Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia
Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
      
 Vahvaa kritiikkiä Jehovan todistaja -lasten tilannetta kohtaan - Ruotsin viranomaiset voimattomia
14.03.2014 Johanneksen poika


Ruotsissa ilmestyvä Merto-lehti kirjoitti UUT:n ja Hjälpkällanin yhdessä julkaisemasta ruotsin kielisestä JT-lapsiselvityksestä.

Jehovan todistajien keskuudessa kasvavia lapsia pakotetaan käymään ihmisten ovilla, eristetään ulkomaailmasta ja kasvatetaan jatkuvassa maailmanlopun pelossa. Tätä mieltä ovat useat vapaaehtoisjärjestöt, jotka vaativat nyt, että viranomaiset nostavat esiin kysymyksen lasten oikeuksista.Yksi ilmiö, joka mielestämme rikkoo lapsen oikeuksien yleissopimusta vastaan, ovat oikeusprosessit, joiden kohteeksi jopa alaikäiset lapset joutuvat seurakunnissa. Kyseessä voivat olla esimerkiksi useamman aikuisen edessä tapahtuvat suoranaiset kuulustelut koskien lasten masturbointia. Näissä lapsi pakotetaan kertomaan yksityiskohtia siitä mitä hän on tehnyt, sanoo Noomi Andemark, joka tekee auttamistyötä suljetuista uskonnollisista liikkeistä eroavien parissa. Kuva: Ola Hedin.


- Kyse ei ole siitä, että haluamme kieltää ihmisiä harjoittamasta uskontoaan. Haluamme kieltää ne ilmiöt, jotka sotivat [YK:n] lapsen oikeuksien yleissopimusta vastaan, sanoo Noomi Andemark, Hjälpkällanin projektipäällikkö.

Suomessa toimivan Uskuntojen Uhrien Tuki -järjestön tekemä tutkimus on nyt lähetetty sekä Ruotsissa että Suomessa lapsiasiavaltuutetulle ja Pelastakaa Lapset -järjestölle. Aineisto perustuu yli 200 entisen Jehovan todistajan kertomukseen. Se on huomioitu suomalaisissa tiedotusvälineissä ja herättänyt keskustelua niissä.

Yksi ilmiö, joka mielestämme rikkoo lapsen oikeuksien yleissopimusta vastaan, ovat oikeusprosessit, joiden kohteeksi jopa alaikäiset lapset joutuvat seurakunnissa. Kyseessä voivat olla esimerkiksi useamman aikuisen edessä tapahtuvat suoranaiset kuulustelut koskien lasten masturbointia. Näissä lapsi pakotetaan kertomaan yksityiskohtia siitä mitä hän on tehnyt, sanoo Noomi Andemark, joka tekee auttamistyötä suljetuista uskonnollisista liikkeistä eroavien parissa.

Tutkimuksessa nostetaan esiin 16 kohtaa, joiden katsotaan olevan ongelmallisia lapsen näkökulmasta. Näihin sisältyvät esimerkiksi ruumiilliseen kuritukseen kannustaminen, kielteinen asenne koulutukseen ja karttaminen, jonka kohteeksi jopa alaikäiset lapset voivat joutua, mikäli he eivät noudata seurakunnan sääntöjä.

- Lapsia ei karta pelkästään seurakunta, jossa kaikki heidän ystävänsä ovat, vaan myös perhe. Heidät pakotetaan esimerkiksi syömään ateriansa yksin huoneessaan, sanoo Noomi Andemark.

Noomi Andemark lisää, että vastaavia puutteita lapsen oikeuksissa esiintyy myös monissa muissa suljetuissa uskonnollisissa yhteisöissä.
 
- Tämä ei ole pelkästään Jehovan todistajia koskeva ongelma ja olemme yrittäneet kiinnittää viranomaisten huomion asiaan useiden vuosien ajan. Aiheesta on tehty tutkimuksia, mutta näitä ei ole koskaan julkaistu. Vaikuttaa valitettavasti siltä, että viranomaiset eivät halua kohdata ja loukata osaa kansalaisista. hän sanoo.

Anna Frenning, Pelastakaa Lapset -järjestön väkivalta-asianeuvoja tuntee raportin tiedot aikaisemman lapsia suljetuissa uskonnollisissa yhteisöissä koskevan työnsä perusteella.

- Tämä kaikki pitää paikkansa ja monet näistä kertomuksista ovat juuri sellaisia kuin mitä kuulin kun teimme sisäistä raporttiamme, sanoo.

Frenning viittaa sisäiseen raporttiin, joka tehtiin vuonna 2007 useiden Pelastakaa Lapset -järjestön jäsenten pyynnöstä.

- Nämä ovat hyvin vaikeita kysymyksiä ja vaikeita selvittää tämäntyyppisissä yhteisöissä. He suojelevat lapsiaan, emmekä voi vain ottaa lapsia pois. Voimme vaikuttaa siihen, että lapset eivät kokonaan eristyisi muusta yhteiskunnasta, ja että on olemassa apua, mikäli he haluavat pois. Frenningin mielestä yksi tärkeimmistä asioista olisi poistaa sellainen tunne, että "kaikki yhteisön ulkopuolella ovat vaarallisia ja väärässä."

- Tällaisista yhteisöistä lähtevistä lapsista tulee usein uskomattoman yksinäisiä ja siinä kohtaa Hjälpkällanin tapaiset organisaatiot voivat tulla apuun ja vaikuttaa paljon heidän elämäänsä. On myös tärkeää, että esimerkiksi kouluterveydenhuollossa on resursseja näiden lasten tavoittamiseen, sanoo Frenning.

Myös Lapsiasiavaltuutettu on osallistunut tutkimukseen.

- Tällä hetkellä ei ole olemassa suunnitelmaa suljetuissa uskonnollisissa yhteisöissä vallitsevien olosuhteiden selvittämiseksi, sanoo Catherine Johnsson, Lapsiasiavaltuutetun lehdistövastaava.

Anna Singer, Uppsalan yliopiston siviilioikeuden ja erityisesti perheoikeuden professori on sitä mieltä, että viranomaisten mahdollisuudet vaikuttaa lasten haavoittuvaan tilanteeseen ovat pienet.

- Yhteiskunnan mahdollisuudet puuttua asiaan rajoittuvat yksittäisiin tapauksiin sosiaalipalvelulain perusteella ja silloinhan vaaditaan, että tilanteet tulevat viranomaisten tietoon, hän sanoo.

Jehovan todistajat ajavat prosessia valtiollisen tuen saamiseksi uskonnolliselle yhteisölleen. Korkein Hallinto-oikeus ilmoitti vuoden 2013 lopussa, että hallituksen aikaisempi hylkäyspäätös ei ollut lain mukainen.

Metro on pyytänyt Jehovan todistajien edustajilta kommenttia yhteisöä kohtaan esitetystä voimakkaasta kritiikistä. Meidät ohjattiin lähettämään kysymyksemme Skandinavian päätoimistoon Tanskaan ja muutaman tunnin kuluttua saimme vastauksen, jonka mukaan he pidättäytyvät kommentoimasta.

EVELINA OLSSON


Barn som växer upp i Jehovas vittnen tvingas knacka dörr, isoleras från omvärlden och växer upp i en ständig skräck för världens undergång. Det menar flera frivilligorganisationer som nu kräver att myndigheterna tar upp frågan om barnens rättigheter.En företeelse som vi menar bryter mot barnkonventionen är de rättsliga processer som även minderåriga barn utsetts för i församlingarna. Det kan till exempel handla om regelrätta förhör om onani där barnet, framför flera vuxna personer, tvingas berätta detaljer om vad han eller hon har gjort, säger Noomi Andemark som arbetar med att stödja avhoppare från slutna religiösa rörelser. Foto: TTAlkuperäiset Metron internetsivut täällä.Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu