Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
 


Muita aiheita:

  Jehovan todistajat käyttäytyvät ristiriitaisesti, kun on kysymyksessä taikauskoiset tavat
05.09.2017 Johanneksen poika


Vartiotorni-lehdessä sanottiin näin:

*** w02 1/8 s. 3 Taikauskon vallassa ***

"Ihminen, joka antaa taikauskon vaikuttaa päätöksiinsä ja arkielämäänsä, antaa jonkin sellaisen hallita itseään, mitä hän ei todellisuudessa ymmärrä. Onko tämä viisasta?"

Jehovan todistajat käyttävät koruja ja vihkisormuksia, mutta eivät kilistele laseja. Mitä ihmeellistä tässä on?


Kuva: Pixabay


Kuva: FreeImages

On tarpeen tarkastella muutamaa lainausta kirjasta Hyvän ja pahan merkit.

Tapaa pitää kättä suun edessä haukotuksen yhteydessä pidetään kohteliaana. Alkuperäinen syy kohteliaisuuteen on ajoilta, jolloin pelättiin ihmisen sielun pakenevan hengityksen mukana.

Skoolatessa lasien äänen tarkoitus on alkujaan ollut demonien karkottaminen. Kilisevä ääni säikäytti demonit ja esti niiden tunkeutumisen avonaisen suun kautta ihmiseen.

Niin Lähi-idässä kuin keskiajan Euroopassakin uskottiin, että melkein mikä tahansa osa ihmisruumiista oli altis demonien hyökkäyksille. Ensimmäinen hyökkäsi niskaan, toinen päähän, kolmas vyötärölle, neljäs yritti tunkeutua sieraimista, viides korvakäytävistä. Vaeltava aave tai demoni etsi itselleen elävän ihmisen ruumista ja yritti vallata sen. Oli tarpeen maagisesti suojata kaikki kehon aukot koruilla tai muulla kosmetiikalla.

Huulipunan tarkoitus oli suojata suun seutua. Punainen väri edustaa verta ja seksuaalisuutta eli elinvoimaa ja terveyttä.

Korujen käytöllä yritettiin torjua pahat henget ja niiden tunkeutuminen ihmisen aukkoihin. Korvakorut suojelivat korvia ja nenäkorut sieraimia demonien hyökkäyksiltä. Ensisijaisesti koruja on käytetty maagiseen suojelukseen eikä niinkään juhlavaan itsetehostukseen.

Jotta vainajan sielu saataisiin sidotuksi maanalaiseen asuntoon, täytyy ruumiin joutua mullan peittoon. Hautakivikään ei alun perin ollut pelkästään symbolinen kunnianosoitus vainajaa kohtaan. Raskas hautakivi nimittäin esti vainajaa lähtemästä haudastaan.

Nämä lainaukset oli otettu kirjasta Hyvän ja pahan merkit. Eli taikauskoisten tapojen tarina (Ari Turunen, 2002, Atena, Jyväskylä).

Kaikki nuo tavat ovat lähtöisin taikauskosta, mutta Jehovan todistajat suhtautuvat niihin ristiriitaisesti. Korujen käyttö liittyy taikauskoon, kuitenkin Jehovan todistajat käyttävät koruja. Lasien kilistely liittyy taikauskoon, ja siksi Jehovan todistajat eivät "skoolaa".

Vartiotorni-lehti on usein käsitellyt taikauskoisia tapoja. Elokuun lehdessä vuonna 2002 kirjoitettiin mm. näin:

*** w02 1/8 s. 4 Hallitseeko taikausko elämääsi? ***

Monet taikauskoiset käsitykset johtuvat pohjimmiltaan siitä, että ihmiset pelkäävät kuolleiden henkiä tai muita henkiä. Tapahtumat tulkitaan henkien yrityksiksi ottaa yhteyttä eläviin – niitä pidetään joko uhkauksina, varoituksina tai siunauksina.
- - -
Taikausko on todellisuudessa tapa uskoa, eräänlainen uskonto. Kun otamme huomioon taikauskon vaaralliset puolet, on sopivaa kysyä: ketä taikauskoiset käsitykset ja tavat oikeastaan hyödyttävät?
- - -
Todisteista huolimatta jotkut eivät nykyään usko Saatanan ja pahojen henkien olemassaoloon. Sodassa vaarallisen vihollisen olemassaolon kieltäminen johtaisi kuitenkin tuhoisiin seurauksiin. Sama pitää paikkansa taistelussa yliluonnollisia henkiolentoja vastaan. Apostoli Paavalihan kirjoitti, että meillä on ”kamppailu – – pahoja henkivoimia vastaan” (Efesolaisille 6:12).

Pahoja henkiolentoja on olemassa, vaikka emme voikaan nähdä niitä. Raamattu kertoo, että näkymätön henkiolento käytti käärmettä, paljolti niin kuin vatsastapuhuja käyttää nukkea, puhuessaan ensimmäisen naisen, Eevan, kanssa ja johti hänet kapinaan Jumalaa vastaan (1. Mooseksen kirja 3:1–5). Raamattu sanoo tätä henkiolentoa ”siksi alkuperäiseksi käärmeeksi, jota kutsutaan Panettelijaksi ja Saatanaksi, joka eksyttää koko asuttua maata” (Ilmestys 12:9). Tuo henkiolento, Saatana, onnistui houkuttelemaan muitakin enkeleitä kapinaan (Juudaan kirje 6). Näistä pahoista enkeleistä tuli demoneja, Jumalan vihollisia.

Vartiotorni-lehti luettelee muutamia yleisiä taikauskoisia tapoja, mm. nämä:
  • Kellojen ääni karkottaa demonit.
  • Jos joku puhaltaa kaikki syntymäpäiväkakun päällä olevat kynttilät sammuksiin ensi yrittämällä, hänen toiveensa toteutuu.
  • Tien yli juokseva musta kissa tuo huonoa onnea.
  • Hevosenkenkä oven yläpuolella tuo hyvää onnea.
  • Tikkaiden alta käveleminen tietää huonoa onnea.
  • Peilin särkeminen tuo huonoa onnea seitsemäksi vuodeksi.
Herätkää! -lehti kertoo myös taikauskoisista tavoista:

*** g99 22/10 s. 4 Miksi taikausko on niin sitkeässä? ***

Niin kuin varmaan tiedät, monet ihmiset pitävät edelleenkin tien poikki menevää kissaa huonona enteenä tai pelkäävät kulkea tikapuiden alta. Monet myös uskovat, että perjantai 13. päivä on epäonnen päivä ja rakennuksen 13. kerros on vaarallinen paikka. Tällaiset taikauskoiset käsitykset ovat sitkeässä, vaikka ne ovat järjenvastaisia.

Ajattelehan: miksi jotkut kantavat mukanaan jäniksenkäpälää tai koputtavat puuta esittäessään jonkin toiveikkaan ajatuksen? Eikö se johdukin siitä, että he sen kummemmitta perusteitta uskovat tällaisten tapojen tuovan onnea? Taikauskon sanakirjassa todetaan: ”Taikauskoinen mieli uskoo, että jotkin esineet, paikat, eläimet tai teot tuovat onnea (hyvät enteet tai taikakalut) ja toiset epäonnea (huonot enteet tai onnettomuuden merkit).” (A Dictionary of Superstitions.) (Ks. Galatalaisille 5:19, 20.)

Vuoden 1987 Vartiotornissa kysytään: Karkottaako uskonto taikauskoisen pelon?

Lehdessä vastataan tuohon kysymykseen näin:

*** w87 1/11 s. 3-4 Uskonto ja taikausko – ystävyksiä vai vihollisia? ***

Tosi uskonnon pitäisi, ja ensimmäisellä vuosisadalla se karkottikin. Vaikka varhaiskristityt elivät taikauskoisen roomalaisen maailman keskellä, he hylkäsivät taikauskoiset tavat. Mutta Kristuksen apostolien kuoleman jälkeen väärät uskonnolliset opetukset, joihin kuului taikausko, alkoivat soluttautua seurakuntaan. (1. Timoteukselle 4:1, 7; Apostolien teot 20:30) Erään kristillisen kirkon historiaa käsittelevän kirjan (A History of the Christian Church) mukaan alkoi ilmaantua pappisluokka, joka omaksui tavan käyttää horoskooppeja ja noudattaa muita taikauskoisia tapoja. Vähitellen sellaiset suositut tavat luokiteltiin ”kristillisiksi”.

Miksi Jehovan todistajat noudattavat nykyisin joitakin taikauskoisia tapoja samalla kun he hylkäävät monet taikauskoiset tavat? Johtuuko se siitä, että Vartiotorniseura ei olisi tietoinen monien tapojen alkuperästä? Ei se johdu siitä. Vartiotorniseura on kyllä tutkinut tarkkaan vanhoja tapoja, ja se on varmasti tietoinen niiden alkuperästä. Miksi sitten joitakin tapoja noudatetaan, vaikka ne tiedetään pakanallisiksi?


Kuva: Pixabay


Kuva: Pixabay

Otetaan esimerkiksi vihkisormus. Vartiotornissa vuonna 1972 oli lukijain kysymys: Sopiiko kristityn käyttää vihkisormusta?

Lehti kierteli ja kaarteli ja selitti sitten, ettei sen alkuperä ole täysin varma. Mutta selitys osoittautuu omituiseksi, kun se alkaa selitellä, miksi sitä voitaisiin käyttää, VAIKKA SE OLISIKIN PAKANALLISTA ALKUPERÄÄ. Lehdessä spekuloidaan näin:

*** w72 15/4 s. 191 Lukijain kysymyksiä ***

Vihkisormuksen tarkka alkuperä on epävarma. Vaikka olisikin niin, että pakanat käyttivät ensin vihkisormuksia, niin epäisikö se sen kristityiltä? Ei välttämättä. Monet nykyiset vaatekappaleet ja elämänpiirteet ovat alkuisin pakanamaista. Nykyinen ajan jako tunteihin, minuutteihin ja sekunteihin perustuu muinaisbabylonilaiseen järjestelmään. Kuitenkaan ei ole mitään sitä vastaan, että kristitty käyttää tätä ajan jakoa, sillä sen tekeminen ei sisällä väärien uskonnollisten menojen harjoittamista.
- - -
Kysymys ei todella koskekaan niin paljon sitä, käyttivätkö pakanat ensin vihkisormuksia, vaan sitä, käytettiinkö niitä alun perin vääriin uskonnollisiin menoihin kuuluvina ja onko niillä yhä tämä uskonnollinen merkitys.

Jos tuolle "tielle" lähdetään, jouluakin olisi sopivaa viettää Jehovan todistaja -kodeissa. Nimittäin nykyisin joulun tavoilla ei ole juurikaan uskonnollista merkitystä. Suurin osa ihmisistä ei todellakaan raahaa kotiinsa joulukuusta eikä osta joululahjoja uskonnollisen merkityksen takia. Se on vain muodostunut monille ihmisille jokavuotiseksi perinteeksi. Monet ihmiset haluavat vuoden synkimpänä aikana noudattaa erilaista elämänrytmiä ja juhlistaa vapaapäiviä joulunvietolla. Harva ajattelee pakanuutta tai taikauskoa viettäessään joulua perheensä kanssa.

Sama pätee syntymäpäiväjuhliin. Ei kukaan vietä niitä uskonnollisina tai pakanallisina juhlina.

Jehovan todistajien Herätkää! -lehti kertoi kerran mielenkiintoisesti syntymäpäivien vietosta. Monet tulkitsivat tuon tekstin niin, että syntymäpäiviä olisi luvallista viettää, mutta teksti oli hieman epäselvä.

*** g04 8/7 s. 30 Lukijoiden kirjeitä ***

Piñatat.  Luin kiinnostuneena kirjoituksen ”Piñata – ikivanha perinne” (22.9.2003). Se herätti kysymyksiä. Piñatojen yhteys väärään uskontoon perustuu luotettaviin lähteisiin, mutta kirjoitus tuntui sanovan, että kunhan tuo yhteys ei vaivaa kenenkään omaatuntoa, piñatoja voidaan huoletta käyttää. Päteekö sama periaate syntymäpäiviin, jouluun ja muihin juhliin?
S. W., Yhdysvallat

”Herätkää!”-lehti vastaa: Kristityt pysyvät erossa kaikista juhlista ja tavoista, joihin edelleen liittyy vääriä uskonnollisia käsityksiä tai Raamatun periaatteiden vastaista toimintaa. Esimerkiksi syntymäpäivät esitetään Raamatussa kiistattomasti huonossa valossa (1. Mooseksen kirja 40:20; Matteus 14:6–10). Mutta jos on täysin selvää, että jollakin tavalla ei ole nykyään väärään uskontoon liittyvää merkitystä eikä se riko Raamatun periaatteita, kristityn on ratkaistava henkilökohtaisesti, noudattaako hän tuota tapaa vai ei.

Tuo termi "huonossa valossa" syntymäpäivien kohdalla ei kestä kritiikkiä. Onhan nimi Betelkin esitetty Raamatussa "huonossa valossa" (väärän palvonnan keskuksena), mutta Jehovan todistajat ovat ottaneet sen nimen käyttöönsä haaratoimistojen yhteydessä.

Wikipedia kertoo vihkisormuksen käytöstä nimettömässä sormessa näin:

Länsimaisissa kulttuureissa vihkisormusta pidetään perinteisesti nimettömässä. Perinnetiedon mukaan vihkisormusta pidetään vasemmassa kädessä, sillä uskomuksen mukaan vasemman käden nimettömästä on suora yhteys sydämeen, rakkauden symboliin. Tämän uskomuksen uskotaan saaneen alkunsa Egyptistä.
- - -
Tutkija László A. Magyarin mukaan nimettömän sormen on usein uskottu omaavan taikavoimia. Se on usein nimetty taian tai sormusten mukaan tai sitä on sanottu nimettömäksi.
- - -
Joissain kulttuureissa sormi on nimetty sen oletettujen taikavoimien, erityisesti parantavan taian mukaan. Bhaisajyaguru, Lääke-Buddha, käyttää oikean käden nimetöntään lääkitsemään.
- - -
Joissain kulttuureissa sormi yhdistetään taikasormuksiin. Tämä pätee erityisesti eurooppalaisissa kielissä.
- - -
Monet kulttuurit välttivät käyttämästä nimeä voimakkaalle taikavoimalle ja käyttivät joko kiertoilmaisuja tai nimesivät sormen nimettömäksi. Lähde: Wikipedia

Jos Vartiotorniseura haluaisi olla tarkka ja välttää varmasti kaikkea epäjumaliin ja pakanuuteen viittavaa, se kieltäisi mm. vihkisormuksen käytön nimettömässä sormessa. Se kieltäisi myös korvakorut ja huulten punaamisen, koska niiden avulla haluttiin aikoinaan suojata ihmistä demonien hyökkäystä vastaan. Ja niin edelleen. Tai sitten Vartiotorniseura sallisi kaikki pakanalliset tai taikauskoiset tavat, koska nykyään harvat mieltävät tavat pakanallisiksi tai taikauskoon liittyviksi.

Koska Vartiotorniseura ei ole johdonmukainen, se laatii omia sääntöjään kaikkiin asioihin aivan samalla tavalla kuin Jeesuksen ajan fariseukset ja kirjanoppineet tekivät. Tämä liittyy vallankäyttöön ja Jehovan todistaja -rivijäsenten kontrollointiin. Valtavalla määrällä sääntöjä yritetään lauma saada yksimieliseksi. Säännöillä saadaan aikaan se, että jokaisella on aina tarve tarkistaa Vartiotorniseuran virallinen kanta jokaiseen asiaan. Omia aivoja ei kannata ajatteluun käyttää. Tällainen mielenhallinta on surullista. Ihminen ei lopulta osaa itse päättää mitään asiaa omassa elämässään, ei suuria asioita mutta ei myöskään pieniä.

Raamatussa kerrotaan, kuinka Jeesus varoitti fariseuksista ja kirjanoppineista ihmisiä. Nämä keksivät jatkuvasti uusia sääntöjä ihmisten orjuuttamiseksi. Samalla tavalla toimii Vartiotorniseura.

(Matteus 23:1-4)  – – Sitten Jeesus puhui ihmisjoukoille ja opetuslapsilleen sanoen: 2 ”Kirjanoppineet ja fariseukset ovat istuutuneet Mooseksen istuimelle. 3 Sen tähden kaikki, mitä he teille sanovat, se tehkää ja sitä noudattakaa, mutta älkää tehkö heidän tekojensa mukaan, sillä he sanovat, mutta eivät tee. 4 He sitovat kokoon raskaita kuormia ja panevat ne ihmisten hartioille, mutta itse he eivät halua niitä sormellaankaan liikauttaa.

Kun Jehovan todistaja seuraavan kerran haukottelee ja laittaa kätensä suun eteen, hän tekee pakanallisen teon, joka liittyy taikauskoon. Haittaako se häntä? Ehkä, jos hän sen tiedostaa.

 

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity