Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta
 
Lisää linkkejä

Sivupalkin kuvat: JW.ORG paitsi nämä:
  • Hakamäen ja Palosen kuvat, jotka on otettu konventtivideoista
  • Ylin kärrykuva, jonka on ottanut Terho Miettinen Espanjasta
 Miksi Jehovan todistajien järjestö "arpoo" tapauskohtaisesti, onko se alamainen esivalloille vai ei?
04.02.2020 Johanneksen poikaKuva: Pixabay

Jehovan todistajat sanovat olevansa alamaisia esivalloille sillä tavalla kuin Roomalaiskirje sen kertoo:

(Roomalaisille 13:1–4) Jokaisen ihmisen tulee olla alamainen esivallalle, sillä valtaa ei ole, ellei Jumala ole antanut sitä. Vallassa olevat ovat saaneet suhteellisen asemansa Jumalalta. 2 Sen vuoksi se, joka vastustaa esivaltaa, on asennoitunut Jumalan järjestelyä vastaan. Ne, jotka ovat asennoituneet sitä vastaan, hankkivat itselleen tuomion. 3 Niiden, jotka tekevät hyvää, ei ole syytä pelätä vallanpitäjiä, vaan niiden, jotka tekevät pahaa. Haluatko olla pelkäämättä esivaltaa? Tee jatkuvasti hyvää, niin saat siltä kiitosta, 4 koska se on Jumalan palvelija sinun hyväksesi. Mutta jos teet pahaa, niin pelkää, sillä se ei kanna miekkaa syyttä. Se on Jumalan palvelija, kostaja, joka ilmaisee vihaa sitä kohtaan, joka harjoittaa pahaa.

Jehovan todistajat eivät ole alamaisia siinä tapauksessa, jos esivallan määräys on vastoin Jumalan tahtoa.
Se perustellaan tällä raamatunkohdalla:

(Apostolien teot 5:29) Meidän täytyy totella ennemmin Jumalaa kuin ihmisiä.

Mikä on totuus Jehovan todistajien esivallan kunnioittamisessa?

Valitettavasti kaikki ei mene ihan niin kuin em. raamatunkohdissa sanotaan.

Jehovan todistajien tulkinta siitä, mikä on "esivalta", on muuttunut ja kääntynyt välillä päinvastaiseksi.
  • Vuoteen 1929 saakka Vartiotorniseura oli opettanut, että "esivallat" tarkoitti maallisia valtoja, joille kristittyjen täytyy olla alamaisia.
  • Vuonna 1929 Vartiotorniseura muutti tätä oppia. Nyt esivallat tarkoittikin Jehovaa ja Jeesusta.
  • Vuonna 1962 palattiin vanhaan oppiin, missä esivallat taas tarkoittivat maallisia valtoja.
Tuosta farssimaisesta oppiseikkailusta voi lukea lisää täältä.

On kiinnostavaa lukea, mitä Vartiotorni kirjoitti vuoden 1962 lopussa esivalloista ja siitä, miten sen päätöksiin piti suhtautua. Vartiotornin ohjeet olivat seuraavanlaiset:

Maalliset viranomaiset antavat tuomion ja rankaisevat henkilöitä riippumatta siitä, ovatko he seurakunnan sisällä tai ulkopuolella, jos he rikkovat lakia. Rikkojilla ei ole oikeutta valittaa tällaisesta rangaistuksesta...

Seurakunnan on annettava maallisten viranomaisten rangaista tällaisia syyllisiä.

Englanninkielisessä Vartiotornissa asia sanotaan näin:

*** w62 11/15 p. 693 pars. 9-10 The Benefits of Subjection to Authorities ***

9 Worldly authorities render a judgment and punish persons, whether they are inside the congregation or outside, if they violate the laws of decency and good order. The violators have no right to complain at such punishment, as Paul showed by his words before Caesar’s judgment seat. (Acts 25:11) Hence the Christian congregation cannot protect any of its members if they steal, smuggle, commit bigamy, murder, libel, defraud, and so forth. The congregation must release such guilty members to punishment by worldly authorities. Since the guilty break the laws of the land and thus oppose the “authority,” they are taking a stand against God’s arrangement.

10 The Christian congregation has no orders from God and has no right to protect such opposers and lawbreakers from the due punishment by the “authority” of the land. We cannot hinder, oppose or condemn the execution of the krima or judgment by aiding or shielding lawbreakers. To do so would put the Christian congregation also in opposition to God’s arrangement. Besides letting the krima or “judgment” take its course upon offending members who bring reproach upon God’s people, the congregation may disfellowship such lawbreakers. The congregation does not want to deserve a krima or “judgment” with the lawbreakers by siding or cooperating with them and opposing the worldly “authority.” It also wants no reproach.

Vartiotornin mukaan, kun maalliset viranomaiset ovat jotain päättäneet, siitä ei saisi edes valittaa, vaan tyytyä päätökseen. Maalliset viranomaiset antavat tuomion ja rankaisevat henkilöitä riippumatta siitä, ovatko he seurakunnan sisällä tai ulkopuolella, jos he rikkovat lakia.

Erityisen kiinnostava on tämä lause. Seurakunnan on annettava maallisten viranomaisten rangaista tällaisia syyllisiä.

Miten Vartiotorniseura on menetellyt? Se on jättänyt ilmoittamatta rikoksista, jotka koskevat raiskauksia ja lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Kun epäily tällaisista rikoksista on tullut seurakunnan vanhinten tietoon, vanhinten on ohjeiden mukaan pitänyt soittaa haaratoimiston lakiosastolle, ei viranomaisille. Ja todisteet osoittavat, että viranomaisille ei koskaan ilmoiteta.

Näin ollen tämä teksti Maalliset viranomaiset antavat tuomion ja rankaisevat henkilöitä riippumatta siitä, ovatko he seurakunnan sisällä tai ulkopuolella, jos he rikkovat lakia ei toteudu Jehovan todistajien järjestössä.

Viime aikoina tästä niskoittelusta esivaltaa vastaan on kaksi aivan tuoretta esimerkkiä. Hollannissa Jehovan todistajat yrittivät oikeusteitse estää yliopiston raportin julkaisemisen. Tuo raportti koski Jehovan todistajien järjestön yhteydessä tapahtuvia seksuaalirikoksia. Jehovan todistajat epäonnistuivat salaamaan yliopiston raportin, jonka mukaan satoja Jehovan todistajia oli käytetty seksuaalisesti hyväksi Hollannissa.
 

Kuva: AD

Suomessa Jehovan todistajat saivat Korkeimmalta hallinto-oikeudelta päätöksen, joka yksiselitteisesti kielsi Jehovan todistajia tekemästä muistiinpanoja saarnaamistyössä ilman ovenavaajan suostumusta. Tuo KHO:n päätös perustui EU-tuomioistuimen aikaisemmin tekemään päätökseen. Nyt Jehovan todistajat ovat valittaneet päätöksestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. He yrittävät väittää, että Jehovan todistajien oikeutta on loukattu, vaikka on olemassa sekä EU-tuomioistuimen että KHO:n ratkaisut asiassa.

Miksi Jehovan todistajat eivät ole alamaisia esivalloille, vaikka he niin väittävät?

He väittävät, että Jehovan todistajat ovat ainoa uskonto, joka miellyttää Jumalaa. Vuoden 1991 Vartiotorni-lehti kertoi, kuinka silloinen hallintoelimen jäsen Theodore Jaracz mainitsi näin:

... vaikka maailmassa on tuhansia järjestöjä ja yhteisöjä, vain yksi näistä kaikista ei ole lähtöisin maailmasta. Miten voidaan tunnistaa järjestö, joka edustaa Jehovaa? Jumalan sanassa annetaan tuntomerkit. Raamatussa osoitetaan, että hänen taivaallinen luomakuntansa on erittäin järjestyksellinen. (Psalmi 103:20, 21; Jesaja 40:26) Jehovan maallinen järjestökin voidaan tunnistaa sen järjestyksellisyydestä, korkeatasoisesta moraalisesta puhtaudesta, sen jäsenten keskuudessa vallitsevasta rakkaudesta sekä siitä, että se on erossa maailmasta ja pitää tiukasti kiinni Raamatun periaatteista.

Lähde: Vartiotorni 01.12.1991, sivu 22-23.


Jehovan todistajat väittävät, että kaikki muut uskonnot ovat Saatanan valvonnassa. Vuoden 2016 Vartiotorni kertoo tästä:

Saatana tuudittaa ihmisiä hengelliseen välinpitämättömyyteen. Vähän ennen kuolemaansa Jeesus varoitti opetuslapsiaan kolme kertaa ”tämän maailman hallitsijasta” (Joh. 12:31; 14:30; 16:11). Jeesus tiesi, että Saatana pitäisi ihmiset mieleltään pimeydessä, jottei Raamatun profetioista huokuva kiireellisyyden tunne vaikuttaisi heihin (Sef. 1:14). Saatana sokaisee ihmisiä väärän uskonnon maailmanmahdin välityksellä.

Lähde: Vartiotorni  2016 heinäkuu, sivu 16.


Jehovan todistajilla on ylimielinen asenne; heidän "oikeutensa" menee aina muiden ihmisten oikeuksien edelle, käytännössä Jehovan todistajat menevät jopa esivaltojen edelle, kun he eivät tyydy esivaltojen päätöksiin.

Jehovan todistajat eivät sovella roomalaiskirjeen tätä osaa seurakunnan sisällä tapahtuviin seksuaalirikoksiin:

Mutta jos teet pahaa, niin pelkää, sillä se ei kanna miekkaa syyttä.

Seurakunta yrittää estää rikollisia joutumasta esivallan miekan uhkaamiksi.

Jehovan todistajat on ylpeä uskonto. Loppukevennyksenä yksi lainaus Raamatusta:

(Sananlaskut 16:18) Ylpeys johtaa romahdukseen ja ylimielisyys kompastumiseen.
  

Kuva: Pixabay


 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity