Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia
Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
      
 Entinen vanhimmiston jäsen: Jehovan todistajat säilyttävät yhä tietoja erotetuista
19.05.2014 Johanneksen poika


Kotimaa24 kertoo uusimmassa uutisessaan, miten Jehovan todistajien virallinen tiedottaja on jo vuonna 2008 harhauttanut viranomaisia samalla tavalla ja samasta asiasta kuin nyt toukokuussa 2014 harhautti ministereitä. Veikko Leinosen valehtelu on erittäin vakava asia, varsinkin kun hän antaa tahallaan väärää tietoa Suomen hallituksen jäsenille.

– Olen itse ollut mukana oikeuskomiteassa ja tehnyt sellaisen raportin liikkeestä erotetusta. A4:lle kirjatun raportin toinen kappale lähetettiin haaratoimistoon ja toinen arkistoitiin kirjekuoreen. Raportti sisälsi myös selvityksen erottamisen syistä, nimettömänä pysyttelevä entinen seurakunnan vanhin sanoo.

Veikko Leinonen kiistää väitteet siitä, että tietoja eroamisen syistä yhä kerättäisiin.

Veikko Leinonen yrittää edelleen harhauttaa mediaa, niin kuin hän harhautti sisäministeri Päivi Räsästäkin. Täysin yksiselitteiset ohjeet tietojen keräämisestä oikeuskomiteoista löytyy täältä. Sekä itse eronneista että erotetuista kerätään tiedot, ja ne toimitetaan haaratoimistoon "erikoiskuorissa". Aikaisemmin nuo kirjekuoret olivat sinisiä, uusin ohje kertoo vain sen, että ovat "erikoiskuoria". Väri voi toki edelleen olla sininen. Siitä ei kuitenkaan ohjeessa mainita.


Kotimaa24 haastatteli Veikko Leinosta 04.12.2008. Tuolloinkin Veikko Leinonen väitti, ettei enää kerätä tietoja erotetuista. Kuitenkin tammikuussa 2009 Suomen haaratoimisto lähetti kaikille vanhimmistoille yksityiskohtaiset ohjeet tietojen keräämisestä oikeuskomiteoissa. Leinonen siis selvästi valehteli myös tuolloin.

Tässä on Kotimaa24:n juttu 04.12.2008:

Kotimaa24

Riitta Hirvonen  
04.12.2008


Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio: Jehovan todistajista erotetulla on oikeus tarkistaa omat tietonsa liikkeen jäsenrekisteristä. Jos erottamiseen johtavat syyt on kirjattu muistiin, ne kuuluvat jäsenrekisteriin.

Tietosuojavaltuutetun Reijo Aarnion mukaan Jehovan todistajista erotetulla on tarkastusoikeus kaikkiin eroamiseen liittyviin asiakirjoihin, jotka ovat osa uskontokunnan ylläpitämää jäsenrekisteriä. Tarkastusoikeus voidaan evätä vain henkilötietolaissa olevilla perusteilla.

Tietosuojavaltuutetun päätöksen mukaan myös tiedot jäsenen eroamisen tai erottamisen syystä kuuluvat tarkastusoikeuden alaiseen jäsenrekisteriin silloin kun tällaisia tietoja on kerätty. Aarnion toteamus liittyy Jehovan todistajien käytäntöön tehdä eronneesta tai erotetusta kortti. Jehovan todistajat ovat keränneet yksityiskohtaisia tietoja jäsenen erottamiseen johtaneista syistä ja siitä, miksi erottamiseen päädyttiin. Informaatiota on säilytetty suljetussa kirjekuoressa seurakunnassa tai jonkun seurakunnan vanhimman hallussa siltä varalta, jos entinen jäsen haluaa liittyä uudestaan Jehovan todistajiin.

Tietosuojavaltuutetun tuore päätös liittyy marraskuussa 2006 alkaneeseen tapaukseen, jossa Jehovan todistajista erotettu henkilö vaati saada tarkastaa kaikki häntä koskevat tiedot, jotka on tallennettu Jehovan todistajien Espoon eteläisen seurakunnan ja Suomen haaratoimiston rekisteriin.

Tietojen hävittäminen oli väärin

Jehovan todistajat ovat todenneet tietosuojavaltuutetulla antamassaan selvityksessä, että erotettu yksityishenkilö on saanut tarkistaa osan itseään koskevista rekisteritiedoista, mutta loput tiedot on hävitetty heidän omasta aloitteesta tai erotetun pyynnöstä.

Reijo Aarnion mielestä tietojen hävittämisellä ei saa estää tarkastusoikeuden käyttöä.

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen toteaa Kotimaan verkkolehdelle, että he tulevat jatkossa toimimaan tietosuojavaltuutetun antamien ohjeiden mukaan. Hänen mielestään ne eivät kuitenkaan aiheuta tämänhetkisiin käytäntöihin suuria muutoksia.

Mielipide-eroavaisuuksia ei kirjata rekisteriin

Leinosen mielestä Aarnion päätös kirkastaa heille ennen kaikkea, mitä tietoja uskonnollisen yhdyskunnan jäsenrekisterissä saa olla.

- Sellaista tietoa, mikä ei kuulu tarkastusoikeuden alaisuuteen, me emme tarvitse. Jäsenrekisteriin riittää tiedoiksi tapahtunut ero ja sen päivämäärä. Aiemmin olemme kirjanneet ylös myös eroamiseen johtaneet syyt. Nämä tiedot on hävitetty eikä niitä kerätä enää, Leinonen keroo.

Leinonen ei täsmennä, mitä kaikkea muuta nyt tarpeettomaksi katsottua tietoa Jehovan todistajien jäsenrekisterissä on aiemmin ollut. Hän sanoo kuitenkin, että rekisteriin ei ole kerätty arkaluonteisia asioita, kuten seksuaalisuuteen, terveydentilaan tai uskonnolliseen vakaumukseen liittyviä tietoja.

 


Alkuperäiset Kotimaa24:n internetsivut täällä.
Jehovan todistajien oikeuskomiteoista kerätään paljon tietoja ja toimitetaan myös haaratoimistoon. Lue tästä.Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZe  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity