Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset

Kuva: JW.ORG, muokkaus: JP

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG, ellei toisin mainittu
 
 Historiaa - osa 100: Omenapiirakka ja veri
15.09.2021 Johanneksen poika
Jukka Heleniuksen kuva on otettu jutusta "Jehovan todistajat opettavat" lääketieteen asiantuntijoita.

Jukka Helenius piti vuosituhannen vaihteen tienoilla esitelmän, jonka teema oli Jumalinen viisaus tieteellisessä maailmassa. Tuolloin Suomessa oli vielä käytössä oma markka, joka kelpasi kaupoissa.

Esitelmästä valtaosa koski verensiirtokieltoa ja veretöntä hoitoa. Jukka Helenius luonnollisesti puolusti voimakkaasti sitä, että Jehovan todistajat eivät ota verensiirtoa, mutta toisaalta hän alkoi näperrellä veren "fraktioilla", joiden osalta jokainen Jehovan todistaja voi tehdä oman ratkaisunsa.

Helenius kertoi kuvauksen omenapiirakasta, jonka piti selventää sitä, että veren fraktiot eivät jostain kumman syystä olekaan verta. Suorat lainaukset Heleniuksen puheesta:

Meidän vuosisadallamme lääketiede on voinut jakaa veren moniin osatekijöihin, komponentteihin ja fraktioihin. Fraktiot ovat ns. pienempiä komponentteja, sitten taas pääaineosat, niitä on neljä, mm. plasma, jota on 55%, sitten verihiutaleet, joita on 0,17%, valkosolut, 0,1% ja punasolut, noin 45%. Siinä oli veren neljä pääkomponenttia. Puhumme komponenteista. - - - Muinoin israelin kansan yhteydessä saatettiin käyttää vain eläimen verta ja vain uhritarkoituksissa, ja kaikissa muissa tapauksissa se piti vuodattaa pois, maahan. Ensimmäisellä vuosisadalla varhaiskristittyjen "hallintoelin" käsitteli vereen liittyvää asiaa erään toisen kysymyksen yhteydessä, ja kun siitä sitten lähti tieto seurakuntiin, siinä sanottiin, että "kartatte verta" - - - sehän on Apostolien tekojen 15. luvussa. Joten tämä jumalinen periaate ei ole tulkinnanvarainen.

Jehovan todistajien hallintoelin on myös tällä vuosisadalla pohtinut vereen liittyviä kysymyksiä. Miksi? No koska, kuten totesimme, veri on pystytty meidän vuosisadallamme jakamaan valtavan moniin komponentteihin ja fraktioihin, osatekijöihin. Ja se on herättänyt nyt joitakin kysymyksiä. Havainnollistaakseni tätä tilannetta otetaan yksinkertainen kuvaus, ja älä takerru liikaa tähän kuvaukseen vaan sen takana olevaan sanomaan.

Ajatellaanpa, että sinun tai minun pitäisi mennä lääkärin luo jonkin kiusallisen sairauden takia, ja sitten lääkäri tekee diagnoosin ja sanoo sitten, että tästä lähtien et saa syödä omenapiirakkaa. Entäpä, jos keksittäisiin laite, joka pystyy jakamaan omenapiirakan alkutekijöihin, ottamaan siitä kuoresta vehnäjauhon pois, veden pois, suolan pois, öljyn pois ja vielä hiivan pois, ja sitten siitä hillosta kanelin pois, ja sokerinkin pois, ja sitten menisimme lääkärin luo ja kysyisimme, saanko syödä kanelia. Tilanne on muuttunut, eikö totta?

Niinpä hallintoelin on todennut, että me Jehovan todistajat kartamme veren neljän pääkomponentin siirtoja, eli plasman siirtoja, punasolujen siirtoja, valkosolujen siirtoja ja verihiutaleiden siirtoja. Mutta sitten mm. plasmasta, tarkemmin sanottuna sen joistakin valkuaisaineista, valmistetaan lääkkeitä, esimerkiksi globuliineja, albumiineja, fibrinogeenejä, liimoja jne., ja niiden suhteen todetaan, että on kunkin yksilön omantunnon asia, salliiko hän niiden käytön. Tämä on varmasti järkevää. Ja sama pitää paikkansa näiden muidenkin pääkomponenttien fraktioiden eli pienten aineosien kohdalla.


Omenapiirakka, kuva: Pixabay

Ottiko Jukka Helenius rusinat pullasta, tai kanelit omenapiirakasta, kun hän kertoi kuvauksen, jonka oli tarkoitus auttaa ymmärtämään verensiirtokieltoa ja pienen pienten "fraktioiden" sallimista?

Tarkastellaan hiukan sitä, mikä oli aikoinaan veren käyttö Raamatun mukaan. Ja miten Jehovan todistajat saivartelevat tätä asiaa.

1) Niin kuin Heleniuskin mainitsi puheessaan, muinoin israelin kansan yhteydessä saatettiin käyttää vain eläimen verta ja vain uhritarkoituksissa, ja kaikissa muissa tapauksissa se piti vuodattaa pois, maahan. Eläin saatiin tappaa ja syödä, mutta sen verta ei saanut syödä. Se piti vuodattaa maahan. Temppelissä eläimiä uhrattiin, ja verta käytettiin uhritarkoituksiin. Missään raamatunkohdassa ei mainita ihmisen veren käytöstä yhtään mitään.

2) Veren syöminen ja verensiirto eivät ole verrannollisia asioita. Kun eläin haluttiin syödä, se piti ensin tappaa. Ja Jumalan säädös oli, että veri piti vuodattaa maahan. Sitä ei saanut syödä. Verensiirrossa taas yritetään pelastaa ihmisen elämä. Kyse ei siis ole tappamisesta vaan päinvastoin elämän pelastamisesta.

3) Kun Helenius saivartelee sillä, että veri voidaan jakaa moniin osiin, se ei poista erästä kiusallista asiaa. Miten Jehovan todistaja voi saada veren fraktioita, esim. globuliineja tai albumiinia, jos kukaan ei luovuta verta? Jehovan todistajille verenluovutus on kiellettyä. Ainoa mahdollisuus on se, että joku "maailmallinen" ihminen, joka käy luovuttamassa vertaan, antaa näin "lahjan" Jehovan todistajalle, joka tarvitsee lääkettä. Tätä puolta ei yleensä käsitellä lainkaan Jehovan todistajin puheissa.

4) Jos Jehovan todistajat katsovat, että on oikein käyttää "maailmallisten" ihmisten verta mm. lääkkeissä ja nauttia lääkkeitä, miten se käytännössä on mahdollista, jos veri piti vuodattaa maahan?

5) Miksi Jehovan todistajat eivät voi hyväksyä verensiirtoa silloin, jos se on ainoa käytettävissä oleva hoitotoimenpide elämän pelastamiseksi? Jeesus sanoi, että sapattina sai ihmisen ja eläimen pelastaa kaivosta, johon joku oli pudonnut, vaikka se muutoin olisi katsottu työnteoksi, joka oli sapattina kiellettyä? Kumpi oli tärkeämpää, sapatin pitäminen vai eläimen tai ihmisen pelastaminen?

6) Jos tarkastellaan sitä raamatunkohtaa, johon Heleniuskin viittasi, se tuo merkillisiä mahdollisuuksia:

(Apostolien teot 15:28, 29) 28 Pyhä henki ja me olemme nähneet hyväksi, ettei teidän kannettavaksenne anneta muuta taakkaa kuin nämä välttämättömät: 29 teidän tulee pysyä erossa epäjumalille uhratusta, verestä, kuristetun eläimen lihasta ja seksuaalisesta moraalittomuudesta.

Jos Jehovan todistajat hyväksyvät veren kohdalla "fraktiot", pienen pienet veren osaset, eikö johdonmukaisesti pitäisi hyväksyä myös "epäjumalille uhratut fraktiot", että uhraa vain ihan vähän epäjumalille, tai "seksuaalisen moraalittomuuden fraktiot", että harjoittaa vain ihan pikkuisen haureutta. Kyllä nykyisin osattaisiin jakaa osiin "seksuaalinen moraalittomuus", koska oikeuskomiteoissakin kysellään hyvin yksityiskohtaisesti tällaisesta ja kirjataan kaikki muistiin.

Kuuntele Heleniuksen omenapiirakka-asia täältä. Kesto noin 3 minuuttia 15 sekuntia.Tarkastellaan seuraavaksi Jukka Heleniuksen puhetta kokonaisuudessaan. Puheesta on mahdollista kuunnella otteita.


Osa 1, Keksinnöt

Helenius kertoi ihmisten tekemistä keksinnöistä. Hän sanoi, että auto on hyödyllinen ihmisten kuljettamiseen paikasta toiseen, mutta toisaalta miljoonat ihmiset ovat kuolleet liikenneonnettomuuksissa ja lisäksi liikenne saastuttaa ympäristöä. Helenius totesi, että autoilu on ristiriitainen siunaus ihmiskunnalle.

Monet ihmiset uskovat Heleniuksen mukaan siihen, että nykytiede ja tekniikka ratkaisevat ihmiskunnan ongelmat. Ne voivat liittyä terveyteen tai ilman saastumiseen.

Helenius kertoi pari esimekkiä siitä, kuinka tiede työskentelee kiinnostavien asioiden parissa tällä hetkellä. Ensimmäinen esimerkki oli sähkön suprajohtavuus. Toinen esimerkki liittyi ihmisen genetiikan tutkimukseen. Tämä on johtanut mm. insuliinin keksimiseen.

Kuuntele Heleniuksen puheesta ote tästä. Kesto noin 6:30.


Osa 2, Mitalin toinen puoli

Edellä Helenius kertoi tieteen ja tekniikan positiivisista asioista. Mutta ei hän unohtanut negatiivisia asioitakaan.

Heleniuksen mukaan ihmiset rakentavat elämäänsä tavaroiden ympärille. Tiede ja tekniikka ovat myötävaikuttaneet moraalin luhistumiseen, avioerojen lisääntyvään määrään ja rikollisuuden lisääntymiseen. Helenius syytti tiedettä ja tekniikkaa myös itsemurhien lisääntymisestä, toki ilman perusteluja ja tilastotietoja.

Sitten puhuja asettui Jumalan asemaan, ja kertoi, miten Jehova katsoo maapallon tilaa.

(1. Korinttilaisille 3:19, 20) 19 Tämän maailman viisaus on tyhmyyttä Jumalan silmissä. Onhan kirjoitettu: ”Hän vangitsee viisaat heidän omaan viekkauteensa.” 20 Lisäksi: ”Jehova tietää, että viisaiden järkeily on turhaa.”

Helenius tarkensi, että tieteen ja tekniikan tuntemus itsessään ei ole tyhmyyttä. Mutta tieteen ja tekniikan soveltaminen uhmaa usein jumalisia periaatteita. Se on Heleniuksen mukaan hyvin haitallista. Helenius otti esimerkiksi hirvittävät sota-aseet, jotka ovat myös tieteen ja tekniikan saavutuksia.

Helenius kertoi esimerkin siitä, miten eräs yksityiskohta jumalisesta viisaudesta teki häneen vaikutuksen. Herätkää! -lehdessä oli kerrottu, että on löydetty neutronitähtiä, jotka ovat niin tiheää ainetta, että teelusikallinen sitä painaa saman verran kuin 200 miljoonaa norsua.

Kuuntele Heleniuksen puheesta ote tästä. Kesto noin 4:30.Kuva: Pixabay

Osa 3, Arvokkain neste koko maailmassa

Helenius kertoi, että ihmisveri on arvokkain neste. Hän luetteli paljon yksityiskohtaisia numerotietoja verestä:
 • Aikuisessa ihmisessä on verta noin 5 litraa.
 • Veri vie kudoksiin ravinteita ja happea.
 • Veri vie pois kudoksista kuona-aineita ja hiilidioksidia.
 • Veressä olevat vasta-aineet suojelevat ihmistä infektioilta.
 • Punasolujen päätehtävä on hapen kuljettaminen.
 • Aikuisessa ihmisessä on noin 35 biljoonaa punasolua.
 • Päällekkäin ladottuna 500 punasolua muodostaisi noin 1 millimetrin korkuisen pinon.
 • Jos kaikki elimistössä olevat punasolut pinottaisiin päällekkäin, pinon korkeus olisi 50 tuhatta kilometriä korkea.
 • Yhden punasolun ikä on noin 120 vuorokautta, sitten se kuolee.
 • Luuytimessä muodostuu jatkuvasti uusia punasoluja.
Helenius kertoi, että verensiirtojen määrä on vähentynyt, koska niiden riskit ovat selvinneet. Hän viittasi AIDS- tai HIV-tartuntoihin, jotka voi levitä veren välityksellä. Lääketieteellinen maailma panosti siksi muihin hoitovaihtoehtoihin.

Helenius luki otteen erään sairaalan tiedotuslehdestä. Siinä sanottiin, että yksi AIDS-epidemian harvoista hyödyistä oli se, että sen ansiosta lääkärit kehittivät erilaisia keinoja välttää verensiirtoa.

Kuuntele Heleniuksen puheesta ote tästä. Kesto noin 5:40.Kuva: JW.ORG

Osa 4, Sairaalatietopalvelu ja sairaalayhteyskomiteat

Helenius kertoi, että veri on voitu pilkkoa moniin osiin, komponentteihin ja fraktioihin. Se on herättänyt joitakin kysymyksiä.

Tässä kohtaa Helenius kertoi omenapiirakasta. Katso tämän jutun alkuosasta tarkemmin.

Jehovan todistajien hallintoelin on todennut, että me Jehovan todistajat kartamme veren neljän pääkomponentin siirtoja, eli plasman siirtoja, punasolujen siirtoja, valkosolujen siirtoja ja verihiutaleiden siirtoja. Mutta sitten mm. plasmasta, tarkemmin sanottuna sen joistakin valkuaisaineista, valmistetaan lääkkeitä, esimerkiksi globuliineja, albumiineja, fibrinogeenejä, liimoja jne., ja niiden suhteen todetaan, että on kunkin yksilön omantunnon asia, salliiko hän niiden käytön.

Tähän voisi huomauttaa, että ei Raamatussa mainita mitään veren osia, joten on turha spekuloida sillä, mikä osa verestä olisi kiellettyä ja mikä ei, kun Raamattu kieltää eläinten veren syömisen aikä puhu ihmisen verestä mitään eikä myöskään verensiirroista.

Sitten Helenius kertoi, että Jehovan todistajien hallintoelin on perustanut kaikkiin yli sataan haaratoimistoon sairaalatietopalveluosaston ja lisäksi sairaalayhteyskomiteoita, jotka koostuvat veljistä, jotka koulutetaan hoitamaan verensiirtoja koskevia tilanteita, kun lääkäri tai Jehovan todistaja -potilas pyytää niin. Suomessa on tällä hetkellä 9 sairaalayhteyskomiteaa, joissa palvelee 38 veljeä. Nämä komiteat ovat Heleniuksen mukaan järjestäneet hoitohenkilökunnan myötävaikutuksella yli 80:een sairaalaan sairaalavierailuja, joissa on käsitelty Jehovan todistajien hoitamista koskevia kysymyksiä ja tuotu esiin lääketieteellisiä hoitovaihtoehtoja verensiirroille.

Kuuntele Heleniuksen puheesta ote tästä. Kesto noin 4:20.


Osa 5, Helenius kertoo kokemuksia

Helenius kertoi kaksi kokemusta, jossa kerrottiin cell-saver -laitteesta. Potilaan oma veri kiertää laitteen läpi. Veri käy tilapäisesti potilaan kehon ulkopuolella, jossa laite suodattaa ja puhdistaa veren, ja veri palaa välittömästi potilaan omaan verenkiertoon. Useimmat Jehovan todistajat hyväksyvät Heleniuksen mukaan tällaisen laitteen käytön, koska ei tarvita vierasta verta.

Kuuntele Heleniuksen puheesta ote tästä. Kesto noin 3:20.


Osa 6, Hemoglobiinin alhainen taso ja leikkaukset

Helenius kertoi, että aikaisemmin alhainen hemoglobiinin saattoi estää lääkäreitä tekemästä leikkauksia ilman verensiirtoja. Raja oli noin 100:ssa. Jotkut Jehovan todistajat kuolivat sen takia, että lääkärit eivät tehneet mitään, jos hemoglobiini oli liian alhainen, ja potilas kieltäytyi verensiirrosta.

Mutta nyt tilanne on muuttunut. Heleniuksen mukaan on raportoitu tapauksia, joissa potilaan hemoglobiini on ollut leikkaukseen mentäessä 60, 50, 40, ja pari lääketieteellistä julkaisua on raportoinut Jehovan todistajan leikkauksesta jossa potilaan hemoglobiini oli 18 tai peräti 14.

Helenius luetteli vaihtoehtoja verensiirroille. Hän lainasi vuoden 1991 marraskuun 22. päivän Herätkää! -lehteä, jossa oli aihe Verenvuodon ehkäiseminen ja hoitaminen ilman verensiirtoa.

Kuuntele Heleniuksen puheesta ote tästä. Kesto noin 5:10.


Osa 7, Helenius valittaa, kun Jehovan todistajista on paljastettu ikäviä asioita median jutuissa

Helenius kertoi, kuinka Ranskassa ja Saksassa oli uutisoitu Jehovan todistajien järjestöstä negatiivisesti. Hän sanoi mm. näin:

Tammikuussa parin viikon ajan Saksassa ja Ranskassa suuret sanomalehdet kirjoittivat, kuinka Jehovan todistajat on lahko ja vaarallinen ryhmä, he ovat vaaraksi lapsille ja sekaantuvat jopa lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Luonnollisesti Helenius piti tällaista uutisointia "valheellisena".

Helenius kertoi, että Jehovan todistajien järjestö oli reagoinut näihin uutisiin. Järjestö aloitti erityiskampanjan saadakseen julkisivukuvansa paremmaksi. Heleniuksen mukaan kampanjassa vietiin "oikeaa" tietoa viranomaisille, akateemiselle maailmalle ja tiedotusvälineille.

Myös Suomessa oli kampanjoitu Jehovan todistajien maineen puolesta. Helenius luetteli useita median tekemiä juttuja, jotka oli julkaistu tämän kampanjan seurauksena.
 • Ilkka: Veretön hoito onnistuu Seinäjoella
 • Keskisuomalainen: Veretön kirurgia kierrättää potilaan omaa verta
 • Etelä-Suomen sanomat: Veretön kirurgia yleistymässä
 • Aamulehti: Jehovan todistaja kieltäytyy verestä, ei hoidosta
Kuuntele Heleniuksen puheesta ote tästä. Kesto noin 5:00.


Osa 8, Lääketieteellinen seminaari Genevessä, Sveitsissä

Sveitsissä järjestettiin ensimmäinen eurooppalainen kongressi verettömästä hoidosta. Tilaisuuteen osallistui lähes 500 alan asiantuntijaa. Kahden päivän ajan pidettiin luentoja, joiden aiheena oli mm. leikkausten aikaisen verenhukan vähentäminen. Siellä tiedotettiin myös happea kuljettavan liuoksen, ns. "keinoveren" kehittämisestä.

Genevessä oli painotettu myös sitä asiaa, että tällä hetkellä veri on turvallisempaa kuin koskaan. Mutta Genevessä todettiin myös, että koskaan ei voida taata veren täydellistä turvallisuutta.

Puheen loppuosassa Helenius luki Raamattua:

(Filippiläisille 4:5) 5 Teidän järkevyytenne tulee olla ilmeistä kaikille ihmisille. Herra on lähellä.

Kuuntele Heleniuksen puheesta ote tästä. Kesto noin 4:00.Tutustu UUT:n tekemään laajaan, 51-sivuiseen verensiirtoselvitykseen. Selvitystä varten haastateltiin seitsemää eri alojen ylilääkäriä eri puolilta Suomea. Lisäksi selvitykseen osallistui 35 entistä Jehovan todistajaa.

Tutustu entisille Jehovan todistajille esitettyihin kysymyksiin ja heidän vastauksiinsa täällä.

Lisää asiaa verestä täällä.

    
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity