Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
 


Muita aiheita:

  Kirkko ja kaupunki -sivusto kirjoitti Venäjän Jehovan todistajien tilanteesta
28.07.2017 Johanneksen poika


25.07.2017 julkaistun kirjoituksen otsikko oli Putinin Venäjällä ortodoksikirkon asema on palannut lähes tsaarin aikoihin. Jutussa sivutaan Putinin Suomen vierailua ja kerrotaan laajasti Venäjän henkisestä ilmapiiristä. Kirjoitus toteaa, että kansallismielisyys on Venäjällä vahvistunut ja osana aidointa venäläisyyttä pidetään ortodoksista uskoa.


Kuva: Kirkko ja kaupunki

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtajan, professori Markku Kivisen mukaan Venäjän ortodoksisen kirkon ja valtiovallan suhteet ovat palanneet lähes tsaarin aikoihin.

Markku Kivisen mukaan Putin tunnustautuu itse ortodoksiksi, mutta ei sanoin vaan teoin. Hän astui virkaansa ortodoksisen kirkon rituaalien kautta ja hän näyttäytyy ortodoksisen kirkon tilaisuuksissa.

Venäjän lainsäädäntö tunnustaa ortodoksisen kirkon lisäksi juutalaisuuden, islamin ja buddhalaisuuden maan perinteisiksi uskonnoiksi. Näillä uskonnoilla on periaatteessa muita parempi asema. Venäjän ortodoksiseen kansallismielisyyteen liittyy Kivisen mukaan voimakas ajatus siitä, että vieraan tulen tuojat eivät ole maassa tervetulleita.

Jutussa on käsitelty melko laajasti myös Jehovan todistajien tukalaa tilannetta. Suora lainaus tekstistä:

Jehovan todistajien toiminta kiellettiin

Tässä yleisessä linjassa poikkeuksellisenkin jyrkkä uskonnonvapautta rajoittava toimenpide oli kuitenkin Jehovan todistajien toiminnan kieltäminen Venäjällä. Venäjän Korkein oikeus teki huhtikuussa päätöksen, jonka mukaan järjestön toiminta kielletään ääriliikkeenä. Viime viikolla oikeus hylkäsi Jehovan todistajien valituksen. Venäjällä on 175000 Jehovan todistajaa ja 400 alaosastoa eli seurakuntaa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ilmoitti toukokuussa pitävänsä Venäjän päätöstä hyökkäyksenä kokoontumis-, uskonnon- ja omantunnonvapautta kohtaan. Järjestö muistutti Venäjän perustuslain takaavan uskonnonvapauden. Venäjän päätös merkitsee uskonyhteisön toiminnan kieltämistä ja sen omaisuuden takavarikointia ja järjestön toimintaan osallistuvia uhkaa jopa 12 vuoden vankeustuomio.

Amnesty oli huolissaan myös Jehovan todistajien toimitiloihin ja jopa uskontokunnan jäsenten koteihin kohdistetuista hyökkäyksistä, joissa oli turmeltu omaisuutta. Yksi tanskalainen Jehovan todistaja on Venäjällä ollut pidätettynä toukokuusta lähtien.

Viime viikolla europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari puuttui asiaan ja totesi, että Jehovan todistajat ovat Venäjällä nyt vainottuja uskonnollisen suuntautumisensa tähden. Jaakonsaaren mukaan Euroopan tule tuomita Venäjän ihmisoikeuksia ja uskonnonvapautta rajoittavat toimet.

Jaakonsaari teki asiasta kirjallisen kysymyksen Euroopan komissiolle ja kysyi siinä, millaisiin toimiin komissio aikoo ryhtyä turvatakseen uskonnonvapauden ja rauhanomaisten yhteisöjen aseman Venäjällä. Mielenkiintoista on nähdä, nouseeko Venäjän kiristynyt uskonnonvapaustilanne esille EU-maa Suomen ja Venäjän presidenttien tämän viikkoisessa tapaamisessa.
 

  
Lue Kirkko ja kaupunki -sivuston juttu kokonaan täältä.


 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity