Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen poika - Uutisia Jehovan todistajista ja Vartiotorniseurasta
 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG ja Google Earth
 Millaisia miehiä kuuluu Jehovan todistajien hallintoelimeen?
19.08.2019 Johanneksen poika (Päivitetty 25.02.2023)Ylärivissä vasemmalta oikealle: Anthony Morris, David Splane, Geoffrey Jackson ja Gerrit Lösch. Alarivissä vasemmalta oikealle: Kenneth Cook, Mark Sanderson, Samuel Herd ja Stephen Lett. Kuvat: Gilead-koulun videot
 
Huomautus:

Tammikuussa 2023 nimitettiin kaksi uutta hallintoelimen jäsentä. Helmikuussa 2023 ilmoitettiin, että Anthony Morris ei enää palvele hallintoelimen jäsenenä.

YLE kertoi 16.08.2019, että Jehovan todistajien hallintoelimellä on vaara joutua vastuuseen sekä pedofiilien suojelusta että tietojen pimittämisestä. Hallintoelin laatii kaikki Jehovan todistajien oppitulkinnat ja toimintaohjeet. Juuri näiden toimintaohjeiden takia lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on muodostunut ongelmaksi Jehovan todistajien järjestössä.

Jehovan todistajien keskuudessa tuskin on enempää pedofiileja kuin muidenkaan ihmisryhmien keskuudessa. Mutta todistajien "kahden todistajan sääntö" estää useimmissa tapauksissa asioiden tutkimisen. Jehovan todistaja -vanhimmat, jotka johtavat seurakuntien toimintaa,  eivät ryhdy mihinkään toimenpiteisiin, ellei tapauksille löydy kahta todistajaa. He eivät myöskään ilmoita asiaa viranomaisille ja lastensuojeluun.

Tilanne on se, että järjestön sääntöjen takia pedofiilit pääsevät yleensä kuin "koira veräjästä". Heistä kerätään kyllä seurakuntien ja haaratoimistojen rekistereihin tietoja, mutta niitä ei välitetä viranomaisille. Rikolliset pysyvät näin piilossa.

Tässä jutussa kerrotaan, millaisia miehiä Jehovan todistajien hallintoelimeen kuuluu tällä hetkellä.

Jehovan todistajien nettisivut kertovat näin:

Tammikuussa 2018 hallintoelimeen kuuluivat Kenneth Cook, Samuel Herd, Geoffrey Jackson, Stephen Lett, Gerrit Lösch, Anthony Morris, Mark Sanderson ja David Splane. He palvelevat päätoimistossamme Warwickissa New Yorkissa.
 
Henkilökuvaukset eivät pyri olemaan kaiken kattavia. Hallintoelimen jäsenistä pyritään tuomaan esiin vain muutamia piirteitä, ja jos heillä on kytköksiä Suomeen, nämä tiedot esitetään.
Kuvat: Gilead-koulun tilaisuudet (ellei toisin mainittu)

Anthony Morris

Jehovan todistajien hallintoelimen jäsen Anthony Morris on Vietnamin sodan veteraani. Hän on nähnyt paljon kauheita tapahtumia. Hän toimi avustajana leikkaussalissa Vietnamin sodan aikana. Hän auttoi sairaita ja haavoittuneita, ja hänen tavoitteenaan oli edetä kirurgiksi.

Morris kertoo, että hänen mieleensä on jälkeenpäinkin vyörynyt tuskallisia muistoja Vietnamista: hän on nähnyt silmissään veren ja haistanut palaneen ihmislihan käryn. Hän on saattanut elävästi kuulla ja nähdä nuorten miesten kyselevän epätoivoissaan, selviäisivätkö he hengissä. Morris tiesi, että he kuolisivat, mutta hän yritti parhaansa mukaan lohduttaa heitä ja olla paljastamatta totuutta katseellaan.

Morris kertoo, että sodassa ihmiset tekevät hirvittäviä asioita, eikä hän ollut mikään poikkeus.

Tästä kerrotaan tarkemmin Morrisin elämäkerrassa, joka on julkaistu "tutkittavassa" Vartiotornissa 15.05.2015 sivuilla 3-8.

Morris valittiin hallintoelimen jäseneksi vuonna 2005.

Heinäkuussa 2015 Morris piti puheen lasten kaltoinkohtelusta JW Broadcasting -videolla.

Morris piti Helsingin kansainvälisen erikoiskonventin loppupuheen vuonna 2016. Siinä hän sanoi mm. näin:

Harmagedonin taistelussa Jeesus Kristus yhdessä 144000:n kanssa tulee taistelemaan, olemaan uskollisten palvelijoidensa puolella. Jos yksi ainoa enkeli sai aikaan 185000:n sotilaan kuoleman, niin mitä Jeesus Kristus yhdessä 144000:n kanssa tuleekaan saamaan aikaan. Vain uskollisten nimet olivat kirjassa.

Morris odottaa kiihkeästi pääsevänsä taivasten valtakuntaan. Omien sanojensa mukaan hän kuuluu 144000:n joukkoon. Näin ollen hän toivoo osallistuvansa taivaalliseen armeijaan yhdessä Jeesuksen ja enkeliarmeijan kanssa. Heidän tehtävänsä on Morriksen mukaan tuhota valtava määrä ihmisiä Harmageddonin sodassa.

Syksyllä 2018 Morris piti vuosikokouksen yhteydessä puheen, jossa hän julisti "Pohjoisen kuninkaaksi" Venäjän.

Anthony Morris piti marraskuussa 2018 Hämeenlinnan konventtisalissa puheen, jonka yhteydessä julkaistiin uusi suomenkielinen raamatunkäännös.

Hänet tunnetaan myös viskin ystävanä. Sitä kannattaa hakea autolla vaikka vähän kauempaakin.
 
David Splane

David Splane aloitti tienraivauksen syyskuussa 1963. Hän valmistui Gileadin 42. kurssilta ja palveli ensin lähetystyöntekijänä Senegalissa Afrikassa ja sen jälkeen 19 vuotta kierrostyössä Kanadassa. Vuodesta 1990 saakka hän on ollut vaimonsa Lindan kanssa Yhdysvaltain Betelissä. Hänet valittiin hallintoelimen jäseneksi 1999.

David Splane muistetaan hyvin siitä puheestaan, jossa hän patisti ja painosti lapsia jo hyvin nuorina "Herran työhön". Tuo puhe pidettiin Ruotsissa vuonna 2013. Splane sanoi mm. näin:

Vanhemmilla, tietenkin, on suuri vastuu valmistaa lapsiaan. Me haluamme nuortemme edistyvän totuudessa. Me tutkimme heidän kanssaan siitä asti kun he ovat hyvin pieniä. Ja kun olemme tutkineet heidän kanssaan viisi, kuusi tai seitsemän vuotta, voisi odottaa jotain edistymistä näiltä nuorilta. Jos tutkisit raamatuntutkisteluoppilaan kanssa viisi, kuusi tai seitsemän vuotta, odottaisit oppilaan edistyvän, etkö vain?

Joissain maissa on havaittavissa, että 10-, 11- ja 12-vuotiaat nuoret eivät ole vielä edes kastamattomia julistajia. Ja sitten havaitsemme, että 13-, 14- ja 15-vuotiaat eivät ole edes kastettuja. Ja silti heidän vanhempansa ovat tutkineet heidän kanssaan syntymästä saakka! Se saa meidät joskus miettimään, onko opetusohjelmamme todella tehokas?

Marraskuun 2017 kuukausivideolla David Splane johti ohjelmaa, jossa korostettiin lähdeviitteiden tarkistamista ja asiayhteyttä. Splane sanoi näin:

Emme koskaan halua vääristellä lainauksia, vaan haluamme käyttää niitä vain alkuperäisten ajatusten mukaisesti.

Valitettavasti tässä ei ole koko totuus.
 
Geoffrey Jackson

Geoffrey Jackson syntyi Australiassa vuonna 1955. Hänet kastettiin vuonna 1968.

Monien vaiheiden jälkeen hän päätyi kääntäjäksi. Jackson kertoo, että kääntäminen tuvaluksi oli haasteellista, sillä apuna oli vain vähän hakuteoksia.

Vuosien kuluttua Jacksonin elämässä tapahtui merkittävä käänne. Hän kertoo:

Vuonna 2003 Jenny ja minä saimme siirron käännösosastolta Fidžin haaratoimistosta käännöspalveluun Pattersoniin New Yorkiin. Se oli unelmien täyttymys!

Vuonna 2005 Jackson nimitettiin hallintoelimen jäseneksi.

Vuonna 2015 Jackson joutui Australiassa usean tunnin kuulusteluun. Kuulustelu liittyi Australian Jehovan todistajien pedofiilitutkintaan. Siellä oli tullut ilmi yli 1000 tapausta, joista yhtäkään ei ollut annettu viranomaisten tietoon. Tässä on kuva kuulustelusta:


Kuva: YouTube

Pien ote kuulustelusta:

Kysymys: Mr Jackson, onko hallintoelin harkinnut anteeksipyynnön esittämistä niille seksuaalisen hyväksikäytön uhreille, joiden tapauksia järjestön sisällä on käsitelty?

Jacksonin vastaus: En ole osallistunut tällaiseen keskusteluun.

K: Mitä ajattelet, olisiko tämä mahdollista? Eli voidaanko anteeksipyyntöä edes harkita?

V: Hallintoelin on kyllä pahoitellut muita asioita, joten omasta puolestani – en voi puhua kaikkien puolesta – koska olemme pyytäneet anteeksi muitakin asioita menneisyydessä, on se mahdollista.

K: Onko hallintoelin harkinnut mahdollisten korvausten suorittamista niille seksuaalisen hyväksikäytön uhreille, joiden tapauksia järjestön sisällä on käsitelty?

V: No, sanoisin, että on monia menettelyjä, joilla olemme antaneet humanitääristä apua, esimerkiksi tulvien uhreille jne. Tiedän, ettei tämä ole sama asia, kunhan selitän. Eli hallintoelin auttaa järjestön välityksellä mielellään rahallisesti monia ihmisiä – etenkin sellaisia, jotka ovat traumatisoituneet tai joille on tapahtunut pahoja asioita.

Geoffry Jacksonin kuulustelun löydät YouTubesta täältä ja täältä (englanniksi).

Lokakuun kuukausivideolla 2018 oli juontajana Jackson. Ohjelma kertoi siitä, pitäisikö Jumalan nimeä käyttää myös kreikkalaisissa kirjoituksissa (ns. "uudessa testamentissa).


Lue lisää Jacksonin elämästä täältä.
 
Gerrit Lösch

Gerrit Lösch syntyi vuonna 1941. Hänen taustansa on Itävallassa. Lösch kastettiin vuoden 1959 alussa. Vuonna 1961 hän aloitti tienraivauksen.

Löschin kiipeäminen "teokraattisilla tikapuilla" kävi nopeasti. Vuonna 1963 hänet kutsuttiin kierrostyöhön. Vuonna 1965 oli vuorossa Gilead-koulu. Sen jälkeen hänet lähetettiin takaisin Itävaltaan jatkamaan kierrostyötä.

Vuonna 1967 Lösch meni naimisiin. Hän toimi vaimonsa kanssa kierros- ja piirityössä vuoteen 1976 saakka. Sen jälkeen hän sai kutsun Itävallan haaratoimistoon Wieniin ja hänet nimitettiin haaratoimistokomiteaan.

Monien vaiheiden jälkeen hän aloitti Betel-palveluksen päätoimistossa USA:ssa. Tuolla New Yorkin Brooklynissa Löschin uran nousukiito jatkui, ja hänet nimitettiin 1994 hallintoelimen jäseneksi.

Vuonna 2007 Lösch teki vyöhykevierailun suomeen. Hän puhui aiheesta "Mitä lähitulevaisuus tuo tullessaan?" Se liittyi luonnollisesti Harmageddonin ennusteluun. Tässä on neljä lyhyttä otetta tuosta puheesta:
  1. Väärän uskonnon tuho - ketkä pelastuvat?
  2. Pelko valtaa ihmiset, päivät lyhennetään ja "lihaa" pelastuu.
  3. Mitä muuta tulevaisuus tuo tullessaan?
  4. Mistä hallintoelin tietää, että Harmagedon on aivan lähellä?
Vuonna 2014 Gerrit Lösch antoi ällistyttävän lausunnon: "En ole vastuussa Vartiotorniseuralle". On enemmän kuin todennäköistä, että Löschin kommentit Vartiotornista oli tarkoitettu tekemään eron hallintoelimen ja Vartiotorniseuran välille ja hallintoelimen eristämiseksi seuraa kohtaavista oikeustoimista. Siitä huolimatta parhaimmillaankin Lösch onnistuu vain halkomaan hiuksia esittäessään, että hän on vastuussa pelkästään hallintoelimelle, jossa hän on jäsenenä. Pahimmillaan hän antaa väärän kuvan henkilökohtaisesta suhteestaan järjestöön ja Jehovan todistajiin yleisimminkin.

Vuonna 2015 Vartiotorni-seura määrättin maksamaan 13,5 miljoonan dollarin korvaukset seksuaalista hyväksikäyttöä koskevassa jutussa – Lösch ei ilmaantunut todistamaan.

Lue lisää Löschin elämästä täältä.
 
Kenneth Cook

Kenneth Cookista ei ole paljoa tietoja Watchtower Libraryssa ja Vartiotornin verkkokirjastossa. Se johtuu siitä, että hänet nimitettiin hallintoelimen jäseneksi vasta vuonna 2018. Vuoden 2019 tammikuun Vartiotorni kertoo hänestä lyhyesti näin:

KESKIVIIKKOAAMUNA 24. tammikuuta 2018 Yhdysvaltojen ja Kanadan Betel-perheet saivat ilokseen kuulla erikoisilmoituksen: veli Kenneth Cook oli nimitetty Jehovan todistajien hallintoelimeen.

Veli Cook syntyi ja kasvoi Pennsylvaniassa Yhdysvalloissa. Hän oppi totuuden eräältä luokkatoveriltaan vähän ennen koulun päättymistä, ja hän meni kasteelle 7. kesäkuuta 1980. Hän aloitti vakituisen tienraivauksen 1. syyskuuta 1982, ja kaksi vuotta myöhemmin hänet kutsuttiin Beteliin. Hänen Betel-palveluksensa alkoi Wallkillissa New Yorkin osavaltiossa 12. lokakuuta 1984.

Seuraavien 25 vuoden aikana veli Cook hoiti erilaisia tehtäviä painossa ja Betelin toimistossa. Vuonna 1996 hän meni naimisiin Jamien kanssa, minkä jälkeen he palvelivat yhdessä Wallkillissa. Joulukuussa 2009 veli ja sisar Cook saivat siirron Vartiotornin koulutuskeskukseen Pattersoniin, missä veli Cook työskenteli kirjeenvaihto-osastolla. Sen jälkeen he palvelivat jälleen vähän aikaa Wallkillissa, ja sitten huhtikuussa 2016 heidät määrättiin Brooklyniin. Viisi kuukautta myöhemmin he muuttivat Warwickissa sijaitsevaan päätoimistoon. Tammikuussa 2017 veli Cook nimitettiin hallintoelimen kirjoituskomitean avustajaksi.
 
Mark Sanderson

Mark Sanderson on myös toiminut vain muutamia vuosia hallintoelimen jäsenenä. Hänet nimitettiin hallintoelimen jäseneksi vuonna 2012.

Vuoden 2013 heinäkuun Vartiotornissa hänestä kerrotaan näin:

Keskiviikkoaamuna 5. syyskuuta 2012 ilmoitettiin Yhdysvaltojen ja Kanadan Betel-perheille, että Jehovan todistajien hallintoelimeen oli lisätty uusi jäsen, Mark Sanderson. Hän oli alkanut toimia tässä tehtävässä 1. syyskuuta 2012.

Veli Sanderson kasvoi todistajavanhempien lapsena San Diegossa Kaliforniassa, ja hänet kastettiin 9. helmikuuta 1975. Hän alkoi palvella tienraivaajana 1. syyskuuta 1983 Saskatchewanissa Kanadassa. Joulukuussa 1990 hän valmistui Yhdysvalloissa pidetyn palvelijoiden valmennuskoulun 7. kurssilta (nykyinen nimi: naimattomien veljien raamattukoulu). Veli Sanderson nimitettiin toimimaan erikoistienraivaajana Newfoundlandin saaressa Kanadassa huhtikuusta 1991 lähtien. Hän palveli myös kierrosvalvojan sijaisena, ja sitten hänet kutsuttiin Kanadan Betel-perheen jäseneksi helmikuussa 1997. Vuoden 2000 marraskuussa hän sai siirron Yhdysvaltojen haaratoimistoon, jossa hän työskenteli sairaalatietopalvelussa ja myöhemmin palvelusosastolla.

Syyskuussa 2008 veli Sanderson oli haaratoimistokomiteoiden jäsenten koulussa, minkä jälkeen hänet nimitettiin Filippiinien haaratoimistokomiteaan. Syyskuussa 2010 hänet kutsuttiin takaisin Yhdysvaltoihin, jossa hän toimi hallintoelimen palveluskomitean avustajana.

Vuonna 2015 Sanderson painosti Jehovan todistaja -perheiden vanhempia. Hän vaati lapsia menemään nuorena kasteelle. Sanderson kertoi, että hän ja muutamat muut paikallaolijat ovat menneet aikoinaan kasteelle 9-11 vuoden ikäisinä, ja että kastautuminen oli hänen elämänsä paras päätös.

JW Broadcasting -sivustolla oli keväällä 2017 video, jossa kerrottiin Venäjän tilanteesta. Videolla Sanderson sanoi, että "Paholainen hyökkäsi".

Mark Sanderson on käynyt useita kertoja Suomessa. Se johtuu siitä, että hän osaa venäjän kieltä, ja on ollut puhujana Helsingissä järjestetyissä venäjänkielisissä konventeissa. Lisäksi hän vieraili Venäjällä silloin, kun siellä oli ratkaisevat oikeudenkäynnit menossa, joiden tuloksena Jehovan todistajien toiminta kiellettiin kokonaan.

Marraskuussa 2017 Sanderson kertoi kokemuksia venäjänkielisestä konventista Suomessa.

Sanderson piti vuoden 2018 venäjänkielisen konventin loppupuheen Helsingissä. Puhe tulkattiin suomeksi ja kuultiin myös Oulun konventissa.

Sanderson on profiloitunut Venäjä-asiantuntijaksi hallintoelimessä.

Vuoden 2018 syksyllä pidetyssä Jehovan todistajien vuosikokouksessa hallintoelimen jäsen Anthony Morris paljasti, että Venäjä on nyt "pohjoisen kuningas". Puhesarjan seuraavassa osassa käsiteltiin pohjoisen kuninkaan lisäksi myös vainoja ja niihin valmistautumista. Se, mitä Venäjällä nyt tapahtuu, voi laajeta muihinkin maihin.

Hallintoelimen jäsen Mark Sanderson puhui aiheesta Oletko valmis? Hän sanoi puheensa alussa, että pohjoisen ja etelän kuninkaat ovat "ryhtyneet iskemään yhteen". Ne iskevät Sandersonin mukaan yhteen mm. kauppasodissa ja kybervakoilussa. Lisäksi hän mainitsee Venäjän suorittaman Krimin haltuunoton osana tätä "iskemistä". Sanderson sanoi, että elämme aikaa, jolloin Danielin profetian 11. luvun ennustus täyttyy.
 
Samuel Herd

Samuel Herd kastettiin Jehovan todistajaksi 1957. Hän aloitti tienraivauksen seuraavana vuonna. Hän keskeytti tienraivauksen vähäksi aikaa, koska oli päättänyt mennä naimisiin. Häät pidettiin vuonna 1959. Pariskunta anoi puolen vuoden kuluttua vihkimisestä päätoimistoon. Mutta heitä ei silloin otettu sinne.

Vuonna 1962 Herd kutsuttiin Valtakunnan palveluskouluun. Vuonna 1965 Herdit kutsuttiin kierrostyöhön. Sitä kesti 33 vuotta.

Vuonna 1997 Herdit kutsuttiin Yhdysvaltojen Beteliin. Vuonna 1999 Samuel Herdistä tuli hallintoelimen jäsen.

Samuel Herdiä pidetään huumorintajuisena miehenä. Hän käyttää huumoria taidokkaasti puheissaan. Hän saa yleisön kuuntelemaan puhetta. Katso ja kuuntele tästä pieni ote.

Samuel Herd on niittänyt mainetta kellollaan. Käyttäisikö Jeesus Rolexia televisio-ohjelmassaan? Sitä emme valitettavasti saa tietää, mutta Herd käyttäisi. Helmikuun kuukausivideolla painava Rolex kimalteli Herdin ranteessa.

       
Kuvat: JW Broadcasting

Lue lisää Samuel Herdin elämästä täältä.
  

 


Stephen Lett

Vuoden 2000 tammikuun Vartiotorni kertoo, että Stephen Lett aloitti tienraivauksen joulukuussa 1966, ja vuosina 1967–71 hän palveli Yhdysvaltain Betelissä. Lokakuussa 1971 hän avioitui Susanin kanssa, ja he aloittivat erikoistienraivauksen. Vuodesta 1979 vuoteen 1998 hän palveli kierrosvalvojana. Huhtikuusta 1998 lähtien hän ja Susan ovat kuuluneet Yhdysvaltain Betel-perheeseen. Veli Lett on työskennellyt palvelusosastolla sekä opetuskomitean apuna. Vuonna 1999 Lett nimitettiin hallintoelimen jäseneksi.

Videoilla Lett esiintyy hyvin "ilmeikkäästi", joidenkin mielestä ilmeet ovat jo punaisella asteikolla. Ehkä hän ylinäyttelee eleensä.

Lett tykkää puhua rahasta. Kuukausivideon ohjelma muistetaan legendaarisena kerjäyspuheena. Toukokuussa 2015 Lett oli vedonnut voimakkaasti sen puolesta, että Jehovan todistajat ymmärtäisivät lahjoittaa enemmän järjestön hyväksi.


Kuva: JW Broadcasting

Tammikuun 2016 kuukausivideolla Lett palasi mieliaiheensa pariin. Tässä on kuvakaappaus tuolta videolta:


Kuva: JW Broadcasting

Maaliskuun 2017 tunnin mittaisella kuukausivideolla puhutaan mm. lasten kastamisesta. Hallintoelimeen kuuluva Stephen Lett kannustaa lapsia menemään kasteelle jo nuorina. Tämä on erittäin vahingollinen neuvo. Miksi?

Alaikäisellä lapsella ei ole eikä voikaan olla sellaista kokemusta elämästä, että hän olisi pätevä päättämään loppuelämäänsä koskevia asioita. Kaste on peruuttamaton toimenpide.

Jos kastettu huomaa jälkeenpäin, ettei olisikaan halunnut kastautua, on jo liian myöhäistä. Kastetta ei voi peruuttaa. Jos kasteen jälkeen haluaa lähteä Jehovan todistajien yhteisöstä, joutuu sääntöjen mukaan kartettavaksi, ja menettää myös ne sukulaiset elämästään, jotka ovat Jehovan todistajia. Niin kauan kun ei ole käynyt kasteella, on vapaa valitsemaan. Mutta kaste lopettaa vapauden.
Kuvat: JW Broadcasting
 

Kuvat: JW.ORG

Gage Fleegle ja Jeffrey Winder

Tammikuussa 2023 hallintoelimeen lisättiin kaksi uutta jäsentä. He olivat Gage Fleegle ja Jeffrey Winder. Lue lisää täältä.
 
 

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity