Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu
 


Muita aiheita:

  Jehovan todistaja -lapset eivät saa pitää omia taskurahojaan
09.04.2016 Johanneksen poika


Vartiotorni-seuralla on erittäin jalot periaatteet rahan keräämisen suhteen. Se on edelleen samalla kannalla kuin Vartiotorni-lehti monia vuosia sitten: ”Meistä ei ole koskaan ollut sopivaa pyytää rahaa Herran asialle, niin kuin muilla on tapana tehdä – –. Käsityksemme mukaan kaikenlainen rahan kerjääminen Herramme nimessä on hänestä vastenmielistä eikä hän hyväksy sitä. Se ei tuo hänen siunaustaan sen enempää antajille kuin itse työllekään.”

Tämä varmasti toteutuu käytännössä, vai toteutuuko?

Tässä on pienille lapsille tehty labyrinttitehtävä. Kolikko täytyy kuljettaa labyrintin läpi.Kirja "Jumalan valtakunta hallitsee!" on painettu vuonna 2014. Sen julistama totuus rahan keräämisestä on siis jehovantodistajien termiä käyttäen aivan "uutta valoa". Mitä tuo kirja kertoo "Valtakunnan työn" rahoittamisesta?

*** kr 18. luku s. 195-196 Valtakunnan työn rahoittaminen ***

”Se ei milloinkaan kerjää eikä pyydä ihmisiltä avustusta”

7 Veli Russell ja hänen toverinsa eivät halunneet kerätä rahaa samoilla keinoilla kuin monet kristikunnan kirkot. Vartiotornin toisessa numerossa (engl.) Russell kirjoitti otsikon ”Haluatko sinä ’Siionin Vartiotornin’?” alla: ”Me uskomme, että JEHOVA tukee ’Siionin Vartiotornia’, ja koska näin on, niin se ei milloinkaan kerjää eikä pyydä ihmisiltä avustusta. Jos Hän, joka sanoo: ’Kaikki vuorten kulta ja hopea on minun’, ei anna tarvittavia varoja, niin me ymmärrämme, että on aika lakkauttaa julkaiseminen.” (Hagg. 2:7–9.) Nyt yli 130 vuotta myöhemmin Vartiotorni ja sitä julkaiseva järjestö ovat yhä voimissaan!

8 Jehovan kansa ei kerjää rahaa. Se ei kerää kolehtia eikä pyydä rahaa kirjeitse. Se ei liioin hanki varoja järjestämällä myyjäisiä, arpajaisia tai bingoa. Se on edelleen samalla kannalla kuin Vartiotorni monia vuosia sitten: ”Meistä ei ole koskaan ollut sopivaa pyytää rahaa Herran asialle, niin kuin muilla on tapana tehdä – –. Käsityksemme mukaan kaikenlainen rahan kerjääminen Herramme nimessä on hänestä vastenmielistä eikä hän hyväksy sitä. Se ei tuo hänen siunaustaan sen enempää antajille kuin itse työllekään.”

On kiinnostavaa, että kappaleissa 7 ja 8 kerrotaan ensin ylevät periaatteet. Vartiotorni-seura ei milloinkaan kerjää eikä pyydä ihmisiltä avustusta. Näinkö on? No ei ihan. Sen takia tarvitaan ns. "selittelyosio", mikä on kerrottu kappaleesta 9 eteenpäin. Tässä on muutamia otteita tuosta selittelyosiosta:


*** kr 18. luku s. 196-199 Valtakunnan työn rahoittaminen ***

”Tehköön kukin niin kuin hän on sydämessään päättänyt”

9 Meitä Valtakunnan alamaisia ei tarvitse pakottaa antamaan. Päinvastoin käytämme ilomielin varojamme ja muita resurssejamme Valtakunnan työhön. Mistä tällainen alttius kumpuaa? Katsotaanpa kolmea syytä.

10 Annamme vapaaehtoisia lahjoituksia ensinnäkin siksi, että rakastamme Jehovaa...

Tosi kristitty ei anna vastahakoisesti, eikä häntä tarvitse pakottaa. Sen sijaan hän antaa, koska hän on ”sydämessään päättänyt” tehdä niin.
..

11 Toiseksi antamalla aineellisia lahjoituksia voimme kiittää Jehovaa monista siunauksistamme...

12 Kolmanneksi antamalla vapaaehtoisia lahjoituksia osoitamme, että rakastamme Kuningasta Jeesusta Kristusta...

13 Valtakunnan uskollisina alamaisina haluamme tosiaan täydestä sydämestämme tukea Valtakuntaa aineellisilla lahjoituksilla...

Tuo sama kirja kertoo, mihin tarkoituksiin lahjoituksia kerätäään.

*** kr 18. luku Valtakunnan työn rahoittaminen ***
MIHIN LAHJOITUKSET KÄYTETÄÄN?
KAIKKI LAHJOITUKSET KÄYTETÄÄN YKSINOMAAN VALTAKUNNAN TYÖN TUKEMISEEN


1 JULKAISUTOIMINTA
Kirjallisuuden julkaiseminen ja levittäminen painetussa ja sähköisessä muodossa


2 PAIKALLINEN SEURAKUNTA
Valtakunnansalin käyttö- ja ylläpitokustannukset ja muut kulut seurakunnan päätöksen mukaan


3 VALTAKUNNANSALIEN RAKENTAMINEN
Vähävaraisiin maihin rakennettiin vuosina 1999–2013 yli 26 849 salia


4 KATASTROFIAPU
(Ks. taulukko s. 214–215)


5 KOKOAIKAINEN ERIKOISPALVELUS
Asuminen, ruoka, terveydenhoito ja muut välttämättömyydet
Matkavalvojat
Erikoistienraivaajat
Lähetystyöntekijät
Rakentajat kansainvälisissä ja valtakunnansalihankkeissa
Beteliläiset


6 HAARATOIMISTOT JA KÄÄNNÖSTOIMISTOT

7 KONVENTIT

8 TEOKRAATTISET KOULUT

9 MUUT ASIAT (Vartiotorniseura on unohtanut mainita)

Listasta näytti puuttuvan ainakin yksi kohde. Se on korvattu kysymysmerkeillä. Kysymysmerkkien selitys tulee tämän kirjoituksen lopussa.

Lahjoituksia voi tehdä kaikissa Jehovan todistajien kokouspaikoissa, mutta käytännön järjestelyt voivat vaihdella maasta toiseen.

LAHJOITUSTAPOJA

LAHJALAATIKOT

SUORAT LAHJOITUKSET
(Käteisellä, maksukorteilla tai sähköisesti, esimerkiksi joissakin maissa jw.org-sivuston kautta)


KIINTEISTÖT JA MUU OMAISUUS

TESTAMENTIT JA VAKUUTUKSET
[Kuva s. 197]Palataanpa takaisin alkuun. Jehovan todistajien virallisilla nettisivuilla on siis pienille lapsille suunnattu labyrinttitehtävä. Kolikko pitää kuljettaa labyrintin läpi sinne minne se kuuluu: Vartiotorni-seuralle.

Tämä tehtävä on yksi osa sitä mielen manipulointia, mitä lapsiinkin kohdistetaan toistuvasti. Ei ole kovin montaa kuukautta siitä, kun JW.ORG -sivulle ilmaantui video, missä lapsille kerrotiin, kuinka paljon suositeltavaa olisi sijoittaa jäätelöön aiotut rahat valtakunnansalin lahjalaatikkoon. Voit katsoa tuon videon täältä. Lue myös tämä juttu.


Antaminen tuo iloa myös näille mosambikilaislapsille, kuva: JW.ORG.

Onko tämä lapsilta pyytäminen aivan uusi asia Vartiotorni-seuralle? Ei ole. Jo vuosien ajan on esimerkiksi Vartiotorni- ja Herätkää! -lehdissä ja vuosikirjoissa kerrottu lukuisia kokemuksia pienistä lapsista, jotka lahjoittavat viimeisetkin kolikkonsa Vartiotorni-seuralle. Tämän toivotaan toimivan esimerkkinä muille lapsille. Ja kyllä tällainen mielenhallinta toimii, epäilemättä. Tähän aihepiiriin löytyy todella runsaasti esimerkkejä Watchtower Library kirjasto-ohjelmasta. Tähän on lainattuna vain aivan pieni murto-osa noista "hellyttävistä" tapauksista, joissa ihan taaperoikäiset kirjoittavat Vartiotorni-seuralle ja liittävät mukaan pienet roponsa. Toki moni tämän sivun lukija voi tuntea oksettavaa oloa lukiessaan näitä tosielämän kokemuksia.*** w09 15/11 s. 29 Pieni tyttö, suuri sydän ***

Pieni tyttö, suuri sydän

ÄSKETTÄIN eräs yhdeksänvuotias brasilialaistyttö jakoi säästämänsä rahat omasta aloitteestaan kahteen osaan: toisen määrä vastasi 13:a euroa ja toisen 18:aa euroa. Pienemmän summan hän pani paikallisen valtakunnansalin lahjalaatikkoon auttaakseen seurakunnan kulujen peittämisessä. Sitten hän toimitti suuremman summan Jehovan todistajien haaratoimistoon ja liitti mukaan lyhyen kirjeen, jossa luki: ”Tahdon antaa tämän lahjoituksen maailmanlaajuiseen työhön. Haluan auttaa monia veljiä ja sisaria kautta maailman saarnaamaan hyvää uutista. Annan sen, koska rakastan paljon Jehovaa.”

Tytön vanhemmat ovat opettaneet hänelle, että hänen on tärkeää tehdä oma osansa Valtakunnan saarnaamistyön hyväksi. He ovat myös juurruttaneet hänen mieleensä, että hänen tulee ”kunnioittaa Jehovaa kalleuksillaan” (Sananl. 3:9). Olkaamme kaikki tuon tytön tavoin innokkaita edistämään Valtakunnan etuja, sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti!*** w07 1/11 s. 18 ”Minun on hopea ja minun on kulta” ***

POIKKEUKSELLINEN LAHJOITUS

  Jehovan todistajien Meksikon-haaratoimisto sai seuraavan kirjeen arvostavalta 6-vuotiaalta Manuelilta, joka asuu Chiapasin osavaltiossa. Koska hän ei osaa vielä kirjoittaa, eräs hänen ystävänsä kirjoitti hänen puolestaan. Manuel sanoo: ”Isoäitini antoi minulle sian. Kun se sai porsaita, otin niistä hienoimman, ja veljet auttoivat minua kasvattamaan sen. Rakastan teitä kovasti ja lähetän lahjoituksena sen, mitä sain, kun myin sian. Se painoi sata kiloa, ja sain siitä 1250 pesoa [80 euroa]. Käytättehän rahan Jehovan työn hyväksi.”*** w07 1/11 s. 19 ”Minun on hopea ja minun on kulta” ***

”NE SAAVAT MEIDÄT AJATTELEMAAN VAKAVASTI”

  Eräs 14-vuotias tyttö kirjoitti Jehovan todistajien Kamerunin-haaratoimistoon: ”Kun olin ostanut tämän vuoden koulutarvikkeet, sain myytyä kaksi viimevuotista oppikirjaani 2500 frangilla [4 eurolla]. Lahjoitan tämän rahan sekä lisäksi 910 frangia säästöistäni. Haluan kannustaa teitä jatkamaan hyvää työtänne. Kiitos Vartiotorni- ja Herätkää!-lehdistä. Ne saavat meidät ajattelemaan vakavasti.”*** w07 1/11 s. 20 ”Minun on hopea ja minun on kulta” ***

KÄYTTÄKÄÄ TÄMÄ RAAMATUN KÄÄNTÄMISEEN

  Vuonna 2005 Ukrainassa pidetyissä Jehovan todistajien piirikonventeissa julkaistiin Raamatun kreikkalaisten kirjoitusten Uuden maailman käännös ukrainaksi. Seuraavana päivänä konventin lahjalaatikosta löytyi viesti: ”Olen 9-vuotias. Paljon kiitoksia Raamatun kreikkalaisista kirjoituksista. Äiti antoi pikkuveljelleni ja minulle tämän rahan, että pääsisimme bussilla kouluun. Mutta kun ei satanut, kävelimme kouluun ja säästimme nämä 50 hryvnjaa [7 euroa]. Veljeni ja minä haluaisimme, että tämä käytettäisiin koko Raamatun kääntämiseen ukrainaksi.”*** g 8/06 s. 23-25 Mitä voin tehdä apua tarvitsevien hyväksi? ***

Pian isoäitinsä kuoleman jälkeen seitsenvuotias australialainen Jirah sai isoisältään lahjaksi 50 dollaria (30 euroa). Mitä poika teki rahalla? Seuraavassa seurakunnan kokouksessa hän pudotti koko summan lahjalaatikkoon. Hän selitti äidilleen: ”Leluja minulla on tarpeeksi, mutta minulla oli vain yksi mummi. Hän olisi varmasti toivonut, että panen tämän rahan lahjalaatikkoon, koska hän rakasti Jehovaa niin paljon.”
Viisivuotias amerikkalainen Hannah pitää valtavasti hevosista. Hän halusi ostaa leikkihevosen, joka maksoi 75 dollaria. Vanhemmat antoivat hänelle silloin tällöin vähän rahaa säästöpossuun pantavaksi, jotta hän oppisi säästämään. Kohta tytöllä olikin jo koossa enemmän rahaa kuin hevoseen tarvittiin.

Näihin aikoihin hurrikaani Katrina teki kuitenkin tuhojaan Meksikonlahden rannikolla. Hannah oli huolissaan myrskyn uhreista ja päätti siksi lahjoittaa heidän hyväkseen kaikki säästönsä – yli sata dollaria. Hän kirjoitti Jehovan todistajien päätoimistoon: ”Haluan antaa teille nämä rahat, koska rakastan Jehovaa ja haluan auttaa.” Paneeko Jehova merkille tällaisen anteliaisuuden? Raamattu sanoo: ”Älkää unohtako hyvän tekemistä ja toisten kanssa jakamista, sillä sellaisiin uhreihin Jumala on hyvin mielistynyt.” (Heprealaisille 13:16.)

Nuori Tiffany-tyttö, hänkin Yhdysvalloista, otti yhteyttä Jehovan todistajien päätoimistoon sen jälkeen kun Floridaan oli iskenyt kaksi hurrikaania vuonna 2004. ”Veljeni Timothy ja minä haluamme lahjoittaa 110 dollaria”, hän kirjoitti. ”Meidän talo ei kärsinyt kovin suurta vahinkoa, mutta näimme, mitä myrskyt tekivät muille taloille. Halusimme auttaa, joten aloimme säästää. Timothy sai kymmenen dollaria, kun hän oli apuna kipsilevyjen irrottamisessa eräässä talossa, ja minä sain säästettyä sata dollaria.” Tiffany on 13-vuotias ja hänen veljensä vasta 7-vuotias. Mitä tapahtuu, kun ajattelemme toisten parasta ennemmin kuin omaamme? Sananlaskujen 11:25:ssä vastataan: ”Joka antaa toisille runsaasti juotavaa, saa itse myös runsaasti juotavaa.”

Ryhmä 4–15-vuotiaita lapsia ja nuoria kuuli Yhdysvalloissa, että heidän uskonveljensä tarvitsivat Afrikassa valtakunnansaleja. He päättivät tehdä jotain asian hyväksi. ”Myimme pikkuleipiä ja muffineja pihamyyjäisissä ja saimme 106,54 dollaria. Kerroimme ihmisille, että rahalla voitaisiin rakentaa Afrikassa kokouspaikkoja, joissa ihmiset oppisivat tuntemaan Raamattua. Monet halusivat tukea hanketta. Olimme myyjäisissä yhdeksän tuntia, mutta se kannatti: teimme sen Jehovalle!”*** w05 1/11 s. 27 Lahjoitukset jotka lämmittävät Jumalan sydäntä ***

”Nimeni on Katelyn May. Olen kahdeksanvuotias. Minulla on 28 dollaria, ja haluaisin antaa ne teille niin että saatte painokoneet maksettua. Nuori sisarenne Katelyn.”
”Keskustelimme perheenä uusista painokoneista. Lapsemme, 11- ja 9-vuotias, päättivät lahjoittaa osan säästörahoistaan. Lähetämme tässä heidän lahjoituksensa omamme ohella.”*** w05 1/12 s. 10 Todiste rakkaudesta, uskosta ja tottelevaisuudesta ***

Toiset avustivat rahallisesti. Veljet saivat kirjeen esimerkiksi yhdeksänvuotiaalta Abbylta, joka kirjoitti: ”Olen niin kiitollinen kaikesta työstä, jota teette – kaikkien niiden hienojen kirjojen valmistamisesta. Saatan pian tulla käymään. Isä sanoi, että ensi vuonna! Minulla on sitten nimilappu, niin että tunnette minut. Tässä on 20 dollaria uutta painokonetta varten! Ne ovat viikkorahojani, mutta haluan antaa ne teille.”*** w00 15/4 s. 32 Antaminen joka on kallisarvoista Jehovan silmissä ***

Jehovan todistajien Mosambikin-haaratoimisto sai seuraavanlaisen kirjeen:
”Olen seitsemänvuotias poika. Käyn vielä alakoulua. Lähetän tämän rahan, jonka ansaitsin kasvattamastani kananpojasta. Myin sen 12000 meticalilla [hieman alle 6 markalla]. Kiitän Jehovaa siitä, että elämäni ensimmäinen kananpoika sai kasvaa aikuiseksi kukoksi. Haluaisin, että lahjoitukseni käytetään Jehovan valtakunnan työhön.

PS Isä auttoi minua tämän kirjeen kirjoittamisessa.”*** w00 1/11 s. 29 Runsaskätinen antaminen tuo iloa ***

”Olen kymmenvuotias. Lähetän teille nämä rahat, joilla voitte ostaa paperia tai mitä tahansa muuta kirjojen tekemiseen.” (Cindy)

  ”Lähetän oikein mielelläni teille nämä rahat, jotta voitte valmistaa meille lisää kirjoja. Sain rahat isältä, kun autoin häntä, ja panin ne säästöön. Käyttäkää ne viisaasti!” (Pam, 7 vuotta)

  ”Olin surullinen pyörremyrskyn takia. Toivottavasti olette turvassa. Tässä on kaikki [2 dollaria], mitä minulla oli säästölippaassa.” (Allison, 4 vuotta)

  ”Nimeni on Rudy ja olen 11-vuotias. Veljeni Ralph on kuusivuotias. Ja sisareni Judith on kaksi- ja puolivuotias. Olemme säästäneet viikkorahojamme kolmen kuukauden ajan, niin että voisimme auttaa veljiämme [sota-alueella]. Saimme kokoon 20 dollaria, jotka lähetämme nyt teille.”

  ”Olen pahoillani [pyörremyrskyn vuoksi kärsineiden] veljien puolesta. Sain 17 dollaria, kun tein töitä isän kanssa. En lähetä näitä rahoja mihinkään määrättyyn tarkoitukseen, joten saatte itse päättää, mihin käytätte ne.” (Maclean, 8 vuotta)*** yb02 s. 44-45 Maailmanlaajuinen raportti ***

Eräs Ruandan pohjoisosassa asuva kymmenvuotias poika kasvatti pientä vuohta, joka synnytti viimein kolme pientä kiliä. Äskettäin poika lähetti haaratoimistoon valokuvan itsestään ja vuohesta ja liitti mukaan kirjeen, jossa sanottiin: ”Jehova on siunannut minua hyvin paljon, ja siksi lahjoitan tämän vuohen maailmanlaajuiseen saarnaamistyöhön, josta kerrotaan Matteuksen 24:14:ssä.” Hän antoi vuohen seurakunnan vanhimmille ja pyysi heitä myymään sen. Vanhimmat tekivät työtä käskettyä ja toimittivat rahat haaratoimistoon.*** yb86 s. 10 Jehovan todistajain vuosikirja 1986 ***

Muuan yhdeksänvuotias lähetti kirjelappusen, jossa sanottiin: ”Tässä on minun 50 cediäni rakennustyön tukemiseksi. Myin jäävettä saadakseni nämä rahat. Lämpimät terveiset teille kaikille.” Eräs toinen, 10-vuotias tyttö myi kanansa 200 cedistä ja vei rahat esivalvojalle, jotta tämä lähettäisi ne Seuralle avuksi rakennustyöhön. Jotkut ovat lähettäneet eläviä vuohia, lampaita, sikoja ja kananpoikia. Muuan veli lahjoitti suuria tukkeja sahattaviksi ja käytettäviksi sahatavarana. Toiset ovat lainanneet työvälineitään.Sitten on aika palata siihen kysymysmerkin takana olevaan lahjoitusten kohteeseen. Minkä lahjoituksen kohteen Vartiotorni-seura "vahingossa" unohti mainita?

Sen saavat päätellä lukijat näistä uutisista:
    

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity