Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia
Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
      
 Ruotsin TV:ssä kaksi entistä suomalaista Jehovan todistajaa
30.05.2014 Johanneksen poika (päivittetty 31.05.2014)


Ruotsin TV haastatteli UUT:n toiminnanjohtajaa Joni Valkilaa ja entistä Jehovan todistajaa Tom-Kristian Heinäahoa. Jehovan todistajien johtoporras kieltäytyi haastatteluista.


Voit katsoa noin 4 minuutin videon täältä.

Videon sisältö tekstinä, kuvat SVT:


Tom-Kristian Heinäaho kirjoittaa puhtaaksi joitakin vanhoja runojaan asunnossaan Helsingissä. Runojen takia hänet oli aikoinaan erotettu Jehovan todistajien seurakunnasta.Tom-Kristian:

Joku oli löytänyt seurakunnasta näitä runoja, ja näissä runoissa oli viittauksia homoseksuaalisuuteen. Olin rakastunut toiseen mieheen, ja se oli syy, miksi minut erotettiin Jehovan todistajista.

Toimittaja kertoo, että Tom-Kristian oli lapsesta asti koputellut ovia ja tarjonnut Herätkää!- ja Vartiotorni-lehtiä. Mutta nyt oli kaikki ohi.

Tom-Kristian:

Se on Jehovan todistajien sääntö, että kun joku erotetaan tai eroaa seurakunnasta, niin häneen katkaistaan täysin välit, ja tämä karttaminen on niin täydellistä, että esimerkiksi omaan isoveljeen... kerran hän on tullut mua vastaan kadulla, mutta hän ei tervehtinyt mua.Toimittaja kertoo, että Tom-Kristianin pikkuveli Tuomo teki itsemurhan.Tom-Kristian:

Hänellä oli tyttöystävä, joka ei ollut Jehovan todistaja, ja sen takia hänet haluttiin erottaa seurakunnasta, eli hänen syntinsä oli se, että hän rakastui ihmiseen, joka ei ollut Jehovan todistaja. Kaikki mitä siellä lahkossa tapahtui, masensi hänet lopullisesti. Ja se syyllistäminen ja uhkailu, mitä hän koki tämän lahkon taholta, oli varmasti se, mikä oli viimeinen niitti tähän, että hän musertui lopullisesti.

Toimittaja kertoo nyt Uskontojen uhrien tuki ry:stä. UUT teki laajan selvityksen Jehovan todistajien toimista.Joni Valkila:

Ennen kuin netti oli yleisessä käytössä, entiset Jehovan todistajat oli aivan yksin. He vain yksin miettivät, että voiko tälle asialle tehdä jotakin.Joni Valkila:

Mutta netin kautta entiset Jehovan todistajat on löytänyt toisensa Suomessa ja ihan maailmanlaajuisesti, ja nyt on mahdollista, että me yhdistämme voimamme ja kerromme koko maailmalle, mitä on tapahtumassa.

Tom-Kristian:

Minä olen hyvin onnellinen siitä, että tätä keskustelua on käyty ja käydään edelleen, koska monet eivät tiedä, mitä lahkon sisällä tapahtuu. Minkälaisia ovat esimerkiksi nämä Jehovan todistajien omat oikeusistuimet. Miten pöyristyttävää se on, ja miten yksityisyyden rajat ylitetään siinä.Toimittaja kertoo, että Jehovan todistajien johtomiehet oli kutsuttu sisä- ja oikeusministereiden tapaamiseen UUT:n tekemän selvityksen takia.

 

TV-kuvassa selataan Jehovan todistaja -vanhinten salaista ohjekirjaa, minkä perusteella oikeuskomiteat toimivat. Toimittaja kertoo, että Jehovan todistajat, jotka ovat joutuneet raiskauksen kohteeksi, on oikeuskomiteoiden kuulusteluissa syyllistetty ja heitä on jopa rangaistu.

 

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi huolensa siitä, että Jehovan todistajien oikeuskomiteoissa on käsitelty tapauksia, jotka kuuluisivat viranomaisille.Joni Valkila:

Mielestäni tässä loukataan ihmisoikeuksia aika selvästi. Tällä Jehovan todistajien toiminnalla on hyvin vakavia seurauksia.
 


Jehovan todistajien johto Suomessa ei suostu haastatteluun, mutta sanoo että he seuraavat samoja sääntöjä, jotka koskevat kaikkia noin 10 miljoonaa jäsentä maailmanlaajuisesti. He sanovat myöskin, että tämä selvitys ja sitä seuraava debatointi on vain massiivista kampanjointia heitä vastaan.Joni Valkila:

Minun mielestäni olisi tosi hienoa, että Suomi voisi olla jonkinlainen edelläkävija Jehovan todistajien ihmisoikeuksien puolustamisessa.Tom-Kristian:

En halua taistella mitään uskontoa vastaan tai Jehovan todistajia vastaan vaan tämä on mulle ihmisoikeuskysymys. Haluan taistella ihmisoikeuksien puolesta. Ihmisoikeuksia ei saa loukata.

  


Alkuperäiset SVT:n internetsivut täällä.Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZe  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity