Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen poika - Uutisia Jehovan todistajista ja Vartiotorniseurasta
 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG ja Google Earth
 Uusi "Lauma-kirja" on ilmestynyt englanniksi
11.02.2019 Maaria ja Johanneksen poikaKuvat ja kuvakaappaukset: "Shepherd the Flock of God"

Jehovan todistajien hallintoelin on julkaissut englanniksi uuden vanhinten salaisen ohjekirjan "Shepherd the Flock of God". Se on päivätty vuodelle 2019. Kirja on täysin uudistettu. Sekä ulkoasu että teksti on muutettu. Aikaisempi saman niminen versio oli alun perin julkaistu 2010, ja sitä oli päivitetty vuonna 2012. Suomeksi tuo "Lauma-kirja" julkaistiin vuonna 2010.

"Lauma-kirjan" edeltäjä oli nimeltään "Kiinnittäkää huomiota itseenne ja koko laumaan". Tuo julkaisu oli käännetty suomeksi vuonna 1991.Mihin Jehovan todistajien järjestö tarvitsee salaisia kirjoja?

Jehovan todistajien johtajien tapa salata osa tiedoista liittyy vallankäyttöön. "Tieto on valtaa", sanoi enlantilainen filosofi ja lordikansleri Sir Francis Bacon (1561-1626). Tästä seuraa myös se, että esim. seurakunnan vanhimmat voivat tehostaa vallankäyttöään tietämättömiin alamaisiinsa, kun osa tiedoista on salaista tietoa. Tietämättömiä alamaisia on paljon helpompi hallita kuin sellaisia, jotka tietävät asioista jotain.

Informaation kontrollointi on yksi kulttien tunnuspiirteistä. Kun tietoa ei jaeta kaikille, tietämättömien hallitseminen on helpompaa.

Monien uskonnollisten yhteisöjen piirissä pimitetään tietoa. Siitä voi seurata jopa hengellistä väkivaltaa silloin kun se liittyy vallankäyttöön. Teologian maisteri ja tietokirjailija Aila Ruoho kirjoitti kirjassaan näin:

"Jos hengellinen yhteisö pyrkii kontrolloimaan tiedonkulkua, se tapahtuu pääsääntöisesti kontrolloimalla
  1. yhteisöön saapuvaa,
  2. yhteisön sisällä liikkuvaa
  3. yhteisöstä ulospäin suuntautuvaa informaatiota.
Epäterve yhteisö hankaloittaa tiedonkulkua jokaisella näistä alueista sekä demonisoi kritiikkiä esittävät tietolähteet."

Lähde: Aila Ruoho: Päästä meidät pelosta, s.283, luku 7, Ajatuksia tiedonkulun vapaudesta

Seuraavassa on hiukan käsitelty uutta "Lauma-kirjaa".Huomioita uudesta vanhinten kirjasta

• SIVUT

Vanhassa "Lauma-kirjassa" oli sivuja 146, uudessa 274.

Miksei ole sivunumeroita? Luulisi olevan hankalaa löytää asioita. Hakemistossakin on outoja lukuja kuten 27:39.1. Miksi tehdä näin hankalaksi? Edellisessä kirjassa sekä sivut että kappaleet olivat numeroituja. Tässä vain luvut ja kappaleet on numeroitu.

• LUVUT

Uudessa "Lauma-kirjassa" on kokonainen luku sekä lasten hyväksikäytölle että pornografialle.

Miksei muille ”väärinkäytöksille” ole omaa lukua? Muut on eritelty oikeuskomitealuvun alle, mutta vain näille on omat luvut. Tämä viittaa siihen, että näissä asioissa on eniten ongelmia. Outoa on myös se, että vankiloille ja häille on omat luvut.

Muutenkin luvut ovat sekavasti järjestetty. Miksei ole seurakunnan vastuutehtävät ja sen alla eri tehtävien vaatimukset? Nyt näille on omat luvut? Ihan kuin kirja tehtäisiin tahallaan sekavaksi.

• LUKU “Determining Whether a Judicial Committee Should Be Formed”, vapaa suomennos: sen päättäminen pitääkö oikeuskomitea muodostaa.

Tässä aina ihmetyttää se, ettei missään ole yhtäkään raamatullista esimerkkiä tai raamatunkohtaa sille, miksi oikeuskomitea yleensä pitäisi muodostaa. Eikö kenellekään tule mieleen ihmetellä sitä? Raamatunkohta, johon viitataan on Juuda 4, jossa sanotaan Jehovan todistajien oman Raamatun mukaan näin:

4. Syynä on se, että joukkoonne on ujuttautunut eräitä ihmisiä, jotka Raamattu on kauan sitten määrännyt tuomittavaksi. He ovat jumalattomia, ja he käyttävät Jumalamme ansaitsematonta hyvyyttä tekosyynä häpeämättömälle käytökselle ja kieltävät ainoan omistajamme ja Herramme, Jeesuksen Kristuksen.

• LASTEN HYVÄKSIKÄYTTÖ

Edellisessä kirjassa käsiteltiin lasten hyväksikäyttöä vajaan parin sivun ja neljän kappaleen verran ja siinä järkytti se, että heti seuraava luku koski ”veljien” viemistä oikeuteen.

Uudessa kirjassa lasten hyväksikäyttö vie peräti 11 sivua. Ensin muistutetaan seuraamaan tarkasti tätä ohjekirjaa. Ihmeellistä on, että tarkkaan selitetään mikä kaikki on lasten hyväksikäyttöä ikään kuin vanhimpia valmisteltaisiin päättämään, onko jokin hyväksikäyttöä vai ei. Vanhassa kirjassa ei tätä käsitelty näin tarkkaan.Lapsen hyväksikäytön tullessa vanhinten tietoon, heidän tulee ensimmäisenä ottaa yhteyttä lakiosastoon ja se antaa vanhimmille neuvoja. Lakiosaston jälkeen puhelu menee palvelusosastolle. Haaratoimisto tehdään siis laajasti tietoiseksi tapahtuneesta. Heille ilmoitetaan syytetyn henkilötiedot kastepäivää myöten.

Kirjassa painotetaan vanhinten roolia uhrin kuuntelemisessa. Ammattiavun hankkimisesta sanotaan näin:

Victim or her family may decide to consult a mental-health professional. Whether a victim or her family pursues treatment from psychiatrists, psychologists, or therapists is a personal decision. (Gal.6:5) If an elder is asked for advice on this matter, he may direct attention to appropriate Bible principles and material in our publications.—w15 9/15 pp.9-11; w08 11/15 pp. 23-27.

Eli on uhrin oma asia, haluaako hän vastaanottaa ammattiapua. Jos kuitenkin vanhimmalta kysytään neuvoa, vanhimman tulee neuvoa mainittujen artikkelien mukaisesti valmentamaan omaatuntoaan ja olevan järkevä (!!!). Vuoden 2008 Vartiotornin tutkittava aihe oli ”Säilytä raamatullinen näkemys terveydenhoidosta”. Artikkelissa neuvotaan välttämään liiallista keskittymistä terveysasioihin ja muistamaan, että hengelliset asiat ovat tärkeämpiä. Artikkelissa painotetaan hengellisten toimien tärkeyttä ja varoitetaan hengellisyyden vaarantavista hoitomuodoista. Varoitetaan jopa Saatanan yrittävän pettää ihmisiä kyseenalaisten hoitojen välityksellä. Lisäksi muistutetaan täydellisestä terveydestä tulevassa paratiisissa.

Sitten on iso otsikko ”Syytösten tutkiminen”. Sen alla neuvotaan vanhimpia tutkimaan syytöksiä, poliisin tai viranomaisten roolista ei puhuta mitään. Sen sijaan puhutaan neuvoista, joita haaratoimistosta saa ja viitataan kirjan lukuun 12. Tuossa luvussa taas viitataan kahden todistajan sääntöön.

Näiden jälkeen vielä käsitellään lapsen hyväksikäyttötapauksen oikeuskomiteaa, takaisinottokomiteaa ja rajoituksia reilun parin sivun verran. Vaikuttaa siis siltä, että lapsen hyväksikäyttötapauksissa nämä menevät siis erilailla kuin muissa tapauksissa, koska niitä käsitellään erikseen.

Lisäksi muistutetaan, miten asia arkistoidaan. Kaikki tiedot suljetaan kirjekuoreen, jonka päällä lukee ”Älä tuhoa” ja sitä säilytetään seurakunnan luottamuksellisessa arkistossa.

Viranomaisille ilmoittamista ei siis mainita. Kuitenkin on erillinen otsikko siitä, jos viranomaiset ilmoittavat jonkun pedofiilin asuvan alueella. Tällöin aluekorttiin laitetaan ”älä käy” -merkintä.

Vielä on alaotsikko alaikäisten keskinäinen seksuaalinen kanssakäynti. Tässäkin tapauksessa soitetaan haaratoimistoon ja vanhimmat käsittelevät asian ja saattavat erottaa lapsen, jos hän on kastettu.

Jehovan todistajien omissa ohjeissa "unohdetaan" kokonaan yksi tärkeimmistä asioista. Jos on aihetta epäillä lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, pitää kiireesti ottaa yhteyttä sekä poliisiin että terveydenhuollon ammattilaisiin. HUS:n ohjeista on paljon apua. Niissä sanotaan mm. näin:

Mitä teen kun epäilen, että omaa tai läheis-täni lasta on seksuaalisesti hyväksikäytetty?

Jos sinulle herää epäilys, että lapsi/nuori on kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä​
  • Pyri lapsen/nuoren läsnä ollessa suhtautumaan tilanteeseen mahdollisimman rauhallisesti ja pyri pitämään lapsen arki ennallaan.
  • Ota mahdollisimman pian yhteyttä poliisiin. Kiireellisessä tapauksessa voit soittaa yleiseen hätänumeroon 112. Muuten ota yhteys virka-aikaan oman paikkakuntasi poliisilaitokseen
  • Poliisi pyytää terveydenhuollolta asian selvittämiseksi mahdollisesti tarvittavat lääkärin tutkimukset. Poliisi ja terveydenhuolto arvioivat, kuinka kiireellisesti tutkimukset tulee tehdä. Usein lääkärin tutkimukset voidaan tehdä virka-aikana.
  • Jne.
Lue lisää täältä.

Lisää huomioita tulee varmasti, kun ihmiset ympäri maailmaa pääsevät tutustumaan uuteen kirjaan ja ehtivät tiedottaa huomioistaan.

Lähde:
Christian Congregation of Jehovah’s Witnesses, “Shepherd the Flock of God”—1 Peter 5:2 January 2019 Printing
 


Tässä on muutamia kuvakaappauksia uudesta "Lauma-kirjasta":


 

 

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity