Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG
 
 True crime: Uskonnon uhrit, osa 1
18.11.2020 Johanneksen poika
Kuvakaappaukset: AVA ja MTV

AVA-televisiokanavan 4-osaisen dokumentin ensimmäisessä osassa kaksi pedofiilin uhria kertoo, mitä heille tapahtui ja miten asiaan suhtauduttiin. Videolla tutkiva journalisti Trey Bundy selvittää lasten ja nuorten seksuaalista hyväksikäyttöä ja sen peittelyä Jehovan todistajien keskuudessa.

Johdantona toimii muutama kuvakaappaus ohjelmasta.
Teksti perustuu AVA-kanavalla esitettyyn videoon.Ohjelman alussa Debbie McDaniel kävi katsomassa seutua, jolla hän oli kasvanut. Ensimmäiseksi hän kävi katsomassa valtakunnansalia. Siellä hän oli käynyt kolmesti viikossa kokouksissa. Monet hänen muistoistaan liittyvät Ronnie Lawrenceen. Joka kadunkulma muistutti hänestä.

Videolla kerrotaan, kuinka Jehovan todistajat vähättelevät lakia ja uskovat maailmanloppuun.

Jehovan todistajia vastaan esitetty kritiikki tuo ongelmia. Jos joku kritisoi järjestöä millään tavalla, voi menettää kaiken.

Pedofiileillä on siellä enemmän oikeuksia kuin uhreilla. Tämä lahko on haastettu oikeuteen eri puolilla maailmaa hyväksikäytettyjen lapsiuhrien syyllistämisestä. Heillä on hyväksikäyttäjistä vuosikymmenien tietokanta. Emme saa tietää hyväksikäytön koko laajuutta, ellemme saa nähdä Jehovan todistajien pedofiilitietokantaa.

Aikapommi tikittää. Maailma saa tietää heidän touhuistaan.

Niin kauan kuin tietokanta ei ole poliisin käytössä, uhreja tulee lisää. Ei ole kyse yhdestä seurakunnasta. Tätä on kaikkialla maailmassa.

Toimittaja Trey Bundy kertoo, miten hän alkoi tutkia pedofiiliasiaa:
 
Kaikki alkoi postipaketista. Päätoimittaja koputti olkapäälle. Hän oli avannut kirjeen ja kehotti minua lukemaan sen. Siinä oli asiakirja Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseurasta Jehovan todistajien päätoimistosta. Muistiossa vuodelta 1989 Vartiotorni-seura ilmoittaa seurakuntien vanhimmistoille, että lasten hyväksikäytöstä tulee vaieta, jotta vältytään oikeudelta. Järjestö kuvasi Jehovan todistajien omaa sisäistä oikeusjärjestelmää. Missään ei kehoteta ottamaan yhteyttä poliisiin. Ajattelimme, että jos se on totta, siinä on jutun juurta.

Elleivät he ilmoita lasten hyväksikäytöstä viranomaisille, miten paljon maassa [USA] onkaan ilmiantamattomia pedofiilejä? Kuinka moni käyttää yhä lapsia hyväksi maan eri seurakunnissa?

Otimme yhteyttä entisiin Jehovan todistajiin, jotka halusivat paljastaa peittelyn. Minut ohjattiin erään naisen luo Oklahomaan.

Trey Bundy meni tapaamaan McAlesteriin Debbie McDanielia. Kun hän kuuli Debbien tarinan, asia sai aivan uuden ulottuvuuden.Debbie kertoo, että järjestön jäsen käytti häntä hyväksi 7-vuotiaasta 13-vuotiaaksi. Hänen tarinansa alkaa näin:

Synnyin Texasin Houstonissa vuonna 1969. Isäni oli Nasan insinöörejä ja oli töissä Apollo-avaruusohjelmassa. Hän oli mukana 1960-luvun lopulla kilvassa, Jossa Neuvostoliitto ja Yhdysvallat kisasivat avaruuden valloituksesta. Isä oli täysin uppoutunut työhönsä. Äiti rakasti minua niin paljon kuin ketään voi rakastaa. Äiti suri sitä, että isä oli aina poissa.

Näin Jehovan todistajia ensi kertaa, kun heitä tuli ovellemme. He puhuivat äidilleni Raamatusta ja paremmasta elämästä. Äiti vaati isää kuuntelemaan, mitä Jehovan todistajilla oli kerrottavanaan. Isä näki tilaisuuden muuttaa perheemme suuntaa. Lisäksi seurakunnassa hän voisi edetä johtoasemaan. Hän piti sellaisesta. Isä jätti työnsä Nasassa ja omistautui täysin järjestölle. Muutimme Houstonista McAlesteriin Oklahomaan. Menisimme osaksi sikäläistä seurakuntaa.


Muistan, kun isä kertoi meille, ettemme vietä enää juhlapäiviä emmekä syntymäpäiviä. Meidän piti valmistautua Harmagedoniin. Tavoitteemme oli selvitä hengissä.
 


Lloyd Evansin mielestä Jehovan todistajista tulee ensin mieleen oville koputtelijat, jotka jakavat kirjallisuutta ja Raamatun sanomaa.Trey Bundy muistuttaa, että moni ei tiedä, että se on tuomiopäivän järjestö. Heille opetetaan, että ihmisiä tulee pelastaa maailmanlopulta. Kun lopun ajat koittavat, Jehovan todistajat elävät paratiisissa maan päällä. Käytännössä kaikki muut kokevat kammottavan kuoleman.

Entinen Jehovan todistaja Sarah Brooks kertoo:

Meille opetettiin, että Saatana on keskuudessamme. Maailma on paha, koska Saatana hallitsee sitä.

Trey Bundy kertoo Jehovan todistajien suhtautumisesta maailmaan näin:

Jehovan todistajille opetetaan, että Saatana hallitsee muuta maailmaa. Se tarkoittaa myös instituutioita, mediaa ja muita uskontoja, valtioita, viranomaisia, poliisia ja oikeuslaitosta.

Lloyd Evans lisää tähän:

He eivät halua osallistua politiikkaan. He eivät mene armeijaan, eivätkä he saa äänestää. Järjestö pyritään pitämään erossa "Saatanan juonista". Siksi hyväksikäyttöäkin käsitellään järjestön sisällä.

Entinen Jehovan todistaja Chessa Manion kommentoi asiaa näin:

Jehovan todistajat varoittaa, että jos pedofiliasta raportoi, viranomaiset alkavat vainota järjestöä.

Professori Marci Hamilton tuo esiin merkittäviä näkökohtia pedofiliaan:

Järjestö, joka eristää itsensä ulkopuolisesta maailmasta ja demonisoi muun maailman, on pedofiilille hyvä toimintaympäristö.

Debbie McDaniel jatkaa kertomustaan omasta elämästään:

Kun muutimme McAlesteriin, Ronnie Lawrence oli esivalvoja. Esivalvoja johtaa seurakuntaa. Hän määräsi, mitä tehdään, ja häntä toteltiin. Seurakuntalaisten mielestä Ronnie oli lähes pyhimys. Uskoimme, että Jehova käytti häntä seurakunnassa välikappaleenaan.

Olin tuolloin seitsemänvuotias, ja koulussa oli vaikeaa. En saanut viettää aikaa ei-uskovaisten lasten kanssa. Olin outo ja minua kiusattiin. Ronnien ei ollut vaikea havaita, että olin epävarma lapsi, joka etsi paikkaansa maailmassa. Hän alkoi kiinnostua minusta.

Joka lauantaiaamu teimme kenttätyötä. Yhdeksältä Ronnie luki aamun tekstin ja jakoi ajovuorot. Hän halusi minut omaan autoonsa. En aavistanut, miten pahaksi se äityisi.

Ronnie otti minut ja muita sisaria omaan autoporukkaansa. Hän jätti muut tietyille kaduille koputtelemaan oville. Hän sanoi vievänsä minut toiseen kortteliin. Ajoimme sitten toiselle kadulle ja istuimme autossa hetken. Muistan yhä sen hiljaisuuden. Hän pyysi kertomaan, miten esittelisin meidät. Sanoin harjoitelleeni vanhempien kanssa. Käyttäisin Psalmia 83:18. Hän kysyi, mitä Vartiotorni-lehteä jakaisin. Sitten hän otti käteni ja asetti sen sylissään olevan lehtipinon päälle. Hänellä oli erektio. Sitten nousimme autosta. Minun piti 7-vuotiaana hoitaa ovella puhuminen. Tunsin itseni likaiseksi. Menimme opettamaan ihmisille, miten olla Jehovan mieleen. Seitsenvuotiaana... ei tiedä, miten nuo asiat sovittaisi yhteen.

Ronnie alkoi pyytää minua heille yöksi. Isälle ja äidille hän sanoi, että hoitaa minua heidän puolestaan. Lukisimme Vartiotornia, ja hän valmistaisi minua keskusteluihin. Silloin vanhempani pitivät sitä kunniana. Ronnie oli esivalvoja, ja minut käskettiin sinne.

Debbie ajoi autolla näyttämään, missä talossa Ronnie asui ja hänen hyväksikäyttönsä tapahtui.

Debbie jatkaa taas tarinaansa:

Ronnie käytti asemaansa hyväksi. Hän tiesi, että häntä kunnioitetaan ja häneen luotetaan täysin. Heillä oli iso, maan päällä oleva uima-allas. Hän kutsui sinne lapsia. Hänen vaimonsa ei tullut koskaan ulos. Ronnie käski meidän vaihtaa uimapuvut vajassa takapihalla. Suurin osa hyväksikäytöstä tapahtui uima-altaassa, hyväilyä ja sellaista. Pahinta oli se, kun Ronnie kylvetti minut iltaisin. Olin silloin yleensä ainoa lapsi paikalla. Jäisin yöksi.

Televisio oli päällä ja Raamatut ja Vartiotornit esillä. Kun lopettelin syömistä, Ronnie kävi laittamassa kylpyveden valumaan. Hän toi pyyhkeen ja kysyi, olenko valmis. Hän lukitsi oven perässään. Siihen saakka minulla oli ollut vaatteet päällä. Riisuutuessa tunsin itseni haavoittuvaksi.

Ronniella oli ammeen vieressä puulusikoita. Tiesin, että hän löi lapsia näpeille, jos he olivat tehneet jotain väärin. En tajunnut, että Ronnie käytti lusikoita myös penetraatioon. Se sattui. Muistan, että minusta valui verta. Mietin, onko seksi sellaista.

Ronnien vaimo katseli aina televisiota toisessa huoneessa. Uskon, että hän tiesi, mutta ei uskaltanut sanoa mitään.

En tajunnut Ronnien toimivan väärin. Hänhän oli virheetön. Hän selitti, että hyödymme siitä kumpikin. Olin perheeni lapsista vähiten viehättävä. Naimisiin mentiin Jehovan todistajien kesken eikä kukaan kiinnostuisi minusta. Minun pitäisi arvostaa, että sain häneltä huomiota.

Ammeen yläpuolella oli pieni ikkuna. Muistan miettineeni, mahtuisinko siitä ulos.

Kun Ronnie teki mitä halusi, tavallaan irtaannuin kehostani. Siten se tuntui olevan pikemmin ohi.

Koin, että tämä mies on Jehovan välikappale ja minun on syytä alistua. Hän teki minulle mitä halusi.

Olin seitsemän, kun se alkoi. Se väheni, kun olin 12-vuotias, ja loppui, kun olin 13-vuotias. Noina vuosina en kertonut hyväksikäytöstä kenellekään, koska Ronnie oli niin arvostettu ja kaikki kunnioittivat häntä.

Trey Bundy toteaa videolla, että kukaan ei olisi uskonut Debbietä Ronnie Lawrencen sanaa vastaan. Debbie ei ollut mitään Ronnieen verrattuna.

Debbie jatkaa edelleen kertomustaan:

Kaikki pyöri Ronnien ympärillä. En halunnut olla se, joka kertoisi sellaisesta. Ahdistelun loputtua keskityin olemaan hyvä Jehovan todistaja. Opiskelin Raamattua ja kävin kaikissa tilaisuuksissa. Menin naimisiin ja sain lapsen. Vuosia tein kaiken, kuten vaadittiin, kunnes uskoin saaneeni seurakuntalaisteni kunnioituksen.

Ronnie vältteli minua kuin ruttoa. Olen edelleen aika vereslihalla. Hän kai ajatteli, että jos antaa minun olla, kukaan ei saa tietää. Se sopi minulle.

Sitten Deloris kertoi, että Ronnie oli käyttänyt häntä hyväksi. Deloris tiesi, että uhreja oli muitakin. Hän kysyi minulta kahden kesken, oliko Ronnie käyttänyt minua hyväksi. Kun tajusin, että en ollutkaan Ronnien ainoa uhri, pelästyin, koska tiesin, että nyt maailmani mullistuisi.Delores Lyles kertoo omasta elämästään:

Synnyin täällä McAlesterissa. Minut kasvatettiin Jehovan todistajaksi McAlesterin seurakunnassa. Ronnie Lawrence alkoi käyttää minua hyväksi, kun olin 10.

Trey Bundy kysyi Doloresilta, mikä oli muuttunut, kun aikaisemmin Delores ei ollut halunnut julkisuuteen.

Delores selittää:

Tyttäreni on edelleen harras Jehovan todistaja. Hän on seurakunnassa hyvin aktiivinen. He asuvat Wilburtonissa. [Se on nykyään Ronnienkin seurakunta]. Se tuntuu pahalta. Ronnie käy seurakunnassa, johon tyttäreni kuuluu. Koin pahan kriisin, kun sain tietää, että lapsenlapseni ovat samassa seurakunnassa Ronnien kanssa.

Kaiken sen jälkeen, mitä olen kokenut sen järjestön taholta, päätin olla harjoittamatta Jehovan todistajien uskontoa. En ole puhunut tyttäreni kanssa viiteen vuoteen. En saa tavata kahta lapsenlastani. Minulla on toivonkipinä, että tilanne vielä muuttuu. Tiedän kuitenkin, että kun astun julkisuuteen, en saa enää korjattua välejäni tyttäreeni. Hänestä minun pitäisi antaa järjestön hoitaa asiat omalla tavallaan. Jehova ohjaa kaikkea. Jehovan oikeus on se, joka lopulta ratkaisee kaiken. En voi syyttää häntä, koska itse kasvatin hänet uskomaan siihen.

Trey Bundy kertoo, että hän ei usko Jehovan todistajien enemmistön olevan pahoja ihmisiä. Hänen tapaamansa Jehovan todistajat ovat olleet lämpimiä ja avoimia ihmisiä. Jos hän kysyisi, miten hyväksikäyttötapaukset käsitellään, heitä järkyttäisi tieto, ettei poliisille ilmoiteta. Tavallisille seurakuntalaisille niistä ei kerrota. Vartiotorni-seura lähettää vanhimmistolle ohjeet, jotka ovat luottamuksellisia. Niistä ei kerrota tavallisille seurakuntalaisille. Siellä ei varoiteta perheellisiä, että heidän joukossaan on pedofiili. Tämä käytäntö, jota Jehovan todistajien johto ylläpitää, sallii lasten hyväksikäytön jatkua maan seurakunnissa. 

Delores jatkaa kertomustaan:

Kun Ronnie Lawrence siirtyi Wilburtonin seurakuntaan, sen esivalvoja tiesi Ronnien menneisyydestä. Hänestä riippui, ketkä muut vanhimmistossa saivat tietää. Jäsenille ei kuitenkaan aina kerrota, että heidän keskuudessaan on lasten ahdistelija, joka kulkee lasten kanssa ovelta ovelle. En voi enää vaieta asiasta.

Muistan elämäni onnellisena noin 10-vuotiaaksi. Sitten isäni kuoli. Äiti jäi yksin neljän lapsen kanssa ja viidettä odottaen. Aloitin työnteon jo nuorena. Ronnie Lawrence alkoi käyttää minua hyväksi, kun menin hänen kanssaan töihin. Hän otti minut töihin, kun olin 10- tai 11-vuotias. Tienasin rahaa perheelleni kiinteistöhuollossa Ronnien kanssa. Kävimme siivoamassa toimistoja. Olin töissä hänen kanssaan kaksin. Hän siveli takapuoltani ja hinkkasi itseään minua vasten. Hän varmisti, että huomasin hänen olevan kiihottunut. Joskus hän tarttui käteeni ja kehotti tekemään tiettyjä asioita. Ronnie alkoi puhua kirjoituksista. Kolmannessa Mooseksen kirjassa puhutaan ympärileikkauksesta. Hän näytti minulle, miltä ympärileikattu elin näyttää. Hän halusi minun koskevan siihen. Hän kieroutti hengellisyyteni täysin.Ronnie ja hänen vaimonsa pyysivät minut konventtiin Arkansasiin. Äitini käsi minun lähteä. Sillä matkalla... Ronnie työntyi sisääni hotellin uima-altaalla. Se oli myöhään illalla, eikä siellä ollut muita. Muistan tärisseeni kovasti. Olin ihan pirstaleina.

Kun kerroin vanhimmistolle, että minua oli käytetty hyväksi, minua neuvottiin olemaan puhumatta asiasta kenellekään. He kuitenkin kutsuivat oikeuskomitean koolle. Kerroin tarinani heille.

Delores oli kertonut asiasta ensin Debbien isälle.

Hän oli esivalvoja. Hän ja kaksi muuta vanhinta pyysivät minut huoneeseen. He moittivat minua siitä, että olin kertonut asiasta. He sanoivat kysyvänsä asiasta Ronnielta. Ronnie kielsi kaiken. Sanottiin myös, että Ronniella on oikeus tavata syyttäjänsä. Minun piti kohdata hänet kasvotusten.

Ronnie oli yhä vanhin. Hän raivostui ja kutsui minua valehtelijaksi. Sanottiin, ettei mitään voida tehdä, koska ei ole kahta todistajaa.

Trey Bundy selittää kahden todistajan sääntöä:

Jehovan todistajien kahden todistajan sääntö tarkoittaa, että ellei ole kahta todistajaa mille tahansa väärinteolle, vanhimmat ja seurakunta eivät mahda mitään.Jehovan todistajien järjestön korkea-arvoinen jäsen Gary Breaux selittää järjestön kantaa näin:

Viidennessä Mooseksen kirjassa 19:15 tämä todetaan selvästi. "Yhden todistajan lausunto ei riitä todistamaan ketään syylliseksi." Hyvin selkeää. Oikeuskomitea ei voi tuomita yhden todistajan perusteella. Tuota näkökantaa emme tule koskaan muuttamaan..

Trey Bundy vahvistaa:

Suurin osa lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä tapahtuu suljettujen ovien takana. Ellei ole kahta todistajaa tai syytetty ei tunnusta, asian käsittely loppuu siihen. He vain jättävät asian Jehovan käsiin. Niin uhreille sanotaan.

Lloyd Evans sanoo:

Kun noudatetaan kahden todistajan sääntöä eivätkä vanhimmat kehota uhreja kertomaan asiasta viranomaisille, lapsilla on suuri riski altistua seksuaaliselle hyväksikäytölle.

Delores jatkaa:

Minua vaivasi tuolloin suuresti se, että Ronnie teki edelleen kenttätyötä lasten kanssa. Se raivostutti minua. Vanhimmat olivat tietoisia asiasta, koska olin kertonut heille, mutta he eivät tehneet mitään. Kysyin Debbieltä, oliko hänelle sanottu kahden todistajan säännöstä. Me voisimme lyöttäytyä yhteen ja saada Ronnien erotetuksi.

Kun kuulin Debbiestä, olin tietenkin surullinen, että hänkin oli kokenut samaa. Samaan aikaan olin innoissani, että voisimme tehdä jotain. Yhdessä saisimme sen miehen erotetuksi Jehovan todistajista.

Trey Bundy selittää erottamista:

Jehovan todistajat voi erottaa jonkun joukostaan. Se tarkoittaa karkotusta seurakunnasta ja uskonnosta. Se on vastaus syntiseen käytökseen.

Debbie McDaniel tarkentaa:

Erottamisen syy voi olla esimerkiksi niskurointi, esiaviollinen seksi tai tupakointi. Lista on pitkä. Seurakunnalle ilmoitetaan, että erotetulle ei saa puhua. Hänet revitään irti ystävien ja perheenjäsenten elämästä. Hän ei ole enää olemassa.

Trey Bundy kertoo erottamisen seurauksista lisää:

Erotettu jää yksin. Hän ei ole enää Jehovan todistajien turvakuplassa. Hän on omillaan Saatanan hallitsemassa maailmassa. Ja kun Harmageddon tulee, hän on väärällä puolella. Hänen rakkaansa elävät paratiisissa, ja hän kuolee. Hartaalle Jehovan todistajalle erottaminen vastaa koulemantuomiota.

Debbie McDaniel kertoo:

Deloris oli kertonut syytöksensä vanhimmistolle. Hänet torjuttiin nopeasti, koska ei ollut kahta todistajaa. Deloris rohkaisi minua kertomaan kohtelustani. Kun se pallo lähti pyörimään, minäkin halusin kiihkeästi, että asia käsitellään ja tunnustetaan.

Kun päätin ryhtyä toiseksi todistajaksi, olin 29-vuotias. Koottiin oikeuskomitea. Deloris esitti syytöksensä, ja sitten minut kutsuttiin sinne. Ronnie istui vastapäätä. Tuijotimme toisiamme silmiin. Vanhimmisto esitti meille kysymyksiä. Minulta kysyttiin, milloin hyväksikäyttö alkoi, missä se tapahtui, miten usein, raiskattiinko minut. Vai oliko se vain ahdistelua, oliko yhdyntää, miten usein. Miksi uskoin sen loppuneen, katuukohan hän tekojaan.

Oli hirvittävän vaikea puhua niistä asioista miesten edessä.

Ronnie kielsi ensin, ettei hänellä edes ollut uima-allasta, kun olin lapsi. Isäni oli läsnä ja sanoi Ronnielle, että olihan hänellä allas. Hän sanoi tuoneensa minut sinne useasti ja minun yöpyneen talossa. "Lakkaa valehtelemasta." Ronnien tarina alkoi rakoilla. Hän alkoi myöntää yksityiskohtia. Hänen päänsä vajosi pöydälle. Hän hautasi kasvonsa käsiinsä. Se tuntui minuuteilta.

Vanhimmisto tuijotti häntä hiljaa. Huoneessa oli kuolemanhiljaisuus.

Vanhimmisto käsitteli asian ainoastaan siksi, ettemme suostuneet enää vaikenemaan. Heillä ei ollut vaihtoehtoa. He alkoivat panikoida. He kirjoittivat Jehovan todistajien johdolle. Sen ja vanhimmiston välillä käytiin vilkasta kirjeenvaihtoa. Vanhimmisto ei tee mitään, ennen kuin johdolle on kerrottu.

Vanhimmisto kirjoitti tilanteesta päätoimistoon. Oli kaksi todistajaa, ja kysyttiin, miten jatketaan.

Trey Bundy kommentoi kirjeenvaihtoa:

Vaikka järjestön johto tiesi lasten hyväksikäytöstä, he eivät kehottaneet ilmoittamaan poliisille. Vaikka vanhimmisto epäili, että uhreja on enemmän, Vartiotorn-seura kielsi tutkimasta enempää.

Debbie jatkaa:

Kysyin isältä, mitä hänen kirjeisiinsä oli vastattu. Isä sanoi, ettei voi kertoa.

Trey Bundy huomauttaa:

Hehän olivat kertoneet asiasta vaikka miten monelle. Pidettiin kokouksia ja kirjelmöitiin järjestön johdolle. Otettiin yhteyttä järjestön lakiosastoon. Moniko tiesi jo?

Debbie:

Meille ei kuitenkaan saanut kertoa.

Lloyd Evans kommentoi salailua:

Moni ei tiedä, että Jehovan todistajat pitää kaikesta fanaattisesti kirjaa.

Trey Bundy lisää:

Jehovan todistajat pitää tarkasti kirjaa jäsenistään. Lapsesta lähtien seurataan, jos kulkee ovilla saarnaamassa. Järjestö pitää kirjaa, montako tuntia kuussa ollaan kenttätyössä.

Entinen Jehovan todistaja Martin Haugh kommentoi:

Seurataan, montako lehteä on jaettu. Kaikki arkistoidaan.

Trey Bundy:

Vuonna 1997 johto lähetti kirjeen kaikkien seurakuntien vanhimmille. Sisältö oli, että jos kuulee lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, tulee ottaa välittömästi yhteyttä lakiosastoon ja täyttää kaavake. Kaavakkeessa oli kysymyksiä uhrin ja tekijän iästä, mitä ja miten usein oli tapahtunut ja tiesikö poliisi tai seurakunta asiasta. Se oli seksuaalisen hyväksikäytön kysely, johon tuli poliisiraportin tiedot, mutta jota ei lähetetty poliisille. Kaavake lähetettiin päätoimistoon erityisessä sinisessä kirjekuoressa. Se varmisti, että kirje meni suoraan korkealle tasolle. Siellä palvelusosasto käsitteli tapaukset.

Päätoimistosta vuodetulla videolla kerrotaan:

Meille on tullut ongelmia arkistojemme vuoksi. Maailma muuttuu ja Saatana vainoaa meitä. Hän iskee meihin lakien kautta. Siksi arkistotietojen käsittelyssä on oltava hyvin varovaisia.Trey Bundy kommentoi Jehovan todistajen päätoimiston huolta:

Uskovatko he tosiaan, että lasten hyväksikäytöstä ei pitäisi kertoa ulkopuolisille? Vai tietävätkö he hyvin, että se on väärin ja yrittävät peitellä? Mikään muu järjestö ei pidä yhtä tarkkaa kirjaa jäsentensä rikoksista.

Debbie kertoo oikeuskomitean päätöksestä:

Oikeuskomitea katsoi Ronnien syylliseksi noihin synteihin. Hänet erotettiin Jehovan todistajista. Ilmoitettiin, ettei hän  kuulu enää seurakuntaan.

Sanoin isälleni, että viranomaisille tulisi ilmoittaa. Yksi vanhimmista soitti minulle ja sanoi, että minun on syytä vaieta asiasta. Minut erotettaisiin, jos kertoisin asiasta.

Olisin tuntenut oloni paremmaksi, jos poliisille olisi ilmoitettu. Emme tienneet, miten paljon uhreja oli. Emme tiedä vieläkään.

Trey Bundy:

Hyväksikäytön peittely Jehovan todistajissa eroaa muista siinä, Vartiotorni-seura on koonnut kaikki tiedot arkistoon koko maasta ja uskoaksemme kaikkialta maailmasta. Sandiegolainen asianajaja Irwin Zalkin on haastanut Jehovan todistajat oikeuteen useammin kuin kukaan. Hän tiesi, että järjestö arkistoi pedofiliatapaukset ja -epäilyt. Hän on itse nähnyt näitä kaavakkeita. Hän oivalsi, että niistä täytyy olla tietokanta.Trey Bundy:

Richard Ashe työskentelee Jehovan todistajien hallinnossa ja tietää, miten tapauksia käsitellään. Richard Ashe joutui todistamaan. Selvisi, että järjestö on skannannut pedofiliaa koskevat paperiasiakirjat.

Trey Bundy:

Richard Ashen lausunto ampui järjestöä omaan jalkaan. Hän myönsi, että kaikki on arkistoitu myös sähköisesti.Richard Ashe kertoi todistuksessaan myös tämän:

Eri dokumenteille on erilaiset säilytysajat. Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevia asiakirjoja ei saa hävittää. Ne säilytetään ikusesti.

Trey Bundy:

Oikeus voisi tutkia asiakirjoja. Juuri sitä Zalkin halusi. Hän vaati Vartiotorni-seuran tietokantaa hyväksikäyttäjistä. Siitä alkoi taistelu, joka on jatkunut vuosia. Ashen mukaan ne ovat muiden asiakirjojen lomassa.

Richard Ashe:

Veisi varmaan vuosikausia käydä ne kaikki läpi.Irwin Zalkin:

Palkkasimme tietokanta-asiantuntijan. Hän sanoi, että se vie kaksi päivää tai korkeintaan kaksi kuukautta.

Irwin Zalkin kysyi Richard Ashelta:

Lasten ahdistelua koskevat kansiot on siis merkitty leimalla "ei saa hävittää". Niinkö?

Richard Ashe:

Niin.

Zalkin:

Voisi siis etsiä kaikkia sillä tavalla merkittyjä.

Ashe:

Toki sillä voi etsiä, mutta sitten pedofiilien lisäksi paljastuisivat aviorikokset, kaksinnaimiset, herjaamiset, petokset ja murhat. Kaikki kammottavat synnit.Irwin Zalkin sanoo painokkaasti:

He ovat suojelleet rikollisia ja pedofiilejä vuosikymmeniä. Ja suojelevat yhä.

Lloyd Evans täydentää:

Niin kauan kuin Vartiotorni-seura pitää tietokantaa itsellään eikä se ole poliisin käytössä, uhreja tulee lisää.

Professori Marci Hamilton lisää:

On helppo sanoa, että kun ei kuulu Jehovan todistajiin, omat lapset eivät ole vaarassa. Siinä erehdytään.

Trey Bundy:

Jos paikkakunnalla on Jehovan todistajien seurakunta ja heidän joukossaan on pedofiili, tämä on vapaa toimimaan. Meidän täytyy saada ne arkistot käyttöömme. Järjestön pedofiiliarkistot tulee avata.
 
Tämän ohjelmasarjan seuraavat osat:

Rangaistuksia. 2/4. Toisessa jaksossa nähdään, saatiinko lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäilty Ronnie Lawrence oikeuteen Oklahomassa. Toimittaja Trey Bundy yrittää keskustella jehovantodistajien kanssa. Tarinansa kertoo myös Sarah Brooks, jota mies ja nainen käyttivät seksuaalisesti hyväksi, kun Sarah oli 15-vuotias. Amerikkalainen dokumentti.

Juudas ja Isebel. 3/4. Kolmannessa jaksossa Sarah Brooksin tarina jatkuu. Miten tekijöitä ja uhria kohdeltiin yhteisössä? Lisäksi entiset jehovantodistajat kertovat, mihin toimiin ovat ryhtyneet paljastaakseen lasten seksuaalisen hyväksikäytön peittelyn järjestössä. Amerikkalainen dokumentti.

Oikeudessa tavataan. 4/4. New Yorkin osavaltiossa avautuu mahdollisuus nostaa syytteitä juridisesti vanhentuneista tapauksista. Instituutioita aletaan vaatia vastuuseen epäonnistumisessa lasten suojelemisessa pedofiileiltä. Asianajaja Irwin Zalkin haastaa Jehovan todistajat oikeuteen. Amerikkalainen dokumentti.

Kaikki osat voi katsoa 30 päivän ajan MTV:n sivuilta.

 
 
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity