Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
 


Muita aiheita:

  Vartiotorniseuran salaisuudet
27.12.2016 Maaria


10.12.2016

Viimeisten parin vuoden aikana Revealin toimittaja Trey Bundy on ollut paljastamassa miten Jehovan todistajat salailevat lasten hyväksikäyttöä seurakunnissaan – itse asiassa, se on virallinen toimintatapa. Uskonnon johtajat tekevät käsittämättömän paljon pitääkseen yksityiskohdat piilossa yleisöltä.

Tässä Revealin jaksossa etsimme ihmisiä, jotka tietävät Jehovan todistajien salaisuuksista ja paljastavat asioita tästä maailmanlaajuisesta, 8 miljoonan jäsenen uskonnosta.

Aloitamme San Diegosta, missä Trey tapaa asianajajan, joka yrittää saada käsiinsä Jehovan todistajien ylläpitämän rekisterin, joka todennäköisesti sisältää tuhansien järjestön sisällä syytettyjen hyväksikäyttäjien nimet ja olinpaikat – asumassa vapaasti ympäri Yhdysvaltoja.

Myöhemmin kuulemme uhria, joka kertoo miten karkotuksen pelko estää järjestön jäseniä kertomasta hyväksikäytöstä.

Treyn tutkimukset vievät hänet myös Jehovan todistajien päämajaan Brooklyniin, New Yorkiin, Vartiotorniseuraan, jossa salailukulttuuriin kuuluu paljon muutakin kuin lasten hyväksikäyttö - se on keskeinen osa elämää. Vartiotorniseuran johtajat eivät suostu puhumaan Treylle, mutta entinen sisäpiiriläinen kertoi hänelle joitakin salaisuuksia.

Viimeiseksi juontajamme Al Letson istuu alas Treyn kanssa puhuakseen siitä miksi FBI tai poliisi ei vain mene Jehovan todistajien päätoimistoon ja hae väkisin lasten hyväksikäyttöä koskevia asiakirjoja.

Huom: Tämä jakso käsittelee seksuaalista hyväksikäyttöä ja saattaa aiheuttaa ahdistusta joillekin.

Aiheesta enemmän
  • Lue: Lasten hyväksikäytön salailua hinnalla millä hyvänsä
  • Katso: Mitä et tiedä Jehovan todistajista
  • Tutki: Vartiotornin salattu hyväksikäyttö


Osa 1 / 5 [00:00:00 - 00:10:04] (HUOM: puhujan nimi voi vaihdella eri osissa on)

Al Letson:
Center for Investigative Reporting ja PRX, tämä on Reveal. Minä olen Al Letson. Revealin toimittaja Trey Bundy on etsinyt salaisia dokumentteja jo yli kaksi vuotta ja nyt hän on lähempänä niitä kuin koskaan ennen. Hän on lakitoimistossa San Diegossa ja seisoo vain parin metrin päässä niistä.

Trey Bundy:
Ovatko ne tässä toimistossa?

Irwin Zalkin:
Kyllä.

Trey Bundy:
Voitko näyttää niitä minulle?

Irwin Zalkin:
En.

Al Letson:
Tämä on asianajaja Irwin Zalkin. Hän edustaa lapsuudessaan maailmanlaajuisen uskonnon, Jehovan todistajien, keskuudessa seksuaalista ahdistelua kokeneita.

Irwin Zalkin:

Voin vain sanoa, että meillä on dokumentteja. En voi sanoa mitä niissä on. En voi edes kertoa montako niitä on, miten paljon, numeroita, mitään sellaista.

Al Letson:
Irwin sai asiakirjat Jehovan todistajia vastaan nostetun oikeusjutun yhteydessä. Vaikka hän itse voi katsoa niitä, hän ei voi näyttää niitä kenellekään muulle, ei edes poliisille.

Irwin Zalkin:
Ne pitää kirjaimellisesti pitää lukittujen ovien takana.

Al Letson:
Jehovan todistajien luovuttivat ne sillä ehdolla, että ne pysyvät salassa. Tuomari sopi asian ja määräsi, ettei Irwin saa jakaa niitä kenenkään kanssa. Tässä päästään asian vaarallisuuteen. Katsos, asiakirjat voivat sisältää tuhansien Jehovan todistajien keskuudessa olevien lapsenraiskaajien tiedot, mutta nyt he elävät vapaasti ympäri maatamme. Kuinka tämä uskonnollinen ryhmä on onnistunut pitämään nämä asiakirjat ja salaisuudet lähes 20 vuotta? Sitä Trey lähti selvittämään. Hän jatkaa Irwin Zalkinin toimistossa San Diegossa.

Ennen kuin jatkan varoitan, että tämä jakso käsittelee seksuaalista hyväksikäyttöä ja saattaa siksi olla ahdistavaa joillekin kuuntelijoille.


Irwin Zalkin:
Tule sisään. Jose, käypä istumaan. Puhutaanpa sinun tapauksestasi hetki.

Trey Bundy:
Irwin puhuu yhdelle asiakkaistaan, Jose Lopezille. Kun hän oli lapsi, eräs Jehovan todistaja hyväksikäytti häntä.

Irwin Zalkin:
Meillä on -

Trey Bundy:
He käyvät asiakirjoja läpi kokoushuoneessa Irwinin toimistossa. He keskustelevat, mitä Josen tapauksessa voisi tapahtua. Jose on nyt kolmekymppinen, ja kuulet hänen äänestään, että hän on ahdistunut.

Jose Lopez:
Herra Zalkin, minulla on kysymys. Mitä luulet tapahtuvan tuomarin päätöksen jälkeen?

Irwin Zalkin:
No, luulenpa hyvinkin, että Vartiotorniseura valittaa tuomiosta.

Trey Bundy:
Vartiotorniseura. Tulet kuulemaan tämän termin monta kertaa. Sillä nimellä Jehovan todistajat kutsuvat päätoimistoaan Brooklynissä. Jose sanoo miehen nimeltä Gonzalo Campos hyväksikäyttäneen häntä. Gonzalo oli Jehovan todistaja San Diegossa. Jose sanoo Gonzalon hyväksikäyttäneen häntä raamatuntutkisteluissa.

Jose Lopez:
Kerran hän otti minut syliinsä, näytti minulle kirjan ja puhui minulle, jutusteli, oli ystävällinen. Niin minä todella koin sen, hän vain yritti olla läheinen ja ystävällinen minulle.

Trey Bundy:
Mutta se meni paljon pidemmälle. Gonzalo hyväksikäytti Josea seksuaalisesti, joka oli tuolloin seitsemän vuotias. Tässä vaiheessa Jehovan todistajien vanhimmat tiesivät Gonzalon hyväksikäyttävän lapsia. Tiedämme sen, koska paikalliset vanhimmat myönsivät sen.

Jose Lopez:
Vartiotorniseura tai järjestö, heidän olisi pitänyt ottaa yhteyttä viranomaisiin ja saattaa tämä tyyppi telkien taakse.

Trey Bundy:
Mutta he eivät tehneet niin. Tässä Irwin tapauksen lehdistötilaisuudessa.

Irwin Zalkin:
Vartiotorniseura ja sen asiamiehet, seurakunnan vanhimmat, paikallinen seurakunta, Linda Vista, Jehovan todistajien espanjankielinen seurakunta, tiesivät, että heillä oli vaarallinen lasten hyväksikäyttäjä keskuudessaan.

Trey Bundy:
He eivät ainoastaan jättäneet soittamatta poliisille, he vieläpä korottivat Gonzalon vanhimman asemaan sen jälkeen kun olivat saaneet tietää hyväksikäytöstä.

Irwin Zalkin:

Tuolloin, koko tuona aikana, hän hyväksikäytti tietojemme mukaan ainakin kahdeksaa lasta.

Trey Bundy:
Irwin tietää hyväksikäytön tapahtuneen, koska Gonzalo myönsi sen todistajanlausunnossaan tuomioistuimessa vuonna 2011. Meillä on siitä nauhoite. Siinä Jehovan todistajien asianajaja haastattelee Gonzaloa tulkin välityksellä.

Gonzalo Campos:
[vierasta kieltä 00:04:50].

Puhuja 6:
Minulla oli ongelmia... Yritettyäni koskettaa häntä sopimattomasti.

Puhuja 7:
Kun sanot: "Yrittää koskettaa häntä sopimattomasti", tarkoitatko ”seksuaalisesti”?

Gonzalo Campos:
Si.

Puhuja 6:
Kyllä.

Puhuja 7:
Ok. Puhuivatko vanhimmat kanssasi tämän tapauksen jälkeen?

Gonzalo Campos:
[vierasta kieltä 00:05:10].

Puhuja 6:
Muistan heidän tehneen niin.

Trey Bundy:
Paikalliset johtajat tiesivät Gonzalon hyväksikäyttäneen lapsia. He raportoivat sen Jehovan todistajien pääkonttoriin Brooklyniin, mutta ei poliisille. Vuosia myöhemmin monet Gonzalon uhreista kääntyivät Irwin Zalkinin puoleen. Hän oli uutisissa saatuaan toisen uskonnon, katolisen kirkon, vastuuseen lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
 
Vuonna 2007 Irwin oli neuvotellut 200 miljoonan dollarin korvaukset yli sadalle papiston hyväksikäyttämälle uhrille. Hän alkoi saada puheluita ihmisiltä, jotka väittivät tulleensa hyväksikäytetyiksi kaikenlaisissa laitoksissa, kuten yliopistoissa ja partiossa. Noin kymmenkunta tuli entisiltä Jehovan todistajilta. Irwin valmistautui taistelemaan uutta vastustajaa vastaan oikeudessa.

Irwin Zalkin:
Kun ihmisenä näet kaiken tämän vahingon, jota hyväksikäyttö, erityisesti seksuaalinen, tekee lapsille. Se suistaa heidän elämänsä raiteiltaan. Se on heidän sisällään, salakavala vamma, josta ei pääse yli. Vamma on heillä loppuelämän, se vaikuttaa heidän elämäänsä sen jokaisessa vaiheessa. Se on hirvittävää.

Trey Bundy:
Kun hän ei ole oikeudessa, Irwin näyttää ohuine silmälaseineen ja farkkuineen enemmän yliopiston professorilta kuin asianajajalta. Hän kuulostaa lempeältä kuvaillessaan tapauksen monimutkaisuutta, mutta päästessään lasten hyväksikäyttöön hänen äänensä putoaa kuin leka. Täydellinen työkalu todistajien ristikuulusteluun. Kuuntelehan kun hän selittää, miten Jehovan todistajat käsittelevät lasten hyväksikäyttöä.

Irwin Zalkin:
Pidä suusi kiinni. Älä puhu viranomaisille. Puhu meidän kanssamme. Älä kerro kellekään. Älä ikinä kerro muille seurakuntalaisille. Älä varoita lasten vanhempia seurakunnassa. Me päätämme mitä tapahtuu.

Trey Bundy:
Koska väärinkäyttöä ei ilmoiteta tapahtumien aikoihin poliisille, useimmat hyväksikäyttäjät eivät koskaan joudu syytteeseen tai vankilaan. Tämä johtuu siitä, että tapahtumat ovat jo vanhentuneet. Jehovan todistajien salamyhkäisyys lasten hyväksikäyttöasioissa on osa heidän uskontoaan. He sanovat Raamatun käskevän heitä pitämään viranomaiset tietämättöminä lasten hyväksikäytöstä.
 
Tämä on luultavasti hyvä aika selittää lisää tästä uskonnosta. Jehovan todistajat pitävät itseään kristittyinä. Heidän uskoonsa kuuluu Jumalan sanan kertominen toisille, ovien koputtaminen, ihmisten varoittaminen Harmagedonista.

Puhuja 8:
Sairaus ja kuolema. Köyhyys ja onnettomuudet. Miten rakkaudellinen Jumala voisi olla vastuusta kaikista näistä? Se mitä Raamattu sanoo, voi yllättää sinua. Se sanoo: "koko maailma on paholaisen vallassa."

Trey Bundy:
Tämä on yhdestä heidän saarnastaan. Kun he sanovat: "Paholainen", he tarkoittavat Saatanaa.

Puhuja 8:
Hyvä uutinen on se, että asiat eivät aina tule olemaan näin.

Trey Bundy:
Harmagedon tulee pian. Ansaitakseen paikkansa tuonpuoleisessa Jehovan todistajia opetetaan karttamaan muuta maailmaa. He eivät äänestä tai mene armeijaan, yleensä eivät mene yliopistoonkaan.

Puhuja 8:
Mistä voimme löytää vastaukset? Mitä jos vastaukset ovatkin koko ajan olleet Raamatussa?

Trey Bundy:
He sanovat Raamatun opettavan, että lasten hyväksikäyttö, lasten hyväksikäyttö, on luottamuksellinen asia. Tiedämme tämän, koska meillä on heidän muistioitaan. He sekoittavat toimintatapansa ja Raamatun jakeet keskenään, ja he käskevät vanhimpia salaamaan lasten seksuaalisen hyväksikäytön poliisilta. Näin he käskevät vanhimpia: Ensinnäkin, kun vanhimmat kuulevat hyväksikäytöstä, heidän täytyy heti soittaa Vartiotorniseuran lakisastolle, ei muille, ei viranomaisille, ei muille seurakunnanjäsenille.

Irwin Zalkin:
Kirjallinen, vaadittu, käsketty toimintaohje. Hyvin paljon eroa. Katolisessa kirkossa sitä ei oltu kirjoitettu ylös. He kutsuivat sitä "viva voce" – suullinen. Ei ollut kirjoitettua ohjetta, vain ymmärrys. Tässä se on kirjallisesti. Siitä ei siis ole epäilystäkään.

Trey Bundy:
Toiseksi, kun vanhin saa kuulla lasten hyväksikäyttäjästä seurakunnassa, hänen täytyy lähettää siitä päätoimistoon raportti kirjallisesti.

Irwin Zalkin:
Nämä raportit kirjoitetaan ja lähetetään Vartiotorniseuralle suljetussa, merkityssä, luottamuksellisessa, sinisessä kirjekuoressa.

Trey Bundy:
Niitä minä etsin. Näitä asiakirjoja olen jahdannut kaksi vuotta. Asiakirjoja lähes kahden vuosikymmenen ajalta sisältäen todennäköisesti tuhansien lapsenraiskaajien nimet ja olinpaikat eri puolilla Yhdysvaltoja.

Irwin Zalkin:
Luulen, että se tosiasia että niissä on tunnettuja hyväksikäyttäjiä, jotka -

Osa 2 / 5 [00:10:00 - 00:20:04] (HUOM: puhujan nimi voi vaihdella eri osissa)

Irwin:
Tunnettuja hyväksikäyttäjiä, jotka osallistuvat seurakuntien toimintaan. Siellä on mukana lapsia ja vanhempia, jotka eivät ole tietoisia tilanteesta. Tilanne on hälyttävä.

Trey Bundy:
Sain itse asiassa käsiini yhden näistä asiakirjoista pari vuotta sitten. Se on yksinkertainen, yksisivuinen lomake, jossa on yhdeksän kysymystä. Täsmälleen sellainen kuin Irwinillä on nyt.

Irwin:
He esimerkiksi haluavat tietää, kuinka kauan sitten hän teki syntiä? Minkä ikäinen hän oli tuolloin? Mikä ikäinen uhri oli? Tapahtuiko se kerran vai useammin? Jos usein, niin kuinka paljon? Mikä maine hänellä on yhteisössä ja viranomaisten edessä?

Trey Bundy:
Jose Lopezin tapauksen yhteydessä Irwin sai idean. Jos hän saisi tietää mitä kaikki nuo siniset kirjekuoret sisältävät, hän saattaisi pystyä osoittamaan, että tämä viittaa massiiviseen hyväksikäytön peittelyyn. Hän siis pyysi oikeudelta saada nähtäväkseen koko lasten hyväksikäyttöä koskevien asiakirjojen rekisterin. Tämä todella kaiveli Jehovan todistajia. Ensin he sanoivat, että asiakirjojen kokoamisesta on toimistolle liian iso työ.

Richard Ash:
Herra Zalkin, ponnistelumme tähän asti asian selvittämiseksi, yritämme miettiä miten ihmeessä voisimme koskaan saada sen tehtyä meidän arkistointijärjestelmässämme.

Trey Bundy:
Tuo oli Richard Ash, vanhempi Vartiotorniseura virkamies. Hän ei halunnut puhua minulle, mutta hänen oli pakko puhua Irwinille oikeusjutun yhteydessä. Tämä on nauhoitus todistajanlausunnosta.

Richard Ash:
Puhut noin 14 400 seurakunnasta ja yli 3 miljoonasta dokumentista, jotka on skannattu ja pitäisi tutkia. Veisi vuosia tehdä se.

Trey Bundy:
Irwin uskoi Richardin vain keksivän tekosyitä ollakseen luovuttamatta asiakirjoja, joten hän toi oikeuteen ohjelmistoasiantuntijan. Tämä asiantuntija todisti, että Vartiotorniseuran pitäisi pystyä kokoamaan tiedostot kahdessa päivässä. Tuomari määräsi heidät luovuttamaan asiakirjat.

Irwin:
He kieltäytyivät. He yksinkertaisesti kieltäytyivät tekemästä sitä.

Trey Bundy:
Jehovan todistajat taistelivat aina Kalifornian korkeimpaan oikeuteen saakka.

Irwin:
Korkein oikeus päätti vain muutamassa päivässä: "Ei. Luovuttakaa." He eivät totelleet. He uhmasivat tuomioistuinta, hovioikeutta ja nyt he uhmasivat Kalifornian korkeinta oikeutta. He tahallaan kieltäytyivät toimittamasta asiakirjoja.

Trey Bundy:
Oikeudenkäynnissä vastaajana oleva kieltäytyy jyrkästi noudattamasta liittovaltion korkeimman oikeuden päätöstä.  Irwinillä on kaksi mahdollisuutta, hän voi joko pyytää tuomaria syyttämään Vartiotorni-seuraa oikeuden halventamisesta tai sitten laittaa päälle ison vaihteen ja pyytää tuomaria ratkaisemaan asian yksipuolisesti, siis ainoastaan toisen osapuolen todistelun pohjalta.

Irwin:
Toisin sanoen, me voitamme. Piste.

Trey Bundy:
Irwinin suunnitelma päti, ja tuomari määräsi Jose Lopezille 13.5 miljoonaa dollaria. Irwin puhui toimittajille päätöksestä.

Irwin:
Dokumentit vuosikymmenten takaa osoittavat heidän tienneen lasten hyväksikäytön laajuudesta organisaationsa sisällä. Lasten hyväksikäyttäjistä heidän järjestössään. He kieltäytyivät luovuttamasta näitä asiakirjoja ja siksi, tästä syystä, oikeus rankaisi heitä ja heidän puolustuksensa keskeytettiin.

Trey Bundy:
Todennäköisesti he valittavat siitä.

Irwin:
He valittivat jo.

Trey Bundy:
Mutta siinä on suuret riskit. He riskeeraavat 13,5 miljoonaa dollaria siitä, etteivät luovuta noita dokumentteja.

Irwin:
Aivan, he ottivat ison riskin.

Trey Bundy:
Ja saman riskin he ottivat Irwinin seuraavassa tapauksessa. Tällä kertaa se maksoi heille 4 miljoonaa dollaria.

Irwin:
He ovat tehneet päätöksen olla luovuttamatta noita asiakirjoja. Tämäkin juttu keskeytettiin ja siitä on valitettu.

Trey Bundy:
Tämä näytti olevan heidän suunnitelmansa. Piilottaa lasten hyväksikäyttöä koskevat tiedostot hinnalla millä hyvänsä. Tarvittaessa maksetaan korvauksia muutamia miljoonia dollareita, mutta ei anneta kenenkään nähdä rekisteriä. Sitten tapahtui jotain uskomatonta. Jehovan todistajat antoivat periksi ja Irwinin seuraavassa tapauksessa he suostuivat luovuttamaan asiakirjat. He lopulta murtuivat ja Irwin saisi tiedostot. Kun niitä alkoi tulla, jotain oli vialla. Kaikkien väitettyjen väärinkäyttäjien nimet oli mustattu ja asiakirjoja tuli vain neljältä vuodelta. Niitä piti tulla vielä viideltätoista vuodelta. Hän palasi tuomarin luo ja vaati Jehovan todistajia lähettämään kaikki asiakirjat nimien kanssa. He kieltäytyivät ja tuomioistuin määräsi heidät maksamaan sakkoa 4000 dollaria päivässä, kunnes asiakirjat on toimitettu.
 
On hullua ajatella, että lapsiin kohdistuvia rikoksia salannut organisaatio voi vain näyttää pitkää nenää oikeudessa tällä tavalla. Mutta toistaiseksi Jehovan todistajat ovat päässeet kuin koira veräjästä. He ovat monen miljardin dollarin yhtiö, joten ehkä parin miljoonan vahingot eivät pelota niitä.

Irwin:
Mielestäni he tavallaan auttavat ja tukevat näitä syyllisiä. Tämä on yleinen turvallisuusongelma. Tämä on nyt tutkittava.

Trey Bundy:
Irwin ei ole luovuttamassa, mutta hän on saanut seinän vastaansa. Tämä kaveri, joka ei ole vuosiin halunnut mitään muuta kuin paljastaa Jehovan todistajien lasten hyväksikäyttötiedostot, ja nyt kun hän lopulta osan niistä, hänellä on lakisääteinen velvollisuus salata ne yleisöltä ja minulta. Jokin aika sitten hän soitti minulle töiden jälkeen kertoakseen, mitä hänen tapauksilleen kuuluu. Hän sanoi, että alkaa väsyä salaamaan niin isoa määrää kamalaa tietoa. Niin monta dokumenttia, joissa kuvataan lasten hyväksikäyttöä. Hän kuulosti väsyneeltä.

Irwin:

On hyvin turhauttavaa nähdä tämä kaikki ja saada tietää, mitä tässä järjestössä tapahtuu. On hyvin turhauttavaa ja vaikeaa, koska suuni on suljettu. Yritämme parhaamme mukaan paljastaa totuuden ja he tekevät kaikkensa estääkseen sen. He haluavat pysäyttää meidät.

Al Letson:
Juuri nyt Irwinillä on 18 oikeusjuttua vireillä Jehovan todistajia vastaan ja hän on palannut oikeuteen Jose Lopezin tapauksessa. Vetoomustuomioistuin päätti, että tuomari ei olisi saanut potkia Jehovan todistajia oikeudesta pihalle yrittämättä ensin vähemmän äärimmäisiä menetelmä saada lasten hyväksikäyttöä koskevat asiakirjat. Irwin haluaa ne edelleen, samoin me. Palaamme tähän myöhemmin tässä ohjelmassa, mutta ensin, miten kahdeksan miljoonan jäsenen uskonto pystyy pitämään kaikki hiljaa lasten hyväksikäytöstä?

Nainen:

Minua käskettiin koko käsittelyn ajan olemaan puhumatta siitä. Se on luottamuksellista asiaa, seurakunnan ei tarvitse tietää tästä ja siitä puhuminen on peruste erottamiselle.

Al Letson:
Mitä erottaminen on ja miten Jehovan todistajat käyttävät sitä? Tulemme pian takaisin, Reveal, Center for Investigating Reporting ja PRX.

Julia:
Hei Julia B. Chan tässä, Revealin digitaalinen toimittaja. On taas se aika, kun katsomme vuotta taaksepäin ja alamme tehdä listoja. Juuri nyt olen kerännyt ihmisten suosikkitarinoita ja -hetkiä Revealin kanssa. Haluamme kuulla sinun mielipiteesi. Mitkä tarinamme todella vaikuttivat tai närkästyttivät sinua tänä vuonna? Oliko jotain, jota et kerta kaikkiaan voinut käsittää? Haluamme kuulla mielipiteesi. Mene revealnews.org/fav, siis F-A-V ja kerro mikä Revealin lähetys pysäytti sinut. Eli, se oli revealnews.org/ F-A-V.

Al Letson:
Center for Investigative Reporting ja PRX, tämä on Reveal. Olen Al Letson. Viimeisten kahden vuoden aikana, Revealin toimittaja Trey Bundy on yrittänyt murtaa Jehovan todistajien rakentamaa salaisuuden seinää. Ryhmä kerää ja ylläpitää tietokantaa, joka voi sisältää tuhansien lapsenraiskaajien nimiä. Emme ole löytäneet yhtäkään tapausta, jossa uskonnon johtajat olisivat raportoineet väitteitä poliisille, joten mitä tapahtuu niille lapsille, jotka tulevat esiin, usein vuosia myöhemmin, kun he ovat aikuisia? Trey meni McAlesteriin, Oklahomaan, tapaamaan 47-vuotiasta Debbie McDanielia. Hän sanoo jehovantodistajavanhimman hyväksikäyttäneen häntä 8-13 v ikäisenä, ja vähän vanhempana tämä vanhin potkaisi hänet ulos seurakunnasta. Sitä kutsutaan erottamiseksi. Kun näin tapahtuu, olet kuollut Jehovan todistajille. Kaikki karttavat sinua, jopa lähimmät perheenjäsenet. Erottamisen uhka estää ihmisiä raportoimasta lasten hyväksikäytöstä. Mutta Debbie ei pelkää. Hän tuli esiin tarinansa kanssa. Tässä Trey.

Trey Bundy:
Debbie kasvoi Houstonissa. Hänen isänsä, Wendell Marley, työskenteli NASA:ssa ja oli kaikin tavoin loistava insinööri.

Osa 3 / 5 [00:20:00 - 00:30:04] (HUOM: puhujan nimi voi vaihdella eri osissa)

Trey Bundy:
NASA, ja oli kaikin tavoin loistava insinööri..

Neil Armstrong:
Täällä Rauhallisuuden meren tukikohta. Kotka on laskeutunut.

Trey Bundy:
Hän auttoi suunnittelemaan ja rakentamaan avaruusaluksen, joka vei Neil Armstrongin kuuhun.

Neil Armstrong:
Pieni askel ihmiselle.

Trey Bundy:
Sitten yhtenä päivänä hän jätti kaiken.

Debbie:
Kun hän tapasi Jehovan todistajia, hän ajatteli löytäneensä tosi uskonnon ja maailman loppuvan minä päivänä tahansa. Niin hän vain jätti uransa.

Trey Bundy:
Wendell muutti perheineen McAlesteriin, Oklahomaan, jossa hän nousi nopeasti arvoasteikossa paikallisessa valtakunnansalissa. Se on Jehovan todistajien jumalanpalveluspaikka. Wendellistä tuli seurakunnan kakkosmies, numero yksi oli vanhin nimeltä Ronnie Lawrence.

Debbie:
Tutustuessani Ronnie oli aivan Kristuksen kaltainen. Ihmiset kunnioittivat häntä.

Trey Bundy:
Mutta Debbien ollessa kahdeksanvuotias, Ronnie alkoi hyväksikäyttää häntä. Sitä jatkui viisi vuotta eikä Debbie kertonut siitä kenellekään, mutta sisällään hän tuli vihaiseksi. Debbie kertoi, kuinka teini-ikäisenä hän alkoi juomaan ja harrastamaan seksiä. Kun Ronnie sai sen selville, hän päätti erottaa hänet moraalittomuuden takia. Silloin Debbie kertoi äidilleen ensimmäistä kertaa, että Ronnie oli hyväksikäyttänyt häntä.

Debbie:
Sanoin: "No onhan se aika hauskaa, että mies, joka on sekaantunut minuun koko elämäni, koko lapsuuden, on nyt erottamassa minua järjestöstä." Ja äitini raivostui, oli hurjistunut ja sanoi: "Älä valehtele Jumalan miehestä." Hän sanoi: "Yrität vain saada hänet perumaan omasta väärinteostasi johtuvan erottamisesi." Ajattelin, etteivät he koskaan tule uskomaan minua."

Trey Bundy:
Seurakunnasta ulos heittäminen oli Debbielle pelottavaa, kuten se on monille todistajille. Hänet eristettiin täysin hänen ystävistään ja perheestään. Hän ajatteli ikuisen elämänsä olevan kyseessä.

Debbie:
Elämään sopeutuminen järjestön ulkopuolella oli liian vaikeaa minulle ja halusin vain takaisin.

Trey Bundy:
Päästäkseen takaisin hänen piti kirjoittaa anteeksipyyntökirje vanhimmille, siis myös Ronnielle. Hänellä oli myös muita ongelmia. Hän tiesi olevansa lesbo, mutta oli painanut taka-alalle sen osan itsestään. Hän avioitui toisen todistajan kanssa ja sai lapsen. Hän keskitti elämänsä tähän järjestöön.

Debbie:
Ovelta ovelle, kokouksiin valmistautuminen, kaikki kokoukset. Päätin olla niin hyvä Jehovan todistaja kuin mahdollista.

Trey Bundy:
Vuosikymmen kului, ja muutkin ihmiset Debbien seurakunnassa kertoivat Ronnien hyväksikäyttäneen heitä. Tutustuin vanhinten kirjeisiin Vartiotorniseuralle. Niistä selviää, että Ronnie erotettiin, mutta hän katui ja pääsi takaisin sillä ehdolla, että nimesi kaikki uhrinsa ja kirjoitti heille anteeksipyyntökirjeen.

Debbie:
Niinpä hän sanoi: "Debbie, haluan nöyrästi pyytää anteeksi kipua, jota olen aiheuttanut, ja että kiistin hyväksikäytön. Olen todella rikkonut sinua, Jehovaa ja seurakuntaa vastaan. Olen pettänyt luottamuksen."

Trey Bundy:

Debbielle oli vaikea olla hänen lähellään ja hän oli huolissaan muista seurakunnan lapsista. Hän sanoo vanhinten käskeneen hänen unohtaa asian ja olla hiljaa.

Debbie:
Koko tämän prosessin ajan minulle on sanottu, että älä puhu tästä, se on luottamuksellista. Seurakunnan ei tarvitse tietää sitä ja, että siitä puhuminen on peruste erottamiselle.

Trey Bundy:
Lopulta Debbie ei enää kestänyt. Hän jätti avioliittonsa, ja hänet erotettiin taas, tällä kertaa homoseksuaalisuuden takia. Silloin karttaminen meni todella pahaksi. Hänen tyttärensä Marley oli kaksitoistavuotias ja joutui ilkeän huoltajuustaisteluun vanhempiensa väliin. Marley sanoo hänen isänsä ja Debbien perheen kertoneen hänelle, mitä hänen pitää sanoa äidilleen tekstiviesteissä.

Marley:
Niin, he käytännössä istuttivat minut alas ja kertoivat mitä minun pitää sanoa tai he kirjoittivat minulle ylös jotain, käskivät kopioida sen ja lähettää äidille.

Debbie:
Tämä tekstiviesti tuli Marleyltä: "Haluatko tietää, miksi olen musertunut? Menetin äitini, parhaan ystäväni, menit Saatanan puolelle ja tulet kuolemaan."

Marley:
Ajattelin, että tulisi tilanne, jossa Jumala tuomitsisi meidät kaikki ja sitten äitini tuhottaisiin. Näin olin oppinut koko elämäni.

Trey Bundy:
Mutta karttaminen ja häirintä kasvoi niin rajuksi, että lopulta Debbie kertoi siitä poliisille. Hänen tarinansa suorastaan ryöppysi ulos. Poliisi ei ollut koskaan kuullut Ronnien hyväksikäyttäneen lapsia. He aloittivat tutkimukset ja kuulustelut. Debbie kertoo, että kuulustelussakin karttaminen jatkui. Mennessään oikeussaliin hän muistaa vanhempiensa istuneen Ronnie takana, hänen puolellaan.

Debbie:
He eivät katsoneet minun suuntaani, vaikka puhuin korokkeella. Katsoin heitä ja äitini ja isäni eivät katsoneet minua kasvoihin.

Trey Bundy:
Syytteet Ronnie Lawrencea vastaan hylättiin, koska rikokset olivat vanhentuneet. Mutta oikeuden pöytäkirjat ja kirjeet McAlesterin vanhimmilta Vartiotorniseuralle tukevat Debbien tarinaa. Ronnie on edelleen Jehovan todistaja.
 
Hei Herra Lawrence?

Ronnie Lawrence:
Kyllä.

Trey Bundy:
Hei, nimeni on Trey Bundy.
 
Menin hänen taloonsa tapaamaan häntä.
 
Mutta tässä kaupungissa on monia ihmisiä, jotka uskovat sinun syyllistyneen näihin rikoksiin.

Ronnie Lawrence:
Mitä haluat minun sanovan?

Trey Bundy:
Haluan sinun sanovan teitkö ne.

Ronnie Lawrence:
En, en tehnyt, mutta se on [ei kuulu 00:25:06]. Sinä et usko minua eikä kukaan mukaan, joten.

Trey Bundy:
No, on paljon todisteita. Miksi lähetit anteeksipyyntökirjeitä, jos et tehnyt rikoksia?

Ronnie Lawrence:
Se liittyi moneen asiaan, mutta minä -

Trey Bundy:
Oliko osasyy pääsy takaisin järjestöön? Oliko se edellytys takaisinpääsyyn?

Ronnie Lawrence:
En usko.

Trey Bundy:
Debbiellä on uusi elämä, mutta hänellä on myös pysyvät muistot menneestä.

Debbie:
Tyttäreni Marley oli niin kiinni järjestössä, että teetin hänestä tatuoinnin, jossa hänellä on sokkelo takanaan. Tuntui, että hän yritti tulla ulos järjestöstä, mutta järjestö oli kuin labyrintti ja hän vain roikkui siitä kiinni, joten lisäsin sen.

Trey Bundy:
Nyt Marley on lähtenyt järjestöstä. Hän ja Debbie ovat lähentyneet ja asuvat nyt yhdessä. Koska he ovat nyt taas läheisiä, ovat todistajat alkanet karttaa myös Marleytä.

Marley:
No, muutama vuosi sitten kaikki ystäväni olivat tietenkin Jehovan todistajia, joten olen menettänyt käytännössä heidät kokonaan. Sitten loput perheestäni on estänyt minut sosiaalisessa mediassa, sellaista. Et voi lähteä ilman, että sinut leimataan henkisesti sairaaksi, luulisin. Jotain täytyy olla vialla sinussa, heidän täytyy keksiä jotain.

Al Letson:
Debbie ja Marley ovat kokeneet miltä tuntuu olla Jehovan todistajien karttama, mutta uskonto itse sulkee ulkopuolelleen koko maailman. Tämä tekee vaikeaksi ymmärtää heidän toimintaansa, mutta Trey yrittää parhaansa. Hän meni heidän päätoimistoonsa Brooklyniin, New Yorkiin. He kutsuvat sitä: 'Vartiotorniseura'.

Trey Bundy:
Hei, tässä on Trey. Hei, kenen kanssa puhun? Hei Bryce, mitä kuuluu?

Al Letson:
Trey on Vartiotorniseuran aulassa, puhumassa Brycen, heidän PR-tyyppinsä, kanssa. Bryce ei tullut edes alas aulaan tapaamaan häntä.

Trey Bundy:
Tämä on kolmas reissuni teille, olenhan lähetellyt teille meilejä ja soitellut jo pitkään.

Al Letson:
Hän pyytää hallintoelimen jäseneltä haastattelua. Seitsemän miestä johtaa tätä uskontoa. Yhdessä he vastaavat katolisen kirkon paavia.

Trey Bundy:
Olen yrittänyt yli vuoden saada kontaktia johonkin hallintoelimen jäseneen, jotta saisin jonkun haastattelun, saada jonkun sanomaan Vartiotorniseuran puolesta virallisen lausunnon tähän asiaan. Suoraan sanottuna olen hämmästynyt, etteivät Jehovan todistajat halua kertoa omaa kantaansa väitteisiin, että Vartiotorniseura suojelee lasten seksuaalisia hyväksikäyttäjiä paljastumiselta tai tuomioilta. Hukkaanko vain aikaa yrittäessäni saada heidän kantansa asiaan?

Al Letson:
Vuosikymmenten hyväksikäyttösyytteiden jälkeen, ympäri maailman, nämä tyypit eivät tunnista ongelmaa. Tämä on yksi maailman eristyneimmistä uskonnoista. He eivät halua jäsentensä menevän yliopistoon, tai edes katsovan valtamediaa. Haluaisimme tietää heistä enemmän, miten he toimivat, joten pyysimme entistä sisäpiiriläistä oppaaksemme.

Howie Tran:
Perheessäni se oli ainoa oikea uskonto. Se oli totuus, ja kutsuimmekin sitä ”Totuudeksi”.

Al Letson:
Howie Tran on nyt 40-vuotias. Hän asui ja työskenteli Vartiotorniseuran päätoimistossa Brooklynissä seitsemän vuotta, teini-ikäisestä lähtien. Trey kertoo miten pääsi sinne ja miten hän lopulta lähti.

Trey Bundy:
Howie kasvoi maalla Arkansasissa köyhässä Jehovan todistajaperheessä. Hän oli aina pienikokoinen, joten häntä kiusattiin paljon. Tilanne meni yhä pahemmaksi hänen täytettyään 14. Hänen vanhempansa erosivat ja tuolloin hänen äitinsä löysi jotain, jota hän oli piilottanut.

Howie Tran:
Tulin kotiin koulusta ja äiti oli silminnähden järkyttynyt ja tajusin hänen löytäneen pornolehdet sänkyni alta.

Trey Bundy:
Eikä se ollut vain, että äiti löysi pornolehdet, vaan millaista se porno oli, alastomia miehiä.

Howie Tran:
Voiko 14-vuotiaalle kaappihomolle sattua pahempaa kuin, että äiti tajuaa sinulla olevan homoseksuaalisia taipumuksia? Olin niin nöyryytetty ja häpeissäni, että purskahdin vain itkuun.

Trey Bundy:
Howien äiti oli häpeissään myös. Hän vei Howien isoäitinsä taloon, jossa hänen setänsä, paikallisen seurakunnan vanhinkin, oli.

Howie Tran:
Ja siinä häpeäni oli esillä, lehti oli siinä, ja kyllä, otin sen ja piilotin sen, yritin piilottaa sen.

Trey Bundy:
Perhe sanoi Howielle homoseksuaalisuuden olevan sairaus, hengellinen tauti.

Osa 4 / 5 [00:30:00 - 00:40:04] (HUOM: puhujan nimi voi vaihdella eri osissa)

Trey Bundy:
Homoseksuaalisuus oli sairaus, hengellinen tauti.

Howie:
Siitä ajatus, että jos oikein yritän, voisin voittaa sen. Voisin parantaa itseni tästä.

Trey Bundy:
Howien setä ehdotti, että hän lopettaisi miehistä haaveilun ja merkitsisi kalenteriin aina kun hän on masturboinut.

Howie:
Kalenteriin siis merkitään kun olet hairahtunut ja toivottavasti seuraavaan hairahdukseen on joka kerta enemmän päiviä. Niitä piti olla enemmän, ja joka kerta toivoit että tämä olisi viimeinen kerta. Mutta tietenkään se ei koskaan ollut.

Trey Bundy:
Howie uskoi homoseksuaalisuuden olevan anteeksiantamaton synti.

Howie:
Tunsin olevani viallinen. Tunsin, että minussa on jotain tosi pahasti pielessä. Olin häpeissäni. Toivoin olevani kuollut. Toivoin kuolevani. Et tiedä miten paljon toivoin, että voisin tappaa itseni. Yritin. Istuin kerran kylpyhuoneen lattialla pullo valkaisuainetta käsissäni ja tein kaikkeni juodakseni koko saamarin pullollisen, mutta en pystynyt. Olin pelkuri. En voinut tappaa itseäni, koska sekin olisi ollut anteeksiantamaton synti.

Trey Bundy:
Sen sijaan hän uppoutui uskontoon. Hän oli valmis tekemään mitä vain päästäkseen Jumalan suosioon.

Howie:
Halusin olla tienraivaaja, koska tienraivaajat olivat seurakunnan hengellisiä ihmisiä. He olivat niitä, jotka omistautuvat saarnaamistyölle. Saarnaamistyö on sitä työtä, jota Jehova Jumala haluaa sinun tekevän.

Trey Bundy:
Vuonna 1995 hän haki perheensä kannustuksesta työskentelemään ja asumaan päätoimistossa, jota Jehovan todistajat kutsuvat Beteliksi, Jumalan huoneeksi. Jos hänet hyväksyttäisiin, hän omistautuisi kaiken aikansa ja voimansa Jehovan työhön, ehkäpä koko loppuelämänsä.

Howie:
Muistan olleeni niin onnellinen saatuani kirjeen. Me lämpimästi toivotamme sinut tervetulleeksi vakituiseksi tienraivaajaksi. Olin arvostettu.

Trey Bundy:
Jehovan todistajalle ei ole suurempaa kunnia. Howie oli vain 19, kun hän sanoi hyvästit äidilleen ja lähti New Yorkiin. Kun hän pääsi Beteliin, hän huomasi hengellisen puhtauden vaativan paljon työtä.

Howie:
Siellä se on. Hillside Park on siellä myös.

Trey Bundy:
Tapaan Howien Brooklynissä, jotta hän voi näyttää minulle Beteliä. Kun kävelemme siellä, hän kertoo millaista ihmisten on asua ja työskennellä siellä.

Howie:
Siivousta, rakentamista, painotyötä. Työskentelyä painossa. Siivousta painossa, keittiössä ruuanvalmistusta. Työskentelyä pesulassa kuumuudessa suurten pyykkimäärien kanssa.

Trey Bundy:
Betel ei ole suljettu alue. Rakennukset levittyvät koko Brooklyn Heightsin alueelle, hienoja rakennuksia East Riverin rannalla.

Howie:
Näet vapaudenpatsaan ja kauniin horisontin. Siellä on uusi Vapauden torni. Näemme kauniita ruskeita kiviä, jotka nyt ovat miljoonien ja miljoonien dollareiden arvoisia. Tämä oli naapurustoani, tämä oli kotini. Täällä asuin. Tunsin itseni onnekkaaksi.

Trey Bundy:

Tämä on monen miljardin dollarin voittoa tuottavan yhtiön, maailmanlaajuisen kiinteistöhankkeen, massiivisen julkaisutoiminnan ja ympäri maailmaa 8 miljoonan jäsenen uskonnon, hermokeskus. Pitääkseen koneet käynnissä, Jehovan todistajat tarvitsevat nuorta, palkatonta työvoimaa. Heitä kutsutaan beteliläisiksi.

Howie:

Tämä ei ole lasten paikka, ei ole koskaan ollut. Betel on tarkoitettu työntekoon eikä siellä ole lapsille tiloja. Lasten saaminen on suuri syy lähteä pois. Betelin lääkäri ilmeisestikin määrää ehkäisyn kaikille sisarille, koska kukaan ei halua lähteä kotiin raskauden takia.

Trey Bundy:
Beteliläiset asuvat asuntolassa ja he allekirjoittavat köyhyysvalan. Uskonto huolehtii heidän perustarpeistaan. 3 000 Jehovan todistajan asuinalueella emme ole nähneet heitä juurikaan kadulla. Howie kertoo sen olevan tarkoituksellista.

Howie:
Tästä rakennuksesta on yhteys tunnelin kautta Columbia Heights 107:än. Se yhdistää tunnelin Columbia Heightsiin 124:än. Kaikki nämä on yhdistetty maanalaisialla tunneleilla.

Trey Bundy:
Howie sanoo, että he rakensivat maanalaisia tunneleita osittain kätkeäkseen numerot ja sen, että he ovat ostaneet niin paljon naapurustoa. Katson kaikkia näitä valtavia rakennuksia ja tyhjiä jalkakäytäviä ja kuvittelen eräänlaista maanalaista muurahaisfarmia allamme. Howie oli ollut Betelissä puolitoista vuotta vähäpätöisissä hommissa merkiten edelleen kalenteriaan ja piilottaen seksuaalisuutensa kaikilta. Silloin hallintoelimen jäsen lähestyi häntä pyytäen apua. Useimmat johtajat olivat jo 80- tai 90-vuotiaita ja tarvitsivat apua perusasioiden hoitamiseen, kuten kävelyyn ja postin lukemiseen. Howielle se on suurenmoinen, lähes uskomaton kunnia. Hän kertoo minulle miten lähti jakamaan raamatullista kirjallisuutta yhden näistä miehistä, Carl Kleinin, kanssa.

Howie:
Hän sanoi minulle: "Pystyn kyllä kävelemään, mutta ihmiset kuuntelevat helpommin kun olen pyörätuolissa." Hän sanoi: "Joten otetaan pyörätuoli, niin menestymme paremmin."

Trey Bundy:
Viikonloppuisin Howie työnsi Kleinia pyörätuolilla lähiympäristössä.

Howie:
Lähestyimme jotakuta, ja hän vain työnsi heille lehdet ja sitten he joko ottivat ne tai ei. Joskus hän näki vähän enemmän vaivaa, ja jos he sanoivat: "En halua mitään tästä." "Miksi et? Miksi et halua sitä? Se merkitsee ikuista elämää? Etkö halua elää?" He olivat, että mene pois. Voit uskoa. Se kuulostaa nyt kamalalta. Nyt kun katsoo taaksepäin ... Mutta sitä niin uskoi. Uskoit siihen työhön. Uskoin, että teimme tärkeää työtä, että se oli elämää pelastavaa. Harmagedon, maailman loppu, suuri ahdistus oli käsillä. Se tulee tapahtumaan hetkenä minä hyvänsä, ja vain Jehovan todistajat tulevat säilymään hengissä, piste. Ei kukaan muu.

Trey Bundy:
Howie ja mina olemme kahden korttelin päässä Vartiotorniseuran päärakennuksesta, kun huomaamme jonkun. Hallintoelimen jäsen.

Howie:
Tuolla on Tony Morris. Mene perään.

Trey Bundy:
Olen istunut Morrisin aulassa ja soittanut hänelle kotoa. Olen yrittänyt kysyä miksi hänen järjestönsä salailee lasten hyväksikäyttöä.
 
Herra Morris?
 
Tämän miehen sana on laki 8 miljoonalle Jehovan todistajalle. On outoa nähdä hänet vain kävelemässä kadulla. Hän näkee minut ja ylittää äkkiä kadun päästäkseen karkuun. Kun saan hänet kiinni olen hengästynyt.
 
Herra Morris? Anteeksi, herra Morris?

Tony Morris:
En tunne sinua.

Trey Bundy:
Tiedän. Minun nimeni on Trey Bundy. Olen toimittaja Center for Investigative Reportingissa.

Tony Morris:
Aha.

Trey Bundy:
Olen tänä vuonna kirjoittanut artikkeleita ja tuottanut radio-ohjelmia Jehovan todistajista ja lasten hyväksikäytöstä.

Tony Morris:
Jaahas.

Trey Bundy:
Onko sinulla hetki aikaa puhua kanssani?

Tony Morris:
Ei oikeastaan, olen menossa saarnaamaan valtakunnan hyvää uutista.

Trey Bundy:
Ok. Näin että sinä... Hän oli juuri julkaissut videon, jossa hän syyttää homoseksuaaleja lasten hyväksikäytöstä. Kysyin häneltä siitä.
 
Voitko puhua siitä yhtään?

Tony Morris:
Kaikki on lähetyksessä.

Trey Bundy:
Silloin joku avaa oven rakennukseen muutaman metrin päässä ja Morris ryntää sisälle. Kuukausien vastauksetta jääneiden puhelinsoittojen ja sähköpostien jälkeen, luettuani läpi kasoittain heidän asiakirjojaan, lennettyäni Kaliforniasta New Yorkiin, olen vihdoin löytänyt yhden näistä tyypeistä ja sekuntia myöhemmin hän on poissa.
 
Jehovan todistajat uskovat, että hallintoelin on voideltu, että he ovat Jumalan viestintäkanava maan päällä. Howie tunsi nämä kaverit henkilökohtaisesti, kuten Carl Kleinin, hallintoelimen jäsenen pyörätuolissa. Howie oli hänen kanssaan sinä päivänä kun hänen uskonsa alkoi murentua. Hän luki Kleinille kirjeen Jehovan todistajan ja uskonnon keskeisen vuokralaisen kiistelystä.

Howie:
Olin varma, että hän haluaisi minun silppuavan sen silppurissa, joka oli hänen pöytänsä vieressä, koska tämä oli varmasti luopioaineistoa.

Trey Bundy:
Luopiot ovat uskonnon vihollisia. Jehovan todistajat uskovat, että Saatana ohjaa heitä. Howie sanoo hänen ja Kleinin vieneen kirjeen suoraan Betelin kirjastonhoitajalle.

Howie:
Ei tuhoukseen, vaan arkistointiin.

Trey Bundy:
Kirjastonhoitaja vei kirjeen pieneen lukittuun huoneeseen.

Howie:
Tässä huoneessa oli osittain täydet kirjahyllyt. Se oli pieni luopiokirjasto. Täällä pidetään lähteinä luopioina pidettyjen entisten Jehovan todistajien julkaisuja.

Trey Bundy:
Howie järkyttyi. Jehovan todistaja ei voisi tehdä juuri mitään pahempaa kuin lukea luopiokirjallisuutta.

Howie:
Mitä jos uskomme ei olekaan raudanluja kuten olin aina uskonut? Mitä jos esimerkiksi, mitä jos olemme väärässä uuden maailman suhteen? Mitä jos odotan parannuskeinoa, jota ei ole olemassa? Eikö se olisi surullista, koska tuhlaisin silloin elämäni. Betelistä lähteminen tarkoitti sekä työn ja kodin menettämistä. Se oli aluksi vaikeaa. Sitten kun erosin itse järjestöstä muutamaa kuukautta myöhemmin, se tarkoitti perheeni ja kaikkien ystävieni menettämistä. Olin yksin, piti pärjätä yksin ja se vei aikaa.

Osa 5 / 5 [00:40:00 - 00:52:58] (HUOM: puhujan nimi voi vaihdella eri osissa)

Howie:
Olin yksin, piti pärjätä yksin ja se vei aikaa.

Trey Bundy:
Seuraavan kerran tapaan Howien hänen takapihallaan. Hän asuu nyt New Jerseyssä miehensä ja kahden lapsensa kanssa. Syksyn tuuli puhaltaa ja Howie työntää lapset heidän pikku leikkiautoihinsa. (lapset nauravat ja leikkivät) He juoksevat ympäri puutarhaa ja tallovat ruskeita lehtiä ajotiellä. Hän sanoo tuntevansa myötätuntoa niitä kohtaan, jotka eivät koskaan lähteneet Jehovan todistajista.

Howie:
Minua huolestuttaa se, että on niin paljon ihmisiä kietoutuneena tähän uskontoon. He tekevät niin kuin itse tein, tuhlaavat elämänsä. Kun vuodet vierivät ja toiveet eivät toteudu, he voivat lopulta lannistua ja lähteä. Tai sitten he saattavat vain roikkua siellä, koska luulevat tai pelkäävät, ettei ole muuta paikkaa mennä. (musiikkia)

Al Letson:
Viime vuosina Jehovan todistajat ovat myyneet pois Brooklyn ominaisuuksiaan ja ovat rakentamassa massiivista kompleksia Warwickiin, pikkukaupunkiin New Yorkin osavaltion pohjoisosassa. He aikovat ilmeisesti siirtää päätoimistonsa sinne kokonaan Brooklynistä ennen vuotta 2018.
 
Seuraavaksi Trey lähtee 100 000:n Jehovan todistajan Englantiin ja löytää tutun kuvion.

Kathleen H:
He todella pystyttävät vartiotorneja... Laittavat esteitä kaikissa mahdollisissa kohdissa, jotta voisivat kieltäytyä asiakirjojen luovuttamisesta.

Al Letson:
Seuraavaksi lähetyksessä Reveal, Center for Investigative Reporting ja PRX. (musiikkia)
 
Center for Investigative Raportointi ja PRX, tässä Reveal. Olen Al Letson. Tämän jakson ajan me seuraamme toimittaja Trey Bundyä, kun hän yrittää jäljittää Jehovan todistajien pitämää salaista tietokantaa, joka voisi paljastaa tuhansia lasten seksuaalisia hyväksikäyttäjiä ympäri maata. Jehovan todistaja johtajat eivät puhu Treylle ja he kieltäytyvät noudattamasta oikeuden määräystä luovuttaa lasten hyväksikäyttöä koskevat asiakirjat. Mutta jos viranomaiset tietävät Vartiotorniseuralla olevan nämä tiedostot, miksei FBI tai poliisi vain ryntää päätoimistoon ja hae ne? Trey tulee nyt puhumaan siitä, hei Trey.

Trey Bundy:
Hei Al.

Al Letson:
Joten, ennen kuin menemme viranomaisten rooliin tämän tiedon paljastamiseksi, kerro hieman siitä, miten Jehovan todistajat selittävät oikeutensa pitää nämä asiakirjat salassa?

Trey Bundy:
Jehovan todistajien perustavat lasten hyväksikäyttötapausten käsittelyn toimintatavat Raamattuun. He sanovat kaiken tämä tulevat Raamatusta, kuten esimerkiksi ns. kahden todistajan sääntö. He sanovat, ettei kenenkään mainetta tule pilata, kenenkään ei pitäisi mennä vankilaan yhden todistaja todistuksen takia. Joten, kun heille tulee lasten hyväksikäyttöä koskeva väite, jos rikoksella ei ole kahta todistajaa, he eivät tee mitään.

Al Letson:
Tämä on ongelmallista, tarkoitan, yleensä kun jotakuta hyväksikäytetään, ei siellä ole kahta todistajaa, siellä on vain yksi henkilö.

Trey Bundy:
Juuri näin, tämä on rikos, joka lähes aina tapahtuu suljettujen ovien takana, lähes aina salassa, eivätkä ihmiset puhu sitä ennen kuin ovat paljon, paljon vanhempia. Tämä tarkoittaa sitä, että useimmissa tapauksissa, valtaosassa näitä tapauksia vanhimmat eivät rankaise väärinkäyttäjää edes järjestön sisällä, saatikka että ottaisivat yhteyttä poliisiin.

Al Letson:
Joten, vaikka Jehovan todistajat eivät raportoi näitä hyväksikäyttöjä, he pitävät niistä kirjaa. Tuntuu oudolta, että heillä on kaikki nämä tiedot, mutta he eivät luovuta sitä eteenpäin. Miten nämä tiedot vain ovat siellä? Tiedämme, että tiedot ovat siellä ja eikä kukaan tee asialle mitään.

Trey Bundy:
Todellinen kysymys on: Missä on lainvalvonta? Luulisi FBI:n tai poliisin voivan saada etsintäluvan. Mutta olen puhunut tästä paljon asianajajien kanssa ja kaikki sanovat periaatteessa samaa. Tapaukset, joista olemme puhuneet ja useimmat Jehovan todistajien oikeustapaukset ovat siviilikanteita. Jos olisi rikossyyte, niin syyttäjä ehkä voisi pyytää näitä asiakirjoja ja kieltäytyessään viranomaiset voisivat saada etsintäluvan. Mutta näistä hyväksikäyttäjistä ei ole juurikaan syytteitä, koska Jehovan todistajat eivät raportoi niistä.

Al Letson:
Kuulimme jo aiemmin, kuinka turhauttavaa tämä on ollut Irwin Zalkinille, asianajajalle, joka on tuonut joukon siviilikanteita Jehovan todistajia vastaan. Mutta uteliaisuudesta, miten turhauttavaa tämä on ollut sinulle toimittajana?

Trey Bundy:

Tämä tapaus on ... Olen tutkinut tätä kaksi vuotta, ja se on pitkä aika tietää kaikki tämä. Enkä voi itse saada käsiini näitä asiakirjoja ja lukea niitä. Tässä on kyse mahdollisesti tuhansien lapsenraiskaajien nimistä. Ja kun tietää, että lapset voivat olla edelleen vaarassa. Se pistää meidät kiirehtimään, siksi edelleen raportoimme asiasta.

Al Letson:
Jehovan todistajat on maailmanlaajuinen organisaatio. Mutta muut maat ovat olleet melko aggressiivisia, kuten Australiasta ja Iso-Britanniassa. He ovat todella yrittäneet saada heitä vastuuseen. Äskettäin kävit Englannissa raportoimassa tästä asiasta, joten kerropa jotain sieltä.

Trey Bundy:
Englannissa on Yhdysvaltoihin verrattuna se ero, että siellä oikea valtion virasto tutkii heidän politiikkansa, ja asia on saanut huomiota kansallisessa uutisoinnissa. (musiikkia)

Puhuja 5:
Koputtavat meidän ovillemme, mutta mitä tapahtuu heidän omassa keskuudessaan? Britannian Jehovan todistajat uskovat, että lopun ajat ovat tulossa. Mutta tuleekohan heidän taloudellinen tuomiopäivänsä ensin, koska lasten hyväksikäytön uhrit vaativat Jehovan todistajia siitä tilille?

Puhuja 6:
Mielestäni ainoa tapa saada Jehovan todistajat tarkastelemaan omia toimintatapojaan ja muuttaa niitä parempaan on viedä heidät oikeuteen. Ja toivottavasti he tällä tavalla tajuavat, että on ehkä aika muuttaa niitä.

Trey Bundy:
Virasto, jonka mainitsin on Charity Commission for England and Wales. Se aloitti tutkimukset vuonna 2014 ja pyysi asiakirjoja Vartiotorniseuran Lontoon haaratoimistosta, mutta he kieltäytyivät luovuttamasta niitä. Puhuin Chris Willis-Pickupin, Charity Commissionin asianajaja, kanssa.
 
Kuinka monta kertaa Vartiotorniseura on pyytänyt tutkimusten lopettamista ja vastustanut asiakirjojen luovuttamista?

Chris W-P:
Olemme olleet toistaiseksi viidessä eri tuomioistuimissa puolustamassa päätöstämme.

Trey Bundy:
Charity Commissionin tutkimukset järjestöissä varmistavat, että ne noudattavat hyväntekeväisyyslakeja, mutta sillä on rajallinen valta. He eivät voi mennä, potkia ovia auki ja ottaa asiakirjoja, kuten viranomaiset voivat.

Kathleen H:
He todella pystyttävät vartiotorneja... Laittavat esteitä kaikissa mahdollisissa kohdissa, jotta voisivat kieltäytyä asiakirjojen luovuttamisesta.

Trey Bundy:
Se oli Kathleen Hallisey. Hän on amerikkalainen asianajaja, joka asuu Lontoossa ja on käsitellyt enemmän Jehovan todistajien tapauksia kuin kukaan muu Englannissa. Hän voitti viime vuonna yhden kovan jutun osittain siksi, että Jehovan todistajat luovuttivat asiakirjoja, jotka todistivat syytetyn aiemmat hyväksikäytöt.

Kathleen H:

Viimeaikaisissa tapauksissa he kuitenkin ovat kieltäytyneet luovuttamasta mitään asiakirjoja.

Trey Bundy:
Se on se sama strategia, mitä näemme täällä Yhdysvalloissa. Jehovan todistajat luovuttavat joskus oikeudessa jonkin yksittäisen uhrin tapaukseen liittyviä asiakirjoja, mutta suurin osa asiakirjoista pysyy lukittujen ovien takana. Juuri nämä asiakirjat voisivat auttaa viranomaisia löytämään hyväksikäyttäjät, ne ihmiset, jotka saattavat edelleen hyväksikäyttää lapsia. Kathleenin mukaan avoimuuden puute ja Jehovan todistajien separatistisen suhtautuminen yhteiskuntaan tekevät uskonnosta täydellisen ympäristön lapsenraiskaajille.

Kathleen H:
Rajoitettu vuorovaikutus ulkomaailman kanssa. Siellä todella korostetaan, ettei viranomaisia oteta mukaan keskusteluun, joten olosuhteet ovat hyvät hyväksikäytölle ja saalistajat ovat määrätietoisia. Luulen heidän valitsevan tarkkaan sellaisen ympäristön, missä he tietävät voivansa toimia ilman rangaistusta, ja valitettavasti Vartiotornin toimintatavat mahdollistavat heidän jatkavan toimintaansa aina vaan.

Trey Bundy:
Vaikka komissio Englannissa ei ole julkaissut havaintojaan, hallituksen komissiolla Australiassa on ollut jonkin verran menestystä. Katolisen kirkon skandaalin jälkeen he alkoivat tarkastella hyväksikäyttöä muissa uskonnollisissa liikkeissä. Viime vuonna komissio järjesti julkisen kuulemistilaisuuden Jehovan todistajille. Tässä on jehovantodistajavanhin vastaamassa kysymyksiin heidän toimintatavoistaan.

Vanhin:
Miten voisimme suojella jokaista lasta Australiassa? Voit vain raportoida lastensuojeluviranomaisille, ja se on joissakin tapauksissa tehty, mutta yleisesti se ei ehkä ole, vai onko? Ei, sitä ei tehdä ellei laissa edellytetä sitä, vai edellyttääkö laki sitä? Se on totta.

Trey Bundy:
Tutkijat Australiassa löysivät jopa yli 1000 väitettyä hyväksikäyttäjää. Mitään näistä tapauksista ei oltu ilmoitettu viranomaisille, mutta komissio on vienyt niistä 700 poliisille. Tällainen viranomaistutkinta Isossa-Britanniassa ja Australiassa... Emme ole nähneet mitään sellaista täällä Yhdysvalloissa ja se tekee Irwin Zalkinin hulluksi. Hän on lasten hyväksikäytön uhreja edustava asianajaja San Diegosta, jonka tapasimme ohjelman alussa. Hänen mielestään viranomaisten moraalinen velvollisuus olisi pakottaa Jehovan todistajat luovuttamaan asiakirjat, jotta väitetyt lasten hyväksikäyttäjät voidaan tunnistaa. Kuten aiemmin kerroimme, Irwin sai Jehovan todistajien näitä lasten hyväksikäyttöä koskevia asiakirjoja neljän vuoden ajalta vuotta, mutta tuomarit määräsivät hänet pitämään ne salassa.

Joten?
 
Irwin Zalkin:
Pidämme materiaalin lukitussa kaapissa.

Trey Bundy:
Etkö voi näyttää niitä minulle?

Irwin Zalkin:
Ei, en voi.

Trey Bundy:
Mikset?

Irwin Zalkin:
Koska se olisi vastoin oikeuden määräyksen ehtoja.

Trey Bundy:
Jos siis poliisi tulisivat ilman etsintälupaa, et voisi näyttää niitä heillekään.

Irwin Zalkin:
Niin, en todennäköisesti näyttäisi niitä heille. Totta, heidän pitäisi murtautua noihin kaappeihin saadakseen ne. Muuten he eivät saisi niitä.

Trey Bundy:
Selvä. Nämä pysyvät lukkojen takana, ne pysyvät salaisina, ne pysyvät sensuroituina?

Irwin Zalkin:
Toistaiseksi kyllä. (musiikkia)

Al Letson:
Jehovan todistajat ovat kieltäytyneet antamasta meille haastattelua. He antoivat meille viime vuonna ainoastaan kirjallisen lausunnon sanomalla, että he kammoksuvat lasten hyväksikäyttöä ja noudattavat kaikkia lasten hyväksikäytön raportointia koskevia lakeja. Samaan aikaan he vain istuvat tietokannan päällä, joka sisältää todennäköisesti tuhansien hyväksikäyttäjien nimet. Ja nämä hyväksikäyttäjät saattavat hyväksikäyttää lapsia yhä edelleen. (musiikkia)
 
Trey Bundy tuotti ja juonsi tämän päivän ohjelman. Hän on tutkinut tätä asiaa noin kaksi vuotta. Nyt, jos haluat nähdä millaista on olla toimittajan kengissä, voit katsella hänen rakentamaansa virtuaalitodellisuusprojektia tämän raportin kokoamisesta. Löydät tämän osoitteessa Revealnews.org. Voit myös seurata juttujamme tykkäämällä meistä Facebookissa tai seuraamalla meitä Twitterissä. Olemme @reveal ja minä olen al_letson. (musiikkia)
 
Her Money with Jean Chatzky on viikoittainen podcast, joka on luotu auttamaan naisia elämään paremmin auttamalla talousasioissa, olitpa nainen itse, joka itse en ole, tai sinulla on nainen elämässäsi josta välität, joka minulla on, sinun kannattaa kuunnella tämä. Her Money hienoja haastatteluja inspiroivat naiset Gretchen Rubinista Arianna Huffingtoniin. Se on paikka, jossa opit ansaitsemaan enemmän, säästämään enemmän, investoimaan viisaasti ja rakentamaan haluamasi taloudellisen elämän. Löydät Her Moneyn iTunesista, Stitcherista sekä Jeanchatzky.comista.
 
Tämän päivän jakson editoi Andrew Donohue. Henkilökunnssamme on Stan Alcorn, Fernanda Camarena, Julia B. Chan, Rachel de Leon, Mwende Hahesy, Emily Harris, Katharine Mieszkowski, Michael Montgomery, David Ritsher, Neena Satija, Michael Schiller, Ike Sriskandarajah, Laura Starecheski, ja Amy Walters. Äänisuunnittelujoukkueessamme on Wonder Twins, mieheni J. Breezy, herra Jim Briggs ja Claire C-nuotti Mullen ja lisäapu Peter [Conheim 00:52:01]. Studion johtaja on Christa Scharfenberg, Amy Pyle on päätoimittajamme, Susanne Reber on päätoimittajamme, ja vastaava tuottajamme on Kevin Sullivan. Teemamusiikkimme on tehnyt [CAMERADO Salama 00:52:12]. Tukea Revealille on antanut Reva ja David Logan Foundation, Ford Foundation, John D. ja Catherine T. MacArthurin Foundation, John S. ja James L. Knight Foundation, ja Ethics and Excellence in Journalism Foundation. Reveal on yhteistuotanto Center for Investigative Reportingin ja PRX:in kanssa. Olen Al Letson ja muista, tarinaan kuuluu aina enemmän. (Musiikkia)
   
Alkuperäiset RevealNewsin internetsivut täällä.


 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity