Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG paitsi nämä:
  • Hakamäen ja Palosen kuvat, jotka on otettu konventtivideoista
  • Ylin kärrykuva, jonka on ottanut Terho Miettinen Espanjasta
 Mitä tarkoittaa sananlaskujen 4:18:ssa "valon kirkastuminen"? Mitä se ei tarkoita?
09.06.2020 Johanneksen poikaJehovan todistajien järjestö on vuosikymmenten aikana tehnyt valtavan määrän muutoksia oppeihin ja tulkintoihin. Heillä on tapana sanoa oppimuutosten yhteydessä, että "valo on kirkastunut".

Tässä on vuosien varrelta muutama tällainen kohta Vartiotorni-lehdissä:

Vartiotorni 01.08.1955 sivut 242-243
Sananlaskujen 4:18:nnessa sanotaan: ”Mutta vanhurskasten polku on kuin aamurusko, joka kirkastuu kirkastumistaan sydänpäivään saakka.” Valon ollessa vielä himmeä voi jonkin esineen paksu ääriviiva olla näkyvissä, mutta sen yksityiskohdat eivät erotu aina, ja kun valo kasvaa, niin nämä yksityiskohdat voidaan nähdä selvemmin, joten saadaan oikeampi näkemys. Jehovan Sanaan luotetaan täydelleen laadittaessa totuutta määrättyyn muotoon, ja todistusten pitäisi tulla hänen Sanastaan. Mutta suuremman kirkkauden ymmärryksen mukana erotetaan uusia totuuksia, ja jokin, mikä näytti aikaisemmin hyvin johdonmukaiselta, voi vaatia korjausta.

Vartiotorni 01.08.1963 sivu 365
Jumalan henki vaikuttaa nyt hänen antautuneissa palvelijoissaan, mutta ei henkeytä heitä, vaan ohjaa heitä vähitellen kasvavan ymmärryksen suuntaan. Se sallii heidän tehdä erehdyksiä, kun heidän ymmärryksensä Jumalan sanasta lisääntyy, mutta aikanaan se auttaa heitä näkemään erehdyksensä, mitkä he iloiten oikaisevat. Tällä tavalla he ponnistelevat eteenpäin vanhurskasten polkua samalla kun Raamatun ymmärtämisen valo alituisesti ”kirkastuu kirkastumistaan sydänpäivään saakka”. (Sananl. 4:18) Tätä edistymistä Raamatun tuntemuksessa voidaan verrata pilviseen taivaaseen, mikä vähitellen selkenee. Sitä mukaa kuin pilvien väliset aukot kasvavat, tulee niistä yhä enemmän valoa. Toisinaan nähdään jokin totuus, mutta sitten jokin väärinymmärrys himmentää sen, samoin kuin ohi kiitävä pilvi pimittää hetkeksi auringonsäteet. Tämä totuus palaa myöhemmin uudelleen selvempänä, kun väärinymmärrys on poistunut. Jumalan henki lepää ilmeisesti järjestön yllä päätellen siitä edistyksestä, mitä se ilmaisee Raamatun totuuden polulla.

Vartiotorni 01.05.1982 sivut 16-17
Kun joitakin asioita on tarkasteltu etäältä ajan ollessa kysymyksessä ja kun aiheeseen on langennut vain vähän valoa, meillä on usein ollut vajavainen, jopa virheellinen näkemys asioista. Sellaisissa tilanteissa meihin ovat hyvinkin voineet vaikuttaa aikaisemmat käsityksemme. Mutta kun valo kirkastuu ja pääsemme paljon lähemmäksi kyseisiä tapahtumia, niin alamme ymmärtää paremmin Jumalan tarkoitusten toteutumista. Profetiat avautuvat meille, kun Jehovan pyhä henki antaa niihin valoa ja kun ne täyttyvät maailman tapahtumissa tai Jumalan kansan kokemuksissa.

Vartiotorni 01.08.1997 sivu 12
Sitä mukaa kuin paljastetun totuuden valo kirkastuu kirkastumistaan, näkemystämme korjataan (Sananlaskut 4:18). Viime aikoina ”uskollinen ja ymmärtäväinen orja” on auttanut meitä ymmärtämään selvemmin Matteuksen 24:34:ssä käytettävän sanan ”sukupolvi” ja Matteuksen 25:31–46:ssa mainittujen ”lampaiden” ja ”vuohien” tuominnan ajankohdan samoin kuin tarkistamaan näkemystämme joistakin siviililuonteisen palveluksen muodoista (Matteus 24:45).

Vartiotorni 15.05.2011 sivu 27
”Vanhurskaiden polku on kuin se kirkas valo, joka kirkastuu kirkastumistaan täyteen päivään saakka”, sanotaan Sananlaskujen 4:18:ssa. Jeesuksen johto ei siis polje paikallaan vaan on edistyvää. Olemme yhteistoiminnassa Kristuksen ”veljien” kanssa myös siten, että suhtaudumme myönteisesti mihin tahansa Raamatun totuuden ymmärrystämme koskeviin tarkistuksiin, joita ”uskollinen ja ymmärtäväinen orja” tuo julki (Matt. 24:45).

Tarkoittaako "valon kirkastuminen" todellakin sitä, että hallintoelin tekee oppimuutoksen, kun se on saanut jostain lisää ymmärrystä? Jos se ei tarkoita, mitä se tarkoittaa?

Eric Wilson käsittelee YouTube-videossaan Jehovan todistajien sukupolvioppitulkintaa ja sitä, miten ja miksi se on muuttunut. Jehovan todistajat väittävät, että kun jokin oppi muuttuu, niin "valo kirkastuu". Wilsonilla on näkemys tästä. Mikä se on?

"Valon kirkastuminen" voidaan lukea seuraavasta raamatunkohdasta:

Sananlaskujen 4:18

Mutta vanhurskaiden polku on kuin se kirkas valo, joka kirkastuu kirkastumistaan täyteen päivään saakka.

Eric Wilson selittää videollaan, miten Jehovan todistajien oppi "valon kirkastumisesta" on täysin väärä.Wilson selittää:

Tämä on vain yksittäinen jae. Jakeeseen luetaan jotain sellaista mitä siinä ei ole. Poimitaan rusinat pullasta. Valitaan yksi jae eikä välitetä asiayhteydestä ja sitten jaetta käytetään tukemaan mitä tahansa näkemystä. Tämä jae ei puhu mistään profeetallisista tulkinnoista. Joten meidän on katsottava tekstiyhteyttä nähdäksemme, mitä vanhurskauden polulla tarkoitetaan. Onko kyseessä valaistumisen polku siinä mielessä, että profetioita ymmärrettäisiin paremmin vai onko kysymys jostain toisesta polusta?

Katsotaanpa siis testiyhteyttä. Jakeesta 14 luemme:

Jumalattoman polulle älä mene äläkä käy suoraa päätä pahojen tielle. Kaihda sitä, äläkä kulje sitä pitkin; käänny siitä pois ja jatka matkaa. Sillä he eivät nuku jolleivat tee pahaa ja heiltä on riistetty uni, jolleivät saa ketään kompastumaan. Sillä he ovat ravinneet itseään jumalattomuuden leivällä ja väkivallantekijöiden viiniä he juovat. Mutta vanhurskaiden polku on kuin se kirkas valo, joka kirkastuu kirkastumistaan täyteen päivään saakka. Jumalattomien tie on kuin synkkä hämäryys; he eivät ole tienneet, mihin he kompastelevat.

Kuulostaako siltä, että jakeessa puhutaan vanhurskaista, joita valaistaan Raamatun totuuksien ymmärtämisessä ja profetioiden tulkitsemisessa?

On selvää, että tässä puhutaan pahoista ja heidän elämäntavastaan, joka on tietysti pimeydessä ja joka saa heidät kompastelemaan. Tuolla tiellä on tietysti väkivaltaa ja vahingon aiheuttamista toisille. Vastakohtana vanhurskaiden elämäntapa on valaistu ja johtaa yhä kirkkaampaan tulevaisuuteen. Tässä puhutaan elämäntavasta, ei Raamatun tulkitsemisesta. Yritämme käyttää jaetta tarkoitukseen, johon se ei sovellu. Tässä tapauksessa jakeesta yritetään löytää peruste jatkuvasti epäonnistuneille profetioiden tulkinnoille.

Tilanne on nyt siis tämä: Olemme yhä uudelleen epäonnistuneet löytämään oikean määritelmän "tälle sukupolvelle" ja miten se soveltuu nykyaikaan. Voisimme jopa kysyä, soveltuuko se edes nykyaikaan. Tätä kysymystä ei kuitenkaan haluta tehdä, sillä tarvitsemme tätä oppia edelleen. Miksi? Koska meitä on koko elämämme ajan pidetty jännityksessä. Loppu on aina nurkan takana korkeintaan muutaman vuoden päässä. Hiljattain konventissa sanottiin, että loppu on hyvin lähellä ja veli Splane toistaa videolla saman asian. Emme voi uskoa, että loppu on lähellä, ellei meillä ole mitään keinoa laskea, miten lähellä se voisi olla. Sukupolviopetus palveli tätä tarkoitusta läpi 1900-luvun, kunnes se ei enää toiminut. Joten oli löydettävä jokin uusi tapa, jotta jaetta voitaisiin käyttää taas.


 


Katso Eric Wilsonin suomeksi tekstitettyjä videoita täältä ja täältä. Valitse asetuksista 'tekstitys' ja kieleksi 'suomi'.
 

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity