Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset

Kuvat: JW.ORG

Lisää linkkejä
    Miksi Jehovan todistajien järjestö määrää, miten Jehovan todistajien pitää pukeutua?
03.04.2022 Johanneksen poikaKatsotaan aivan aluksi, mitä Wikipedia kertoo pukeutumisesta. Tässä on muutama tekstiote aiheesta:

Pukeutuminen tarkoittaa ihmiselle ominaista tapaa verhota itsensä erilaisilla tavallisesti nahasta tai kankaasta valmistetuilla vaatteilla. - - - Pukeutumalla on perinteisesti suojauduttu kylmää, sadetta tai kuumuutta vastaan. - - - Pukeutuminen heijasteli aikaisemmin erittäin vahvasti yksilön yhteiskunnallista asemaa. - - - Muoti on aina vaikuttanut ihmisten pukeutumistyyliin, mutta sen merkitys on noussut, osittain koska ihmiset elävät yhä enemmän itseluoduissa olosuhteissa, joissa lämpötila on vakioitu ja kävelypinnat ovat tasaisia ja kovia. - - - Tavallinen kansa on aina pukeutunut toisin kuin rikkaampi väestö.

Vilkaisu liikemiesten pukeutumiseen on tarpeen, kun tarkastellaan Jehovan todistaja -miesten pukukoodia. Tässä on muutamia otteita aiheesta:

Liikemies on liikealalla, useimmiten johtoasemassa, asiantuntijatehtävissä tai itsenäisessä työssä toimiva mies. Hän on valkokaulustyöntekijä (engl. white-collar worker), jonka työnkuva pitää sisällään toimistotyötä, neuvotteluja, asiakaspalvelua ja liiketapaamisia. Esimerkkejä liikemiehen ammateista ovat seuraavat ammattinimikkeet: insinööri, lakimies, IT-konsultti, pankkitoimihenkilö ja yrittäjä.

Liikealan yritysten yleinen pukeutumiskoodi on bisnespukeutuminen.

- - -

Etiketin mukaan bisnesvaatetuksen tulee edustaa työntekijän asiantuntijuutta, uskottavuutta ja asemaa. Näin ollen liikemiehen tyylin tulee olla harkittua, huoliteltua ja laadukasta pukeutumista.


Liikemiehen perusasu on yleensä puku tai yhdistelmäasu. Ne edustavat soveliasta pukeutumista suurimman osan liikemiehen työajasta, mutta  jotkin asiakastapaamiset saattavat vaatia juhlallista pukeutumista.Niin arkisissa kuin juhlallisissakin tilaisuuksissa bisnesetiketin mukaista pukeutumista voidaan kuvailla seuraavin sanoin:  siisti, puhdas, koruton, vakuuttava. Työntekijän ulkoisen olemuksen on viestittävä liiketoimien kannalta oleellisista asioista kuten henkilön uskottavuudesta ja luotettavuudesta. Liikemiesten yhtenäistä ilmettä vahvistaa yrityskohtainen pukeutumisnormi, jonka tarkoituksena on varmistaa virkapuvun soveltuvuus henkilön työnkuvaan ja työpaikan imagoon.

Jehovan todistaja -miesten pukeutuminen muistuttaa hyvin paljon liikemiesten pukeutumista. Heillä on puku, kauluspaita ja solmio, tai sitten yhdistelmäasu, johon sisältyy myös solmio.

Miksi Jehovan todistajien järjestö määrää käyttämään liikemiesten pukua? Johtuuko se siitä, että Jehovan todistajien järjestön päätoimisto sattuu sijaitsemaan Yhdysvalloissa, jossa liikemiehillä on pakollinen pukukoodi? Jos Jehovan todistajien päätoimisto sijaitsisi Saudi-Arabiassa, Intiassa tai Keniassa, olisiko pukukoodi silloinkin sama kuin amerikkalaisten liikemiesten pukukoodi?

Mitä Raamattu tästä aiheesta kertoo? Ja mitä Jehovan todistajien kirjallisuus kertoo? Tarkastellaan näitä aiheita seuraavaksi.

Raamatussa kerrotaan, että pukeutumisesta ei tarvitse olla kovin huolissaan.

(Matteus 6:25–32) 25 Tämän vuoksi minä sanon teille: Lakatkaa olemasta huolissanne elämästänne, siitä, mitä söisitte tai joisitte, tai ruumiistanne, siitä, mitä pitäisitte päällänne. Eikö elämä merkitse enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet? - - - 31 Älkää siis koskaan olko huolissanne ja sanoko: ’Mitä me syömme?’ tai ’Mitä me juomme?’ tai ’Mitä me puemme päällemme?’ 32 Tätä kaikkea muut kansat tavoittelevat kiihkeästi. Teidän taivaallinen Isänne tietää, että te tarvitsette kaikkea tätä.

(Luukas 12:23) 23 Elämä on arvokkaampi kuin ruoka ja ruumis arvokkaampi kuin vaatteet.

(1. Timoteukselle 6:8) 8 Kun meillä siis on ruoka ja vaatteet, olemme tyytyväisiä.

Raamatussa kerrotaan myös, että ihmistä ei saisi kohdella hyvin tai huonosti sen perusteella, miten he ovat pukeutuneet.

(Jaakobin kirje 2:1–4) 2 Veljeni, ette kai toimi puolueellisesti samalla kun pidätte kiinni uskosta suurenmoiseen Herraamme Jeesukseen Kristukseen? 2 Jos nimittäin kokoukseenne tulee mies kultasormuksia sormissaan ja yllään hienot vaatteet mutta sinne tulee myös köyhä likaisissa vaatteissa, 3 osoitatteko huomiota hienoissa vaatteissa olevalle ja sanotte hänelle: ”Istu sinä tähän hyvälle paikalle” mutta sanotte köyhälle: ”Seiso sinä” tai ”Istu tuohon jalkajakkarani viereen”? 4 Eikö teidän keskuudessanne ole silloin luokkaeroja, ja eikö teistä ole tullut tuomareita, jotka tuomitsevat pahantahtoisesti?

Jos valtakunnansalin kokoukseen tulisi kaksi "kiinnostunutta", joista toisella olisi kallis liikemiehen puku ja toinen tulisi farkuissa ja T-paidassa, heitä olisi kohdeltava yhtä hyvin, puolueettomasti.

Herätkää! -lehdessä julkaistiin 08.02.1999 sivulla 16 kirjoitus "Onko pukeutusmistyylillämme merkitystä? Tässä on muutama ote tuosta jutusta:

”Yleensä vaatteet kertovat, mihin sosiaaliseen ryhmään ihminen haluaa lukeutua”, sanoo Jane de Teliga, joka toimii muotialan intendenttinä Powerhousen museossa Sydneyssä Australiassa. Hän lisää: ”Ihminen valitsee ryhmän, johon hän haluaa kuulua, ja pukeutuu sen mukaan.” Sydneyn yliopiston psykologian dosentti tri Dianna Kenny katsoo, että vaatteet ovat yhtä tärkeä keino luokitella ihmisiä kuin uskonto, varallisuus, työpaikka, kansallinen ryhmä, koulutus ja kotiosoite.

- - -

Ne jotka ovat kiinnostuneita pukeutumisestaan ja asemastaan Jumalan edessä, kysyvät kuitenkin luonnostaan: Missä määrin minun tulisi mukautua muuttuviin pukeutumisnormeihin? Mistä tiedän, onko tyylini sopiva? Antaako se minusta epäselvän tai jopa väärän kuvan?

- - -

Pukeutuminen on pitkälti henkilökohtainen asia. Maku vaihtelee, samoin varallisuus. Myös tavat vaihtelevat paikasta toiseen, maasta toiseen ja ilmastosta toiseen. Mutta olivatpa olosuhteet millaiset tahansa, on hyvä pitää mielessä seuraava periaate: ”Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla.” (Saarnaaja 3:1, vuoden 1992 kirkkoraamattu.) Eli pukeudu tilanteen mukaan. Ja toiseksi ole ”vaatimaton vaeltaessasi Jumalasi kanssa” (Miika 6:8).

- - -

Ne jotka tavoittelevat palvelustehtäviä kristillisessä seurakunnassa, ja heidän kristityt vaimonsa haluavat luonnollisestikin, että heidän vaatteistaan ja ulkoasustaan heijastuu vaatimaton ja kunnioittava asenne.

- - -

Jehovan palvelijat ovat tosiaan päässeet eroon turhamaisuudesta, hintavista muotivillityksistä ja itsekeskeisyydestä. Heitä ohjaavat jumalalliset periaatteet, ei maailman henki (1. Korinttilaisille 2:12). Jos noudatat näitä periaatteita, vaatteiden valinnan ei pitäisi olla vaikeaa. Ne eivät silloin myöskään peitä persoonallisuuttasi eivätkä loukkaa sitä, vaan ovat kuin kuvaan sopiva kehys. Mitä enemmän pyrit jäljittelemään Jumalaa, sitä enemmän saat hengellistä kauneutta, jolle vaatekaappisi ei aseta minkäänlaisia rajoituksia.

Herätkää! -lehden kirjoituksessa kerrottiin, että
Pukeutuminen on pitkälti henkilökohtainen asia. Kuitenkin Jehovan todistajien järjestö käytännössä tyrmää tämän hienon periaatteen vaatimalla tiettyä pukukoodia. Silloin se ei ole enää henkilökohteinen asia. Pukukoodi on henkistä väkivaltaa sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka tuntevat pukukoodin vaatimukset rajoittavaksi ja epämukaviksi. Monet naiset haluaisivat mieluummin pukeutua pitkiin housuihin kuin hameeseen. He eivät tunne oloaan mukavaksi hameessa. Samoin monet miehet haluaisivat kokonaan eroon kiristävästä solmiosta. Mutta se ei ole mahdollista varsinkaan vanhimmille, joiden on oltava täysin pukukoodin mukaisessa vaatetuksessa valtakunnansalin lavalla esittämässä ohjelmaa.

Jehovan todistajien järjestö on ottanut solmion yhdeksi pakolliseksi vaatekappaleeksi Jehovan todistaja -miehille. Herätkää! -lehti kirjoitti siitä 08.06.2000 sivulla 14 näin:

Nykyään miehet käyttävät eri puolilla maailmaa solmioita. Useiden lähteiden mukaan nykyaikaisen solmion edeltäjät tulivat käyttöön Englannissa ja Ranskassa 1500-luvun loppupuolella.

- - -

Nykyään solmio on monien mielestä olennainen osa miehen ulkoasua. Jotkut jopa muodostavat käsityksensä tuntemattomasta ihmisestä sen perusteella, millainen solmio hänellä on. On siksi viisasta pitää solmiota, joka on puhdas ja jonka kuviot ja värit sopivat yhteen paidan, housujen ja takin kanssa.

- - -

Monissa maissa solmio kuuluu olennaisena osana liikemaailmassa ja juhlissa käytettävään asuun. Siksi monet kristityt miehet käyttävät solmiota, kun he osallistuvat sananpalvelukseen. Kaulaan kiedottu asuste voi tosiaan lisätä miehen arvokkuutta ja saada hänet näyttämään kunnioitettavalta.


Kuva: Pixabay


On kiinnostavaa, että Herätkää! jättää kertomatta sen, että solmio on alunperin sotilaan vaatetukseen liittyvä osa. Lainaus Kroatian uutisista 26.05.2021:

Tiesitkö, että voit kiittää kroatialaisia kaulaasi silloin tällöin kiristävästä vaatekappaleesta?

Kravatin tarina alkoi kolmikymmenvuotisen sodan aikana 1600-luvulla, kun Ranskan kuningas Ludvig XIII:n palkkaamat kroatialaiset palkkasotilaat pitivät värikästä ja koristeellista kangaspalaa sidottuna kaulaansa. Vaikka kangaspala oli alunperin vain osa sotilaiden takkia, Ludvig XIII piti niistä niin, että määräsi ne pakollisiksi lisävarusteiksi kaikkiin kuninkaallisiin kokoontumisiin. Hän antoi kangaspaloille nimen La Cravate. Ranskassa kravatteja kutsutaan tällä nimellä yhä edelleen.

Jehovan todistajat eivät käy armeijaa ja muutenkin paheksuvat kaikkea sotilaisiin liittyvää. Mutta sotilaspuvusta he kyllä ottavat mielellään yhden osan omakseen pukeutuessaan.

Siirrytään sitten käsittelemään Jehovan todistajien järjestön virallista pukukoodia, jota pitää noudattaa mm. Betel-vierailuilla.Jehovan todistajien maailmankeskusta Yhdysvalloissa Warwickissa kutsutaan Beteliksi, samoin Jehovan todistajien haaratoimistoja eri maissa. Vaikka ne eivät ole uskonnollisia temppeleitä, niihin täytyy vierailijoiden suhtautua niin kuin ne olisivat pyhiä rakennuksia.

Jehovan todistajien virallisissa pukeutumissäännöissä kerrotaan näin:

Kun vierailet Betelissä, pukeudu niin kuin osallistuisit palvontakokoukseen.

Tässä kuvassa esitetään, millaiset vaatekappaleet olisivat liian rentoja Betel-kierrokselle.


Kuva: Jehovan todistajien julkaisema ohje Dress & Grooming for visitors touring Bethel

Vierailuilla ei saa käyttää T-paitaa, naisella ei saa olla pitkiä housuja, lenkkarit on kiellettyjen listalla.


Kuva: Jehovan todistajien julkaisema ohje Dress & Grooming for visitors touring Bethel

Tällainen vaatetus on myös liian rento, huolimaton ja arvoton Jehovan todistajien järjestön mielestä.

Jehovan todistajien pukukoodi on sama jokaisessa maassa. Tärkeintä ei ole se, onko asu mukava pitää. Tärkeintä tuntuu olevan se, että Jehovan todistajat pukeutuvat yhtenäisesti, olkoon se sitten monien mielestä kuinka epämukavaa tai ei. Raamatun mukaan pukeutumisesta ei pitänyt olla liian huolissaan.

(Matteus 6:25) 25 Tämän vuoksi minä sanon teille: Lakatkaa olemasta huolissanne elämästänne, siitä, mitä söisitte tai joisitte, tai ruumiistanne, siitä, mitä pitäisitte päällänne.

Betel-vierailujen pukukoodista on tehty neljä-sivuinen PDF-dokumentti, jossa yksityiskohtaisesti kerrotaan, millaisia vaatekappaleita ja millaisia kenkiä saa käyttää vierailuilla ja millaisia ei. Mutta pukukoodi on sama myös Jehovan todistajien kokouksissa valtakunnansaleilla ja konventeissa. Sinne ei voi mennä farkuissa, lenkkareissa ja T-paidassa. Toki tämä sääntö ei ole voimassa niille "kiinnostuneille", jotka tulevat ensimmäistä kertaa valtakunnansaliin tai konventtiin. Mutta pukeutumissäännöt koskevat kaikkia Jehovan todistajien seurakuntien julistajia ja heidän perheenjäseniään.

Pääsääntönä Jehovan todistajien pukeutumisessa valtakunnansaleissa ja konventeissa se, että miehillä tulee olla puku, kauluspaita ja solmio ja naisten tulee pukeutua hameeseen tai mekkoon. Naiset eivät voi sääntöjen mukaan osallistua valtakunnansalin kokouksiin, jos heillä on pitkät housut. Kengiksi ei hyväksytä lenkkareita.

Jyrkkä pukukoodi koskee myös pieniä lapsia. Tässä kuvassa muutaman vuoden ikäinen pikkupoika on puettu amerikkalaisen liikemiehen tapaan. Jokainen saa itse arvioida, onko tämä tervettä.


Kuva: Jehovan todistajien julkaisema ohje Dress & Grooming for visitors touring Bethel
    

Katso neljäsivuinen pukukoodiesite täältä.
        


Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity