Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
 


Muita aiheita:

  Jehovan todistajien kokouksissa opeteltiin karttamaan erotettua perheenjäsentä
21.09.2017 Johanneksen poika


Jehovan todistajat saivat arkipäivän kokouksessa taas valmennusta hengelliseen väkivaltaan. Ohjelmassa katsottiin ensin video Kannata uskollisesti Jehovan ratkaisuja – Karta katumattomia väärintekijöitä. Sen jälkeen pohdittiin kolmea kysymystä:
  1. Mikä tilanne koetteli Sonjan vanhempien uskollisuutta?
  2. Mikä auttoi heitä pysymään uskollisina?
  3. Miten vanhempien uskollisuus Jehovaa kohtaan hyödytti Sonjaa?
Minkälaisia vastauksia Jehovan todistajat antavat tuollaisiin kysymyksiin? Huomaavatko Jehovan todistajat, että heitä opetetaan tässä ohjelman osassa tukahduttamaan "luonnollinen kiintymys" perheenjäseniin? Tästä asiasta puhuttiin varoittavana esimerkkinä Raamatussa (Jehovan todistajien Uuden Maailman käännöksen mukaan):

(2. Timoteukselle 3:1-5) Mutta tiedä tämä, että viimeisinä päivinä tulee olemaan kriittisiä aikoja, joista on vaikea selviytyä. Sillä ihmiset tulevat olemaan itserakkaita, - - -, vailla luonnollista kiintymystä, - - -; heillä on jumalisen antaumuksen muoto, mutta he osoittautuvat pettymykseksi sen voimaan nähden; ja näistä käänny pois.

Vartiotorni-lehti opetti jo vuonna 1994, että säälin tunne tulee tukahduttaa sellaisessa tilanteessa, kun joku ystävä tai sukulainen on erotettu seurakunnasta:

Se, että kristitty ’lakkaa seurustelemasta’ läheisen ystävän tai sukulaisen kanssa, joka on erotettu, voi olla todellinen koetus. Sellaisessa tapauksessa on tärkeää, ettei anna myöten säälin tunteille. (1. Korinttolaisille 5:11–13.) Lujuus voi jopa kannustaa erehtynyttä katumaan. - Lähde: Vartiotorni 01.11.1994 sivu. 21 kpl 20.

Jehovan todistajien kokouksessa karttamista opiskeltiin tämän ohjelman osan avulla:

Tuo ohjelma löytyy Jehovan todistajien syyskuun "työkirjasta". Ohjelmaan kuului ensin videon katseleminen ja sen jälkeen kuulijoille tehtiin kolme kysymystä. Videon näet tästä:

Tarkastellaan sitten, miten tavalliset Jehovan todistajat vastasivat kysymyksiin, joita käsiteltiin tällä viikolla Jehovan todistajien kokouksissa. Vastauksiin on poimittu otteita usean seurakunnan kokouksista eri puolilta Suomea. Osa vastauksista on saatu sähköpostin kautta.

1) Mikä tilanne koetteli Sonjan vanhempien uskollisuutta?

18 vastausta:

Tytär oli katumaton väärintekijä ja hänet erotettiin.

Kun oma tytär erotettiin seurakunnasta.


Heidän tyttärensä Sonja ajautui tekemään sellaisia asioita, jotka myöhemmin johti hänen erottamiseensa.


Hänen vanhempansa joutui kestämään tämän, kun tyttö lähti. Se on kova paikka, minä tiedän kun minulla on kolme perheenjäsentä lähtenyt samalla tavalla. Se ottaa niin kovin voimille, että yksin ei jaksa siitä selvitä.

Tämä Sonja erotettiin epäraamatullisen käytöksen vuoksi, ja sitten vielä hän ei halunnut muuttaa sitä menettelytapaansa, niin sitten isä selitti, ettei Sonja oikein voinut asua kotona enää.


Tämä, joka tässä erotettiin, niin se oli tyypillinen tapaus. Syy oli muissa, ei hänessä ollut mitään vikaa. Muissa oli vika, minä vain teen niin kuin minä haluan ja muut on pahoja.

Sonja ei vihannut pahaa ja hänet erotettiin epäraamatullisten elämäntapojen vuoksi ja sitten vanhemmat joutuivat vielä sellaisen ratkaisun tekemään perheessä, että pyysivät Sonjaa muuttamaan pois kotoa.

Sen jälkeen he joutuivat miettimään, miten soveltaa Raamatun periaatteita tämän yhteydenpidon suhteen.

Heidän tyttärensä toimi väärin ja jouduttiin erottamaan katumattomana seurakunnasta.


Kyllä heidän uskollisuuttaan koetteli tietenkin tunteet tytärtä kohtaan. Mutta tunne Jehovaa kohtaan sitten voitti. Ja sekin koetteli, että he huomasivat kyllä, että yhteydenottoyrityksiä oli.

Se [koetteli], ettei voinut olla missään tekemisissä tyttärensä kanssa. Hänellä oli huono vaikutus nuorempiin sisaruksiinsa ja hänen piti muuttaa kotoa pois.

Vanhemmat rakastivat tytärtään ja olisivat varmasti halunneet auttaa. Kun tämä yritti ottaa yhteyttä, niin [videolla] näki, miten oli heillä kova koettelemus siinä, että eivät vastanneet.

Varmaan oli nuoremmat sisarukset kyselleet, että mitä sille Sonjalle [kuuluu], että miksi ei voida olla [tekemisissä], niin kyllä sekin varmasti koettelee vanhempia, kun hekin varmasti haluaisivat olla tekemisissä.

Oli tosi raastavaa, kun Sonja asui vielä kotona, ja sitten tässä tilanteessa hänellä oli huonoa vaikutusta [nuorempiin sisaruksiinsa]. Hän ei voinut sitten jäädä kotiin. Tottakai nämä kaikki tilanteet sitten saivat miettimään, että pitäisikö tehdä asiat toisin ja vähän joustaa näistä periaatteista, mutta Sonjan vanhemmat halusivat pysyä uskollisena Jehovalle enemmän kuin uskollisena hänelle. Ja sen takia he tiesivät, mitä heidän on hyvä tehdä.

Vaikka tämä tytär oli erotettu, he kuitenkin rakastivat häntä niin paljon, että he olisivat halunneet hänet takaisin kotiin. He ajattelivat varmaan sitten pitää välimatkaa häneen.

Sonja asui tuolloin kotona ja heillä oli kaksi nuorempaa lasta ja oli sitten pohdittavana, miten tämä esimerkki sitten voisi vaikuttaa näihin nuorempiin lapsiin.

Se asia, kun tytär luisu pois Jehovan todistajien keskuudesta ja teki semmosta, mikä on anteeksiantamatonta siinä, että johtaa seurakuntaa harhaan.

Kyllä sekin varmaan koetteli, kun tyttö koetti soittaa kotia, niin se, että olla sitten vastaamatta siihen puheluun.


2) Mikä auttoi heitä pysymään uskollisina?

16 vastausta:

He muistivat Raamatun erimerkin Aaronista, kun hänen poikansa tekivät väärin Jehovaa vastaan, ja Jehova surmasi heidät. Aaronille sanottiin, että poikia ei saa surra.

Aaronin esimerkki. Kun Jehova hävitti hänen poikansa, Aaronille sanottiin, että hänen ei tullut surra. Nämä vanhemmat tekivät niin kuin on sanottu, että eivät olleet Sonjan kanssa kanssakäymisissä.


Raamatun kertomus Aaronista auttoi heitä pysymään uskollisena tässä vaikeassa tilanteessa.

Raamatun kertomus Aaronista. Aaronin kaksi poikaa saivat kuolemantuomion Jehovalta. Nyt oli selvä tieto, että Aaron ei saanut surra poikiaan. Tuomio oli oikeudenmukainen, se oli Jehovan tuomio.

He hakivat Raamatusta apua ja lukivat, miten Aaron toimi aikoinaan, kun hän menetti poikansa.

He muistelivat Aaronin esimerkkiä. Kun hänen poikansa toimi väärin ja Jehova tuomitsi heidät, niin Aaron ei saanut surra.

Tästä kuvastakin muistuu mieleen, että he tosiaan pitivät sitten omista hengellisistä rutiineistaan edelleen kiinni ja siten lujittivat uskoa.

Tästä Aaronin esimerkistä kävi ilmi, että se oli kansalle merkki siitä, että Aaron ja hänen perheensä tuki Jehovan järjestelyjä. Sama myös kun me tuetaan Jehovan järjestelyjä nyt, on merkki muille.

He pystyivät varmasti samaistumaan Aaronin kertomukseen. Aaronin tavoin he tukivat Jehovan ratkaisua ja olivat uskollisia, vaikka oli kyse omasta tyttärestä.

He ylläpitivät hengellisyyttään ja läheistä suhdetta Jehovaan. He itse tutkivat monta eri kohtaa, ja silloinkin, kun se puhelin soi [videolla], niin se isä oli lukemassa jotain julkaisua.

Minä ymmärsin sen, että ennen kaikkea Jehova ansaitsee sen uskollisuuden ja heidän tuli tukea Jehovan ratkaisuja.

Tämän perheen isä ja äiti olivat molemmat vahvoja Jehovan todistajia. Heillä oli yksimielisyys ohjata näitä lapsia, joita heillä oli. He tunsivat periaatteet hyvin. Ehkä tällä veljellä oli vastuuta seurakunnassa ja piti siitä kiinni myöskin. Ja vaimo tuki häntä.

Minusta näytti, että he perhetutkistelussa tutkivat tätä "Miten suhtautua erotettuihin?". Siinähän ensimmäisessä kappaleessa sanotaan, että se paljastaa, kuinka syvästi rakastamme Jumalaa ja kuinka uskollisesti tuemme hänen järjestelyjään. Että kertailivat näitä, mitä mieltä Jehova on tuossa tilanteessa. Varmasti rukoilivatkin sitten.

He eivät tinkineet mistään hengellisistä rutiineista. He lukivat Raamattua, tutkivat ja kävivät kokouksissa. Kaikki se auttoi heitä pysymään lähellä Jehovaa ja saamaan voimaa siihen, että pysyivät uskollisina.

Ei annettu niiden tunteiden ohjata päätöksiä. Vaikka ikävä oli ja suru oli ja sydän oli särkynyt, niin silti haluttiin pysyä ohjeiden mukana. Se auttaa pysymään uskollisena ja tavallaan voi voittaa sen sydämen tunteet, koska sydän ja tunteet saattaa sitten herkästi antaa periksi tai lähteä toimimaan väärällä tavalla ja se tuottaa sitten huonoa tulosta. Kun luottaa Jehovaan, hän antaa voimaa kestää koetuksen. Tässä on yksi koetus, joka voi tuntua mahdottomalta kestää, mutta Jehova auttaa siinäkin, kun tukeutuu häneen.

Aaronilla oli vastaavanlainen tilanne. Hänen perheenjäsenensä olivat uskottomia ja hekin tavallaan katosivat siitä lähipiiristä. Heidät siinä tapettiin. Mutta sitten oli tilanne se, että Aaron ei saanut surra ollenkaan niitä poikia.

3) Miten vanhempien uskollisuus Jehovaa kohtaan hyödytti Sonjaa?

15 vastausta:

Sonja ei sillä hetkellä tajunnut sitä. Se tuli vasta myöhemmin vuosien jälkeen, mikä aika siinä on sitten mennytkään.

Sonja itse sanoi, että pienikin yhteydenpito vanhempien kanssa olisi riittänyt hänelle. Ei varmasti olisi tullut takaisin Jehovan järjestöön.

Se auttoi Sonjaa palaamaan takaisin, kun hän huomasi, että mikä tilanne on. Että ei tule minkäänlaista yhteyttä. Hän kuitenkin sitten taipui siinä ja palasi.

Sonja oli kuitenkin tietoinen siitä, että hänen vanhempansa kaipasivat häntä ja hän myöskin itse kaipasi vanhempiaan. Hän sitten lopulta ymmärsi, että hänen täytyy tässä tehdä jotakin.

Tärkeää oli se, että Sonja halusi palata Jehovan luokse. Kun hän soitti puhelimella, äiti oli siinä tiskaamassa, niin äiti ei vastannut siihen. Jos ne ois vähänkin myöntynyt siihen Sonjan suuntaan, niin hän ei ois palannut Jehovan luo.


Hän rakasti ja kaipasi vanhempiaan ja halusi kontaktia heihin ja tietää heistä. Mutta hän tiesi, että vanhemmat on niin lujia, että he eivät petä Jehovaa. He ovat uskollisia hänelle.

Tytär itse sanoi, että jos ne olis pitäny häneen hiukankin yhteyttä, niin hänen ei olisi tarvinnut katua ja tulla takaisin.

Hän sanoi, että jos vanhemmat olis antanu hiukkaakin periksi eli olis joskus vastannu ja kysyny kuulumisii niin se olis riittäny hänelle. Mutta kun he toteutti tätä Raamatun ohjetta, että ei oo missään tekemisissä erotetun kanssa, niin se autto häntä palaamaan takasin.


Siitä oli vielä hyötyä, kun he toimivat niin kuin Aaron, kun Jehova antoi tuomion hänen pojilleen, ja nämä kuolivat. Seurakunnalle oli hyvänä esimerkkinä, miten voi pysyä uskollisena Jehovalle suurissakin koetuksissa niin kuin tässä lapsen erottamisessa.

Sonja sanoi, että jos vanhemmat olisivat edes vähän kyselleet hänen kuulumisiaan, niin hän ei olisi ajatellut Jehovaa enää sen jälkeen, mutta kun ei vanhemmista kuulunut mitään, niin hän alkoi ajatella Jehovaa.

Siinä alussa, kun Sonja alkoi tilannetta puhdistamaan, niin hän sanoi, että hän ei vihannut pahuutta tarpeeksi. Se oli se alkusyy. Hän ei rakastanut Jehovaa tarpeeksi. Varmasti vanhemmat tuntevat lapsensa, niin tämä asia oli se, että he pysyivät lujina sen puolesta, mikä on oikein. He auttoivat siten tytärtään.

Kun he pysyivät uskollisina, niin Sonjan oli aikanaan hyvä palata sinne kotiin, koska vanhemmat olivat pysyneet uskollisina. Se oli sellainen hyvä hengellinen ilmapiiri sitten palata.

Sonja kertoi, että jos vanhemmat olisivat vähänkään pitäneet yhteyttä ja kyselleet kuulumisia, se olisi riittänyt hänelle. Se ei olisi saanut häntä tulemaan takaisin.

Hän halusi aikanaan palata takaisin. Näin usein käy, että erotettu palaa takaisin, kun on aikansa ollut maailmassa. He huomaa, että oli hienoa olla Jehovan todistaja.


Se auttoi häntä tajuamaan tuon väärinteon vakavuuden ja sen, että hän oli menettänyt Jehovan suosion ja ymmärsi, että vanhemmat pysyivät uskollisina Jehovalle vaikka se koetteli heitä.

Huomautuksia kokousohjelmasta:

Vaikka videon tarkoituksena on hahmottaa Jehovan todistajille, että karttaminen voi tuottaa hedelmää vuosienkin päästä, ja että lähteneet voivat palata "Jehovan ykseyteen" kun perheenjäsenet pysyvät lujina, video kertoo todellisuudessa jotain muuta. Jos seurakuntaan palaajan ensisijainen syy olisi Jehova, yksilön totaalista hylkäämistä ei tarvittaisi. Antamalla esimerkin, jossa juuri totaalinen hylkääminen tuottaa tuloksen (tässä tapauksessa pitkän ajan kuluttua), video alleviivaa palaajan aitoa ensisijaista motiivia, joka on menetetyt ihmissuhteet. Tämä tulee ilmi myös seurakuntalaisten vastauksista. "Sonja itse sanoi, että pienikin yhteydenpito vanhempien kanssa olisi riittänyt hänelle. Ei varmasti olisi tullut takaisin Jehovan järjestöön."

Ihmissuhteilla takaisin kiristetty yksilö on pakotettu uskomaan Jehovaan ja järjestöön. Mitä Jehova tekee pakotetulla uskolla? Miten aitoa tai vilpitöntä pakotettu usko edes voi olla?
 


Eräässä seurakunnassa tehtiin lopuksi vielä tarkentava kysymys:

Pyrkivätkö Sonjan vanhemmat saamaan Sonjan tulemaan takaisin järjestön yhteyteen katkaisemalla kaikki yhteydet häneen? Oliko se ensisijainen syy Sonjan paluuseen?

Vastaus: Ensisijainen syy oli, että he olivat uskollisia Jehovalle.

Vaikka vastauksessa yritettiin kertoa, että julma karttaminen on uskollisuutta Jehovaa kohtaan ja auttaa erotettua tulemaan takaisin seurakuntaan, käytännössä tämä on erotetun sukulaisen kiristämistä takaisin ihmissuhteilla.

Vastauksista huomaa, että karttaminen on erittäin raastavaa ja raskasta myös sille, jonka on pakko karttaa läheistä sukulaistaan. Molemmat kärsivät: sekä kartettu että karttaja. Ja tämäkö on sitä "rakkautta", joka näkyy Jumalan seurakunnassa?
 


  
Lisätietoja erotettuihin suhtautumisesta löytyy Jehovan todistajien julkaisemasta kirjasta "Pysy Jumalan rakkaudessa", sen liitteessä "Miten meidän tulisi suhtautua erotettuihin?".

Kuuntele tästä, kun Jehovan todistajien Suomen haaratoimiston virallinen tiedottaja Veikko Leinonen lukee karttamisohjeita
.


Veikko Leinonen Helsingin konventissa kesällä 2017


 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity