Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen pojan uutissivutTutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
 


Muita aiheita:

  A-studio: Miten toimivat Jehovan todistajien oikeuskomiteat?
09.03.2018 Johanneksen poika


Keskiviikkona 07.03.2018 YLE TV1 lähetti A-studion, jonka aiheena olivat Jehovan todistajien oikeuskomiteat. Ohjelma perustui useiden entisten Jehovan todistajien haastatteluihin ja Jehovan todistajien järjestön salaisiin kirjoihin, mm. vanhinten ohjekirjaan Paimentakaa Jumalan laumaa ja englanninkieliseen kirjaan Correspondence Guidelines.

Video-osuuden oli toimittanut YLE:n kokenut toimittaja Yrjö Kokkonen. Se oli otsikoitu näin:

Jehovan todistajien oikeuskomitea väitti 11-vuotiaan vietelleen keski-ikäisen miehen.

YLE Areena kertoo siitä lisää:

Jokaisessa Jehovan todistajien seurakunnassa toimii oikeuskomitea. Elimet käsittelevät uskonlahkon omien sääntöjen rikkomisia, mutta myös epäiltyjä maallisen lain rikkomuksia. Toimittajamme Yrjö Kokkosen haastattelemien entisten jehovantodistajien mukaan oikeuskomiteat ovat kieltäneet uhreja kertomasta tapauksista viranomaisille.

Voit katsoa tuon YLE Areenasta.

Vaihtoehtoisesti voit tutustua aiheeseen lukemalla sen tekstinä ja katsomalla kuvakaappauksia.Sitten asiaa Jehovan todistajien oikeuskomiteoista. Nämä jokaisessa Jehovan todistajien seurakunnassa toimivat elimet käsittelevät uskonlahkon omien sääntöjen rikkomisia mutta myös epäiltyjä maallisen lain rikkomuksia. Haastattelemiemme entisten Jehovan todistajien mukaan oikeuskomiteat ovat kieltäneet uhreja kertomasta tapauksista viranomaisille.Tom-Kristian Heinäaho kuului vielä vuosituhannen alussa Jehovan todistajien seurakunnan johtajistoon. Pian tämän dokumentin kuvaamisen jälkeen Heinäaho erotettiin seurakunnasta sukupuolisen suuntautumisensa takia. Vanhimmiston jäsenenä Heinäaho kuului seurakunnan sisäpiiriin. Hänet valittiin mm. useita kertoja Jehovan todistajien oman oikeusjärjestelmän, oikeuskomitean, jäseneksi.Tom-Kristian Heinäaho: Oikeuskomitea kokoontuu aina, kun joku seurakuntalainen on tehnyt niin sanotusti synnin, eli rikkonut jotain Jehovan toditajien sääntöä vastaan. Ja nämä synnit voi olla tupakointi tai esiaviollinen seksi tai lottoaminen, esimerkiksi. Silloin muodostetaan tällainen oikeuskomitea, johon kuuluu kolme seurakunnan vanhimmistoon kuuluvaa miestä. Ja he käsittelevät sitten syytetyn kanssa tätä syntiä ja päättävät sitten rangaistuksesta, joka tulee syytetylle.

Toimittaja Yrjö Kokkonen: Oikeuskomiteat käsittelevät myös maallisia, vakaviakin rikosepäilyjä. A-studio halusi selvittää, miten oikeuskomiteoiden ja maallisten viranomaisten yhteistyö toimii, ja käsitelläänkö joitakin väärinkäytöksiä seurakuntien sisällä siten, että maalliset viranomaiset eivät saa niistä tietoa.Kokkonen: Kysyimme Jehovan todistajista eronneiden vertaistukiryhmän jäseniltä, millaisia kokemuksia heillä oli oikeuskomiteoista. Oikeuskomiteoissa käsiteltiin mm. epäiltyjä seksuaali- ja väkivaltarikoksia. Joissain tapauksissa epäilty tekijä kuului uskonyhteisöön, joissain ei. Saamissamme vastauksissa naiset kertoivat, että oikeuskomiteat olivat painostaneet heitä olemaan kertomatta kokemuksistaan viranomaisille.Lukija (nainen): "Minut oli raiskattu. Ystäväni kertoi asiasta seurakuntaan. Jouduin puhutteluun jossa kyseltiin intiimejä asioita ja epäiltiin koko tapausta. Minua kiellettiin puhumasta asiasta kenellekään."

Toinen lukija (nainen): "Hain lähestymiskieltoa ex-puolisolle ja tästä jouduin vanhimpien puhutteluun. Minua syyllistettiin siitä että olin näyttänyt ex-puolison lähettämät viestit poliisille. Olin kuulemma häpäissyt seurakunnan ja Jehovan nimen."

Kolmas lukija (nainen): "Jehovan todistajat kielsivät kertomasta minulle tehdystä raiskauksesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Minut erotettiin seurakunnasta ja sukulaisistani. Oikeuskomitea vakuutti minulle, että olin itse syyllinen raiskaukseen."Kokkonen: YLE pyysi haastattelua Suomen Jehovan todistajilta selvittääkseen ohjeistaako uskontokunnan johto käsittelemään väärinkäytökset seurakuntien sisällä kertomatta niistä viranomaisille. Neuvottelimme noin viikon ajan, jotta saisimme Jehovan todistajat haastatteluun ja vastaamaan näihin kysymyksiin. Haastatteluun ei suostuttu. He kuitenkin suostuivat antamaan sähköpostitse vastauksia kysymyksiin.Kokkonen: Koska haastattelu ei onnistunut, kysyimme sähköpostilla, miten seurakuntien johtoa ohjataan yhteistyöhön viranomaisten kanssa, jos he kohtaavat rikosepäilyjä. Jehovan todistajat eivät lähettäneet ohjeitaan YLE:n nähtäväksi, mutta vakuuttivat, että epäiltyjä väärinkäytöksiä ei peitellä.Neljäs lukija (mies): "Mikäli rikokseen liittyy viaton uhri, hän ei luonnollisestikaan ole tehnyt mitään väärää. Uhri (mukaanlukien seksuaalirikokset tai perheväkivalta) ei ole missään vastuuvelvollisuudessa seurakunnalle. ... Rikoksen uhreja rohkaistaan käyttämään tilanteeseen sopivia yhteiskunnan tarjoamia (tai yksityisiä) terveyspalveluita." - Jehovan todistajien tiedotusosasto.Kokkonen: Lahtelainen Josefina Pakomaa kertoo olleensa oikeuskomitean edessä 11-vuotiaana. Hän sanoo, että seurakuntaan kuulunut vanhempi mies oli käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväkseen.

Josefina Pakomaa: Siellä oli tämä tekijä, minä, mun äiti ja sitten kolme veli vanhinta, jotka käsitteli asiaa ja halusi tietää, mitä on tapahtunut, ja mun täyty kertoa, mitä on tapahtunut. He eivät oikein uskoneet ja ohjeistivat, että asiasta ollaan hiljaa. Tästä ei saa puhua.Kokkonen: Miten tämä oikeuskomitea sitten teki päätöksensä? Minkälainen se päätös oli?

Pakomaa: Päätös oli jotakuinkin sellainen, että mua ei uskottu, mutta jos jotain on tapahtunut, niin olet hiljaa. Kenellekään et puhu. Poliisille asiaa ei viedä. Ja tavallaan mulle jäi tunne, että mä olin... ja sanottiin suoraan, että sinä olet vietellyt tämän miehen, jos jotain on tapahtunut. Eli minä olin 11-vuotiaana vietellyt miehen ja tavallaan sain sen tuomion ja leiman. Ja tämä mies ei saanut siitä mitään.

Kokkonen: Lastensuojelulaki määrää, että myös uskonnollisten yhteisöjen vastuuhenkilöiden on ilmoitettava lapsiin kohdistuneet seksuaalirikosten epäilyt viranomaisille.Kokkonen: Jehovan todistajien päämajan tiedotusosasto ilmoitti meille sähköpostissaan, että seurakuntien vanhimmat ovat vastuussa ilmoittamisvelvollisuuden toteutumisesta. Josefina Pakomaa sanoo, että oikeuskomitea nimenomaan vannotti häntä olemaan kertomatta edes terveydenhoitajalle. Jehovan todistajat ei halunnut yksityiskohtaisesti vastata YLE:n kysymyksiin, mutta selitti toimintaperiaatteitaan. He vakuuttavat, ettei oikeuskomiteoita ohjeisteta vaientamaan uhreja.Viides lukija (mies): "Emme ole antaneet tällaista ohjeistusta. Seksuaalirikokset kuuluvat viranomaisten käsiteltäväksi. Lapsen kaltoinkohtelusta pitää aina ilmoittaa lastensuojeluviranomaisille ja poliisille." - Jehovan todistajien tiedotusosasto.Kokkonen: Esäässä toisessa tapauksessa Tom-Kristian Heinäaho kertoo olleensa oikeuskomiteassa kuulustelemassa naista, joka kertoi tulleensa raiskatuksi. Heinäaho sanoo, että komitea teki päätöksensä oikeuskomitealle annettujen ohjeiden mukaisesti.

Heinäaho: Raiskattu nainen sai tosiaan rangaistuksen tästä. Hänen todettiin syyllistyneen haureuteen, esiaviolliseen seksiin. Ja sitten hän sai julkisen ojennuksen. Valtakunnansalin puhujalavalta luettiin ilmoitus siitä, että oikeuskomitea on kokoontunut ja käsitellyt tämän naisen tapausta. Mitään yksityiskohtia ei mainittu, mutta tämä oli julkinen häpäisy.

Kokkonen: Eroamisensa jälkeen Heinäaho sanoo katuneensa toimintaansa oikeuskomiteassa ja pyytäneensä naiselta anteeksi.

Heinäaho: Olimme sitten yhteydessä sosiaalisessa mediassa, ja sitten esitin pahoittelut hänelle tästä, että olen ollut mukana tämmösessä tilanteessa ja olen käsitellyt hänen asiaansa ja tiedän, että olen tehnyt todella väärin siinä itse. En ollut yrittänyt mitenkään puolustaa tätä uhria.Kokkonen: Jehovan todistajien uskonto perustuu sääntöihin. Yhdysvalloissa sijaitseva päämaja laatii seurakunnille pikkutarkat ohjeet, joiden sanotaan perustuvan täsmälleen heidän omaan raamatunkäännökseensä. Seurakuntalaisille nämä sääntökirjat ovat salaisia, mutta sääntöjen tulkintoja esitellään liikkeen kokouksissa ja lehdissä.Kokkonen: Monet ohjekirjat on vuodettu nettiin. Ohjeista ilmenee, että Jehovan todistajat painiskelevat sen kanssa, että haluavat pitää Raamatun ohjeet ylimmäisinä, mutta samalla noudattaa myös maallista lakia. Nettiin vuodetussa viime vuoden syyskuulle päivätyssä ohjeessa sanotaan, että uhrille on kerrottava, että hänellä itsellään on oikeus viedä asia poliisille. Oikeuskomiteoille ei kuitenkaan tässä ohjeessa anneta yksityiskohtaista ohjeistusta yhteydenpitoon viranomaisten kanssa. Jehovan todistajilta saamamme sähköpostivastauksen mukaan rikosten pimittelyä ei tapahdu.
 


Kuudes lukija (mies): "Tällaista ohjeistusta ei ole. Raiskaus, lapsen hyväksikäyttö ja muut rikokset kuuluvat ehdottomasti viranomaisten käsiteltäväksi! Seurakunnan mainetta ei suojella rikoksia pimittämällä." - Jehovan todistajien tiedotusosasto.

Kokkonen: Kun Tom-Kristian Heinäahon oikeuskomitea tutki epäiltyä raiskausta, mielenkiinto oli uhrin tekemisissä.Kokkonen: Kävikö sinulla siinä mielessäkään, että tämähän on poliisiasia?

Heinäaho: Sitä ei oikeastaan tullut ajateltua, koska se ei ollut vaihtoehto siinä Jehovan todistajien maailmassa. Oltiin huolestuneempia siitä, että miten tämä nainen oli päätynyt siihen tilanteeseen, että miksi hän oli ylipäätään ollut tällaisessa tilanteessa, että on mahdollista, että joku raiskaa hänet. Se koko huomio oli siinä. Kukaan meistä ei, en minä eikä muut, ehdottanut sitä, että tämän naisen pitäisi mennä poliisille tämän asian kanssa, vaan oltiin huolissaan enempi siitä, että miten tämä vaikuttaa seurakuntaan.

Kokkonen: Uskontokunnan tiedotuksen ja YLE:lle kokemuksistaan kertoneiden entisten Jehovan todistajien lausuntojen välille näyttää siis jäävän ristiriita. Tiedotusosaston mukaan mahdollisia väärinkäytöksiä ei peitellä. Rikosepäilyt tulee viedä viranomaisten tietoon. Pyynnöistämme huolimatta he eivät kuitenkaan esittäneet yksityiskohtaista ohjetta siitä, miten maallisten viranomaisten kanssa pitäisi tehdä yhteistyötä. YLE:lle puhuneet entiset Jehovan todistajat taas arvioivat, että heidän tapauksissaan heitä on jopa kielletty puhumasta viranomaisten kanssa. Heille henkilökohtaisten asioiden käsittely totuuskomiteoissa on aiheuttanut henkistä pahoinvointia, vaikka tapauksista olisi kulunut pitkä aika.

A-studioon liittyi myös keskusteluosio. YLE Areena kertoo siitä näin:

Jehovan todistajien oikeuskomiteoissa käsitellään vakaviakin rikoksia, kuten raiskaus- ja hyväksikäyttöepäilyjä. A-studion haastattelemat henkilöt sanovat, että heitä on kielletty kertomasta epäilyistä viranomaisille. Pitäisikö oikeuskomiteoiden toimintaan puuttua? Keskustelemassa tietokirjailija Aila Ruoho ja Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

Voit katsoa sen YLE Areenasta noin kohdasta 9 minuuttia 40 sekuntia.

Keskusteluosiota on käsitelty tässä YLE:n tekemässä nettiuutisessa.
 

  
Lisätietoja:
 

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity