Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
 


Muita aiheita:

  Jehovan todistajien ankara raamattu – osa IV
10.10.2017 Maaria


Artikkelisarjan edellisissä osissa olen käsitellyt sitä, miten Jehovan todistajien raamattu on paljon vaativampi kuin muiden raamatut. Kaikkein pahinta on kuitenkin se, että Jehovan todistajien ankara Raamattu saattaa vaatia marttyyrikuoleman. Miksi näin voidaan sanoa?

Veren karttamiskielto löytyy raamatusta, Apostolien teot 15:28, 29:

”Pyhä henki ja me olemme nähneet hyväksi olla lisäämättä teille enempää taakkaa kuin nämä välttämättömät: että kartatte epäjumalille uhrattua ja verta ja sitä, mikä on kuristettua, sekä haureutta.” (UM)

Veriasioista kirjoitetaan Vartiotorniseuran julkaisuissa erittäin asenteellisesti ja näennäisen vakuuttavasti, vaikka kirjoittajina tuskin on alan oikeita asiantuntijoita. Artikkeleita on paljon. Ymmärrettävää, tämähän voi olla elämän ja kuoleman kysymys ja varmasti mietityttää monia. JW.ORG:sta voi jokainen halutessaan lukea lisää.

Jotenkin tuosta raamatunkohdasta on saatu monien selityksien kautta aikaiseksi tämä taulukko:


Lähde: ”Pitäkää itsenne Jumalan rakkaudessa”, julkaisija Jehovan todistajat, 2008, s. 216.

Eli siis kokoveri ja sen pääkomponentit ovat kiellettyjä, mutta kaikki näiden osaset sallittuja. Tämä on ihan yhtä järkevää kuin se, että kokonainen hampurilainen on kielletty, mutta sämpylä, pihvi ja muut pieninä osina sallittu.


Kuvat: Pixabay

Voi vain kuvitella, mitä vuosia kouluja käyneen kirurgin mielessä liikkuu, kun Jehovan todistaja yrittää epätoivoissaan selittää tätä sääntöä hänelle. Äärimmäisen surullista on, että todennäköisesti suurin osa Jehovan todistajista ei huomaa säännön järjettömyyttä, vaan uskoo sokeasti johtajiaan:

”Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen sanoo pitävänsä selvityksen (UUT) väittämiä "totuudenvastaisina". Hänen näkemyksensä mukaan kaikkiin mahdollisiin sairauksiin voidaan antaa hoitoa käyttämättä verta.” (Karjalainen, 2016)

Totta, mitä tahansa sairautta voi hoitaa ilman verta, jollain lailla. Toinen asia onkin auttaako sellainen hoito. Hematologian erikoislääkäri Pekka Anttila Helsingin seudun yliopistollisesta keskussairaalasta itse kertoo, miten raskasta hänelle oli seurata kuukauden ajan potilaan kuolemista anemiaan. (Karjalainen, 2016) Hoidosta huolimatta potilas kuoli ilman verensiirtoa. Pitäisikö Leinosen kertoa jäsenistölle tämäkin?

”Olen kunnioittanut heidän päätöksiään vaikka se vedättää oman ammattietiikan äärimmilleen ja koen tällöin hoitavani potilasta huonosti. Heidän haluamallaan hoidolla toipuminen on ollut hidasta ja saavat ylimääräisiä lääkityksiä muun vaaran välttämiseksi. Tähän asemaan ei pitäisi Jehovan todistajankaan hoitavia henkilöitään asettaa. Se ei ole reilua eikä kristillistä.” Tommi Vimpeli, naistentaudit ja synnytykset (UUT)

Kaikkia sairauksia siis voidaan hoitaa, mutta hoito on huonoa. Lisäksi mielenkiintoinen näkökulma. Ajattelevatko Jehovan todistajat yhtään sitä, miltä hoitohenkilökunnasta tuntuu hoitaa huonosti ja antaa potilaan kuolla?

Luetaanpa tuo Apostolien tekojen 15:28, 29 vielä kerran:

”Pyhä henki ja me olemme nähneet hyväksi olla lisäämättä teille enempää taakkaa kuin nämä välttämättömät: että kartatte epäjumalille uhrattua ja verta ja sitä, mikä on kuristettua, sekä haureutta.”

Mitä Vartiotorniseuran kirjallisuudessa sanotaan epäjumalille uhratusta lihasta?

Koska lihan uhraaminen palvontamenoissa epäjumalille ei mitenkään muuttanut lihaa, kristitty saattoi kuitenkin hyvällä omallatunnolla ostaa lihaa kaupasta, jonne osa lihasta tuli uskonnollisista temppeleistä. Tämä liha oli menettänyt ”pyhyytensä”. Se oli aivan samanlaista kuin kaikki muukin liha, eikä kristityn tarvinnut sen vuoksi kysellä, mistä se oli peräisin. (1Ko 10:25, 26.)

Raamatunkohdassa rinnastetaan epäjumalille uhratun lihan ja veren karttaminen. Kuitenkin tuon lihan syöminen on ok, verta pitää karttaa. Ihan oikeasti, kannattaako tämän raamatunkohdan perusteella uhrata oma elämä?

Jehovan todistajat puhuvat paljon myös siitä, että veri edustaa elämää. Siksi se on pyhää ja sitä pitää karttaa. Mieti kuitenkin kumpi on pyhempi: veri, joka edustaa elämää vai elämä itsessään?

Mielestäni on aiheellista sanoa, että Jehovan todistajien Raamattu on ankara, jopa julma, koska se vaatii ihmisiä kuolemaan silloin kun elämä voitaisiin pelastaa.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, kannattaa lukea myös Uskontojen uhrien tuki ry:n viime vuonna tekemä veriselvitys. Siinä on vähän objektiivisempaa näkemystä asiaan, vaikka Jehovan todistajat kovasti muuta väittävätkin.
 


  
Lähteet:
 

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity