Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia
Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
      
 Miten Jehovan todistajat käyttäytyvät lentomatkoilla?
11.10.2014 Johanneksen poika


Matkustaminen lentokoneilla on nykyisin arkipäivää suurelle osalle ihmiskuntaa. Monet joutuvat lentämään työmatkoja, ja pitkät lomamatkat tehdään lentokoneilla, koska se on ylivoimaisesti nopein tapa liikkua. Eikä lentäminen ole enää kovin kallista.Myös Jehovan todistajat lentävät. Käyttäytyvätkö Jehovan todistajat samalla tavoin lentokoneissa kuin muut? Eivät, jos he noudattavat Vartiotorniseuran ohjeita. Jehovan todistajille monen tunnin lentomatka tarjoaa hyvän tilaisuuden saarnaamiseen ja sen raportointiin. Jehovan todistajat kutsuvat tällaista toimintaa "vapaamuotoiseksi todistamiseksi", aikaisemmin puhuttiin myös "satunnaisesta todistamisesta".

Jehovan todistajilla ei periaatteessa ole koskaan vapaa-aikaa samalla tavalla kuin ns. "maailman ihmisillä". Jehovan todistajien täytyy "todistaa" mahdollisimman monissa tilanteissa, ja tämä koskee myös lentokoneita. Lentokone on siitä hyvä paikka saarnata, että vierustoveri, jolle saarnataan, ei "pääse pakoon" kuin vasta muutaman tunnin kuluttua. Joskus tämä voi tarkoittaa sitä, että Jehovan todistaja onnistuu luomaan jopa parin tunnin keskustelun vierustoverinsa kanssa.

Tässä on periaatteellinen ohje kaikille Jehovan todistajille:

*** km 12/11 s. 1 Emme koskaan ole vapaalla palveluksesta ***

Emme koskaan ole vapaalla palveluksesta.

Siis ei koskaan "vapaalla". Pitää olla aina valmis todistamaan. Toki on niin, että suurin osa Jehovan todistajista ei noudata tätä yksinkertaista Valtakunnan Palveluksemme -lehtisen neuvoa, mutta monet noudattavat.

Valtakunnan Palveluksemme -lehtinen suosittelee todistamaan julkisissa liikennevälineissä. Erikseen mainitaan lomamatkat.

*** km 9/87 s. 4 kpl 3 Hyvän uutisen esittäminen todistamalla satunnaisesti ***

Satunnaista todistusta voidaan antaa melkein millaisissa olosuhteissa tai missä tahansa. On tärkeää tähyillä tilaisuuksia jokapäiväisissä askareissamme. Monet julistajat todistavat satunnaisesti työmatkoillaan julkisissa liikennevälineissä tai lomamatkallaan.

Jehovan todistaja ei ohjeiden mukaan saa keskustella pelkästään "vähäpätöisistä" asioista. Keskustelu on aina käännettävä ennemmin tai myöhemmin Valtakuntaan tai muihin hengellisiin aiheisiin.

*** w98 1/3 s. 31 Jeesus lähettää 70 opetuslasta ***

Jehovan todistajat pyrkivät olemaan sydämellisiä kaikille tapaamilleen ihmisille. He eivät kuitenkaan jää vain juttelemaan niitä näitä eivätkä lähde mukaan yhteiskunnallisiin väittelyihin tai tämän maailman epäonnistuviin yrityksiin oikaista vääryydet (Johannes 17:16). Sen sijaan he ohjaavat keskustelun ihmisten ongelmien ainoaan kestävään ratkaisuun: Jumalan valtakuntaan.

Tässä on muutama Vartiotorniseuran julkaisema kokemus lentokoneissa todistamisesta.

Ensimmäisessä kokemuksessa kerrotaan siitä, kuinka välilaskun aikana lentoemännät antoivat JT-sisarelle luvan jakaa lehtiä muille matkustajille.

*** w89 15/2 s. 27 Suuria asioita tapahtuu pienessä maassa! ***

Muuan portugalilainen sisaremme kertoo, mitä tapahtui äskettäin eräällä lentomatkalla: ”Otin mukaani jonkin verran lehtiä mahdollista satunnaista todistamista varten. Lentokoneemme tarvitsi huoltoa ensimmäisessä pysähdyspaikassamme. Kenenkään ei sallittu poistua koneesta. Aluksi minulla ei kerta kaikkiaan ollut rohkeutta tehdä sitä, mitä sydämeni vaati minua tekemään. Rukoilin Jehovaa yhä uudelleen antamaan minulle voimaa käyttääkseni tämän tilaisuuden hyväkseni.

”Harkittuani tilannetta jonkin aikaa menin kysymään lentoemänniltä, saisinko tarjota joitakin rohkaisevia ja hyödyllisiä lehtiä koneessa oleville ihmisille. He antoivat minun tehdä sen, ja olin mielissäni, kun saatoin lähestyä matkustajia vapaasti edeten istuinriviltä toiselle aivan kuin olisin ollut talosta-taloon-työssä. Saatoin levittää 12 lehteä ja kirjasen eri ihmisille, ja kävin joitakin hyviä keskusteluja.
”Miesmatkustaja, jota viimeiseksi lähestyin, vastasi alentuvasti, ettei hän tarvinnut apua, sillä hän oli erään evankelisen kirkon pappi. Hänen mielestään minun ei ollut myöskään sopivaa lähestyä matkustajia sillä tavoin. Tahdikkaasti jatkoin keskustelua siltä yhteiseltä pohjalta, että uskoimme Jumalaan ja arvostimme kaikkia niitä siunauksia, joita hän antaisi häneen uskoville. Keskustelun jälkeen pappi kiitti minua siitä, että minulla oli uskoa, sekä myös rohkeudestani puhua kaikille matkustajille.

”Sitten vierustoverini alkoi esittää kysymyksiä, ja keskustelimme lähes kolme tuntia!”

Toinen esimerkki kertoo liikematkalla olleesta JT-veljestä.

*** km 7/80 s. 4 kpl 3-5 Hyvän uutisen esittäminen asennoituen myönteisesti ***

Monet meistä ovat kokeneet siunauksia satunnaisessa todistamisessa. Äskettäin eräs veli oli liikematkalla. Paluulennolla hän alkoi keskustella vieressään istuvan miehen kanssa, joka osoittautui armeijan everstiksi. Heidän keskustelunsa johti ongelmaan, joka tällä miehellä oli vaimonsa suhteen. Kahdenkymmenen avioliittovuoden jälkeen hänen vaimostaan oli tullut lääkkeiden väärinkäyttäjä, hän oli yrittänyt itsemurhaa useita kertoja ja aikoi jättää miehensä jonkun nuoremman miehen vuoksi.

Veljemme kertoi tälle upseerille Raamatun oivallisista neuvoista ja rohkaisusta, jota hän itse sai joka kerta saadessaan Vartiotorni- ja Herätkää!-lehdet. Mies tiedusteli, miten hän saisi nämä lehdet itselleen, ja hän halusi, että ne lähetettäisiin myös hänen vaimolleen. Veli tiedusteli vaimon osoitetta, mutta eversti ei löytänyt kynää kirjoittaakseen sen. Ennen kuin veli ehti ottaa omaa kynäänsä esille, seuraavalla paikalla istuva mies työnsi kynän everstin käteen. Hän oli kuunnellut, vaikka veli ei ollut havainnutkaan sitä.

Kone laskeutui ja kun veli nousi lähteäkseen, hänen edessään istunut pariskunta kääntyi häneen päin kyyneleet silmissään, ja samoin teki kaksi käytävän toisella puolella istunutta paikallisen raamattukoulun oppilasta. Edessä istunut rouva sanoi myös haluavansa lehdet. Kaksi oppilasta käytävän toiselta puolelta sanoivat, ettei heitäkään pitäisi unohtaa; hekin halusivat lehdet. Ottamalla aloitteen tällä liikematkalla veli sai yhteensä 22 tilausta ja levitti 21 kirjaa ja 45 lehteä.

Kolmannessa esimerkissä JT-vanhin puhuu roomalaiskatoliselle papille.

*** km 4/98 s. 1 kpl 2 Palveluksemme – osoitus tosi rakkaudesta ***

Rakkautemme saa meidät puhumaan kaikenlaisille ihmisille kaikenlaisissa tilanteissa (1. Kor. 9:21–23). Valaisemme asiaa. Eräs kristitty vanhin istui lentokoneessa roomalaiskatolisen papin vieressä. Vanhin sai papin esittämään ajatuksiaan tekemällä joitakin tahdikkaita kysymyksiä ja ohjasi sitten keskustelun Valtakuntaan. Kun papin tuli aika lähteä lentokoneesta, hän oli hankkinut kaksi kirjaamme. Miten erinomainen tulos siitä, että tämä vanhin osoitti tosi lähimmäisenrakkautta!

Neljännessä esimerkissä on kyse JT-veljestä, joka todisti liikemiehelle.

*** km 11/77 s. 8 kpl 4 Hyvän uutisen esittäminen jollekulle joka päivä ***

Usein niitä, joille todistamme satunnaisesti, ei tavata käydessämme yleensä ihmisten luona heidän kodeissaan. Esimerkiksi eräs äskettäin lentokoneella matkustanut veli käytti tilaisuutta puhuakseen vieressään istuvalle matkustajalle. Tämä oli liikemies, joka oli kuullut Jehovan todistajista uutisvälineitten kautta, mutta ei ollut koskaan keskustellut henkilökohtaisesti kenenkään todistajan kanssa. Kun miehen kanssa oli keskusteltu pari tuntia, hän antoi veljelle kotiosoitteensa ja yksityisen puhelinnumeronsa ja sanoi, että hän haluaisi jonkun Jehovan todistajan tulevan tapaamaan häntä hänen kotiinsa.

Viides esimerkki kertoo siitä, kuinka JT-sisar todisti roomalaiskatolisen kirkon papille.

*** km 6/93 s. 1 kpl 4 Auta toisia hankkimaan tietoa suurimmasta ihmisestä ***

Muuan sisar levitti lentokoneessa Suurin ihminen -kirjan papille, joka oli menossa uuden kardinaalin vihkiäistilaisuuteen. Tämä pappi oli ollut Vatikaanissa 40 vuotta. Meidän kaikkien tulee käyttää täysin hyödyksemme tilaisuudet suositella kirjaa toisille.

Roomalaiskatoliset papit näyttävät olevan suosittuja todistamisten kohteita, niin kuin tämä kuudes esimerkki kertoo. On kiinnostavaa, että Vartiotorni käyttää tällaista ilmausta: "
Yli tunnin ajan todistaja pommitti pappia tahdikkailla kysymyksillä."

*** w91 1/9 s. 28 kpl 14 Viestintä kristillisessä palveluksessa ***

Kiireettömällä asenteellamme ja ystävällisillä kysymyksillä me annamme kuulijoillemme tilaisuuden lausua ajatuksiaan. Varsinkin kun todistamme vapaamuotoisesti, on viisasta kannustaa toista puhumaan. Esimerkiksi eräs todistaja havaitsi lentokoneessa, että hänen vieressään istui roomalaiskatolinen pappi. Yli tunnin ajan todistaja pommitti pappia tahdikkailla kysymyksillä, ja noihin kysymyksiin vastatessaan pappi oli useimmiten äänessä. Mutta heidän erotessaan pappi oli hankkinut useita raamatullisia julkaisuja. Tällainen kärsivällinen suhtautumistapa auttaa meitä harjoittamaan toista tarpeellista ominaisuutta, nimittäin empatiaa.

Kun hyvämaineinen Jehovan todistaja on lähdössä lentomatkalle, hän valmistautuu hyvin todistamiseen lentomatkan aikana. Siihenkin on kirjalliset ohjeet:

*** w87 15/10 s. 24 kpl 12 Puhu Jumalan valtakunnan kunniasta ***

Meidän on kuitenkin valmistauduttava satunnaiseen todistamiseen. Aiotko esimerkiksi matkustaa lentokoneella, junalla tai linja-autolla? Jos aiot, niin ota mukaasi Raamattu, joitakin traktaatteja, lehtiä tai kirjasia. Kristillisten julkaisujen lukeminen julkisissa kulkuneuvoissa tai muualla synnyttää usein keskustelun.

Vartiotorniseuran julkaistut eivät luonnollisesti kerro kokemuksia siitä, miten monet lentokoneessa tapahtuneet todistamisyritykset ovat epäonnistuneet. Monilla Jehovan todistajilla ja entisillä Jehovan todistajilla on ovelta ovelle -työstä sellaiset kokemukset, että alle 10% oven avaajista on jollain tasolla kiinnostuneita Jehovan todistajien sanomasta, alle 10% oven avaajista on hyvin negatiivisia tai jopa vihaisia ja ylivoimaisesti suurin osa on välinpitämättömiä asiaa kohtaan. Sama suhdeluku lienee myös lentokoneissa matkustavien ihmisten keskuudessa. Joten vain harva lentokoneessa todistaminen päättyy "hyviin tuloksiin".

Nyt tiedät, miten Jehovan todistajat on ohjeistettu lentomatkojen suhteen. Heidän on todistettava vierustovereille. Varaisitko paikan Jehovan todistajan vierestä, jos se olisi mahdollista? Vai varaisitko paikan jostain muualta kuin Jehovan todistajan vierestä?

Niin tai näin, mutta joka tapauksessa on mahdollista, että seuraavalla lennolla saat keskustella Valtakunnasta Jehovan todistajan kanssa tunnin tai kaksi.

  Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity