Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

VerikysymysMuita aiheita:

  Voiko Jehovan todistaja kuunnella Matteus-passion?
24.03.2016 Johanneksen poika


Matteus-passio on saksalaisen Johann Sebastian Bachin säveltämä kaksiosainen passio, oman tyylilajinsa mestarinäyte, joka kuvaa pääsiäisen ajan tapahtumat Jeesuksen Betanian ennustuksesta hautaamiseen saakka. Passio kantaesitettiin Leipzigin Tuomaskirkossa pitkänäperjantaina 15. huhtikuuta 1729 tai ehkä jo vuonna 1727. Teoksen esitys kestää noin 3½ tuntia. - Lähde: Wikipedia

Jehovan todistajille moni asia on kiellettyjen listalla. Voivatko he kuunnella ja katsella Bachin säveltämän Matteus-passion, mikä kertoo Raamatun tekstin mukaan Jeesuksen elämän viime hetkistä?

Kuuntele ja katso näyte täältä. Kuuntele koko teos täältä. Kuva: YouTube.

Vartiotorni-lehdessä oli kattava artikkeli klassisesta musiikista vuonna 1984. Siinä todettiin mm. näin:

Tiede ei pysty selittämään, miksi ihmiset kykenevät säveltämään musiikkia, keksimään ja käyttämään soittimia, tai edes sitä, miksi me nautimme soitetusta ja lauletusta musiikista. Se on hämmentävä arvoitus!
- - -
Musiikki on korkeammasta älystä lähtöisin oleva ylevä taiteenlaji. Jehova loi ihmisen herkäksi ja luonteeltaan esteettiseksi, niin että hän pystyy reagoimaan lintujen ainutlaatuiseen lauluun tunneperäisesti ja älyllisesti. Tällainen Jumalan antama musiikin lahja ei ainoastaan tuota mielihyvää ihmisen sydämelle ja mielelle, vaan se myös virkistää häntä ja edistää siten hänen fyysistä ja hengellistä hyvinvointiaan. Musiikki on siis epäilemättä lähtöisin tuolta samalta rakkaudelliselta Luojalta.
- - -
1600-luvun puolivälin jälkeen sävelletystä musiikista vain hyvin pieni osa on raamatulliselta kannalta katsoen arveluttavaa. Näihin klassisen musiikin kyseenalaisiin teoksiin kuuluvat lähinnä jotkin oopperat ja baletit, jotka perustuvat moraalittomiin ja traagisiin kertomuksiin tai pakanalliseen mytologiaan. Mutta vaikka karttaisimmekin tällaista musiikkia, jäljelle jäisi yhä niin valtava määrä musiikkia, ettemme millään ehtisi kuunnella sitä kaikkea ihmisen keskimääräisen eliniän aikana.
- - -
Meiltä kuluisi vuosia pelkästään sellaisiin Bachin, Vivaldin, Telemannin, Händelin, Haydnin ja Mozartin teoksiin perehtymisessä, jotka ovat aivan sopivia. Ja huomaa, että tähän eivät sisälly vielä heidän aikalaistensa teokset. Lisäksi emme ole vielä edes maininneet monien maiden hyvää soitin- ja kansanmusiikkia. Meidän tarvitsee vain vilkaista eurooppalaisia ja amerikkalaisia nuotteja ja musiikkiäänitteitä koskevia luetteloita huomataksemme, että hyvää musiikkia on yllin kyllin!

Lue Vartiotornin koko kirjoitus täältä.


Tähän aikaan vuodesta monissa kirkoissa ja muissa konserttisaleissa esitetään Matteus-Passiota. Kannattaa tutustua tähän ainutlaatuiseen hienoon teokseen. Voit seurata konserteissa tekstiä monella kielellä.


Avaa kuva isompana tästä.

Tapahtumat etenevät Matteuksen evankeliumin tekstin mukaisesti. Se antaa tietoa Jeesuksen elämän viimeisistä vaiheista sillä tavalla, että teos koskettaa hyvin syvältä kuuntelijan tunteita. Tämä mestariteos soveltuu sekä uskoville että ateisteille.

Kuvia Vihdin kirkossa vuonna 2014 esitetystä Matteus-passiosta. Kuvia ei ole otettu konsertin aikana. Kuvat: JP.Matteus-passion esittivät Lohjan kaupunginorkesteri ja poikakuoro Cantores Minores.


  
Katso ja kuuntele pieni näyte YouTubesta
Kuuntele koko Matteus-passio YouTubesta 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity