Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
 


Muita aiheita:

  Jehovan todistajien ankara Raamattu – osa III
24.09.2017 MaariaTämän sivun kuvat: JW.ORG

Edellisissä osissa käsittelin sitä, miten Jehovan todistajien Raamattu on paljon vaativampi kuin muiden Raamatut sekä muita tiukempien tulkintojen että johdattelevien käännösten takia.

Joku voisi kysyä, mitä väliä sillä on. Onhan kaikilla oikeus uskoa miten haluaa. Näin asia onkin, koska Suomessa on uskonnonvapaus. Toisaalta suurin osa Jehovan todistajista kasvatetaan uskontoon. Tällöin uskonto ei välttämättä ole aidosti ihmisen oma valinta. Siksi on hyvä pohtia sitä, miten nämä vaatimukset vaikuttavat yksilön elämään. Vaikuttaako se positiivisesti vai negatiivisesti?

Jehovan todistajilla on paljon erittäin tarkkoja sääntöjä. Tätähän ei myönnetä liikkeen sisällä. Sisällä olevat väittävät noudattavansa Raamatun ohjaavia periaatteita ja tekevänsä itse omat ratkaisunsa näiden periaatteiden mukaan. He oikeasti kuvittelevat, että ihmisillä on aidosti vapaus tehdä hyvinkin erilaisia ratkaisuja. Onko asia näin? Katsotaanpa yhtä esimerkkiä eli ulkoasua.

Suoria lainauksia Jehovan todistajien palveluskoulun ohjekirjasta koskien ulkoasua (tutkielma 15):

Raamattu ei esitä monia ulkoasuun liittyviä sääntöjä mutta kylläkin tasapainoisia periaatteita, joiden avulla voimme tehdä järkeviä ratkaisuja.

Varsinkin silloin kun kokoonnumme palvontatilaisuuksiimme tai osallistumme kenttäpalvelukseen, kehomme ja vaatteittemme tulee olla puhtaat ja hengityksemme raikas, jottei meitä pidetä vastenmielisinä.

Häveliäs ihminen on myös vaatimaton ja varoo loukkaamasta toisia tarpeettomasti ja kiinnittämästä asiattomasti huomiota itseensä.

Kampauksemme tulisi olla siisti.

Jos kuitenkin jonkun kampaus antaisi ymmärtää, että hän yrittää näyttää vastakkaiseen sukupuoleen kuuluvalta, se olisi vastoin Raamatun periaatteita.

Miesten siistiin ulkoasuun saattaa sisältyä sileäksi ajeltu leuka. Jos viiksiä pidetään yleisesti asiallisina, niiden tulisi olla siististi leikatut.

Nämä halut ja asenteet näkyvät usein ihmisten pukeutumisessa ja muussa ulkoasussa. Siksi heidän ulkoasunsa voi olla säädytön, aistillinen, pramea, huolimaton, epäsiisti tai nuhruinen. Jehovan palvelijoina vältämme tyylejä, jotka heijastavat sellaisia epäkristillisiä tapoja.

Meidän tulisi ulkoasun sopivuutta punnitessamme pitää mielessämme, että ”Kristuskaan ei miellyttänyt itseään”

Asialliseen ulkoasuun kuuluu myös hyvä asento. Ryhti ei tietenkään ole kaikilla samanlainen, emmekä yritä puristaa itseämme mihinkään tiettyyn muottiin. On kuitenkin huomionarvoista, että Raamatussa suorana seisominen liitetään arvokkuuteen ja optimismiin.

Niiden, jotka pystyvät, on kuitenkin suositeltavaa seisoa kohtuullisen suorana puhuessaan toisille, ettei heidän olemuksensa vaikuta välinpitämättömältä tai anteeksipyytävältä. Samoin vaikkei puhujan ole väärin silloin tällöin laskea käsiään puhujapöydälle, vaikutelma on kuulijoiden kannalta yleensä myönteisempi, jos hän ei nojaa siihen.

Tarvikkeet voi tietenkin pakata laukkuun monella tavalla, mutta laukun tulisi olla siisti. Oletko koskaan nähnyt papereiden putoilevan Raamatun välistä, kun julistaja on valmistautunut lukemaan jotain kohtaa ovenavaajalle tai veli on pitänyt puhetta seurakunnalle?

Nämä lainaukset ovat vain tästä yhdestä kirjasta, sen yhdestä luvusta. Ulkoasusta on kirjoitettu myös muissa julkaisuissa erittäin paljon. Usein kirjoitusten yhteydessä on kuvia, jotka selventävät vaatimuksia. Kuten esimerkiksi lehtisessä, jossa neuvotaan miten vierailulle Beteliin (Jehovan todistajien toimintaa valvovaan toimistoon) tulee pukeutua. Hallintoelimen jäsen taas varoitti puheessaan miehiä liian tiukoista housuista.

Onhan toki hyvä puhua ulkoasusta jonkin verran, sehän on vain järkevää. Toisaalta kyse on kuitenkin vain ulkoasusta. Onko todella uskonnon asia antaa tarkkoja määräyksiä siihen? Kuinka paljon muilla on oikeus määrätä siitä? Ja ennen kaikkea, kuka päättää onko asusi tarpeeksi siisti, asentosi tarpeeksi ryhdikäs tai viiksesi tarpeeksi siististi leikatut? Mitä jos tulee ristiriita ja omasta mielestäsi asu on ihan hyvä, mutta jonkun muun mielestä ei?

Tuttavapiirissäni liikkeen sisällä oli ihmisiä, jotka joutuivat vanhinten puhutteluun sen takia, että heillä oli ollut leukaparta tai liian räikeä paita. Eräs entinen vanhin kertoi, kuinka erään sisaren vaatetus oli vanhimmiston kokouksen aiheena. Tuon sisaren miestä harkittiin nimitettäväksi vanhimmaksi, mutta sisarella oli ollut yhden vanhimman mielestä hieman liian tiukka hame. Muut eivät olleet kiinnittäneet asiaan huomiota. Kuitenkin tämän yhden mielipiteen takia sisaren miehen nimittäminen vanhimmaksi oli vaakalaudalla. Todellakin, kokonainen noin kymmenestä miehestä koostuva vanhimmisto, seurakunnan johto, kokoontui pohtimaan nuoren sisaren hametta ja arpoivat kuka menee huomauttamaan asiasta tuolle sisarelle. Erään toisenkin seurakunnan entinen vanhin muistelee, kuinka vanhinten kokouksessa minuuttikaupalla pohdittiin erään sisaren hameen pituutta ja kenen pitäisi mennä tästä keskustelemaan tuon sisaren kanssa. Eräälle veljelle taas huomautettiin kengistä, koska ne olivat tyyliltään liian lenkkarimaiset.

Siis todellakin, seurakunnan johto kokoontuu ja pohditaan tällaisia asioita. Voitko kuvitella Jeesuksen tai apostolien pitäneen vastaavia kokouksia? Kun katsotaan normaalia suomalaista maisemaa, niin pääsääntöisesti kohtuullisen hyvin ja normaalisti pukeutunutta väkeä ihan niin kuin muissakin maissa.Miksi pitää siis olla näin tarkat säännöt?

Psykoterapeutti Steven Hassan on kehittänyt mallin kulttien tunnistamiseen listaamalla heidän haitallisia toimintatapojaan (Lue lisää täältä). Tässä eräitä niistä:
  • Tiukat säännöt ja määräykset
  • Vaatetuksen tai hiustyylin määrääminen
  • Henkilökohtaisten unelmien ja tavoitteiden hylkäämisen vaatimus
  • Tiukan kuuliaisuuden vaatimus
  • Riippuvaisuuden ja tottelevaisuuden iskostaminen jäseniin
  • Yksilönvapauden menetys
  • Itsenäisen ajattelun kieltäminen, ryhmäajatteluun kannustaminen
  • Palkintoja tai rangaistuksia käytetään muokkaamaan käytöstä
Huomaatko yhteneväisyyden edellä mainittuihin Jehovan todistajien sääntöihin?

Varsinkin liikkeessä kasvaneiden on mahdotonta huomata tiukoissa säännöissä mitään ihmeellistä, koska he ovat tottuneet niihin lapsesta saakka. He tietävät ihan tasan tarkkaan, milloin jonkun asu ”ilmentää maailman henkeä”, kun ulkopuoliset eivät huomaa asussa mitään valittamisen aihetta. Esimerkiksi farkkuhame kokouksessa on tätä tai viikset nuorella miehellä.

Yksilö liikkeen sisällä ei useinkaan huomaa järjestelmän vahingollisuutta ja sen negatiivista vaikutusta ihmissuhteisiin. Miten se sitten vaikuttaa ihmiseen? Usein ihmisistä kasvaa hyvin tuomitsevia. Monilla menee paljon aikaa siihen, että he miettivät mitä toiset tekevät väärin. Ulkoasua on helppo kritisoida, koska se näkyy kaikille.

”Tuolla on parta, vaikkei saa olla! Tuolla on liian tiukat vaatteet tai liian lyhyt hame! Tuo ei seiso suorassa! Tuon kampaus on liian provosoiva. Miten tuolla on farkkuhame kokouksessa??”

Tämä on ihan normaalia puhetta Jehovan todistajien keskuudessa. Jokainen Jehovan todistaja tietää tämän, mutta he eivät myönnä sitä, koska heidän täytyy olla ehdottoman kuuliaisia ja varoa tuottamasta häpeää Jehovan nimelle. Ikävä kyllä tajusin itsekin kaiken tämän vasta Jehovan todistajista lähdön jälkeen. Liikkeestä lähdön jälkeen monille parasta onkin se, ettei tarvitse enää tuomita ketään. Voi antaa jokaisen elää omaa elämäänsä ja samalla itse elää omaa elämäänsä haluamallaan tavalla. Eikä se yleensä tarkoita pahan tekemistä tai toisten loukkaamista, vaan sitä, että voi halutessaan vaikkapa kasvattaa
parran tai käyttää rauhassa farkkuhametta ihan silloin kun haluaa.

Ikävän lisävivahteen asiaan tuo se, miten tämä kaikki saattaa vaikuttaa lapsiin. Lapset
pakotetaan pienestä pitäen käyttämään tuota vanhahtavaa, amerikkalaista bisnestyyliä. Ei ole outo näky nähdä juuri kävelemään oppineita puku päällä. Toki jotkut lapset nauttivat, kun saavat pitää hienoja vaatteita. Uskallan väittää, että suurin osa lapsista kuitenkin mieluummin leikkisi ulkovaatteissa kavereiden kanssa kuin lähtisi kokoukseen puku päällä. Moni muisteleekin kauhulla, kun lapsena piti lähteä kokoukseen ja kävellä pihamaan halki poikkeavissa vaatteissa leikkikaverien katsellessa kummeksuen tai sitä kun kenttäpalveluksessa osui luokkakaverin ovelle puku päällä pönöttämään.

Toivon, että jokainen, myös liikkeessä varttunut, saisi aidon vapauden harkita itse kuinka tarkat säännöt ovat vielä normaaleja ja mihin kannattaa alistua. Mahdollisesti samalla voisi huomata, että toisten määräily ja tuomitseminen ovat selkeästi raamatun vastaista. Kun ihminen itse tekee päättää omat asiansa, voi hän saavuttaa vapauden.
 


  
Lähteet:
 

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity