Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu
 


Muita aiheita:

  Entinen vanhin kertoo: Totuus Vartiotornin oikeuskomiteaprosessista
05.08.2016 Maaria
16.6.2016 spikeraynor


“Hei, tässä Veli Vanhin. Soitan kutsuakseni sinut oikeuskomiteaan.” Tätä soittoa Jehovan todistajat pelkäävät, ja tämä pelko vaikuttaakin heidän elämänvalintoihinsa monin tavoin. Miksi? Siksi, että oikeuskomitean tuloksena voit menettää kaikki ystäväsi ja jopa perheesi. Aika pelottava ajatus! Miksi ihmiset saavat kutsun oikeuskomiteaan, ja miten oikeuskomiteat toimivat?

Palvelin Jehovan todistajien vanhimpana lähes 10 vuotta ja istuin useissa oikeuskomiteoissa. Osallistuin ihmisten erottamiseen. Tämä johti heidän ystäviensä ja perheidensä karttamiseen kunnes he lopettivat “syntisen menettelytapansa”. Kerron nyt näitä asioita auttaakseni oikaisemaan vääryyksiä, joita itsekin tein tuossa järjestössä, jota nykyään pidän lähinnä pahansuopana lehtitalona.

Miksi joku kutsutaan oikeuskomiteoihin? Vartiotorni on luonut sääntöihin perustuvan uskonnon ja jos rikot heidän mielestään vakavaa sääntöä, saat kutsun oikeuskomiteaan. Usein ihmiset joutuvat komiteaan, koska ovat rikkoneet seksuaalisuuteen liittyviä sääntöjä eli harjoittaneet avioliiton ulkopuolista seksiä. On kuitenkin olemassa pitkä lista muitakin asioita, joiden takia sinut voidaan erottaa ja sitä kautta joudut kartetuksi. Vanhimmilla on salainen kirja nimeltä "Paimentakaa Jumalan laumaa", jota tavallinen Jehovan todistaja ei saa nähdä. Tämä kirja sisältää 13 sivua pitkän osan, joka kertoo millaiset rikkomukset vaativat oikeustoimia. Hui!! Sanomattakin on selvää, että on useita tapoja saattaa itsesi komiteaan, mutta et saa nähdä sääntökirjaa jossa kerrotaan, mitä ne ovat.

Miten tämä oikeudellinen prosessi sitten etenee? Se on ihan oikea oikeudenkäynti (ks. Star Chamber). Vanhimmat toimivat syyttäjinä ja tuomareina. Syytetty kohtaa heidät yksin ilman tukea tai edustajaa, paitsi lapsilla voi olla vanhemmat mukana tai naimisissa olevalla naisella aviomies (lisätietoa täältä). Joku voi todistaa syytetyn puolesta, mutta hän käy vain todistamassa ja lähtee heti sen jälkeen pois jättäen syytetyn taas yksin tuomareiden kanssa. Tällaiselle oikeuskomiteamenettelylle ei löydy edes etäisesti raamatullista perustetta. Haastan sinut etsimään. Minä en löytänyt.

Komiteaan kutsutut ovat syyllisiä. Piste. Vanhimmat voivat kerätä todisteita syytettyä vastaan pitkään ennen komiteaa, eivätkä yleensä kerro tätä syytetylle. Ketään ei kutsuta komiteaan ennen kuin vanhimmilla on todisteita syyllisyydestä. Komitean idea ei olekaan miettiä syyllisyyttä, vaan päättää sopivasta rangaistuksesta.

Salaisen “Paimentakaa Jumalan laumaa” – kirjan luvuissa 5-12 on vanhimmille ohjeita tästä oikeusprosessista. Yli puolessa tämän vanhimmille annetun 142-sivuisen ohjekirjan sivuista kerrotaan oikeusprosessista! Tämän lisäksi vanhimmat saavat Betelistä (Jehovan todistajien päätoimistosta) kirjeitä, joissa on tarkkoja ohjeita erilaisten rikkomusten käsittelyyn. Tavallisen Jehovan todistajat eivät saa nähdä myöskään näitä kirjeitä. Valmistautuessaan oikeuskomiteen vanhinten pitää lukea tarkkaan kolme lukua tuosta salaisesta ohjekirjasta ja lisäksi he käyttävät aikaa etsiäkseen neuvoa näistä Betelin kirjeistä. Tästä voi päätellä, miten paljon aikaa Vartiotorni käyttää ihmisten erottamiseen! Sitten heillä on otsaa sanoa nettisivuillaan, etteivät he karta ihmisiä! Uskomatonta.

Komitean lopputulokseen on muutamia mahdollisia vaihtoehtoja. Yksi on, että ihmistä ojennetaan yksityisesti. Näin voidaan toimia kun henkilö katuu tarpeeksi, synnin vakavuudesta riippumatta, ja vain muutama tai ei kukaan tiedä asiasta. Toinen on julkinen nuhde. Tällöin seurakunnalle annetaan ilmoitus, jossa sanotaan että jotakuta on ojennettu. Yleensä seurakuntalaiset rajoittavat kanssakäymistä tällaisen henkilön kanssa, joten tämä on vähän kuin “kevyterottaminen.” Kolmas vaihtoehto on oikea erottaminen, joka tarkoittaa että ystäväsi ja perheesi alkavat karttaa sinua kunnes (tai jos) sinut otetaan takaisin. Neljäs lähes tuntematon vaihtoehto on se, että komitea toteaa, ettei mitään erottamista vaativaa rikkomusta ole tapahtunut ja komitea mitätöidään.

Komiteaan kutsutun tärkein tehtävä on siis osoittaa vanhimmille katuvansa ja että häntä tulee vain nuhdella. Tämä voi olla vaikeaa ja joskus jopa mahdotonta. Jotkut asiat ovat välttämättömiä katumuksen todistamiseen. Ensinnäkin yksilön on myönnettävä syyllisyytensä. Toiseksi heidän täytyy osoittaa ymmärtävänsä, että heidän tekonsa ovat satuttaneet Jehovaa, tuoneet häpeää hänen nimelleen ja vahingoittaneet heidän suhdettaan häneen. Seuraava ote on sivulta 91 “Paimentakaa Jumalan laumaa”-kirjasta:

“6. Kreikan kielessä kahta verbiä käytetään katumuksen yhteydessä. Ensimmäinen korostaa muuttunutta näkemystä tai asennetta. Toinen painottaa katumusta. Siksi todellinen katumus sisältää syvän huolen rikkoutuneesta suhteesta Jehovaan, tunnonvaivoja Jehovan nimelle aiheutetusta häpeästä sekä syvän kaipuun päästä takaisin Jumalan suosioon. Se sisältää voimakkaan, sydämestä lähtevän halun hylätä väärä toimintatapa. (Ro. 12:9) Tämä asenne näkyy “katumukseen sopivina hedelminä” tehden selväksi synnintekijän katumuksen.-Luukas 3:8; it-2 s. 770–777.”

Joten vanhimmat tietävät mitä etsiä ja jos he eivät näe sitä, heidän mielestään henkilö ei kadu. Syytetyllä ei ole suoraa pääsyä näihin tietoihin, vaikka voivatkin halutessaan löytää vastaavanlaisia tietoja muualta Vartiotornin kirjallisuudesta.

On kuitenkin tilanteita, jolloin synnin katsotaan olevan niin vakava, ettei katumusta hyväksytä. Tämän vähän puhutun tilanteen käsittelytapa riippuu useasta asiasta: rikkomuksen vakavuudesta, syytetystä itsestään ja hänen henkilöhistoriastaan, komiteassa istuvista vanhimmista ja heidän mielipiteestään syytetystä ja syytetyn yleisestä maineesta. “Paimentakaa Jumalan laumaa”-kirjan sivulla 92 sanotaan:

“9. Vaikka ei olekaan olemassa automaattista erottamista, on henkilö saattanut mennä synnissä niin pitkälle, ettei hän pysty osoittamaan sopivaa katumusta oikeuskomitealle. Näin ollen hänet täytyy erottaa ja antaa ajan kulua, jotta hän voi osoittaa katumuksensa. Tai voi olla, että yksilö on ollut monissa oikeuskomiteoissa aiemmin ja häntä vain oikaistiin, koska hän näytti osoittavan katumusta. Nyt hän on tehnyt taas syntiä. Tällaisessa tapauksessa elämäntapa saattaa osoittaa henkilön katumattomuuden. – w81 9/1 s. 26 kpl. 23.”

Tämä on karkea yhteenveto siitä miten tämä oikeusprosessi toimii, vaikka sanottavaa olisi kyllä enemmänkin. Jehovan todistajat opetetaan uskomaan, että nämä oikeuskomiteat ovat rakkaudellisia ja tarkoitus on palauttaa yksilö Jehovan luo. Joskus ihan tarpeellisen raamatullisen tai Vartiotornin sivuilta tulevan neuvonnan lisäksi todellista apua ei kuitenkaan tule. Rangaistuksia sen sijaan jaetaan anteliaasti. Kuinka aivopesty olinkaan, kun luulin tämän olevan rakkaudellista!

Kadun syvästi kun mietin miten Vartiotorni käytti minua tässä kamalassa prosessissa. Jos olisin omannut vapaan ajattelutavan jo silloin, en olisi ikinä mennyt noihin valetuomioistuimiin. Erotin ihmisiä, koska säännöt sanoivat sen olevan tarpeellista. En pitänyt siitä edes silloin. Tunsin käsieni olevan sidottuja valtavan sääntökokoelman ja erilaisten vaatimusten takia.

On täysin mahdotonta hyväksyä tapaa, jolla tämä lehtitalo pilkkaa oikeutta näin hirvittävä tavalla ja sen jälkeen nettisivuillaan väittää, ettei karttamista ole. On täysin järjetöntä, että komiteaan joutuvalta yksilöltä kielletään paljon olennaista tietoa ja tukea ja sitten väitetään, että näiden komiteoiden tarkoitus on auttaa häntä. Oikeuskomiteat ja koko Vartiotornin oikeusprosessi tulisi nimetä uudelleen, siksi mitä se oikeasti on: Vartiotornin henkinen väkivalta- ja valvontaprosessi!

“Spike Raynor” on entisen Jehovan todistajien vanhimman nimimerkki. Käy hänen YouTube-kanavallaan niin saat lisätietoa Vartiotorniseuran toimintatavoista tai kuuntele hänen tarinansa tästä.
 


 

  
Alkuperäiset JWVICTIMS-nettisivut täällä.


 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity