Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG paitsi nämä:
  • Hakamäen ja Palosen kuvat, jotka on otettu konventtivideoista
  • Ylin kärrykuva, jonka on ottanut Terho Miettinen Espanjasta
 Rolf Furuli Norjan mediassa
12.06.2020 Stacy Siivonen

Sisäisiä kiistoja keskeisimmän johdon kanssa


Rolf Furuli, Jehovan todistajien pitkäaikainen jäsen, käsittelee uudessa kirjassaan järisyttävää mielipide-eroaan New Yorkissa olevan hallintoelimen suhteen:

”He ovat ottaneet itselleen epäraamatullisen diktaattoriaseman”.

Lähes 60 vuoden ajan Rolf Furuli on ollut Jehovan todistajien jäsenenä. Hänestä johto on tehnyt pääätöksiä, jotka ovat epäraamatullisia ja jotka ovat satuttaneet tuhansia Jehovan todistajia.


Kuva: YouTube

Yleensä Jehovan todistajiin suuntautunut kritiikki tulee luopioilta tai ulkopuolisilta. Tällä kertaa kritiikki tulee sisältä. Hänen uusimmassa kirjassaan Rakas uskontoni – ja hallintoelin, Jehovan todistajien pitkäaikaisjäsen Rolf Furuli kovistelee järjestön huippujohtoa.

"Kirjani käsittelee Jehovan todistajien johtoa, jotka ovat anastaneet itselleen epäaraamatullisen diktaattoriaseman ja tehneet päätöksiä, jotka ovat satuttaneet tuhansia Jehovan todistajia”, hän sanoo Vårt Land lehdelle sähköpostissa.

Furuli on työskennellyt lähes 60 vuotta Jehovan todistajana eri asemissa, vanhimpana, kierrosvalvojana ja Oslossa sairaalayhteyshenkilönä. Ammatiltaan hän on entinen Oslon yliopiston seemiläisten kielten tuntiopettaja. Hän ei kuitenkaan halua tulla haastatelluksi kirjastaan, koska ei halua antaa kuvaa itsestään Jehovan todistajien tai heidän raamatullisten uskomustensa vastustajana.

”Kannatan Jehovan todistajia ja uskon heidän näkemyksiinsä ja suosittelen muita liittymään mukaan”, hän kommentoi Vårt Landille.

Tulenarkaa sisältöä

Toisaalta, eräällä entisellä uskonyhteisön vanhimmalla on paljon sanottavaa kirjasta nimettömässä mielipidekirjoituksessaan Vårt Landille. Furulin ollessa hyvämaineinen vanhin Jehovan todistajissa, hän ”varmasti luo sisäistä vavahtelua” kritiikillään, sanotaan kirjoituksessa. Kirjan räjähdysherkin asia tulee näistä johtopäätöksistä, entinen vanhin uskoo.

”Jehovan todistajien New Yorkin johto, hallintoelin, ei ole Jumalan käsissä! Se on tulkinnut väärin Jeesuksen sanat uskollisesta ja ymmärtäväisestä orjasta Matteuksen 24:45:ssä, minkä he soveltavat itseensä, ja tehneet paljon haittaa monille jäsenille uskonyhteisössä laatiessaan ”ihmistekoisia käskyjä” erottaen epäoikeudenmukaisesti niitä rikkovia jäseniä, tiivistää hän mielipidekirjoituksen.

Itsevaltainen järjestö

Hallintoelin on Jehovan todistajien kansainvälinen johtoryhmä, joka nykyään koostuu kahdeksasta miehestä Warwickin päätoimistossa New Yorkissa. He ovat vastuussa Jehovan todistajien raamatullisesta ohjauksesta kautta maailman johtaen todistajien julkista saarnaamistyötä ja hoitaen taloutta, Jehovan todistajien sivusto kertoo. Alempana hierarkiassa ovat muun muassa vanhimmat. Heistä kukin johtaa omaa seurakuntaansa, hallinnoi niitä ja niiden opetustyötä. Tämä järjestelmä tuli käyttöön suuressa 1970-luvun uudelleenjärjestelyssä. Sen jälkeen kehitys on mennyt huonompaan, Furuli uskoo:

”Perusongelma oli, kun 1972 tätä vanhinjärjestelyä tehtiin, järjestö oli teokraattinen, mutta 48 vuoden aikana järjestöä on pikku hiljaa muutettu itsevaltaiseksi järjestöksi, missä hallintoelimen päätöksiä ja sanoja ei saa kyseenalaistaa”.

Militantti puoli

Kirjassa hän kertoo tämän päivän järjestön olevan ”hierarkkisempi ja itsevaltaisempi kuin roomalaiskatolilainen kirkko” ja hän uskoo, että ”jälleen on tarve suurelle rakenteelliselle järjestömuutokselle, missä järjestön militantti puoli karsitaan pois”. Siihen kuuluu se, mitä hän kutsuu johdon ”ristiretkeksi” korkeampaa koulutusta vastaan. Hän myös mainitsee jotkut karttamiseen kuuluvat käytännöt. Kun Furuli uskoo Raamatun mainitsevan yksitoista syytä jonkun erottamiseen seurakuntayhteydestä, niin kutsutussa vanhinten kirjassa Paimentakaa Jumalan laumaa mainitaan 39 syytä.

Kirjassaan Furuli esittää, että kaikkina hänen todistajavuosinaan hän yritti olla uskollinen järjestölle ja hallintoelimelle. Hän on kirjeitse yrittänyt toimittaa kritiikkiään johtajien tietoon saamatta vastauksia. Kirjan julkaisemista on harkittu pitkään:

”Vaikka hallintoelimellä on valtaa minuun, omatuntoni on saanut minut kirjoittamaan tämän kirjan ja jättämään asian Jehovalle”.

”Olemme surullisia kuullessamme, että kirjan kirjoittaja, joka on ollut Jehovan todistajana pitkään, on ilmeisimmin menettänyt luottamuksensa Jehovan todistajien hallintoelimeen”, totesi Dag-Erik Kristoffersen, Jehovan todistajien yhteyshenkilö.

Eivät ole yrittäneet kontrolloida uskoa

Vårt Land on kysynyt Norjan Jehovan todistajilta Furulin kirjassaan esittämästä kritiikistä ja sen seuraamuksista hänelle itselleen. Jehovan todistajien yhteyshenkilö Dag-Erik Kristoffersen kirjoittaa sähköpostissaan Vårt Landille:

Olemme surullisia kuullessamme, että kirjan kirjoittaja, joka on ollut Jehovan todistajana pitkään, on ilmeisesti menettänyt luottamuksensa Jehovan todistajien hallintoelimeen. Emme voi kommentoida kirjaa lukematta sitä, mutta me mielellämme olemme valmiita selventämään hallintoelimen roolia”, hän sanoo, täsmentäen:

”Ennen kaikkea Jehovan todistajat alistuvat vapaaehtoisesti Luojalleen, Jehova Jumalalle ja Jeesus Kristukselle kaikissa tavoissaan. He katsovat hallintoelimen jäsenten olevan hyvin pätevöityneitä, kokeneita vanhimpia, jotka tarjoavat neuvoja ja ohjausta palvonnallemme. Raamatullisen esikuvan mukaan hallintoelin ei ole koskaan väittänyt olevansa erehtymätön tai yrittänyt kontrolloida uskovien uskoa (2 Kor. 1:24). Jehovan todistajat pitävät hallintoelintä ryhmänä myötätuntoisia hengellisiä paimenia”.
 


Käännös perustuu Vårt land -lehden uutiseen ja Reddit-sivuston tekstiin.
 

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity