Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen poika - Uutisia Jehovan todistajista ja Vartiotorniseurasta
 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG ja Google Earth
 Toukokuun Vartiotornissa asiaa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä - onko se vain tekopyhää hurskastelua?
03.02.2019 Johanneksen poikaKuva: Pixabay

Tässä kirjoituksessa tarkastellaan toukokuun 2019 Vartiotorni-lehteä. Ennen Vartiotornin kirjoituksen tarkastelua on kuitenkin pitkä johdanto, joka vie aiheen käsittelyyn ottamalla huomioon ne tosiasiat, joita Jehovan todistajien hallintoelin ei ole lainkaan halunnut julkaista heidän virallisilla uutissivuillaan, vaikka aihetta olisi ollut. Tavalliset seurakunnan jäsenet on pidetty pimennossa.

Kaupallinen media on onneksi ollut hereillä. Se on kertonut mm. Australian skandaalista, USA:n miljoonakorvauksista, Englannin ja Hollannin tapauksista. Suomessa YLE:n A-Studio kertoi keväällä 2018, miten täällä vastaavia asioita on käsitelty, tai pikemminkin jätetty käsittelemättä. YLE:n jutun innoittamana Sensuroimaton Päivärinta teki hienon haastatteluohjelman, johon myös haaratoimiston edustaja oli saatu puhumaan.

Suurin ja hankalin yksittäinen asia, joka hankaloittaa lasten seksuaalisen hyväksikäytön tutkintaa Jehovan todistajien yhteisössä, on ns. "kahden todistajan sääntö". Se on estänyt rikostutkinnan valtaosassa tapauksia. Jehovan todistajien omien ohjeiden mukaan pedofiiliepäilystä pitää ilmoittaa haaratoimiston lakiosastolle, ei siis viranomaisille. Näin rikostutkinta on jäänyt tekemättä, koska viranomaiset eivät ole edes tienneet rikosepäilyistä. Asia on piilotettu seurakunnan sisäpuolelle,  haaratoimistojen lakiosastoille ja päätoimiston salaisiin arkistoihin. Jehovan todistajat eivät suostu luopumaan "kahden todistajan säännöstä".

Toukokuun 2019 "tutkittavassa" Vartiotornissa on laajat jutut lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Siinä jopa vihjataan, että tällaista voisi tapahtua Jehovan todistajien seurakunnissa.

Mutta kaikki on vain Jehovan todistajien hallintoelimen tekopyhää hurskastelua niin kauan kun Jehovan todistajien seurakuntien tavallisille julistajille ei kerrota todellisia uutisia esimerkiksi Australiasta, USA:sta, Kanadasta, Britanniasta, Hollannista ja muista maista. Nämä uutiset tulisi julkaista näyttävästi Jehovan todistajien nettisivujen yhteydessä olevilla virallisilla uutissivuilla, jotka ovat tähän asti vaienneet koko asiasta, vaikka "maailmalliset" kaupalliset mediat ovat tehneet satoja uutisjuttuja asiasta.

Kaikki on vain tekopyhää hurskastelua niin kauan kun tavallisille Jehovan todistajille ei kerrota, että hallintoelimen jäsen Geoffrey Jackson oli tuntikausia viranomaisten kuulustelussa Australiassa. Tämä kuulustelu lähetettiin suorana videolähetyksenä koko maailmaan. Katso YouTubesta täältä ja täältä.

Kaikki on vain tekopyhää hurskastelua niin kauan kun Jehovan todistajien järjestö ei tarjoa apua ja taloudellisia korvauksia hyväksikäytöstä, jonka järjestö on tiennyt, mutta johon se ei ole puuttunut.

Kaikki on vain tekopyhää hurskastelua niin kauan kun Jehovan todistajien järjestö ei luovuta viranomaisille pedofiiliepäiltyjen tietoja rikostutkintaa varten jokaisessa maassa.

Kaikki on vain tekopyhää hurskastelua niin kauan kun Jehovan todistajien järjestön ylin johto ei esitä Vartiotornin tutkittavassa kirjoituksessa laajaa ja perusteellista anteeksipyyntöä sen takia, että se on sallinut pedofilian pesiytyä seurakuntiin, vaikka se on koko ajan ollut tietoinen tästä iljettävästä ilmiöstä.

Jehovan todistajien järjestö ja sen ylin johto on tietysti "pahoillaan" tästä skandaalien vyyhdistä. Mutta se on pahoillaan lähinnä sen takia, että se on jäänyt kiinni rikollisten suojelemisesta. Se ei ole ollut pahoillaan uhrien puolesta, koska se ei ole millään tavalla auttanut heitä, vaikka on tiennyt asioiden tilan. Jos järjestön ylin johto olisi ollut aidosti pahoillaan uhrien puolesta, seurakunnissa olisi luettu kirje uuden auttamisjärjestelyn perustamisesta. Sen avulla seurakunnat olisivat sitoutuneet kuukausittaiseen lahojoittamiseen, ja olisi perustettu korvausrahasto, josta olisi maksettu uhrien terapiakuluja ja korvauksia henkisistä kärsimyksistä. Näitä "auttamisjärjestelyjähän" on jo useita, mm. kierrosvalvojien auttamisjärjestely ja MAJ, joka on tavallaan valtakunnansalien vakuutusjärjestely.

Jehovan todistajien virallisilta nettisivuilta on ladattavissa dokumentti, joka kertoo heidän virallisen "lastensuojelukäytäntönsä". Se on todennäköisesti sama dokumentti, jolla syksyllä 2018 hämättiin myös opetusministeriön virkamiehiä Suomessa, kun he tapasivat Jehovan todistajien edustajat. Opetusministeriön löperöt virkamiehet eivät ottaneet huomioon niitä seikkoja, jotka heille etukäteen annettiin. Lue kritiikki täältä.

Sitten tarkastellaan toukokuun 2019 Vartiotornin kirjoitusta.
Tekstin muotoilu: JP.
 


Vartiotorni, kpl 3:

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on maailmanlaajuinen vitsaus, eivätkä tosi kristitytkään ole siltä suojassa. ”Pahoja ihmisiä ja petkuttajia” on paljon, ja jotkut heistä voivat yrittää soluttautua seurakuntaan (2. Tim. 3:13). Lisäksi jotkut, jotka tunnustautuvat osaksi seurakuntaa, ovat antaneet myöten kieroutuneille lihallisille haluille ja käyttäneet lapsia seksuaalisesti hyväkseen. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan seuraavia kysymyksiä: Miksi lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on vakava synti? Miten vanhimmat käsittelevät vakavia väärintekoja, joihin lapsen seksuaalinen  hyväksikäyttö kuuluu? Miten vanhemmat voivat suojella lapsiaan?

Kommentti:

Vartiotorni myöntää ongelman: Jotkut, jotka tunnustautuvat osaksi seurakuntaa, ovat antaneet myöten kieroutuneille lihallisille haluille ja käyttäneet lapsia seksuaalisesti hyväkseen. Vartiotorni sen sijaan ei puhu mitään siitä, onko järjestön toimintamalleilla jotain tekemistä pedofiiliongelman syntymiseen. Vastuu sälytetään vain joillekin yksilöille, jotka "kieroutuvat".

Vartiotorni, kappaleet 5-8:

Vartiotorni muistuttaa, että lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on
  • synti hyväksikäytön uhria kohtaan
  • synti seurakuntaa vastaan
  • synti viranomaisia vastaan
  • synti Jumalaa vastaan
Kommentti:

Näillä lausunnoilla Jehovan todistajien ylin johto tuomitsee itse itsensä. Se tiedostaa nämä asiat, mutta ei ole millään tavalla toiminut estääkseen tällaisen synnin tapahtumisen Jehovan todistajien seurakunnissa.

Vartiotorni, kpl 11:

Lisäksi jos väärintekijä on osa seurakuntaa, vanhimmat yrittävät auttaa häntä toipumaan hengellisesti, mikäli se on mahdollista. (Lue Jaakobin kirjeen 5:14, 15.) Kristitty, joka antaa periksi väärille haluille ja syyllistyy vakavaan syntiin, on hengellisesti sairas. Hän on menettänyt hyvän suhteensa Jehovaan. Vanhimmat ovat ikään kuin hengellisiä lääkäreitä. He pyrkivät ”tekemään sairaan [tässä tapauksessa väärintekijän] terveeksi”. Heidän raamatulliset neuvonsa voivat auttaa häntä korjaamaan suhteensa Jumalaan, mutta se on mahdollista vain jos hän katuu aidosti (Apt. 3:19; 2. Kor. 2:5–10).

Kommentti:

Näyttää siltä, että Jehovan todistajien ylin johto on kautta aikain ollut enemmän huolissaan rikollisen auttamisesta kuin uhrin auttamisesta.

Vartiotoni, kpl 13 ja 14:

Noudattavatko vanhimmat lakeja, jotka koskevat lapsen hyväksikäyttöepäilyistä ilmoittamista viranomaisille? Kyllä. Vanhimmat noudattavat hyväksikäyttöepäilyistä ilmoittamista koskevia lakeja (Room. 13:1). Tällaiset lait eivät ole ristiriidassa Jumalan lain kanssa (Apt. 5:28, 29). Jos tällainen epäily tulee vanhinten tietoon, he selvittävät heti, miten he voivat noudattaa ilmoitusvelvollisuutta koskevaa lainsäädäntöä.

Vanhimmat vakuuttavat uhrille, hänen vanhemmilleen ja muille, jotka tietävät asiasta, että nämä voivat vapaasti  ilmoittaa hyväksikäyttöepäilystä viranomaisille. Entä jos ilmoitus koskee jotakuta seurakuntaan kuuluvaa ja asia tulee ilmoituksen vuoksi yleisesti ihmisten tietoon? Pitäisikö ilmoituksen tehneen kristityn ajatella, että hän on tuottanut häpeää Jumalan nimelle? Ei. Hyväksikäyttäjä on se, joka tuottaa häpeää Jumalan nimelle.

Kommentti:

Vanhimmat eivät ole noudattaneet lakeja. Esim. Australiassa on yli 1000 pedofiilitapausta Jehovan todistajien keskuudessa, eikä ainoatakaan ollut ilmoitettu viranomaisille. Hollannissa Jehovan todistajien seurakunta kieltäytyi luovuttamasta tietoja, vaikka viranomaiset niitä pyysivät.

Se pieni myönnytys, että uhri tai hänen perheensä saa ilmoittaa asiasta viranomaisille, on laiha lohtu järkyttävässä asiassa. Seurakunnan vanhinten tulisi heti itse ilmoittaa epäilystä, kun sellainen tulee tietoon. Korostettakoon, että epäily ei vielä tee kenestäkään rikollista. Viranomaiset tutkivat epäilyn ja toimivat sen mukaan. Jos on aihetta nostaa oikeusjuttu, sen viranomaiset tekevät.

Vartiotorni, kpl 15:

Miksi tarvitaan ainakin kaksi todistajaa, ennen kuin seurakunnan vanhimmat muodostavat oikeuskomitean? Tämä vaatimus kuuluu Raamatun korkeisiin oikeusnormeihin. Jos epäilty ei tunnusta väärintekoa, tarvitaan kaksi todistajaa, jotta syytös voidaan vahvistaa ja vanhimmat voivat perustaa oikeuskomitean (5. Moos. 19:15; Matt. 18:16; lue 1. Timoteuksen kirjeen 5:19). Tarkoittaako tämä sitä, että tarvitaan kaksi todistajaa, ennen kuin lapsen hyväksikäyttöä koskevasta epäilystä voidaan ilmoittaa viranomaisille? Ei. Tämä vaatimus ei liity siihen, ilmoittavatko vanhimmat tai muut viranomaisille mahdollisesta rikoksesta.

Kommentti:

"Kahden todistajan sääntö" on ollut vuosikausia erittäin haitallinen sääntö. Sen perusteella Jehovan todistajien seurakuntien vanhimmat ovat jättäneet ilmoittamatta valtaosan tapauksista viranomaisille. Tämä Vartiotornin lausunto on hurskastelua eikä perustu siihen tosiasiaan, että viranomaisille ei ole ilmoitettu aikaisemmin, tuskin sitä tehdään vieläkään, kuten Hollannin tuore tapaus todistaa.

Vartiotorni, kpl 16:

Kun vanhimmat saavat tietää, että jotakuta seurakuntaan kuuluvaa syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, he noudattavat ilmoitusvelvollisuutta koskevaa lainsäädäntöä. Sen jälkeen he selvittävät asiaa hengellisestä näkökulmasta. Jos henkilö kiistää syytöksen, vanhimmat kuuntelevat tapauksen todistajia. Oikeuskomitea muodostetaan, jos syytöksen vahvistaa ainakin kaksi todistajaa: syytöksen esittäjä ja joku toinen, joka voi vahvistaa syytetyn henkilön syyllistyneen hyväksikäyttöön tässä tai jossain muussa tapauksessa.

Kommentti:

Usein näissä tapauksissa epäilty kiistää syyllisyytensä. Ja jos ei löydy kahta todistajaa, kuten useimmiten ei löydy, vanhimmat jättävät asian "Jehovalle", ts. vanhimmat eivät tee asialle yhtään mitään.


Kuvakaappaus: JT-vanhinten salainen kirja

Vartiotorni, kpl 17:

Mikä on oikeuskomitean rooli? Nimityksellä ”oikeuskomitea” ei tarkoiteta sitä, että tämä komitea hoitaisi tehtäviä, jotka kuuluvat oikeuslaitokselle tai muille viranomaisille. Oikeuskomiteaan kuuluvat vanhimmat eivät päätä, täytyykö viranomaisten rangaista hyväksikäyttäjää lain rikkomisesta. Vanhimmat jättävät rikosasiat viranomaisten hoidettavaksi eivätkä puutu lain toimeenpanoon. (Room. 13:2–4; Tit. 3:1.) He ratkaisevat ainoastaan sen, voiko henkilö pysyä seurakunnassa.

Kommentti:

Miten esimerkiksi Australiassa tapahtui? Yli tuhat tapausta jäi kokonaan ilmoittamatta viranomaisille. On tekopyhää hurskastelua sanoa, että "Oikeuskomiteaan kuuluvat vanhimmat eivät päätä, täytyykö viranomaisten rangaista hyväksikäyttäjää lain rikkomisesta. Vanhimmat jättävät rikosasiat viranomaisten hoidettavaksi eivätkä puutu lain toimeenpanoon." Miten viranomaiset voivat käsitellä asiaa, kun heille ei kerrota?
  

Kuva: Pixabay
 


Lue Vartiotornin kirjoitus kokonaan täältä.


 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity