Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen poika - Uutisia Jehovan todistajista ja Vartiotorniseurasta
 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG ja Google Earth
 Sakkoja filmien esittämisestä suuressa kokouksessa
10.04.2019 Salvok ja Johanneksen poika


Suomi ja Ruotsi ovat molemmat pohjoismaisia demokratioita ja sivistysvaltioita. Molemmissa maissa pyritään huolehtimaan lastensuojelusta. Lainsäädäntö mm. pyrkii estämään lapsia näkemästä haitallista video- tai elokuvamateriaalia. Tässä otetaan huomioon heidän ikänsä. Lapsille näytettävät filmit pitää tarkastaa etukäteen ja määrittää niille sopiva ikäraja.

Mutta nyt näyttää siltä, että Suomi on selvästi jäljessä Ruotsia tässä suhteessa. Vuonna 2016 Suomen KAVI (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti) otti etukäteen kantaa Jehovan todistajien erikoiskonventissa Helsingissä esitettäviin videoihin ja elokuviin. KAVI oli saanut tietoja siitä, millaisia videoita ja elokuvia konventissa tullaan esittämään. Joukossa oli mm. yksi väkivaltainen elokuva. Iltalehti uutisoi siitä kahteenkin kertaan (lue täältä ja täältä). KAVI pyysi selvitystä Jehovan todistajien haaratoimistolta. KAVI:n päätös oli lopulta se, että Jehovan todistajilla oli oikeus esittää väkivaltaa sisältäviä filmejä pienille lapsille konventissa (lue täältä). Mikä oli perustelu? Jehovan todistajien videot oli tulkittu "opetuksellisena ja sivistyksellisenä" sisältönä.

Yhdessä elokuvissa oli kovaa huutoa ja uhkaavaa käytöstä. Siinä esitettiin myös kohtaus, missä kuningas keskustelee kolmen pikkupojan kanssa Daavidin rohkeudesta, kun tämä oli tappanut Goljatin. Pikkupojat olivat innoissaan sellaisesta, ja yksi heistä haaveili, että hän voisi olla yhtä rohkea kuin Daavid, joka taistelun lopuksi irrotti Goljatilta pään.

Suomessa suhtautuminen uskonnollisten elokuvien tarkastamiseen on lepsua ja löperöä. Ruotsissa sen sijaan Jehovan todistajien konventissa esitetyt tarkastamattomat filmit toivat sakkotuomion. Afgonbladet kertoo, kuinka Ruotsissa lastensuojelu menee uskonyhteisöjen "oikeuksien" edelle. Miksi Suomessa ei ole näin?

Aftonbladet kirjoitti sakkotuomiosta seuraavasti (käännös: Salvok).


 


64-vuotias mies tuomittiin päiväsakkoihin hänen järjestettyään filminäytöksiä Jehovan todistajien suuressa kokouksessa Tukholman messukeskuksessa viime kesänä. Filmit näytettiin kaikenikäisille, mutta Valtion mediaraati ei ollut niitä tarkastanut ikärajan määrittämiseksi.

Yleisölle näytettiin noin 50-60 filmiä Jehovan todistajien suuressa konventissa Tukholman messukeskuksessa viime kesänä. Nimikkeiden joukossa oli mm. ”Jehova – Rohkeuden lähde”, ”Leijona, hevonen, mungo, kolibri, elefantti” ja ”Suuren Babylonin tuhoaminen”. Kaikenikäisiä lapsia oli läsnä, mutta ainuttakaan filmiä ei ollut tarkastettu ikärajan määrittelyä varten.


Tuomittiin päiväsakkoihin

Mies, jolla on huomattava asema seurakunnassaan, tuomittiin 43000 kruunun sakkoihin. Hänen täytyy myös maksaa 800 kruunua Rikosten uhrien rahastoon.

SVT:n mukaan monet filmeistä, joita näytettiin, sisälsivät viestin, että homoseksuaalisuus on väärin tai että ei tule ottaa osaa politiikkaan.

Filmit, jotka näytettiin, ovat katsottavissa myös Jehovan todistajien internetsivuilla satojen muiden yhteisön dogmeja selittävien filmien joukossa. Sieltä voi muun muassa oppia, että on väärin harrastaa esiaviollista seksiä, että ei tule ottaa vastaan verensiirtoja tai että henkilöt, jotka elävät homosuhteissa, eivät pääse taivaaseen.

(Huomautus: Jehovan todistajat pääsääntöisesti eivät odota menevänsä taivaaseen vaan elävänsä maan päällä paratiisissa).


Lastensuojelu

Mies puolustautui oikeudessa sillä, että hän ei tiennyt, että filmit täytyy tarkastaa ikärajan päättämiseksi. Edelleen hän väitti, että tuomio loukkaa hänen sanan- ja uskontovapauttaan. Tuomiossaan käräjäoikeus kuitenkin kirjoittaa, että mies joutuu kestämään sen, että hänen vapautensa pitää jumalanpalveluksia ja opettaa muille Jehovan todistajien oppeja, on tarkastusvelvollisuuden takia rajoitettu, sillä rajoitusten tarkoituksena on suojella alle 15-vuotiaiden lasten hyvinvointia.
 


Lue alkiperäinen ruotsinkielinen uutinen Aftonbladetin sivuilta.


 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity