Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen poika - Uutisia Jehovan todistajista ja Vartiotorniseurasta
 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG ja Google Earth
 Jehovan todistajat hävisivät Kaliforniassa lasten hyväksikäyttöjutun, valitus USA:n korkeimpaan oikeuteen – Osa yksi
11.08.2019 Maaria
Tämä juttu perustuu JWsurvey-sivuston julkaisemaan kirjoitukseen. Suomenkielinen teksti: Maaria.


Kuva: JWsurvey

9.8.2019

“Jehovan todistajat tuntevat jälleen oikeuksiensa olevan uhattuja ja hakevat suojelua.”

Näin sanoi Vartiotorniseuran lakimies, Paul Polidoro, kun samaan aikaan järjestö maksaa miljoonia dollareita hyväksikäytön uhreille.

Kaliforniasta alkanut juttu on nyt päätynyt Yhdysvaltojen korkeimpaan oikeuteen ja se päättää onko kiistanalaisen uskonnon perustuslaillisia oikeuksia loukattu. Taustalla on vuoden 2013 siviilioikeudellinen oikeusjuttu, jota kutsutaan nimellä JW vs. Vartiotorni, jossa entinen jehovantodistajavanhin, Gilbert Simental tuomittiin 45 vuodeksi vankilaan.


Tapauksen tausta

Vuonna 2006 äiti päästi 9-vuotiaan tyttärensä, JW:n, ensimmäistä kertaa saman ikäiselle kaverilleen yöksi. Perheen vanhemmat olivat arvostettuja seurakunnan jäseniä, joten äiti oli varma tyttärensä menevän turvalliseen paikkaan. Kaveriperheen isä, Gilbert Simental, oli ollut seurakunnan vanhin vuodesta 1996, mutta oli jättänyt tuon tehtävän voidakseen viettää enemmän aikaa poikansa kanssa. Mistään ei voinut aavistaa, mitä tulisi tapahtumaan.
 
Eikä kukaan varoittanut.


Vartiotorniseuran ohjeet

14.3.1997 Vartiotorniseuran päätoimistosta New Yorkista lähetettiin kirje kaikille Jehovan todistajien seurakunnille, josta selviää heidän tienneen, että hyväksikäyttäjiä palvelee seurakunnissa arvoasemissa.

Viikkoa myöhemmin JW syntyi.

Sekä seurakunnan vanhimmat että Vartiotorniseura tiesivät Gilbert Simentalin olevan hyväksikäyttäjä. Silti he eivät tehneet mitään varoittaakseen JW:n tai hänen ystäviensä vanhempia.

”Voi olla mahdollista, että vanhimpana, avustavana palvelijana tai vakituisena tai erikoistienraivaajana palvelee henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet lasten hyväksikäyttöön. Jotkut ovat saattaneet syyllistyä lasten ahdisteluun ennen kastetta. Vanhinten ei tule kuulustella heitä. Vanhimmiston tulee kuitenkin keskustella asiasta ja antaa raportti Seuralle kaikista, jotka tällä hetkellä palvelevat tai jotka aiemmin palvelivat seurakunnassanne nimitettyinä ja joiden tiedetään syyllistyneen lasten ahdisteluun aikaisemmin.”

– Kirje vanhimmille 14.3.1997

Vartiotorniseuran kirjeestä kävi ilmi, että järjestö kerää yksityiskohtaista luetteloa lasten hyväksikäyttäjistä ja heidän uhreistaan, mutta ei viedäkseen tietoja viranomaisille tai lastensuojelulle. Ne oli määrä käsitellä sisäisesti.

Riversiden syyttäjä Burke Strunsky toteaa: "Tässä on kyse vastaajan, Gilbert Simentalin, koko päivän kestäneestä hyväksikäytöstä. Hän käytti hyväkseen tyttärensä ystävien viattomuutta ja luottamusta. Kolme pientä tyttöä, yhdeksänvuotias Holly *, hänen kymmenvuotias siskonsa Amy * ja yhdeksänvuotias Laura * jäivät kaikki Jehovan todistajien paikallisen seurakunnan jäsenen, perheen läheisen ystävän, Simentalin hoitoon,. ”

* [nimet on muutettu]

Simental aloitti rikoksensa päivänvalossa omassa uima-altaassaan vaimonsa ollessa paikalla. Yöllä rikos kärjistyi kolmen jo valmiiksi shokissa olevan tytön harkittuun seksuaaliseen hyökkäykseen.

Strunsky, joka nykyään on Kalifornian ylemmän oikeusasteen tuomari, on kirjoittanut kirjan nimeltä: The Humanity of Justice, jossa hän kuvaa yksityiskohtaisesti räikeimpiä rikoksia, joissa hän on toiminut syyttäjänä. Tämän kirjan seitsemäs luku käsittelee ainoastaan Gilbert Simentalin julmuuksia ja tapaukseen osallistuneiden jehovantodistajavanhinten toimintaa.


Peittely

Simentalin 15. heinäkuuta 2006 tekemät rikokset jättivät tytöt hämmennykseen ja epäuskoon. Onneksi kaksi tytöstä olivat sisaruksia, ja kuukauden kuluttua tapauksesta he uskalsivat kertoa vanhemmilleen, mitä Simentalin kodissa oli tapahtunut.

He tukeutuivat toisiinsa ja päättivät hakea apua. Simentalin tytär kävi heidän kanssaan samaa koulua, joten he näkisivät miestä Seurakunnan tilaisuuksien lisäksi myös koulussa. He tiesivät, että heidän oli tehtävä jotain.

Tyttöjen vanhemmat olivat aktiivisia Jehovan todistajia, joten he tekivät kuten todistajien käsketään tekevän ongelmissa: he kertoivat vanhimmille. He ajattelivat ehkä, että seurakunnan johtajat voisivat suojella tyttöjä. Vanhimmilla ei kuitenkaan ole valtaa koulussa, joten tyttöjen äiti kertoi asian koulun rehtorille tajuamatta, että laissa opettajia vaaditaan raportoimaan viranomaisille.

Rehtori otti välittömästi yhteyttä viranomaisiin ja Simentalia vastaan esitetyistä syytöksistä aloitettiin rikostutkinta.

Samaan aikaan seurakunnan vanhimmat suorittivat omia tutkimuksiaan kuulustelemalla sekä Simentalia että häntä syyttäviä. Simental tunnusti joitain syytöksistä, mutta vakuutti seurakunnan vanhimmille olevansa katuvainen. Seurauksena häntä ”ojennettiin”, joka on Jehovan todistajien vastine pienelle näpäytykselle.

Kun poliisi soitti, Simental kuitenkin tajusi, että tunnustus saattaa viedä hänet vankilaan loppuiäkseen.

Vartiotorniseura ja paikalliset vanhimmat eivät halunneet sen tapahtuvan. Järjestön tiukassa otteessa olevat seurakunnan vanhimmat, John Vaughn ja Andrew Sinay, haastettiin todistamaan. He kieltäytyivät. Simentalin asianajaja jätti 15. helmikuuta 2008 vetoomuksen Sinayn haasteen kumoamiseksi. Viikkoa myöhemmin hän jätti uuden vetoomuksen estääkseen tällä kertaa Vaughnia joutumasta todistamaan.

Simentalin asianajaja väitti, että hänen tunnustuksensa kahdelle vanhimmalle oli luottamuksellinen keskustelu, jota rippisalaisuus suojaa.

Lainvalvojat ja syyttäjä Strunsky näkivät asiat toisin.


Strunskyn strategia

Kauan ennen oikeudenkäynnin aloittamista Vartiotorniseuraa vastaan, tapaukseen liittyvät vanhimmat vetosivat pappien rippisalaisuuteen. Mutta ongelma oli, ettei Simental itse ollut mennyt tunnustamaan syntejään.

Kaksi hyväksikäytettyä sisarusta kertoivat asiasta vanhemmilleen. He taas kertoivat poliisin sijasta seurakunnan vanhimmille. Vanhimmat suorittivat omat tutkintansa. Tällöin kyse ei ole rippisalaisuudesta.

Vaikka tosiasiat näyttivät selviltä, syyttäjä Strunsky tarvitsi enemmän. Hän halusi kiistattoman todisteen siitä, että oikeuskomitean vanhimmat jakaisivat tietoa Simentalin tunnustuksesta muille vanhimmille, joko samassa tai toisessa seurakunnassa.

Vastaus löytyy Vartiotorniseuran omasta salaisesta vanhinten käsikirjasta ”Kiinnitä huomiota itseesi ja koko laumaan”. Sieltä löytyi todisteet, joita hän tarvitsi todistusten saamiseksi kahdelta yhteistyöstä kieltäytyneeltä vanhemmalta.

Huomautus: Lue salaisia ohjeita ja kirjeitä täältä.

Valan alla vanhin Andrew Sinayltä kysyttiin toistuvasti Jehovan todistajien tavasta välittää yhden oikeuskomitean muistiinpanot ja sisältö toiselle oikeuskomitealle eli valituskomitealle. Valituskomitea koostuu vähintään kolmesta vanhimmasta, yleensä eri seurakunnista. Näillä miehillä on pääsy kaikkiin erottamistapauksen muistiinpanoihin ja asiakirjoihin, joissa syytetty valittaa vanhinten päätöksestä.

Tuomari Dickerson määräsi Sinayn vastaamaan Strunskyn esittämiin kysymyksiin ja näin ilmeni, että todistajien oikeuskomitean sisältöä ei voida pitää rippisalaisuutena.

Sinay myönsi myös, että vanhimpien käytäntönä oli lähettää kopioit vanhinten muistioista ja muista asiakirjoista Vartiotorniseuran New Yorkin pääkonttoriin, missä heidän palvelu- ja lakiasiainosastonsa keräävät ja käsittelevät näitä tietoja.

Tämän päätöksen seurauksena vanhinten oli vastoin tahtoaan pakko todistaa Simentalia vastaan, mikä johti tuomioon. Gilbert Simental todettiin syylliseksi ja tuomittiin 45 vuoden vankeuteen vuonna 2008. Tuomiota koskevassa kuulemisessa suuri joukko Jehovan todistajia osoitti solidaarisuutta Simentalille ja vetosi lievemmän rangaistuksen puolesta. JW:tä ja hänen vanhempiaan kohdeltiin oman pesän likaajina.


Rikosoikeudenkäynnin jälkimainingit

Ennen oikeudenkäyntiä, 12.8.2006, seurakunnan vanhimmat ojensivat Simentalia julkisesti.

Vanhinten mielestä Simental oli katuva, joten häntä ei tarvinnut erottaa, vaikka hän oli tunnustanut usean lapsen hyväksikäytön. Oikeudenkäynnin aikana oli ilmennyt todisteita Simentalin uhreista jopa 30 vuoden takaa.

Oikeudenkäynnin jälkeen vuonna 2008 Simental valitti oikeuden tuomiosta, mutta hän hävisi ja hänet vietiin vankilaan.

JW:n vanhemmat halusivat vastauksia. Miksi tunnettu pedofiili nimitettiin avustavaksi palvelijaksi vuonna 1993 ja vanhimmaksi vuonna 1996? Miksi hänen annettiin olla valvomatta lasten kanssa – muidenkin kuin omiensa? Miksi häntä "oikaistiin" vasta sen jälkeen kun hänet oli tuomittu? Perhe halusi selityksiä, mutta niitä ei annettu. Perhe tiesi, että Vartiotorniseura pidätti Simentaliin liittyviä todisteita itsellään.

Vanhimmat tapasivat telkien takana olevan Simentalin uudelleen vuonna 2009 muodostaen jälleen yhden sisäisen oikeuskomitean. Hän valitti. 19.5.2010 Gilbert Simental vihdoin erotettiin melkein neljä vuotta ahdistelujen jälkeen.

Mutta silloin oli jo liian myöhäistä, vahinko oli jo tapahtunut. Tosiseikkojen selvittämiseen oli vain yksi tapa: Vartiotorniseuran vieminen oikeuteen.

Vuonna 2013 JW:n perhe jätti siviilikanteen Jehovan todistajien Mountain View -seurakuntaa, French Valley- seurakuntaa, Vartiotornin Raamatun ja traktaattiseuraa sekä Jehovan todistajien kristillistä seurakuntaa vastaan.

Se oli ainoa tapa saada vastauksia.

Vartiotorniseura taisteli viisi vuotta ja kieltäytyi luovuttamasta useita asiaan liittyviä asiakirjoja, jotka paljastivat lapsen hyväksikäyttöepidemian Jehovan todistajien keskuudessa. Kalifornialainen tuomioistuin määräsi JW:lle yli 4 miljoonan dollarin korvaukset. Vartiotorniseura valitti monta kertaa ja hävisi yhtä monta kertaa.

Huomautus: Lue aidot dokumentit täältä.

Viimeisenä toivonaan Vartiotorniseura on valittanut Yhdysvaltojen korkeimpaan oikeuteen.

Lasten hyväksikäyttäjä, Gilbert Simental, otettiin takaisin Jehovan todistajien Mountain Viewn seurakuntaan 1.2.2012. Hän on edelleen vankilassa.


  


  


Lue alkuperäinen englanninkielinen juttu JWsurveyn sivuilta.


 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity