Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia
Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
      
 TV7, Pasi Turunen: "Mitä on tämän armottoman opin takana?
24.05.2014 Johanneksen poika (päivitetty 01.06.2014: Lisätty linkki ohjelman videoon)


TV7 lähetti 23.05.2014 kello 20:30 puolen tunnin ohjelman, missä Pasi Turunen puhui Jehovan todistajien salaisista oikeuskomiteoista ja karttamisrangaistuksista.
Pasi Turunen lainasi aluksi Raamatusta yhtä jaetta, missä on todella merkittävä ajatus. Se löytyy Jobin kirjan 6. luvusta, jakeesta 14:

"Tuleehan ystävän olla laupias nääntyvälle, vaikka tämä olisikin hyljännyt Kaikkivaltiaan pelon", Kirkkoraamattu 33/38.

Turunen viittasi sitten moniin viime aikaisiin lehtijuttuihin, joissa käsiteltiin Jehovan todistajien karttamisjärjestelyä ja oikeuskomiteoita.


Tämän sivun kuvat: TV7

Turunen selasi Hesarin kuukausiliitettä, mikä ilmestyi toukokuussa 2014. Hän kertoi, että pitkässä jutussa entiset Jehovan todistajat kertoivat, miten he olivat joutuneet erotetuksi Jehovan todistajista ja mitä se merkitsi. Turunen kertoi kuukausiliitteen kannesta, että siinä on ikäänkuin punainen verho, joka kätkee taaksensa asioita. Verhon edessä on otsikko: "Vain Herran kansalle". Jehovan todistajat vaikenevat sisäisistä tuomioistuimistaan ja yhteisöstä lähteneiden eristämisestä. Kuukausiliite seurasi, mitä liikkeen sisällä tapahtuu.Pasi Turunen piti aika poikkeavana sitä, että Helsingin Sanomat on ottanut niinkin monta sivua tälle teemalle. Lehdessä on yli kymmenen sivua tätä aihetta. Kun Turunen selaa juttua eteenpäin, pikku hiljaa verho alkaa avautua.

Lainaus kuukausiliitteestä:

Jehova rankaisee omiaan

Viime syksynä Jussi K. alkoi suunnitella eroa Jehovan todistajista. Mutta jos hän jättäisi lopun aikoja odottavan liikkeen, hän menettäisi kaiken. Ystävät eivät suostuisi enää tapaamaan Jussia, ehkä eivät edes omat vanhemmat.

Jussi K. oli kolmekymppinen mies, jolla oli vaimo ja lapsia. Hän alkoi epäillä Jehovan todistajien oppia. Hän joutui tekemään sen ratkaisun, että hän lähtee liikkeestä.Turunen jatkaa lukemistaan kuukausiliitteestä:

Oli syksy, ja Jussi K. pelkäsi. Hän oli nähnyt, mitä tapahtui, kun joku jätti Jehovan todistajat: jopa omat vanhemmat ja sisarukset lakkasivat pitämästä yhteyttä. Lähtijää kutsuttiin luopioksi. Todistajien mukaan luopiot ovat katumattomia väärintekijöitä, joiden kanssa ei saa olla tekemisissä ja joita pitää karttaa.

Raja ulkomaailmaan oli ehdoton. Sen takia Jussikaan ei ollut uskaltanut lähteä aikaisemmin. Hän pelkäsi menettävänsä kaikki ihmiset elämästään.

Vähän kuin olisi loikkaamassa Pohjois-Koreasta.

Turunen myös lainaa Vartiotorni-lehteä, missä sanotaan, että "on hengellisesti vaarallista ja sopimatonta perehtyä luopioiden tai muiden Jehovan järjestöä arvostelevien aineistoon, onpa sitä tarjolla painetussa muodossa tai internetissä".Pasi Turunen lukee nyt sivulta 54:

Jehovan todistajat erottavat ja karttavat myös alaikäisiä, alle 18-vuotias saa jäädä asumaan kotiin, mutta hänen on mentävä toiseen huoneeseen, jos kylässä on todistaja.

Todistajaperheen lapsi syrjäytyy ikätovereistaan, koska "maailmallisia" kavereita ei saa olla. Syntymäpäiviä ei saa viettää, eikä harrastuksiin rohkaista. Sen sijaan lapsille saatetaan opettaa, että Saatana lähettää lapsia urheiluseuroihin houkutellakseen heidät pois totuudesta.

Jussi K. sanoo näin: "Sen jälkeen, kun hänen erostaan ilmoitettiin valtakunnansalissa, kukaan hänen seurakunnastaan ja entisistä todistajaystävistään ei ole ottanut häneen yhteyttä. He karttavat minua, koska niin heitä on opetettu tekemään. Heille se on ainoa oikea tie ja omasta mielestään he tekevät oikein. He eivät pysty näkemään tätä samalla tavalla kuin minä.

Kun Pasi Turunen oli aikoinaan kirjoittanut kirjaansa "Vartiotorni, valtakunta uudessa valossa", hän oli tutustunut karttamiskäytäntöön.

Turunen oli tutustunut erääseen nuoreen JT-mieheen, joka oli eroamassa järjestöstä. Sitten tuli se tilanne, että oikeuskomitea oli tulossa tuon miehen kotiin, ja Turunen oli siellä läsnä. Turunen oli miehen "puolustusasianajaja". Mutta hän ei saanut jäädä asuntoon, vaan vieraat käskivät häntä lähtemään. Sen jälkeen he pitivät salaisen komiteaistunnon keittiössä, missä tuota nuorta miestä tentattiin, ja lopulta hän itse erosi.

Turunen selaa seuraavaksi Ilta-Sanomia 03.05.2014. Otsikko oli: "Näin Jehovan todistajissa rangaistaan: "Lapseni isovanhemmat katosivat olemasta"".

Turunen kertoo, että tässä on siteerattu UUT:n tekemää raporttia Jehovan todistajien oikeuskomiteoista. Turunen lukee muutaman kokemuksen oikeuskomiteoista:

Otteita entisten Jehovan todistajien kokemuksista:

”He eivät halunneet enää minun tapaavan lapsenlastani muuten kuin heidän läsnä ollessaan. Vähitellen he ovat kiristäneet otetta niin, että en saa enää tavata lainkaan lapsenlapsiani. He eivät ole missään tekemisissä kanssani. Tämä ja se, että menetin kaikki ystäväni samalla, johti siihen, että hakeuduin terapiaan, joka kesti kaksi vuotta.”
Nimimerkki Uusintarikollinen

”Harvojen jt-sukulaisteni kanssa en ole keskustellut tai tavannut heitä viiteentoista vuoteen. Lapseni isovanhemmat ikäänkuin katosivat olemasta, vaikka olemme muiden sukulaisten kautta välillä yrittäneet lähettää terveisiä. Seurakuntalaiset eli koko entinen elämäni ja kaikki senaikaiset ns. ystäväni karttavat."
Flip of a coin is all that's divine

”En ole saanut käydä kotonani sitten vuoden 1999 syksyn. Vanhempani ja sisarukseni, sekä ainoat serkkuni ja heidän vanhempansa eivät halua olla minun kanssani missään tekemisissä. Olen muutaman kerran kokeillut ns. kepillä jäätä ja kysynyt, josko voisin käydä heitä tervehtimässä, mutta vastaus on ollut kielteinen.”
Atte

Seuraavaksi Pasi Turunen kertoo, kuinka 1990-luvulla eri uskonnolliset yhdyskunnat laativat ns. "eettiset periaatteet". Hän mainitsee, että myös Jehovan todistajilla oli edustus, Veikko Leinonen osallistui tähän Suomen mielenterveysseuran hankkeeseen.

Eettisissä periaatteissa sanotaan, että jäsenen täytyy olla vapaa eroamaan ilman minkäänlaisia sanktioita tai rangaistuksen pelkoa.

Vartiotorniseuran ohjeiden mukaan jokaisen Jehovan todistajan velvollisuus on kuitenkin karttaa eronneita ja erotettuja, jopa oman perhekunnan sisällä.Turunen kertoo seuraavaksi, että Suomessa on jopa ihan ministeritaholla jouduttu pohtimaan, mitä tämä merkitsee. Helsingin Sanomien jutussa 04.05.2014 sisäministeri Päivi Räsänen sanoo, että "uskonyhteisöstä eroavaa ei saa rangaista".  

Turunen kertoo, että tottakai jokaisella yhteisöllä on oikeus erottaa jäseniään, mutta mitä sen eron jälkeen tapahtuu? Jehovan todistajien tapauksessa käytäntö tekee Jehovan todistajien järjestöstä mafiamaisen, toteaa Turunen.

Pasi Turunen kertoo seuraavaksi, millaisista asioista voi joutua erotetuksi Jehovan todistajien seurakunnasta. Turunen lainaa tekstiä Johanneksenpoika.fi-sivuilta, mitä hän pitää omien sanojensa mukaan erinomaisina.

Lista on pitkä:
 • Jehovan todistajien oppien kritisoiminen
 • Avioliiton ulkopuolinen seksi
 • Homoseksuaalisuus
 • Kartetun kanssa puhuminen
 • Abortti
 • Toiseen uskontoon liittyminen
 • Toisen uskonnon harjoittamiseen osallistuminen
 • Petos
 • Varkaus
 • Tupakointi
 • Tappo
 • Murha
 • Uhkapelaaminen
 • Valehtelu
 • Alkoholismi
 • Huumeiden käyttö
 • Puoluepolitiikkaan osallistuminen
 • Pyhäpäivien kuten joulun vietto
 • Asevelvollisuuden suorittaminen (Siviilipalvelus on ollut sallittua vuodesta 1996 lähtien)
Lisäksi Jehovan todistaja voidaan erottaa vääränlaisen asenteen, kuten seurakunnan vanhimmiston halveksunnan vuoksi. Ei saa edes arvostella liikettä.

Vartiotorniseuran kirjallisuudessa kehotetaan karttamaan itsenäistä ajattelua ja taistelemaan sitä vastaan.

Usein kaikki kysymykset esim. oikeuskomiteassa päätyvät viime kädessä tähän samaan: "Uskotko sinä, että Jehovalla on tässä maailmassa järjestö, mikä on ainoa kanava mitä Jehova käyttää?" Oletko sinä kuuliainen järjestölle, jonka Jumala on asettanut?

Erottamiseen riittää se, että on kriittinen tai ilmaisee epäilyjä Jehovan todistajien järjestöä kohtaan. Itsenäinen ajattelu ei ole suotavaa tässä liikkeessä.

Pasi Turunen ottaa sitten puheeksi monenlaiset juhlat, mitkä ovat yleisiä, esim. syntymäpäivät, joulun vietot jne. Ne ovat perinteisesti keränneet sukulaisia yhteen. Mutta kun jostain tulee Jehovan todistaja, hänen täytyy luopua näistä suvun yhteisistä perinteistä. Näin järjestö vaatii erottamisen ja karttamisen pelon uhalla. Joten ihmisen täytyy irrottautua vanhasta sosiaalisesta ympäristöstään.

Jos sitten tällainen Jehovan todistaja lähtee yhteisöstään pois, hän menettää kaiken. Läheiset, omaiset ja ystäväpiiri karttavat eroilmoituksen jälkeen, eivätkä he saa edes tervehtiä.

Turunen myöntää, etteivät kaikki karta sataprosenttisesti, mutta virallinen linja kyllä vaatii karttamaan.

Turunen palaa hieman UUT:n tekemään selvitykseen oikeuskomiteoista ja kertoo, että kerätyt kokemukset ovat uskottavia myös hänen omien havaintojensa mukaan.

"Tällaista jälkeä syntyy silloin, kun armoa ei tunneta". Näin sanoo Pasi Turunen ja palaa Jobin kirjan ajatukseen, minkä hän lainasi esityksensä alussa.

Tuleehan ystävän olla laupias nääntyvälle, vaikka tämä olisikin hyljännyt Kaikkivaltiaan pelon (Job 6:14)

"Jokin on mennyt Vartiotorniliikkeesä vinoon. Se mikä kuuluu perusinhimillisyyteen on hautautunut järjestömentaliteetin alle, missä ajatellaan vain järjestön puhtautta ja sitä että asiat hoidetaan pykälien mukaan", tiivistää Pasi Turunen.

Turunen kertoo lopuksi vanhinten salaisesta ohjekirjasta, mistä hänellä on vanhempi versio käytössään. Siinä on tarkat ohjeet, miten oikeuskomitea pannaan pystyyn ja miten siellä tutkitaan. Kun oikeuskomitea tutkii asioita, niin kaikista asioista tehdään muistiinpanot, ne talletetaan jopa vuosikausiksi.

Mikä on sellaisten ihmisten oikeusturva, joista kerätään tarkkoja tietoja ja salaisia asiakirjoja, joita järjestö pitää hallussaan?

Kun oikeuskomitea antaa tuomion ja erottaa, se ilmoitus annetaan suullisesti. Jos erotettu henkilö haluaa takaisin seurakuntaan, hänen tulee katua ja tehdä kirjallinen anomus päästä takaisin.

Seuraavassa osassa Pari Turunen pohtii sitä, mistä Jehovan todistajien armoton karttamiskäytäntö oikein johtuu.

Pasi Turunen: Jehovan todistajat
Katso ohjelma tästä.TV7:n internetsivut täällä.Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZe  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity