Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
 


Muita aiheita:

  Veikko Leinonen kertoi valtakunnansalien omistuksesta, yhdyskuntajärjestyksestä ja vähän muustakin
18.02.2017 Johanneksen poika (Päivitetty 20.02.2017)


Veikko Leinonen on ollut pitkään Suomen haaratoimiston virallinen tiedottaja. Ja se näkyy hänen ammattitaidossaan. On pakko ihailla sitä tapaa, millä hän vierittää ja pyörittää keskustelua haluamaansa suuntaan. Leinonen on myös erittäin taitava puhumaan mustan valkoiseksi tai päinvastoin. Hän kääntää huomaamatta keskustelun sivuraiteille. Näin ollen ei ole ihme, jos jopa eri medioiden kokeneet toimittajat nielaisevat kaiken sen, mitä Leinonen heille syöttää.

Leinonen on tiedottajana kullan arvoinen Suomen haaratoimistolle. Niin kauan kun hän jaksaa tuossa työssä Beteliä edustaa, haaratoimistolla ei ole mitään hätää. Mutta siinä vaiheessa tulee ongelmia, kun Veikon työlle pitää löytää jatkaja. Yhtä hyvää ja ammattitaitoista henkilöä ei ainakaan tällä hetkellä ole näköpiirissä. - Kuva: Veikko Leinonen konventissa 2016

Koska valtakunnansalien myynti on ollut Suomessa jo pitemmän aikaa yksi ykkösuutisista Jehovan todistajien piirissä, oli aika hiukan kysellä Leinoselta, missä mennään ja kuinka lujaa. Mutta ensin vähän taustaa.

Turun Sanomat kertoi 27.01.2017 laajassa jutussaan, että Suomessa on myynnissä ainakin 13 valtakunnansalia. Turun Sanomat kertoi, että Jehovan todistajat pyrkii eroon kiinteistöomaisuudesta, joka on tullut peruskorjausikään.

Mainittujen 13 valtakunnan lisäksi ainakin neljä salia on jo saatu myytyä. Ja Jehovan todistajien aloittama valtakunnansalien kuntoarvio- ja huoltokoulutusohjelma viittaa siihen, että useita saleja tulee vielä myyntiin.

Turun Sanomien jutussa oli erillinen osio, mihin oli haastateltu johtavaa veroasiantuntijaa Aki Mattssonia Verohallinnosta. Mattsonin haastattelusta selvisi seuraavaa (teksikorostukset: JP):

Rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan kiinteistömyynti on verovapaata.

Verottajan näkökulmasta katsottuna Jehovan todistajat voivat myydä valtakunnansalejaan varsin vapaasti. Yleishyödyllisen yhdistyksen tai säätiön omistaman kiinteisön myynnistä saatu luovutusvoitto on verovapaata, kertoo johtava veroasiantuntija Aki Mattsson Verohallinnosta.

- Rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan kiinteistömyynti rinnastuu kohtelultaan yleishyödyllisen yhdistyksen kiinteistömyyntiin, Mattsson kertoo.

Asiaan ei vaikuta millään tavoin se, että valtakunnansalit on aikoinaan rakennettu edullisesti talkootyönä.

Verovapaus toteutuu, jos kiinteistön käyttö on ollut yhdistyksen pääasiallisen tarkoituksen mukaista, yleistä ja yleishyödyllistä.

Jos kiinteistöin käyttö sen sijaan on ollut jotain muuta, kuten liiketaloudellista, sääntö ei päde. Uskonnollisen yhteisön täytyy olla myös rekisteröitynyt.

Jehovan todistajat on suurin Suomen rekisteröidyistä uskonnollisista yhdyskunnista.

- Jos kiinteistö on nimenomaan uskonnollisen yhdyskunnan nimissä ja omistuksessa, niin tulo on sen, ja ketju on aukoton verovapauteen. Jokainen kiinteistö ja sen omistus katsotaan erikseen, ja kiinteistöjä voi hyvin olla vaikka kaksisataa.

Laajamittainenkaan myynti ei muutu 20 prosentin mukaan verotettavaksi elinkeinotoiminnaksi, koska jokainen myynti katsotaan erikseen.

Koska tässä osiossa oli muutama huomionarvoinen kohta, päätin pyytää Turun Sanomien toimittajaa perehtymään tähän asiaan uudelleen ja tarkistamaan, miten em. osio täsmää Jehovan todistajien oman yhdyskuntajärjestyksen kanssa. Kyseinen dokumentti löytyy kolmena eri versiona sivuiltani. Dokumentti on saatu Patentti- ja rekisterihallituksesta:
Ainakin seuraavat kolme kohtaa Aki Mattssonin haastattelussa on laitettava "suurennuslasin alle":

Verovapaus toteutuu, jos kiinteistön käyttö on ollut yhdistyksen pääasiallisen tarkoituksen mukaista, yleistä ja yleishyödyllistä.

Koska Suomessa on vain 20 virallista "seurakuntaa", jotka omistavat käytännössä kaikki Suomen valtakunnansalit, niitä 20 "seurakuntaa" on tarkasteltava tässä yhteydessä. Mikä on niiden "pääasiallinen tarkoitus"? Vastaus on erittäin helppo: Kiinteistöjen (valtakunnansalien) omistus. Näillä seurakunnilla EI OLE HENGELLISTÄ TOIMINTAA. (katso Yhdyskuntajärjestys)

Jos kiinteistö on nimenomaan uskonnollisen yhdyskunnan nimissä ja omistuksessa, niin tulo on sen, ja ketju on aukoton verovapauteen.

Valtakunnansalit EIVÄT OLE Jehovan todistajien YHDYSKUNNAN NIMISSÄ JA OMISTUKSESSA. Ne ovat em. tekstin mukaan 20 virallisen rekisteröidyn omistusseurakunnan omistuksessa. (katso Yhdyskuntajärjestys)

Niistä noin 300 paikallisseurakunnasta, jotka käyttävät valtakunnansaleja, ja joiden ulkojäsenet salit ovat rakentaneet ja rahoittaneet, ei puhuta Mattssonin haastattelussa mitään.

Koska oli näitä "auki olevia" kohtia, oli tarpeen varmistaa, oliko Mattssonille toimitettu varmasti Jehovan todistajien yhdyskuntajärjestyksen mukaiset tiedot ja oliko hän ne tarkasti tutkinut.

Turun Sanomat aikoi tehdä siitä uuden jutun, mutta toimittaja vaihtui kiireiden taikia toiseksi. Niinpä hän valitettavasti joutui alusta asti perehtymään tähän monimutkaiseen juttuun. Toimittaja oli haastatellut Jehovan todistajien tiedottajaa Veikko Leinosta tästä asiasta. Leinonen oli mustamaalannut minut ja kertonut, että kaikki, mitä olen kertonut, on valetta ja täyttä puppua. Kuitenkin kaikki se tieto, minkä Turun Sanomille toimitin, perustui nimenomaan Jehovan todistajien itse tekemään yhdyskuntajärjestykseen. Olin myös toimittanut linkin tähän, joten Turun Sanomissa oli tarvittavat tiedot.

Jutun teko päätettiin keskeyttää Turun Sanomissa, koska Leinonen oli leimannut minut valehtelijaksi, vaikka olin antanut heidän yhdyskuntajärjestyksensä Turun Sanomille. Jos olin valehdellut, niin siinä tapauksessa se "valhe" sisältyi yhdyskuntajärjestykseen. Kun puhuin hetken toimittajan kanssa, hän päätti sittenkin jatkaa juttua ja tilata neuvoni mukaan oman kappaleen yhdyskuntajärjestystä suoraan Patentti- ja rekisterihallituksesta.

Koska Leinonen oli julkeasti mustamaalannut minua ja tehnyt minusta median silmissä väärin perustein valehtelijan, minun oli pakko soittaa Leinoselle ja vähän kysellä "asioista".

Mitä Veikko Leinonen kertoisi puhelimessa valtakunnansalien omistuksesta ja myynnistä? Ja miten hän selittäisi Jehovan todistajien kummallista yhdyskuntajärjestystä?

Soitto Beteliin 17.02.2017 antoi vastauksia näihin asioihin ja vähän muuhunkin. Tässä on otteita noin 45 minuuttia kestäneestä puhelusta:Veikko Leinonen:

Veikko Leinonen.

Johanneksen poika:

Täällä on Jari-Pekka, moi!

VL:

Anteeks, kuka?

JP:

Jari-Pekka, moi!

VL:

No moi!

JP:

Minun mielestä sä olet nyt ylittänyt erään esteen [rajan], joka on jo vakavalla tasolla. Sä olet väittänyt, että mä puhun puppua, kun on kyse yhdyskuntajärjestyksestä. Ja kaikki on tarkistettavissa Patentti- ja rekisterihallituksesta. Mun mielestä tämmönen toisen haukkuminen valehtelijaks täysin perusteetta on jopa kunnianloukkauksen tasolla. Väitätkö, että se paperi, mikä on Patentti- ja rekisterihallituksessa on, se yhdyskuntajärjestys, että se ei ole oikea?

VL:

Enhän mä oo tämmöstä koskaan väittänytkään enkä väitäkään.

JP:

Olethan sä väittänyt, että se on täyttä puppua, mitä minä olen esittänyt, kun Turun Sanomat haastatteli sua.

V:

<kuivahkoa teeskenneltyä naurua> Niin, mutta en mä oo sanonut, että se yhdyskuntajärjestys on puppua vaan se muu mitä sinä sanot, niin se on melkosta valemediaa.

JP:

No esimerkiksi se, mistä tässä oli kyse on se, että kun joku seurakunta myy valtakunnansaliaan, niin eihän se paikallisseurakunta sitä myy vaan ne viralliset seurakunnat, joilla ei oo mitään tekemistä hengellisyyden kanssa. Ja Patentti- ja rekisterihallituksen tietokoneen valokuvassa lukee yhden seurakunnan kohdalla, että ainoa tarkoitus omistaminen ja leasing-toiminta valtakunnansaleissa. Elikä heillä ei ole edes "omissa jutuissaan" mainittu mitään hengellistä tai yleishyödyllistä merkitystä.
 

Kuva: Patentti- ja rekisterihallituksen tietokone. Kuvan on ottanut Terho Miettinen 28.10.2013.

Tästä seurasi melko kiivasta sanojen vaihtoa puolin ja toisin, mutta koska jo annoin Leinoselle anteeksi tälla kertaa tämän mustamaalauksen, ei ole tarpeen esittää siitä sen enempää. Ja koska haastattelu on pitkä, on pakko mennä eteenpäin asiassa.

- - -

JP:

Mutta se, että sinä annat semmosen tiedon, että minä puhun ihan puppua... Minäpä nyt tarkistan sulta yhden kysymyksen. Onko niin, että paikallisseurakunnat eivät omista "omia" valtakunnansalejaan?

VL:

Mikä on paikallisseurakunta?

Tässä välissä täytyy ihmetellä Leinosen "tietopohjaa". Heidän omassa yhdyskuntajärjestyksessään pykälässä 3 sanotaan näin:

Yhdyskuntaan kuuluu varsinaisia jäseniä, joilla on päätösvalta yhdyskunnan asioissa, sekä ulkojäseniä. Jäsen ei saa kuulua samanaikaisesti muuhun uskonnolliseen yhdyskuntaan.

Julkista uskonnonharjoitusta varten yhdyskunta voi organisoida ulkojäsenistä muodostuvia paikallisseurakuntia haluamallaan tavalla. Nämä paikallisseurakunnat eivät ole tämän yhdyskuntajärjestyksen 13 §:n tarkoittamia jäsenseurakuntia.

Yhdyskuntaan otetaan varsinaisia jäseniä enintään 20 mutta vähintään 15 yhdyskunnan hallituksen päätöksellä. Seurakunnan varsinaisia jäseniä saa olla enintään kymmenen mutta vähintään viisi, jotka ovat seurakunnan johtokunnan valitsemia ja yhdyskunnan hallituksen hyväksymiä. Varsinaisen jäsenen tulee olla vihkiytynyt seurakunnan vanhin, vakaumuksellinen kristitty, joka hyväksyy yhdyskunnan periaatteet ja lupaa noudattaa niitä. Varsinaiselle jäsenelle annettakoon kirjallinen tieto hänen jäsenyydestään.

Ulkojäseneksi otetaan yhdyskunnan jäsenten lapsia ja yhdyskunnan hallistuksen päätöksellä henkilöitä, jotka hyväksyvät yhdyskunnan periaatteet ja toiminnan, ja joiden uskonnollinen vakaumus vastaa Jehovan todistajien opetuksia.

JP:

No esimerkiksi Espoo Eteläinen, Espoo Läntinen, Helsinki Eteläinen... Siis nämä, jotka ei kuulu niiden 20:n seurakunnan joukkoon, joihin kuuluu noin viisi kappaletta vanhimpia, joihin naisilla ei oo edes pääsyä? Yhdyskuntajärjestyksessähän... sinähän tunnet sen... mainitaan ja määritellään selvästi tämä, että on kahdenlaisia seurakuntia, ja nämä "omistajaseurakunnat" eivät tee hengellistä työtä, ne tekevät vain sen, että ne omistaa kiinteistöjä. Sitten taas nämä paikallisseurakunnat, jotka ei oo edes virallisia seurakuntia, joissa kaikki on "ulkojäseniä", ne tekee "hengellisen työn", ne järjestää kokoukset ja kenttäpalveluksen ja muut.

VL:

Ei pidä paikkaansa. Jos menet yhdyskuntajärjestyksestä katsomaan, niin koko yhdyskunnan tarkoitus on tehdä hengellistä työtä. Kun luet ne ensimmäiset pykälät, sanotaan, että järjestää raamatullisia puhetilaisuuksia, levittää uskonnollista kirjallisuutta...

JP:

Joo, mutta nyt sinä vastaat eri asiaan mitä kysyin.

VL:

No kuuntele nyt. Ja se on myöskin sitten näiden rekisteröityjen seurakuntien tarkoitus, ja se on myöskin sitten niiden tarkotus, jotka ovat Jehovan todistajia yleensä, jotka ovat sitten jäseniä siinä, ulkojäseniä, ja, ja Jehovan todistajat kaikki, jotka ovat liittyneet Jehovan todistajiin, niin ne ovat Jehovan todistajat uskonnollisen yhdyskunnan jäseniä eli tää sama tarkotus koskee kaikkia Jehovan todistajia.

Kertaus on "opintojen" äiti, sanottiin ennen vanhaan. Mikä on rekisteröityjen virallisten seurakuntien tarkoitus?


Kuva: Patentti- ja rekisterihallituksen tietokone. Kuvan on ottanut Terho Miettinen 28.10.2013.

JP:

Joo, mutta sä et vastannut mun kysymykseen.

VL:

On ihan turha vängätä sitä.

JP:

Sä et vastannu mun kysymykseen. Vastaapa mun kysymykseen. <kysyn tarkoituksella hitaasti, jotta kysymys menee perille> Omistavatko paikallisseurakunnat "oman" valtakunnansalinsa?

VL:

<pitkä hiljaisuus, sitten kuuluu jotain pientä hengitystä> No sillä lailla niinku kaikki Jehovan todistajat yleensä nimenomaan yhdyskuntansa kautta.

JP:

Eivät omista. Esimerkiksi Espoossa ei oo yhtään...

VL:

Kuuntelepa nyt. Kato jos nyt esimerkiksi myydään... Vehkalahdella myydään kirkko ja Haminassa myydään seurakuntatalo, ja sen myy kirkkohallitus taikka kirkkovaltuusto, joka tekee sen myynnin. Ei jokainen luterilainen oo siinä myymässä sitä.

JP:

Toi on aivan eri juttu, äläkä nyt sekota...

VL:

... joka kuuluu kirkkoon, ei oo se, joka sitä myy, vaan sen myy tuo... hiippakunta.

JP:

Ne on sentään kirkon jäseniä. Suomessa yksikään nainen ei ole Jehovan todistajien seurakunnan jäsen vaan ulkojäsen. Mutta sä et edelleenkään vastannut siihen kysymykseen. <korostetun hitaasti, että varmasti menee perille> Omistaako mikään paikallisseurakunta "omaa" valtakunnansaliaan?

VL:

Omistaa. Sillälailla ne omistaa, koska ne ovat Jehovan todistajia, ja yhdyskunnan välityksellä kaikki omistaa.

JP:

Mutta kun yhdyskuntaan ei kuulu kuin 17 tai 18... alle 20 tyyppiä. Yhdyskunnan hallitus on sitten erikseen.

Havainnollisuuden vuoksi olen tehnyt Jehovan todistajien yhdyskuntajärjestyksen perusteella "rautalangasta väännetyn" kaavion. Saat sen näkymään isona tästä.

JP:

Ja sitten nämä viralliset seurakunnat, joihin kuuluu muutama tyyppi. Kaikki muut, yli 18000 Jehovan todistajaa... ne ei kuulu mihinkään virallisesti, ne on "ulkojäseniä", joilla ei oo mitään valtaa mihinkään, eikä ne voi päättää "oman" [valtakunnansalin] myynnistä, jota ne ei edes omista. Sä yrität nyt puhua asian vierestä koko ajan.

VL:

Joo ei...

JP:

Tämä on todella vakavaa, kun sinä menet valehtelemaan medialle [Turun Sanomille], että tää on puppua, mitä mä puhun.

VL:

Tämä sinun medias on sellanen varsinainen valemedia, että näin...

JP:

Aha... Mun sivuilla ei oo yhtään valhetta.

VL:

Selvä valemedia.

JP:

Turun Sanomien toimittaja soitti mulle, ja hän hankkii tämän [yhdyskuntajärjestyksen], kun sanoin, että Patentti- ja rekisterihallituksesta tämän saa. Sää väitit, ettei tämmöstä mitään ole, tämmöstä systeemiä. Ja tää on niin kiero systeemi, että kukaan muu ei...

VL:

Määhän sanoin, että ne saa nimenomaan nää järjestyssäännöt, kaikki on siellä...

JP:

Nimenomaan. Ja siinä käy ilmi se, että se seurakunta, joka sitä [valtakunnansalia] "myy", ei sitä todellisuudessa myy, kun se ei sitä omista. Ensin pitää omistaa, että voi myydä. Ja tää on semmonen juttu, että sä yrität kiertää kehää, sä yrität niinku Kalle Palander näitä pujottelukeppejä kiertää...

VL:

<naurua, voisi melkein sanoa, että sydämellistä, mutta vain melkein>

JP:

Sinä olisit valtavan hyvä pujottelija aikoinaan ollu...

VL:

Joo, mutta tuota sä voit lopettaa tästä asiasta vänkäämisen...

JP:

Minä en lopeta.

VL:

Valtakunnansalien myyntihomma on nytte menny jo ohitte sinulta. Niin kuin sä ittekin tuossa kirjottelit [Johanneksen pojan sivuilla] taikka lainasit meidän kirjettä siitä, että meillä on erittäin hyvä järjestely, joka tekee kuntokartotukset...

JP:

Se on hieno systeemi.

VL:

... mitä valtakunnansaleille voidaan tehdä ja sen perusteella katsotaan, että millä lailla tuota... mitä korjataan ja mitä kenties myydään ja niin pois päin, niin tämä meidän järjestely toimii maailman parhaiten. Se on ihan turha yrittää kaivaa tästä nyt jotain petollista...

JP:

Tuohan on erinomainen järjestely, että tehdään kuntokartoitus.

VL:

Aivan.

JP:

Se on järkevää, ja kun 4-5 päivää viivytään seurakunnassa, niin siinä varmasti, kun on koulutettuja ihmisiä, niin löytyy nämä mahdolliset viat. Esimerkiksi alkava kosteusvaurio voidaan havaita ajoissa, jolloin ei tuu homevaurioita, jolloin voidaan pelastaa se sali ja korjata se asianmukaisesti. Tämä on hyvä... Niinkun sä huomaat, kun sä luet mun sivuja, niin silloin kun on aihetta kehuun, niin minä todella kehun. Jos sä oot kattonut, niin mä kehuin esimerkiksi vuosikokouksessa kuinka tämä [hallintoelimen jäsen] Geoffrey Jackson oli aivan loistava puhuja.

VL:

No, kyllä sä kehut, mutta sitten sen jälkeen sä pistät sitten jonkun tuommosen oman vahingollisen ajatuksesi niitten kehujen jälkeen. Sä oot ihan johdonmukanen kyllä tuossa.  

JP:

Siis minkä vahingollisen ajatuksen minä laitoin tuohon Jacksonin puheeseenkin?

VL:

No, yleensä joka asiaan. Silloinkin, kun sulla on joku ns. myönteinen asia, niin pari lausetta myöhemmin sitten sä kerrot, että tää on arveluttavaa tästä ja tästä syystä.

JP:

Se on hienoa, että sä seuraat mun [johanneksenpoika.fi] sivuja, niin pysyt kärryillä.

VL:

<vilpitöntä naurua> No kyllähän sitä aina väkisin joutuu näkemään.

JP:

Saat tietää esimerkiksi, mitä kirjeitä seurakunnissa luetaan. Jos et muuten satu huomaamaan. Tiedätkö, teidän seurakunnat "vuotaa" ihan hirveesti. Mä saan lähes kaiken tiedon nykyisin, mutta tuota...

VL:

No tietysti, koska me olemme rehellisiä ja vilpittömiä, ja nää ystävät luulee, että se on rehellinen ja vilpitön, joka heiltä kyselee. Näin on päässyt käymään monta kertaa. He sanoo jälkeenpäin, että luulin, että kyseltiin ihan vilpittömässä tarkoituksessa, ja sitten kun kattoo mitä tästä on julkastu, niin huomaan, että ohhoh, ei siinä ollukkaan vilpitön tarkotus tässä kyselyssä.

JP:

Mä voin kertoa sen, että mä oon soittanu hirveän monille vanhimmille noihin seurakuntiin, mistä minä oon tehny niitä [valtakunnansalien] myyntijuttuja. Ne vanhimmat ovat olleet erittäin ystävällisiä ja yhteistyöhaluisia mulle. Ja minä olen tehnyt täysin niitten antamien tietojen mukaan ne jutut. Ne on täysin rehellisesti ja ne on täysin oikein. Mitään virhettä siellä ei oo.

VL:

Joo, mutta sen jälkeen sä olet itte kommentoinut, että joo lahjoituksilla suurin ponnistuksin tehdyt valtakunnansalit... nyt ne myydään ja raukat parat ovat surkeissaan siitä, että näinkös tässä kävi. Tällä lailla sä käännät tän jutun sellaseksi, jonka vuoksi tämä, jolta sä olet kyselly, sanoo että ohhoh jos mä olisin tienny sun motiivit, niin enpä olis ollu ihan näin avoin.

JP:

Minäpä kerron sulle ihan ensimmäisen valtakunnansalin myyntijutun. Minuun otettiin yhteyttä Joensuusta. Eräs Jehovan todistaja otti yhteyttä minuun ja oli erittäin surullinen. Hän oli osallistunut talkoisiin ja lahjoituksiin, ja heidän "oma" sali myytiin alta heiltä kysymättä. Hän sanoi, että olikohan se jokin Jyväskylän tai minkä lienee seurakunta, mikä sen myi. Hän oli niin pettynyt siihen, että heillä ei ollut mitään mahdollisuutta vaikuttaa siihen asiaan, koska he eivät omistaneet sitä. Ja se on minusta "hyvä" esimerkki siitä, kun sä puhut, että ne on [paikallis]seurakuntien omistamia. Puppupuhetta! Ne surullisin silmin katto, kun "heidän" sali myytiin.

VL:

No nyt mä menen taas siihen esimerkiksi juuri, että jos nyt tuossa lähellä on tuo Ruonalan kirkko on ollu kaks vuotta myynnissä. Sitä on yritetty myydä, niin sitä kirkkohallitus kaupittelee ja tekee kaupat, jos saa, mutta Ruonalan luterilaisen seurakunnan yksittäisillä jäsenillä ei oo sen asian kanssa mitään tekemistä. 

JP:

No mitä sitte?

VL:

Se on vähän sama juttu, että siinä on nää lailliset organisaatiot, joidenka on pakko tää hoitaa, ja ne hoitaa sen, mutta kaikki meidän jäsenemme on kuitenkin juonessa mukana. Heille kerrotaan, että mistä on kysymys ja miten mennään...

JP:

Ei kerrota.

VL:

Samoilla periaatteillahan tää valtakunnansali hankitaankin.

JP:

Ei kerrota. Mä olin 31 vuotta seurakunnan sisäpuolella, ja kertaakaan ei puhuttu yhdyskuntajärjestyksestä eikä siitä, etteikö me omistettais "omaa" salia. Kun me [Espoon] Puolarniityntien sali rakennettiin talkoilla, minäkin olin siellä mukana ja olen myös jonkin verran pieniä rahoja lahjottannu. Me luultiin, että kun me rakennettiin "oma" sali, niin se on "meidän" sali. Puppupuhetta! Se on jonkin Helsingin virallisen seurakunnan omistama sali. 

VL:

No nehän on kaikki, se on Helsingin rekisteröidyn seurakunnan hallussa... siinä Helsingin ympäristön alueella...

JP:

No nyt tullaan siihen, että nyt sä alat puhua totuutta, koska sä myönnät sen, että paikallisseurakunnilla ei oo mitään tekemistä eikä valtaa eikä mahdollisuutta vaikuttaa mihinkään. Nyt sä myönsit sen, ja kiitos tästä rehellisyydestä, että Helsingin se yks [virallinen, rekisteröity] seurakunta omistaa. Mutta se, että kun minä olin 31 vuotta mukana Jehovan todistajissa, kertaakaan en kuullu sanaa "yhdyskuntajärjestys". Kertaakaan ei puhuttu siitä, että sali ei ookkaan meidän oma. Se on joku ihan muu.

VL:

No ei sitä yleensä kukaan edes kyseenalaistakaan.

JP:

Sitä ei kukaan osaa kysyä, kun kaikki luulee...

VL:

Sitä ei kukaan kyseenalaista, koska me tiedetään, että mitenkä meillä järjestössä nää kaikki hoidetaan...

JP:

No te tiedätte siellä haaratoimistossa, mutta "ruohonjuuritasolla" ei tiedetä. Sehän tässä on... Ja moni on tuntenut ittensä petetyksi... Voi että, sä et tiedä minkälainen verkosto mulla on... Siis mulla on yhteyksiä sekä entisiin että nykyisiin Jehovan todistajiin ympäri Suomen. Siellä on niin katkeraa porukkaa nykyisissä Jehovan todistajissa, että kun ne on kovalla työllä rakentanu saleja ja sitte lahjottanu siihen rahaa, ja heidän elämäntyönsä menee hukkaan, kun se myydään. Ja sitte kaiken lisäksi vielä se, että nyt esimerkiks täällä Espoossa, kun tapahtuu nämä suuret muutokset, niin auton omistavat vanhimmat ja ketkä sen on päättäny sen, että nämä rajat tehdään miten tehdään... Esimerkiksi [Espoon] Läntisen seurakunnan [juna]radan pohjoispuoliset ihmiset joutuu Viherlaakson salille. Ja [Espoon] Keskusseurakunnasta...
 

Espoon Puolarniityntien valtakunnansali, Kuva: JP

VL:

Näinhän sä kommentoit [nettisivuillasi], mutta...

JP:

Oota nyt, kun mä sanon. Sellaiset köyhemmät ihmiset, joilla ei ole autoa, ne joutuu busseja vaihtamaan tuolla, niitten kokousmatkat ja kokousajat tulee aivan kohtuuttomaks. Mä tiedän Helsingin puolelta...

VL:

Nää järjestelyt tehdään sitten taas tän uuden mukaan... siellä tehdään järjestelyt, miten saadaan ystävät kulkemaan sinne ja tehdään uudet järjestelyt sitten kuhan tää saadaan aikaseks.

JP:

No miten...

VL:

Vantaalla samanlaiset systeemit... kun seurakunnat menee uusiks, tehdään uudet palvelusryhmät, ja näissä palvelusryhmissä sitten ryhmänvalvoja ja apulainen järjestää, että kaikki pääsevät kulkemaan... tehdään uudet kuljetusjärjestelyt. 

JP:

Joo. Se on teoriaa. Esimerkiksi Hanhivaaran (nimi muutettu) ja Ankkalinnan (nimi muutettu) salin kohdalla, silloin, kun mulle ilmoitettiin siitä, niin Ankkalinnan seurakunnassa eräs henkilö, en tietenkään sano nimeä, mutta vanhempi henkilö, sanoi, että jos siinä käy niin, että Ankkalinnan sali myydään ja Hanhivaaran sali jää, niin se oli viimeinen kokous hänelle. Hän ei rupea kulkemaan toisten kyydeissä, kun hänestä tuntuu siltä, että hän on toisten armoilla. Ihmisarvo on sellainen, että siinä vaiheessa, kun viedään ihmisarvo... siis tämä on sillä tavalla sullekin tiedoksi, että ajatelkaa hyvät ihmiset siellä [Betelissä] vanhoja ja köyhiä ihmisiä, joilla ei oo autoja. Mä tunnen paljon semmosia ihmisiä, jotka ei halua olla toisten armoilla. Ja mieluummin he kulkisivat bussilla, jolloin he kokevat olevansa itsenäisiä. Jos ne joutuu tukkimaan...

VL:

Joo, mutta ei se oo mitenkään mahdollista, että kaikki pääsee, vaan... paras mahdollinen vaihtoehto.

JP:

Mutta nyt esimerkiksi tämä Espoon Keskuksen seurakunnan kohdalla. Kun se raja siirretään sillä tavalla, että joillekin tulee bussin vaihto, kun ne menee tuonne toiselle [salille]. Kuvittele... Mä tiedän itse kun mä käyn bussilla vanhan anopin luona. Vaimon kanssa viedään ruokaa ja lääkkeitä. Ja kun me tullaan takaisin päin meille kotiin, me joudutaan bussia vaihtaan, ja siinä on kolmen minuutin pelivara siinä bussin vaihdossa. Usein käy niin, että me ei keritä siihen toiseen bussiin ja sitten me joudutaan joko odottamaan puoli tuntia tai kävelemään valtava matka meidän omat kauppakassit kädessä. Jolloin mä ymmärrän hyvin, että silloin kun mennään kokoukseen, ja jos on vaikka huono sää, vettä sataa kaatamalla... odottaa jossain bussipysäkillä puku päällä hyvissä vaatteissa, sanotaan nyt vaikka 20 minuuttia turhaan bussinvaihdon takia... Kun tällä hetkellä ne pääsee yhdellä bussilla. Ei oo mitään ongelmaa. Ja...

VL:

No jossain on se ongelma tämmönen, mutta että nytkin nämä seurakuntauudistukset niin mitkä on nyt tehty kautta Helsingin ja on tehty Turussa ja on tehty Porissa ja muualla, niin lähtökohta on se, että nää julistajat voisivat käydä lähimmällä valtakunnansalia eli omalla alueella kuuluvassa seurakunnassa eikä siksakkia sillä lailla, että käydään toisella puolella kaupunkia, jotta olis lyhyt matka valtakunnansalille, ja sitten kun järjestelyt saadaan kuntoon, niin sitten suunnitellaan jokaiselle, että saadaan kuljetukset siihen. 

JP:

Onko teillä jo Paraisilla tehty sama? Siellä on osa porukkaa, kun ne joutuu Kaarinaan mennä, niin siinä on kauhean suuri kynnys jäädä...

VL:

Siellä on järjestelyt parhaillaan meneillänsä.

JP:

Niin, no se on hyvä, mutta niin kuin mä kerroin, osa ihmisistä on luonteeltaan sellaisia, jotka ei halua heittäytyä toisten armoille. Mä tiedän...

VL:

Joo ja sitten mä ymmärrän sen, että ilman muuta, kun on semmonen sali, mitä on itte käyttäny kauan ja rakentanu sitä, niin tottahan se harmittaa, jos siitä joutuu luopumaan...

JP:

Siinä on tunnearvoa.

VL:

Mutta sitten kun oppii näkemään ne realiteetit minkä vuoks nää tehdään, niin sen jälkeen todetaan, että nyt oli sen aika.

JP:

Minä voin Helsingin puolelta kertoa... mulle soittelee joskus semmonen ihminen, joka siinä [seurakuntien] rajojen muuttamisessa laitettiin kans sellaiseen seurakuntaan, että hän ois joutunu bussia vaihtamaan kaks kertaa. Ja hän kokeili sitä... Ei siitä mitään tullu. No sitten hän meni toiselle salille, jossa hänellä ei ollut bussinvaihtoa. Hänelle oltiin vihasia: mitä sä tänne tuut, et sä tänne kuulu. Mee sinne... Sit se masentu eikä mee juuri mihinkään.

VL:

Joo, mutta sehän on tässäkin, kun nää ohjeet tehdään, sanotaan, että kuulut tuonne taikka sinun toivotaan käyvän tuolla, niin loppujen lopuksi henkilö itte saa kuitenkin tehdä sen päätöksen, ja meilläkin näissä ohjekirjeissä, niin kuin oot lukenut, siellä sanotaan, että perheen pää loppujen lopuks tekee sen suunnitelman, että mihinkä seurakuntaan sitten mennään. Ei se oo mikään laki, vaan että se on suositus, ja sen mukaan mennään. Nytkin meillä juuri Tikkurilassa tehtiin nämä suunnitelmat, niin mä sanoisin, että 15% niistä ehdotuksista muuttui loppuvaiheessa, kun nämä yksilöt sanoivat, että meille kuuluis mukavammin tuo ja... niin sitten tehtiin muutoksia. Aina pyritään tekemään niin kuin hyvä tulee.

JP:

No tuohan on hieno piirre, että on ees jotain otettu huomioon yksilöitten...

VL:

<naurahtaa> No täähän on meillä periaate, mutta se että jos ihmisten harmin tunteita ja sellaisia yrittää sitten vain ruokkia ja kysellä, niin tottahan ite kutakin harmittaa millon mikäkin asia. Mä muistan jo aikoinaan silloin... sanotaan nyt tämä kuuluisa Joensuunkin tapaus, niin minäkin kuulin aluksi, että ne aikoo sen toisen myydä... mä muistan: voi voi mukava se vanha sali, että sinnehän tehtiin remonttiakin, onkohan tää nyt niin järkevää mennä sitten sinne Järvikylän salille. Mutta sitten, kun kaupat on tehty ja nyt kokoontuvat siellä uudemmalla salilla, niin todettiin, että no joo, olihan se hyvä päästä siitä painolastiks ja riipaks muodostuneesta valtakunnansalista pois, vaikka hirveän monia harmitti, jotka on olleet siinä mukana. Mutta tottakai se sillä hetkellä...

JP:

Jotkut ei toivu siitä ollenkaan.

VL:

No, kyllä ne toipuu.

JP:

Mutta tiedätkö, esimerkiksi Espoossa, mä otan esimerkiksi nämä muutokset, kun mä täällä asun... Varmaan suurimmalle osalle tästä ei aiheudu kauheasti harmia. Ja niille ei aiheudu harmia, jotka omistaa auton. Se harmin aihe tulee joillekin ihmisille ja yksilöille, joilla ei ole autoa, ja joitten julkinen liikenne vaikeutuu.

VL:

Näin se on.

JP:

Sinä varmaan ymmärrät muuten senkin, että minkä takia mulle...

VL:

Kyllä sä itteki tiedät, että Puolarmetsän salilla on ollut vähän liikaa tungosta ja on kovasti etsitty, että pääsis jonnekin muualle, ja kun ei nyt löytynyt uutta salin paikkaa mistään, niin se, että ne menee Kolmikulman salille sitten, niin vähän vaikuttaa... Tätäkin asiaa on vuosikausia selvitetty, ja nyt saatiin tommonen vaihtoehto. Minähän henkilökohtaisesti olisin sitä mieltä, että nyt kun Länsimetro tuli, niin nyt tätä Länsimetroa pitäisi hyödyntää ja tulla vaikka Helsingin keskustaan päin sieltä sitten, mutta tää on vain mun henkilökohtainen mielipide, mä kuuntelen ja kattelen... Meillä on nykyään semmonen kuin PSR elikä paikallinen suunnittelu- ja rakennustoimisto, joka huoltaa näitä valtakunnansaleja ja tekee näitä suunnitelmia, toteuttaa nää myynnit ja kaikki muutkin, ja se on ihan täysin hengellisesti ylläpidettävä vanhimmista kerätty [joukko], joka näitä tekee, niin siinä on hengelliset näkökannat on aina takana, mikä on niinku seurakunnille parasta, ja sit seuraavaksi katsotaan aineellinen puoli, tää salin kunto ja niitten sijainti ja kaikki muu... tää on...

JP:

Tottakai se on monimutkainen juttu. Se on ihan selvä, että koko toi paletti, ei se ole yksinkertainen... En minä väitäkään, että siihen on yksinkertainen [ratkaisu]... Mun piti äsken sanoa, että ymmärrätkö sä sen, että kun mulla on nuo [Johanneksenpoika]sivut, ja siellä käy tuhansia ihmisiä kuukausittain, siis eri ihmisiä, ja minuun ottaa yhteyttä sekä Jehovan todistajat että entiset Jehovan todistajat, kun ne ei voi oikein ottaa mihinkään muualle yhteyttä luottamuksellisesti, mut mulle ne kertoo huolet. Tiedätkö, joskus mun on vaikea edes kestää sitä määrää, mitä mulle kipataan, kun...

VL:

No sä oot tehny ittestäs tommosen... ittestäs tommosen...

JP:

Sano nyt, että ittestäs pellen! Meinasit sanoa?

VL:

Ei, vaan oot järjestäny ittes tuohon tilanteeseen...

JP:

Minä haluan auttaa ihmisiä. Se on selvä.

VL:

Mitä sä yrität auttaa? Sä kamppailet koko aika... mä oon joskus ajatellu, että eikö sua yhtään niinkun hirvitä, että sä niinkun taistelet Jehovaa vastaan? Eikö sua yhtään hirvitä, että sä kamppailet Jehovaa vastaan ja meidän uskonkäsityksiämme vastaan?

JP:

Tiedätkö, kun minä en kamppaile Jehovaa vastaan yhtään.

VL:

Teet pilaa meidän uskonkäsityksistämme, millon mistäkin terveydenhoitoon liittyvistä ja millon mistäkin, niin oon aina välillä ajatellu, että eikö sua yhtään ajatteluta se...

JP:

Tiedätkö, kun mulle tuli ihan kyyneleet silmiin, kun mä pystyin auttamaan yhtä perhettä. Silloin kun minä tein sen jutun siitä päivän tekstistä, mikä oli se karttamisjuttu, ja kun mä väänsin rautalangasta sen jutun, niin siitä ei menny vuorokauttakaan, kun mulle tuli ilmoitus, että erään entisen Jehovan todistajan [Jehovan todistaja]isä oli pyytänyt anteeksi häneltä [karttamista] ja halunnut palauttaa kaikki perhesiteet. Minä olen niin iloinen, että edes yksi perhe yhdistyi sen kirjoituksen avulla... sen yhden ainoan kirjoituksen avulla. Ja se vaikutti alle vuorokaudessa.

VL:

Mikä tässä nyt sitten oli niinkun Jehovan tahto?

JP:

No sinähän olet itse julkisuudessa väittänyt, että perhesuhteet ei katkea [erotettuun tai itse eronneeseen], vaikka ne katkeaakin. No nyt saatiin perhesuhteet yhdistettyä. Eikö se oo sunkin mielestä hyvä asia?

VL:

Niin no, hinnalla millä hyvänsä.

JP:

Nyt sä puhut taas eri tavalla kuin julkisuudessa, kun sinä niin sanot itsevarmasti, että VAIN USKONNOLLISET JA HENGELLISET SITEET KATKEAA, perhesuhteet eivät katkea.

VL:

Tässäkin mä haluan sanoa, kun minä olen tämän lukenut suoraan JW.ORG:sta tämän vastauksen.

JP:

No siellähän sanotaan ihan väärin.

VL:

Niin, ja siitä otetaan vain osa siitä, mitä minä olen lukenut ja sitten loput jätetään lukematta ja siitä tehdään sitten lööppi.

JP:

Mutta JW.ORG:ssa ei vastata siihen kysymykseen. Siinä puhutaan toimettomasta eikä erotetusta. Jos nyt puhutaan samasta kohdasta.

Lainaus JW.ORG:n sivuilta:

Karttavatko Jehovan todistajat entisiä jäseniään?

Me emme karta niitä, jotka on kastettu Jehovan todistajiksi mutta jotka ovat lakanneet kertomasta hyvää uutista toisille tai ehkä jopa ajautuneet pois todistajien yhteydestä. Päinvastoin haluamme auttaa heitä ja yrittää saada heidät jälleen kiinnostumaan hengellisistä asioista.

VL:

Ei, siinä samassa lauseessa puhutaan siitäkin, että jos esimerkiksi isä ei ole Jehovan todistaja ja on erotettu ja äiti ja lapset ovat niin miten he voivat olla tekemisissä? Rakastavat toisiansa ja perhesuhteet säilyvät.

Huomautus: Veikko Leinonen ei tainnut seurata lainkaan vuoden 2016 kesän konventin ohjelmaa. Tässä videossa aivan tasan tarkkaan kehotetaan ja yllytetään karttamaan sukulaistaan.

JP:

No mullakin on perhesuhteet ja sukulaisuussuhteet "säilyneet", en oo 10 vuoteen nähnyt JT-siskoani, enkä 10 vuoteen JT-veljeäni enkä viiteen vuoteen toista JT-siskoani. [Hän oli erotettu] ja sen jälkeen, kun hänet otettiin [seurakuntaan] takaisin, hän ilmoitti, ettei ole missään tekemisissä kanssani. Niin sillä tavalla ne perhesuhteet "säilyy". Se aiheutti sen, että minä en voinut edes oman äitini hautajaisiin mennä.

VL:

Et saanu mennä vai?

JP:

En voinut mennä, koska siellä oli toistakymmentä Jehovan todistajaa.

VL:

Niin, mutta oisithan sä saanu mennä, jos olisit halunnut.

JP:

Siis olisinhan minä voinut terveyteni kustannuksella... Tiedätkö, mulla on ollut [sydän]infarkti [v. 2003]. Jos minä olisin joutunut suremisen lisäksi vielä joutunut halveksituksi, minä en ois kestänyt sitä.

VL:

Joo. Joo. <äänensävy osoitti täydellistä kylmyyttä ja sitä, ettei edes halunnut ymmärtää tilannetta>

JP:

Tämä vain näistä "perhesuhteista".

- - -

Seuraavaksi juttelimme pitkään mm. Venäjän Jehovan todistajien vaikeasta tilanteesta. Tässä yhteydessä ei siitä sen enempää, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa toisessa yhteydessä tulee siitä oma juttunsa, jos Venäjän tilanne tästä pahenee.

Lopuksi keskustelun aiheena mm. oli JW.ORG:n "uutishuone" ja uutisten julkaiseminen yleensäkin.

- - -

JP:

Kun sinä luulet, että minä olen kauttaaltani paha ihminen, niin minä en suinkaan väheksy näitä hienoja saavutuksia [esim. monikielinen JW.ORG ja nopea kansainvälinen tiedonsiirto päätoimiston ja haartoimistojen välillä] ja sitä hyvää, mitä tuossa järjestössä on. Ja sitä, että siellä on paljon hienoja yksilöitä. Esimerkiksi pääsääntöisesti minä voin sanoa, että tavallinen Jehovan todistaja -rivijäsen on hyväntahtoinen, rehellinen ja pyrkii elämään vaatimattomasti, eikä sillä oo kauheesti paheita, ei polta tupakkaa, harvat käyttää liikaa alkoholia, elikä minä voin sanoa, että minä kunnioitan erittäin paljon tavallisia rivikansalaisia. Mutta sitten mulla on esimerkiksi hallintoelintä vastaan esimerkiksi sellainen kritiikki, että esimerkiksi nyt alkaa ens kuussa taas uusi pedofiilitutkinta Australiassa. Tää pedofiilien suojelu on tavallaan niinku yks suurimpia "mätäpaiseita", mitkä pitäs puhkasta. Lähteet: linkki 1, linkki 2. Siellähän on nyt juuri julkaistu katolisen kirkon juttuja, mutta aikaisemmin siellä v. 2015 tutkittiin Jehovan todistajia, mutta se alkaa nyt uudelleen, olikohan se maaliskuun 27. alkavalla viikolla 2017. Rehellisyyden nimissä teidän JW.ORG:n uutishuoneessa pitäs mainita jotain näistä. Nimittäin silloin viime kerralla, kun minäkin katsoin [älypuhelimesta suoraa lähetystä Australiasta], niin neljä tuntia kuulusteltiin [hallintoelimen jäsentä] Geoffrey Jacksonia, vaikka mulla on huono englanninkielen taito. Kuuntelin samalla kuulokkeilla keskellä aamuyötä silloin kun se tuli suorana lähetyksenä Jacksonin kuulustelu. Kyllähän tämmösen pitäs ylittää uutiskynnyksen teilläkin. Vai onko se niin, ettei uskalleta kertoa seurakunnan rivijäsenille?

VL:

Ei, kaikki uutisoidaan ja kaikki menee...

JP:

Ei JW.ORG:n uutishuoneessa oo ollu kertaakaan...

VL:

Tää juttu on näin, että asiassa on niin monta puolta, mistä ei sitten taas joku uutinen kerro ollenkaan. Ja kun noita taustoja tietää, ja muita, niin kyllä mä oon sitä mieltä, että ihan varmasti minä tiedän, että hallintoelin on hyvin tilanteen tasalla ja ne hoitaa asiansa. Sitä on vähän turha niinku hallintoelimen jäseniäkin mollata. Cedarsin sivuilla, että milloin on ollut liian komea kello ranteessa, ja milloin hän lentää vain ykkösluokan lentokoneella siellä eikä kelpaa halvemmat. Tämmöstä mollaamista tuntuu olevan.

JP:

Mutta se on totta. Väitätkö sä, että se on valetta, mikä on uutisoitu?

VL:

Noo, mutta se kertoo vain motiiveista.

JP:

Mutta, tiedätkö, mulla on kymmeniä tuttuja toimittajia nyt tullut vuosien mittaan. Tänäänkin on tosi monet toimittajat ottaneet eri medioista yhteyttä eri asioiden tiimoilta. Nuo kaupalliset toimittajat arvostaa ihan hirveesti mun sivuja, koska ne on monipuoliset, ne on asialliset, siellä ei oo "ylilyöntejä", ne pyrkii tuomaan esille sekä hyvät että huonot puolet. Yks toimittaja sano mulle suoraan, että "Sinä olet media", sun pitäs liittyä journalistiliittoon. Minä sanoin, että mitäs hyötyä mulle on siitä, kun mä en saa mitään palkkaa, mä teen työtä ilmaseks, päinvastoin mulla on jotain kuluja tästä. Mitään rahaa en tästä koskaan saa. Sitten hän sanoi: "Niin no joo, siltä kannalta". Kyllä ihmiset ja muut mediat ovat huomanneet sen, että mun sivut on... tottakai siellä otetaan esiin niitä huonoja asioita, mutta siellä kerrotaan myös niitä myönteisiä asioita. En minä oo pelkästään mustavalkonen, kyllä mulla on muitakin sävyjä.

VL:

Kyllä se mitkä siellä on myönteisiä, niin sinä esität omana kommenttinasi aina sen, joka kertoo sun motiivit siitä, ja siks mä aina sitä vähän ihmettelen, että Jehovaa vastaan sinä olet.

JP:

Mitä varten sinä luulisit, että niin moni Jehovan todistajakin lähettää mulle uutisvinkkejä ja materiaalia ja vuotaa mulle tietoja? Sitä paitsi viime kesän konventti oli mielenkiintoinen. Mä itse makasin silloin Jorvin sairaalassa [vakavasti sairaana] konventin aikaan. Mulla ei olis ollu mahdollisuuttakaan ollut sinne mennä, ja mut olis varmaan heitetty ulos [messukeskuksesta]. Mutta eräs ystävällinen henkilö lähetti mulle koko [Helsingin] messukeskuksessa pidetyn konventin videoina, se oli [kooltaan] tosi monta gigaa. Kaikki videoituna.

VL:

Joo... joo...

JP:

Ja siis viralliset videot.

VL:

No se vaan kertoo, että sulla on hengenheimolaisia.

JP:

Minä tarkoitan vain, että teidän järjestö "vuotaa". Ja sitten minä sain vielä kahteen otteeseen vielä äänitteinä sekä [Helsingin että Tampereen konventin].

VL:

Usko on semmonen asia, että sen uskon säilyttäminen se on kamppailua kaiken aikaa.

JP:

Sä joskus sanoit [julkisuudessa], että jos uskon menettää, sitä pitää vahvistaa. Mutta miten semmosta vahvistaa, jos sen menettää? Ja sen menettämisen syitä saattaa olla se, että järjestö toimii jossakin kohti sillä tavalla, että ihminen ei voi sitä loppujen lopuksi sulattaa.

VL:

Joo, mut sitte yks kysymys onkin uskosta Jehovaan eikä järjestöön.

JP:

No sehän on mulla just tämä A ja O. Mä oon aina korostanut sitä, että se ei oo sama asia. Elikä minä uskon Jehovaan, mutta mä en luota järjestöön. Niin kuin minä sanoin, järjestössä on hyviä puolia, mutta siinä on huonoja puolia...

VL:

Sulla on sitten oma uskonto.

JP:

Ei mulla oo uskontoa, minä olen uskonnoton. Minä uskon Jumalaan, mutta minä olen uskonnoton, en kuulu mihinkään, enkä ikinä liity mihinkään. Mutta en ole ateisti. Mulla ei ole niin suurta uskoa, että minä uskoisin, että tää maailmankaikkeus ja kaikki elämä olis tullu jonkun sattuman tai tai niinkuin tieteessä selitetään, että "tyhjyydessä sattui kvanttimekaaninen häiriö, ja tyhjyys räjähti." Tätä minä en pysty uskomaan.

VL:

Sä et usko Jehovaan, koska sä et usko etkä ymmärrä Jehovan tarkotusta. Mikä Jehovan tarkotus on, sä et usko siihen.

JP:

Minä sanon yhden pienen kuvauksen tästä. Jeremiahan uskoi Jehovaan vahvasti, mutta se ei uskonu eikä luottanu siihen järjestöön, se heitettiin kaivoon. Jehovan järjestö virheineen vietiin pakkosiirtolaisuuteen... Jeremia säästi henkensä. Ei se ole aina...

VL:

Se on kaukana Raamatun teemasta.

JP:

Onko?

VL:

On.

JP:

Jeremia toimi sillä tavalla kuin hän hänen mielestään uskoi Jehovaan. Taas sitten järjestö oli...

VL:

Hänhän oli profeetta, hänhän sai henkeytyksestä ihan sanat suuhun Jumalalta. Ja niin on monta monta monta muutakin... Mutta...

JP:

<huumorilla> Minä en saa mitään henkeytystä koskaan. Mutta sen sijaan minä saan runsaasti uutisvinkkejä ja materiaalia.

VL:

Nyt on vähän paha juttu, mun tarttee nyt lopettaa. Että kiitos vaan!

JP:

Minunkin tarttee lopettaa, minä lähden anopin luo. Kiitos puheluhetkestä. Mä olin puhelun alkuvaiheessa pikkusen vihanen, kun minä olin juuri saanut tietää nämä asiat [minun mustamaalaamiseni ja väitteen, että olen puhunut valheita Turun Sanomille]. Minä pyydän anteeksi [vihastumistani]. Ei ollut tarkoitus loukata.

VL:

Ei mua loukkaa, mä olen melkein tottunut. 

JP:

Ei ollut tarkoitus loukata, koska mun mielestä tässä ei riitele ihmiset vaan asiat.

VL:

Mä oon vain kaiken aikaa vähän niinku huolissani siitä, että Jehovaa ei pidä mollata. 

JP:

Minä en mollaa Jehovaa. Mulla on siinä suhteessa täysin puhdas omatunto. Mutta mä toivon sulle hyvää jatkoa, ja joskus ois kiva kahvikupposen ääressä tavata jossain Helsingin kahvilassa. Meillä ois paljon juteltavaa.

VL:

Heippa!

JP:

Moi!

Pahoittelut siitä, että me "tiedottajat" olemme hieman malttamattomia ja puhumme toistemme päälle. Toivottavasti tästä keskustelusta sai kuitenkin selvää. On aina ilo ja kunnia keskustella Jehovan todistajien virallisen tiedottajan, Veikko Leinosen kanssa.
 

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity