Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia
Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
      
 Ihmisoikeuksia kunnioittaen
27.05.2014 Johanneksen poika


Uuden Suomen blogikirjoituksessa Kimmo Laine pohti uskonnonvapautta ja ihmisoikeuksia.
17.5.2014 09:57 Kimmo Laine

Jehovan todistajat ovat pari viikkoa olleet otsikoissa päivittäin sen jälkeen kun Uskontojen Uhrien Tuki ry julkaisi raporttinsa yhdyskunnan sisäisistä “oikeuskomiteoista”. Oikeusministeri Anna-Maija Henrikssonin mukaan Suomessa ei voi olla kahta oikeusjärjestelmää. Mutta entäs uskonnonvapaus? Ja entäs jos joku vapaaehtoisesti noudattaa uskontonsa mukaisia sääntöjä jotka ovat kenties tiukemmat kuin maallisen lain asettamat rajat. Jos kyseiseen uskontoon kuuluu että seurakunnan jäsenten tulee selvitellä riitansa uskonyhteisönsä keskuudessa ja välttää maallista oikeutta. Entä muslimien sharia-laki? Rosvoilta leikattaisiin käsi? Sellaista ei tiettävästi Suomessa ole tapahtunut, mutta mitä jos tapahtuisi? Voidaanko se sallia uskonvapauden nimissä?

Uskonnonvapauslaissa on säädetty rekisteröityjen uskonnollisten yhdyskuntien toiminnasta. Uskonnolliset yhdyskunnat saavat tiettyjä oikeuksia, kuten oikeuden vihkiä pariskuntia avioliittoon. Rahankeräyslaki antaa uskonnollisille yhdyskunnille luvan kerätä kolehtia. Lisäksi on olemassa Laki Jehovan todistajien vapauttamisesta asevelvollisuuden suorittamisesta eräissä tapauksissa. Uskonnolliset yhdyskunnat saavat vapauksia joita ei esimerkiksi tavallisilla yhdistyksillä ole. Uskonnonvapauslaki kuitenkin edellyttää että ihmisoikeuksia kunnioitetaan.

“- - - Yhdyskunnan tulee toteuttaa tarkoitustaan perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittaen.”
- Uskonnonvapauslaki, 2 luku 7 §

Jos uskonnollinen yhdyskunta rajoittaa yksilön oikeusturvaa painostamalla näitä välttämään maallisia oikeusistuimia ja jakaa omia tuomioitaan, se selvästikin rikkoo uskonnonvapauslakia. Mikäli näin on, tulee valtion pohtia onko yhdyskunnan toiminta laillista, vai tulisiko yhdyskunta kenties lakkauttaa.

Hiljattain kansanedustaja Esko Kurvinen esitti hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä onko Vapaa-ajattelijoiden toiminta “lain ja hyvien tapojen vastaista”. Ministeri Anna-Maija Henriksson vastasi että mitään laitonta ei Vapaa-ajattelijoiden toiminnassa ole. Seuraavaksi oikeusministeri voisi ehkä pohtia toteuttaako Jehovan Todistajat tarkoitustaan perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittaen, ja jos ei, niin mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä asian korjaamiseksi?

  Alkuperäiset Uuden Suomen internetsivut täällä.Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZe  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity