Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen pojan uutissivutTutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
 


Muita aiheita:

  Historiaa - osa 55: Veikko Leinonen ja siviilipalvelus vuonna 2007
10.09.2018 Johanneksen poika


Vuonna 2007 Veikko Leinonen oli yhdessä pääesikunnan komentajakapteeni Jyrki Kivelän kanssa YLE:n studiossa keskustelemassa siviilipalveluksesta. Kuvat on kaapattu YLE:n ohjelmatallenteesta.

Toimittaja:

Pääesikunta haluaisi kumota lain, jonka perusteella Jehovan todistajat välttyvät asevelvollisuudesta. Lakia pohditaan parhaillaan ministeriöiden välisessä toimikunnassa. Siitä, kenen pitäisi armeija tai siviilipalvelus suorittaa ja kenen ei, ovat täällä aamu-TV:n studiossa keskustelemassa Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen ja pääesikunnasta komentajakapteeni Jyrki Kivelä. Hyvää huomenta ja tervetuloa!
 


Leinonen ja Kivelä (yhteen ääneen): Hyvää huomenta!

Toimittaja:

Vuosittain noin 150 Jehovan todistajaa vapautuu lain nojalla asevelvollisuudesta ja myös siviilivelvollisuudesta. Minkä takia?Veikko Leinonen:

Jehovan todistajathan on vuodesta... 1940-luvulta lähtien, toisesta maailmansodasta lähtien Suomessa kieltäytyneet totaalisesti asevelvollisuudesta ja sen vuoksi seurauksena oli... 50-luvulla Jehovan todistajat laitettiin semmoselle Hästö-Busön saarelle joksikin tietyksi ajaksi. Sen jälkeen oli sitten työsiirtolapalvelua... Karvia-työsiirtola oli kuuluisa siitä, sitten tuli vankeustuomiot siitä ja sitten myöhemmin tehtiin sitten laki, jonka vuoksi, jotta Jehovan todistajat saatais pois vankilasta, ja se laki on nyt sitten tässä kysymyksessä tällä hetkellä. Mutta Jehovan todistajat tosiaan kieltäytyy asevelvollisuuden suorittamisesta sen kaikissa muodoissa.

Toimittaja:

Minkä takia?

Veikko Leinonen:

No, perusperiaate on raamatullinen, että ei haluta tappaa ja halutaan rakastaa lähimmäisiä. Tämä on Jehovan todistajien kanta ihan joka puolella maailmaa riippumatta siitä, minkälaisen lainsäädännön alaisuudessa ollaan.

Toimittaja:

Kuinkas on siviilipalveluksen laita?

Veikko Leinonen:

No se on nähty asevelvollisuuden suorittamismuotona. Ja silloin, kun se johdetaan tuosta maanpuolustusvelvollisuudesta, niin se on se syy, minkä vuoksi siviilipalveluksesta kieltäydytään niin kuin asevelvollisuudestakin.

Toimittaja:

Pääesikunta haluaisi nyt kumota tämän lain, jonka perusteella Jehovan todistajat välttyvät näiltä. Minkä takia te haluatte muuttaa lakia?Jyrki Kivelä:

Mehän ei haluta jehovia varsinaisesti varusmiespalvelukseen vaan sitä, että saadaan asevelvolliset yhdenvertaiseen asemaan. Heidän osaltaan vakaumuksia on monenlaisia monella eri ihmisellä, ja nyt yhtä ryhmää kohdellaan eri tavalla. Me olemme joka toinen vuosi tuolla ns. kp-sopimuksen listoilla siitä syystä, että meillä on tällainen syrjivä laki, joka yhtä uskontoryhmää kohtelee eri tavalla.

Toimittaja:

Ketkä tässä tulevat syrjityksi?

Jyrki Kivelä:

Tässä tulevat esimerkiksi totaalikieltäytyjät, he menevät vankilaan oman vakaumuksensa kanssa, ja sitten taas jehovat pääsevät niin sanotusti pälkähästä, koska heillä on oma lakinsa tähän liittyen.

Toimittaja:

Minkä takia pääesikunta haluaa muuttaa lakia niin, että Jehovan todistajat tulisivat myös velvollisiksi? Eikö tätä vapautusta voisi laajentaa niin että myös esimerkiksi totaalikieltäytyjät vapautuisivat?

Jyrki Kivelä:

Jos mennään tällaiseen vakaumuksensa perusteella... jokainen voisi sanoa, että minä en hyväksy aseita... ja sen tutkiminen, että kenellä on vakaumus ja kenellä ei, niin se on aika vaikeaa. Silloin me siirtyisimme tämmöseen valinnaiseen asevelvollisuuteen, ja se nyt ei ehkä ole vielä tässä vaiheessa Suomessa mahdollista.

Toimittaja:

Kuinka kiusallista puolustusvoimille on yrittää perustella näitä asioita esimerkiksi juuri totaalikieltäytyjille?

Jyrki Kivelä:

Se on hyvin hankalaa, että yhtä ryhmää kohdellaan eri tavalla, ja sen takia meillä on tämä esitys... mehän emme ole hakemassa Jehovan todistajia aseelliseen palvelukseen vaan siviilipalvelukseen muitten... se on yksi valinnan vaihtoehto. Lisäksi onhan meillä aseeton palvelusmahdollisuuskin. Ei meillä ketään vakaumuksen mukaan pistetä ottamaan asetta käteen ja tappamaan ketään.

Toimittaja:

Miltä tämä nyt kuulostaa?

Veikko Leinonen:

Minä kommentoisin tuota, kun hän sanoi, että totaalikieltäytyjät joutuvat vankilaan... no, sehän oli juuri se tilanne... Jehovan todistajat ovat näitä totaalikieltäytyjiä, ja nyt jos tämä Jehovan todistajien erityislaki poistetaan, niin sitten näyttäisi, että palataan siihen, että Jehovan todistajat taas ovat totaalikieltäytyjinä vankiloissa. Tämä kysymys tässä meinaa unohtua.Toimittaja:

Eivätkö Jehovan todistajat ole missään mielessä valmiita joustamaan esimerkiksi juuri menemällä siviilipalvelukseen?

Veikko Leinonen:

No mehän... jokainen Jehovan todistaja tekee oman henkilökohtaisen päätöksen, mutta nyt sen mukaan, mitä tiedän ja olen kuullut, mitenkä Jehovan todistajat yleensä ajattelee, niin näyttää siltä, että jos tämä erityislaki nyt poistettaisiin, niin palattais siihen entiseen tilanteeseen.

Jyrki Kivelä:

Tässä suhteessa on sekä maailma muuttunut että siviilipalvelus velvollisuutena on muuttunut. Siellä koulutus on kehittynyt. Se on enemmänkin yhteiskuntaa tukevaa, ja uusi siviilipalveluslakitoimikunta esittää vielä enemmän tätä muutettavaksi sillä tavalla, että siinä muoto muuttuu yhteiskuntaa tukevaksi, palvelusaikaa esitetään lyhennettäväksi ja kaikenkaikkiaan koskemaan myös sodan aikaa, jolloin minä en ymmärrä, että mikä vakaumuksellinen ristiriita on hoitaa vaikka oman uskontokunnan keittiössä tätä siviilipalvelusvelvollisuutta.

Toimittaja:

No, tiedottaja Veikko Leinonen?

Veikko Leinonen:

Niin, tämä ehdotus, että siviilipalvelusta suoritettais Jehovan todistajien seurakunnassa, tuntuu tarpeettomalta siinä mielessä, kun Jehovan todistajathan tekee sitä palvelusta omassa seurakunnassansa kaiken aikaa vapaaehtoisesti, niin tämä ajatus siitä, että pitäisi määrätä semmoseen palvelukseen, siviilipalvelukseen, niin tuntuu tarpeettomalta.

Toimittaja:

Kuinka paljon Jehovan todistajat tuntevat sympatiaa totaalikieltäytyjiä kohtaan?

Veikko Leinonen:

No, tuota kun meiltä on kysytty, niin mehän olemme sitä mieltä, että kaikilla olisi oikeus kieltäytyä aseista vakaumuksen mukaan, eivät Jehovan todistajat ole millään lailla erityisasemassa, vaan joka kieltäytyy siitä omantuntonsa vuoksi, niin kyllä jokaiselle se pitäisi suoda.

Jyrki Kivelä:

Mitenkä tämä tutkittaisiin?

Veikko Leinonen:

No tästähän nyt... kun tätä lakia parikymmentä vuotta sitten valmisteltiin parikymmentä vuotta, niin silloin oli monta keskustelua siitä, että mitenkä vakaumus tutkitaan, silloin oli tutkintalautakunta, tutkintalautakunta poistettiin. Sitten sen jälkeen se vakaumuksen tutkinta jätettiin ilmeisesti vain kutsuntaviranomaisten päätettäväksi. Jehovan todistajien kohdallahan se on näin, että Jehovan todistajat lain mukaan saavat seurakunnastansa semmosen todistuksen, että heillä on aktiivinen uskonnollinen vakaumus, ja sillä lailla se tutkitaan. Mutta kyllähän jokaisen vakaumus pitäisi ilmaista niin voimakkaalla tavalla, että se sitten on myös selvä.

Toimittaja:

Onko tämä koko tilanne vain nyt tulkittava sillä tavalla, että jos Jehovan todistajia aletaan jälleen patistaa armeijaan tai siviilipalvelukseen, niin Suomen vankiloihin tulee noin 150 uutta vankia vuodessa?Jyrki Kivelä:

Itse en usko näin, koska maailma on kehittynyt, ja näin tapahtui... samalla tavalla laki esimerkiksi Tanskassa kumottiin, ja siellä ei tullut minkäänlaista "vankilapakoa" vaan he menivät siviilipalvelukseen. Siviilipalvelus on ihan täysin vakaumukseltaan sellainen, että siellä jokaiselle löytyy tehtäviä niin, että vakaumus ei siitä muutu.

Veikko Leinonen:

Tanskassa on sellainen systeemi, että siellä kutsutaan vain tietty prosentti asevelvollisuuteen, ei kaikkia, koko ikäluokkaa, ja Jehovan todistajat jätetään siihen joukkoon, jota ei kutsuta. Tämmönen järjestely on nyt yhä useammassa ja useammassa Euroopan maassa. Se onkin aika hyvä ratkaisu.

Toimittaja:

Te ette vielä vastanneet siihen, että jos tämä velvollisuus tulisi, niin meinaako se sitä, että vankilaan mennään?Veikko Leinonen:

Kyllä se siltä näyttää. Tällä hetkellä, jos kaikki muut lait... nythän on uusintana... siviilipalveluslaki uusiutuu ja sitten asevelvollisuuslaki uusiutuu. Jos nyt lähdetään siitä, että tämä Jehovan todistajien erityislaki kumotaan, niin kyllä se sitten näyttäis vankilaan johtavan.

Jyrki Kivelä:

No tästähän on... Yhdysvalloissa ollaan hiukan eri mieltä tästä asiasta. Se on jokaisen oma tahto, ja en jaksa uskoa, että kaikki menevät... niitähän nytkin palvelee sekä siviilipalvelusvelvollisina että uskon myös meilläkin, vaikka me emme tilastoi tätä uskontokuntaa millään tavalla. Uskon, että myös meillä palvelee Jehovan todistajia.

Toimittaja:

Onko Jehovan todistajilla tietoa siitä, kuinka moni nykyään suorittaa palveluksen?

Veikko Leinonen:

Siviilipalvelusta Suomessa tällä hetkellä ei ole kuin ehkä yksi tai kaksi vuodessa, jotka lukeutuvat Jehovan todistajiin. Ainakin siviilipalveluskeskuksen johtaja sanoi, että määrät ovat tällaisia, ja usein se johtuu siitä, että heillä on sitten jotain muita syitä vakaumuksensa ohella, jonka vuoksi... mutta yleensä Jehovan todistajat... kukaan ei osallistu siviilipalvelukseen... no tietysti johtuen siitä, että on tämmönen laki, joka nyt sitten vapauttaa sekä asevelvollisuudesta että siviilipalveluksesta. Mutta semmonen ajatus vielä tekee mieli sanoa, että kun tämä Jehovan todistajat vapauttava laki tehtiin silloin 98 (???), niin sitä tervehdittiin maailmalla erittäin edistyksellisenä, humanitaarisena ja ihmisoikeuksia kunnioittavana lakina. Ja jos se nyt kumotaan, niin en usko, että se olisi kovin hyvää mainetta Suomelle.

Toimittaja:

Tanskan tilannetta tässä jo sivuttiin, ja siellä siviilipalvelus on järjestetty työministeriön alaisuudessa ja useat Jehovan todistajat suorittavat siellä kuulemma kuitenkin siviilipalveluksen. Voisiko Suomessa harkita jonkinlaista kompromissia? Näettekö mitään mahdollisuuksia sellaiselle?

Jyrki Kivelä:

Minä olen juuri esittänyt pääesikunnassa sitä, että Jehovan todistajien paikat ilmoittautuvat siviilipalvelupaikaksi, ja siellä he voisivat kehitysyhteistyötä, kehitysapua, lähetystyötä kouluttaa vaikka omissa koulutuspaikoissaan... näin he saisivat koulutettua väkeä sillä tavalla, että siellä on velvollisuus tulla ja olla siellä koulutuksessa. Ne, jotka haluavat lähteä kehitysapuun, heillä olisi jopa siviilipalvelusajan puitteissa mahdollisuus käydä siellä kokeilemassa, miltä tuntuu kehitysaputyö ulkomailla.

Toimittaja:

Miltä kuulostaa?

Veikko Leinonen:

Niin, nämä kuulostaa ehdotukseksi tämän siviilipalveluslain sisällöksi, mikä nyt on tekeillä ja josta kukaan ei tiedä, minkälainen siitä tulee. Näin ollen tietenkään Jehovan todistajan on mahdotonta ottaa kantaa siihen, minkälainen se tulee olemaan.

Toimittaja:

Jos jollain tavalla siviilipalvelus erotettaisiin kokonaan niin, että siinä ei olisi minkäänlaista kytkentää aseelliseen palvelukseen edes ajatuksellisella tasolla, niin olisiko se silloin käypä vaihtoehto?

Veikko Leinonen:

No Jehovan todistajathan suhtautuu valtioon hyvin myönteisesti. Me haluamme olla hyvin yhteistoiminnallisia. Esimerkiksi kriisiaikoina yleensä autetaan, jos on joku kriisi, niin usein Jehovan todistajien ryhmät on ihan ensimmäisinä, kun on joku katastrofi, auttamassa, että siitä ei oo millään lailla kysymys, yhteiskunnan vastaisuudesta tai valtion palvelemisesta. Kysymys on siitä, että Jehovan todistajat eivät halua sitä valtion palvelemista tehdä asevelvollisuutena.

Jyrki Kivelä:

Jos se olisikin väestönsuojelutehtävät? Eikö ne ole myös tukemista ja auttamista, kaikkien mukana olemista?

Veikko Leinonen:

Kyllä, ja sitä tehdään vapaaehtoisesti.

Toimittaja:

Keskustelu mitä ilmeisimmin jatkuu vielä. Kiitoksia oikein paljon vierailusta!Huomautus:

Jos Veikko Leinonen olisi ollut täysin rehellinen, hän olisi kertonut, että Jehovan todistajien hallintoelin teki oppimuutoksen siviilipalvelusasiaan jo vuonna 1996. Uuden tulkinnan mukaan Jehovan todistajat voivat aivan hyvin suorittaa siviilipalveluksen. Nykyinen oppitulkinta löytyy myös Jehovan todistajien virallisilta internetsivuilta kappaleesta 18.


 
Varusmies-lehti on haastatellut yhtä Jehovan todistajaa, joka suoritti siviilipalveluksen eikä siitä tullut hänelle mitään ongelmia seurakunnassa.
 


Kuuntele YLE:n tekemä haastattelu tästä:
  • Osa 1 (noin 5 minuuttia)
  • Osa 2 (noin 5 minuuttia)

  
Lue YLE:n uutinen vuodelta 2007: Jehovan todistajien asevelvollisuudesta vapauttamisesta näkemyseroja.


 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity