Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia




Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto


 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys



Muita aiheita:

        
 



Koskettava lukukokemus - Ian McEvan: Lapsen oikeus
02.07.2015 Johanneksen poika


Aika ajoin media kertoo surullisista tapauksista, kun joku Jehovan todistaja on kuollut kieltäydyttyään verensiirrosta. Viimeksi näillä uutissivuilla kerrottiin Ghanalaisen naisen kuolemasta. Hän kuoli synnyttäessään yhdeksättä lastaan. Verensiirto olisi pelastanut hänen elämänsä. Tämä tragedia teki yhdeksästä lapsesta orpoja.

Jehovan todistajien verioppia on vaikea ymmärtää. Usein kieltäytyminen verensiirrosta ei ole oma päätös vaan järjestön ja seurakunnan vaatimus. Verensiirron ottaminen on erottamisperuste. Nykyisin vanhimmilla on keinot valvoa seurakunnan jäseniä tässäkin suhteessa.

Jehovan todistaja, joka kieltäytyy verensiirrosta ja on kuolemanvaarassa sen takia, aiheuttaa sairaalan hoitohenkilökunnalle suunnatonta stressiä ja painetta. He ovat opiskelleet vuosia voidakseen pelastaa ihmishenkiä. Ja silloin tällöin he joutuvat vain katsomaan sivusta, kun potilas kuolee verenhukkaan, kun kaikki hoitokeinot eivät ole käytössä. Usein on vaihtoehtoisia hoitomuotoja, mutta ei aina.

Ian McEwan kirjoitti tästä eettisestä ja moraalisesta ongelmasta vuonna 2014 romaanin "Lapsen oikeus". Se julkaistiin suomen kielellä 2015.

Kirjassa kerrotaan 17-vuotiaasta Jehovan todistaja -pojasta, Adam Henrystä, joka sairastuu leukemiaan. Hoitoon kuuluu välttämättömänä osana verensiirrot. Poika on saanut Jehovan todistaja -kasvatuksen sekä äidiltään Naomi Henryltä että isältään Kevin Henryltä. Sairaalassa vierailee pojan luona lisäksi seurakunnan vanhimpia tukemassa poikaa pysymään päätöksessään.

Adamin sairaus pahenee, ja näyttää siltä, että muutaman päivän sisällä hänen täytyy hyväksyä verensiirto tai hän kuolee. Koska Adam on teknisesti alaikäinen, hän ei voi itse kokonaan päättää asiaa. Aadam täyttäisi kolmen kuukauden päästä 18, jolloin hänellä olisi täysi-ikäisenä oikeus valita itse. Oikeus joutuu päättämään, onko Adam tarpeeksi kypsä tekemään elämää ja kuolemaa koskevaa päätöstä. Tuomari Fiona Maye joutuu tekemään vaikean ratkaisun. Kumpi on painavampi asia, usko vai oikeus elämään?

Kun Fiona vierailee sairaalassa Adamin luona, hän huomaa kuinka fiksu poika Adam on. Hän näyttää tajuavan riskit. Mutta silti, Adam on alaikäinen, ja nuorena monet tekevät virheitä.

Fiona palaa oikeuteen. On aika antaa päätös. Annetaanko Adamille hänen tahtonsa vastaisesti verensiirto vai ei?

En kerro juonesta tämän enempää. Kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Jehovan todistajien verensiirtoon liittyvät asiat on esitetty kirjassa tarkasti. Kirjailija on perehtynyt aiheeseen huolella. Joten vaikka tämä kirja on "vain" romaani, se antaa runsaasti ajattelemisen aihetta verikysymykseen.



 
Lukunäyte sivuilta 84 - 89.









  


  
  
 


Helsingin Sanomien tekemä kirjaesittely täällä.
Otava - osta kirja täältä.
Elisa - osta e-kirja täältä.

 


Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 



Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity