomessa, johon hänet oli kutsuttu saamaan rohkaisua. Myös Tommi Kauko tapasi sekä Mark Sandersonin että Irinan.


Suomessa (vasemmalta oikealle): hallintoelimeen kuuluva Mark Sanderson, Irina Christensen ja Tommi Kauko, kuva: JW.ORGSitten siirrytään esitelmän aineistoon.


Alkulaulu, Kuva: JW Stream

Kestäminen vainon alaisena

Osa 1

Esitelmän aluksi Tommi Kauko kertoi kokemuksen Venäjältä. Perheen isä oli tuomittu kuuden vuoden vankeustuomioon.

Puhuja sanoi, että Jehovan todistajat ovat realisteja ja he haluavat valmistautua kaikkeen, mitä tulevaisuudessa voidaan kohdata.

Teema on puhujan mukaan ajankohtainen Jehovan todistajille, koska he elävät viimeisten päivien loppuosassa.

Hän viittasi 2. Timoteuskirjeen kolmanteen lukuun ja lainasi sieltä otteita:

(2. Timoteukselle 3:1–5) 3 Mutta haluan sinun tietävän, että viimeisinä päivinä tulee olemaan kriittisiä aikoja, joista on vaikea selviytyä. 2 Ihmiset tulevat olemaan itserakkaita, rahaa rakastavia, rehentelijöitä, ylimielisiä, pilkkaajia, vanhemmilleen tottelemattomia, kiittämättömiä, uskottomia, 3 vailla luonnollista kiintymystä, haluttomia tekemään sovintoa, panettelijoita, vailla itsehillintää, raivoisia, hyvyyden vihaajia, 4 petollisia, itsepäisiä ja ylpeitä. He rakastavat nautintoja, eivät Jumalaa. 5 Ulospäin näyttää siltä, että heillä on jumalanpelkoa, mutta sen voima ei vaikuta heidän elämäänsä. Pysy erossa sellaisista.

(2. Timoteukselle 3:12) 12 Kaikkia, jotka haluavat palvella Jumalaa antaumuksellisesti Kristuksen Jeesuksen yhteydessä, tullaan myös vainoamaan.

Tommi Kauko painotti näitä 12:n jakeen sanoja: Kaikkia, jotka haluavat palvella Jumalaa.

Puhuja selitti sitten, mitä kaikkea kuuluu vainoon. Kaikki eivät joudu vankilaan.

Sitten hän puhui Paavalin kärsimyksistä:

(2. Timoteukselle 3:11) 11 - - - ja tiedät, millaisia vainoja ja kärsimyksiä koin Antiokiassa, Ikonionissa ja Lystrassa. Kestin nuo vainot, ja Herra pelasti minut niistä kaikista.

Kuuntele osa 1 tästä (kesto noin 6 minuuttia 30 sekuntia)


Osa 2

Tommi Kauko kysyi seuraavaksi puheessaan:

Minkälaista vainoa sinä henkilökohtaisesti voit kohdata? Mihin pitäisi olla varautunut?

Hän vastasi itse:

Meidän oloissa vaino ei useinkaan ole fyysistä väkivaltaa. Se on enemmänkin henkistä väkivaltaa, ja sitä voi tulla yhteiskunnan taholta. Lehdissä on usein kamppanjoita meitä [Jehovan todistajia] vastaan. Työpaikalla ja koulussa on henkistä painostusta ja pilkkaa tai sellaista, jota kuvaillaan Matteuksen kymmenennessä luvussa.

(Matteus 10:35, 36) 35 Olen tullut aiheuttamaan jakautumista: poika on isäänsä vastaan, tytär äitiään vastaan ja miniä anoppiaan vastaan. 36 Ihmisen omista perheenjäsenistä tulee hänen vihollisiaan.

Tommi Kauko selitti, että jos vaino tulee oman perheen taholta, se on kaikkein haastavimpia tilanteita. Hän sanoi, että jos vaino tulee muiden ihmisten taholta, tai valtion taholta, tai "maailmallisten" ihmisten taholta, se on jollain tavalla ymmärrettävää. Mutta jos se tulee oman perheen tai sukulaisten taholta, ihmisten taholta, joiden pitäisi tukea ja rakastaa, niin silloin se on erittäin vaikea tilanne.

Huomautus!

Tommi Kauko on aika lähellä totuutta tässä asiassa. Siksi Jehovan todistajien harjoittama karttamispolitiikka on erittäin julmaa. Kaikkein pahinta tässä on se, että karttaminen on järjestön virallinen määräys, ja tuon määräyksen noudattaminen tuottaa tuskaa sekä kartetuissa että karttajissa. Karttaminen on eräänlaista vainoa, jonka Jehovan todistajien järjestö on määrännyt.

Puhuja luki sitten Raamattua:

(Roomalaisille 12:18, 20, 21) 18 Säilyttäkää rauha kaikkien kanssa, jos se on mahdollista ja jos se riippuu teistä. - - - 20 Mutta ”jos vihollisellasi on nälkä, anna hänelle syötävää, ja jos hänellä on jano, anna hänelle juotavaa, sillä näin tekemällä sinä kasaat hänen päänsä päälle tulisia hiiliä”. 21 Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita jatkuvasti paha hyvällä.

Seuraavaksi Tommi Kauko kertoi lisää vainon eri muodoista. Vaino voi sisältää mm. tällaisia asioita:

Vaino voi tulla myös taloudellisten asioiden muodossa. Voidaan kajota omaisuuteen, voidaan irtisanoa työpaikasta, pankkitili voidaan jäädyttää. Puhuja mainitsi, että Venäjällä on käynyt näin. Omaisuus voidaan takavarikoida. Miten tällaiseen voi valmistautua? Puhuja otti esimerkiksi Heprealaiskirjeen.

(Heprealaisille 10:34) 34 Te osoititte myötätuntoa vankilassa oleville ja hyväksyitte ilomielin sen, että omaisuutenne ryöstettiin, koska tiesitte, että teillä on parempi, pysyvä omaisuus.

Kuuntele osa 2 tästä (kesto noin 7 minuuttia 40 sekuntia)Alkulaulu, Kuva: JW Stream

Osa 3

Fyysinen väkivalta ja vankeus on yksi vainon muoto. Tommi Kauko kertoi, että joskus ajatellaan kauhulla, montako lyöntiä kestäisin tai montako päivää vankilassa kestäisin. Miltä se tuntuu?

Puhuja lohdutti vainoa pelkääviä sillä tiedolla, että hyvin harvat lopulta kokevat fyysistä vainoa. Esimerkkinä hän mainitsi, että ennen kuin vainot Venäjällä alkoivat, siellä oli noin 175000 julistajaa, ja heistä vain "kourallinen" on kokenut konkreettista fyysistä väkivaltaa, ja vankiloissa on muutamia kymmeniä.

Puhuja kuitenkin varoitti, että emme voi tuudittautua siihen, ettei sitä koskaan sattuisi meidän tapauksessa. Ei voi myöskään tuudittautua siihen, että ei sitä kieltoa täällä Suomessa tule, koska tilanteet voivat muuttua todella nopeasti.

Tommi Kauko kertoi esimerkin. Kun koronapandemia alkoi, yhteiskunta pistettiin kiinni. Ihmisoikeuksilla ja lailla ei ole suurta merkitystä, kun tulee hätätila. Ihmisoikeudet ja uskonnonvapaus menevät ensimmäisinä, kun hätätilanne tulee.

Puhuja painotti, että järkevä ihminen ajattelee, mitä hän voi tehdä nyt parantaakseen "hengellistä immuniteettia", hengellistä terveyttä. Hengellisyys on avainasia vainon kestämisessä.

(1. Korinttilaisille 10:13) 13 Te ette ole kohdanneet muita kiusauksia kuin niitä, jotka ovat yleisiä ihmisille. Mutta Jumala on uskollinen, eikä hän anna kiusata teitä enempää kuin pystytte kestämään, vaan kohdatessanne kiusauksen hän myös valmistaa siitä ulospääsyn, niin että voitte kestää sen.

Sitten Tommi Kauko kertoi toisen kokemuksen Venäjältä.

Kuuntele osa 3 tästä (kesto noin 6 minuuttia 50 sekuntia)


Osa 4

Mikä auttaa kestämään, jos joutuu kokemaan vainoa? Puhuja selvensi, että täytyy nähdä "koko kuva", ei pelkästään sitä hetkeä, sitä vainoa.

(1. Pietarin kirje 4:15, 16) 15 Kenenkään teistä ei kuitenkaan tule kärsiä murhaajana, varkaana tai sellaisena, joka tekee pahaa tai puuttuu toisten asioihin. 16 Mutta jos joku kärsii siksi, että on kristitty, hänen ei tule hävetä, vaan elämällä jatkuvasti tuon nimen mukaisesti hänen tulee tuottaa kunniaa Jumalalle.

Kärsimykselle on syy.

(2. Korinttilaisille 4:17, 18) 17 Vaikka koettelemus on hetkellinen ja kevyt, se tuo meille kirkkauden, joka tulee yhä suuremmaksi ja joka on ikuista. 18 Siksi me emme pidä katsettamme näkyvässä vaan näkymättömässä, sillä näkyvät ovat väliaikaisia mutta näkymättömät ikuisia.

Kärsimys on hetkellinen. Siunaukset ovat ikuisia.

(Jaakobin kirje 1:5, 6) 5 Niinpä jos joltain teistä puuttuu viisautta, hänen on pyydettävä sitä jatkuvasti Jumalalta – sillä hän antaa kaikille anteliaasti ja moittimatta – ja sitä annetaan hänelle. 6 Hänen on kuitenkin pyydettävä jatkuvasti uskossa, lainkaan epäilemättä, sillä se, joka epäilee, on kuin meren aalto, jota tuuli ajaa ja puhaltaa sinne tänne.

Puhuja sanoi, että Jehova voi joko ratkaista tilanteen tai antaa kestävyyttä kestää se tilanne.

Kuuntele osa 4 tästä (kesto noin 5 minuuttia 30 sekuntia)


Osa 5

Miten voi valmistautua vainoon? Puhuja antoi kaksi vinkkiä: tutkimistavat ja Raamatun lukeminen. Kun vaino alkaa, voi olla, että kirjallisuutta ei ole enää saatavilla. Hengellinen ravinto on silloin muistin varassa.

Jos [kenttä]palvelus on nyt vaikeaa, niin miten sitten, kun tulee rajoituksia, ja vaino alkaa? Se on vaarallista. Täytyy kokeilla erilaisia palvelusmuotoja.

Tommi Kauko painotti seurakunnan kokousten tärkeyttä. Niitä ei saisi jättää.

Seurakunnan julistajien hyvä yhteistyö ja hyvät suhteet ovat tärkeitä, painotti puhuja.

Loppuyhteenvetona Tommi Kauko sanoi, että edessä on erittäin haastavat ajat, ja kaikkien usko pannaan koetukselle. Tähän tilanteeseen voi valmistautua nyt vahvistamalla hengellisyyttä, totesi Kauko. Hän vielä totesi, että kestävyys riippuu siitä, miten läheinen suhde Jehovaan on.

(1. Pietarin kirje 5:10) 10 Mutta kärsittyänne vähän aikaa Jumala, kaiken ansaitsemattoman hyvyyden lähde, hän, joka on kutsunut teidät Kristuksen yhteyteen ja ikuiseen kirkkauteensa, saattaa itse päätökseen valmennuksenne. Hän tekee teistä lujia, hän tekee teistä vahvoja, hän asettaa teidät vakaalle perustalle.

Kuuntele osa 5 tästä (kesto noin 5 minuuttia 20 sekuntia)


Tommi Kauko, Kuva: JW Stream
 


Huomautus:

Jehovan todistajat "unohtavat" yleensä kertoa, että myös muita kristillisiä yhteisöjä ja kirkkoja vainotaan. Ei ole Jehovan todistajien vainon vähättelyä, jos kertoo faktoja siitä, että muita kristittyjä vainotaan paljon enemmän kuin Jehovan todistajia.

OpenDoors -sivusto kertoo kristittyjen vainosta näin:

WWL 2018 -raportin mukaan vähintään 215 miljoonaa kristittyä kärsii vakava-asteisesta vainosta pelkästään listassa olevissa 50 maassa. On hämmästyttävää, että harvat länsimaissa elävistä kristityistä tietävät tästä.

Katso listaus täältä.
  
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity