Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG
 
 True crime: Uskonnon uhrit, osa 2
20.11.2020 Johanneksen poika

Osa 2/4. Toisessa jaksossa nähdään, saatiinko lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäilty Ronnie Lawrence oikeuteen Oklahomassa. Toimittaja Trey Bundy yrittää keskustella jehovantodistajien kanssa. Tarinansa kertoo myös Sarah Brooks, jota mies ja nainen käyttivät seksuaalisesti hyväksi, kun Sarah oli 15-vuotias. Amerikkalainen dokumentti.

Ennen toisen jakson alkua on hyvä kerrata lyhyesti, mitä ensimmäisessä jaksossa tapahtui.Kertaus:

Ronnie Lawrence oli arvostettu vanhin Jehovan todistajien seurakunnassa. Hän oli kiinnostunut nuorista tytöistä. Hän käytti heitä seksuaalisesti hyväksi. Kaksi uhria, Debbie McDaniel ja Delores Lyles kertoivat dokumentin ensimmäisessä osassa, miten heitä käytettiin seksuaalisesti hyväksi ja miten heihin suhtauduttiin, kun he kertoivat asiasta seurakunnan vanhimmille. Aluksi he eivät kertoneet siitä kenellekään. Mutta kun he saivat tietää, että Ronnie Lawrence oli ahdistellut heitä molempia, he päättivät yhdessä saada Ronnien erotetuksi seurakunnasta. He kertoivat asiasta vanhimmille, jotka perustivat oikeuskomitean. Lopulta Ronnie erotettiin seurakunnasta.

Ensimmäisessä osassa kerrotaan myös, kuinka Jehovan todistajat arkistoivat lähes kaiken, myös pedofiiliepäilyt. He toimittavat tiedot Jehovan todistajien päätoimistoon, missä ne skannataan ja liitetään valtavaan tietokantaan. Niitä ei kuitenkaan luovuteta viranomaisille, vaikka rikostutkinta kuuluisi heille.

Sitten toiseen jaksoon. Teksti perustuu AVA-televisiokanavan dokumenttiin.
Kuvakaappaukset: AVA ja MTV

Jehovan todistajat pitävät hyväksikäyttötapauksista seurakunnissa tarkkaa kirjaa.

Trey Bundy kertoo:

Kun kuulimme Vartiotorni-seuran tietokannasta, olemme yrittäneet tehdä tiedoista julkisia. Paljastaisimme Jehovan todistajien hyväksikäyttöpeittelyn laajuuden. Haluamme tietää, missä ja miten paljon tekijöitä ja uhreja on ja tietävätkö lainvalvojat heistä.

Yksi mieleenpainuvista tapauksista on Debbie McDaniel. Hän on Oklahoman McAsterista ja oli lapsena Jehovan todistajissa. Seurakunnan vanhin käytti häntä hyväksi 7-vuotiaasta 13-vuotiaaksi.
 


"Muut vanhimmat tiesivät, että Ronnie Lawrence on pedofiili, mutta he eivät ilmoittaneet poliisille. Syytökset kuultuaan vanhimmat ottivat yhteyttä järjestön johtoon. Tietääksemme kukaan ei mennyt poliisin puheille. Tavoitteemme on paljastaa pedofiilit vapaana pitävä käytäntö, jotta toiminta loppuisi.

Debbie McDaniel kertoo:

Kun olin 29-vuotias, vanhimmat kokosivat oikeuskomitean tutkimaan syytöksiäni Ronnie Lawrencea vastaan. Sääntöjen mukaan teolle tulee olla kaksi todistajaa, jotta asialle voidaan tehdä jotakin.

Toinenkin Jehovan todistaja -sisar, Deloris, syytti Ronnieta hyväksikäytöstä. Ronnie katsottiin syylliseksi noihin synteihin, ja hänet erotettiin seurakunnasta.

Erotettu henkilö on Jehovan todistajille kuollut, kunnes osoittaa katumusta ja pääsee takaisin.

Trey Bundy selittää:

Ronnie tiesi, että erotettukin saa osallistua tilaisuuksiin ja osoittaa siten, että katuu ja haluaa palata.Deloris Lyles kertoo:

Debbie ja minä saimme Ronnie Lawrencelta pahoittelukirjeet. "Tästä minua syytetään, ja pahoittelen, jos aiheutin surua." Hän teki vain minimin, jotta pääsisi Jehovan todistajiin takaisin.

Trey Bundy:

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on Jehovan todistajien silmissä synti, jonka saa anteeksi, jos katuu riittävästi. McAlesterin vanhimmisto, joka tiesi, mitä Ronnie oli tehnyt Debbielle, päätti, että Ronnie oli katunut, ja kannatti hänen paluutaan seurakuntaan.

Debbie McDaniel:

Ronnie pääsi liikkeeseen takaisin noin vuoden nöyrtymisen jälkeen. Pahantekijä sai jäädä yhteisöön.

Deloris:

Ronnie Lawrence jatkaisi taas kenttäpalvelusta lasten kanssa, koska järjestössä pedofiilillä on enemmän oikeuksia kuin uhreilla.

Debbie:

On luotu ympäristö, jossa lasten hyväksikäyttö on helppoa. Eikä vain kerran, vaan toistuvasti. Mielestäni oikeus ei toteutunut.

Trey Bundy:

On selvää, että seurakunnan vanhimmisto tiesi Ronnien puuhista. Jehovan todistajien käytäntö, jossa pedofiliasyytökset salataan, on vaarallinen ja usein laiton.

Professori Marci Hamilton:

Useimmissa osavaltioissa on määrätty, että lasten hyväksikäyttöepäilystä tulee ilmoittaa viranomaisille.

Trey Bundy:

Yli 40 osavaltiossa papit on velvoitettu tähän, mutta siinä on usein porsaanreikä: pappien rippisalaisuus.

Professori Marci Hamilton:

Ripin vaitiolovelvollisuus koskee tapauksia, jossa tieto hyväksikäytöstä on saatu ripittäytymisessä. Tuli tieto sitten tekijän, uhrin tai jonkun muun ripissä, siitä ei tarvitse ilmoittaa. Sellainen tunnustus on luottamuksellista.Irwin Zalkin:

Miten Jehovan todistajat pyrkii välttämään ilmoitusvelvollisuuden? Heidän mielestään lähes mikä tahansa tunnustus kenelle tahansa vanhimmalle kuuluu rippisalaisuuden piiriin. Ei siis tarvitse tehdä ilmoitusta, koska tapausten katsotaan kuuluvan siihen poikkeukseen.

Trey Bundy:

Jehovan todistajat vetoaa aina rippisalaisuuteen, kun on kysymys lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Järjestö käyttää porsaanreikää hyväkseen.

Debbie:

Heti kun Ronnie pääsi takaisin Jehovan todistajiin, koin paniikkireaktion. Minulla oli lapsi. Lapseni oli maailmani keskipiste. Olimme aina yhdessä. Minun ja mieheni parisuhde oli sen sijaan etäinen. Emme tehneet mitään yhdessä, vaan kumpikin puuhasi omiaan.Tuohon aikaan koin oloni miesten kanssa epämukavaksi. Viihdyin naisten seurassa. Pelkkä läsnäolo vaikutti. Sanoin lapseni isälle, että olen ehkä homoseksuaali.

Trey Bundy:

Jehovan todistaja ei voi olla homoseksuaali. Jos ei ole Jehovan todistaja, kuolee Harmageddonissa. Homoseksuaalisuus on siis kuolemansynti.

Debbie:

Siitä lentää ulos nopeammin kuin mistään muusta syystä. Isäni reaktio oli tyly. Hän sanoi, että saisin katua loppuelämäni. En silloin arvannut, miten tosissaan hän oli. Jouduin oikeuskomitean eteen. Sitten soitettiin ja sanottiin, että minut erotetaan järjestöstä.

Trey Bundy:

Debbien isä johti vanhimmistoa, kun Debbie potkaistiin ulos. Isä tiesi, että he tuskin puhuisivat enää koskaan.

Lloyd Evans selittää:

Vanhimmiston erottamispäätös tarkoittaa, että kyseistä henkilöä tulee karttaa. Edes perheenjäsenet eivät saa puhua kartettavalle henkilölle.

Professori Marci Hamilton:

Jehovan todistajilla on tiukka sosiaalinen kuri. Erottamisen uhka, ero perheenjäsenistä ja yhteisöstä, pitää jäsenet tehokkaasti ruodussa.

Trey Bundy:

Minulle on kerrottu erottamisista. Kysyn aina, kumpi on rankempaa, hyväksikäyttö vai karttaminen. Lähes poikkeuksetta sanotaan, että varmaan karttaminen. Torjuminen ja tuomitseminen pahaksi ovat henkistä väkivaltaa.

Debbie:

Kun erottamisestani ilmoitettiin, päätin jättää liikkeen taakseni. Keskityin vain lapseeni Oliveriin. Sitten isäni sekaantui asiaan. Lapsen takia hän päätti ottaa tilanteen haltuun. Hän painotti, että Oliver jää Jehovan todistajiin. Isä yritti pyyhkiä minut poikani elämästä. Oliverille sanottiin, että äiti kuolee Harmageddonissa. Kysyttiin, haluaako hän kuolla kanssani. Hän kieltäytyi tulemasta luokseni kuukausien ajan. Hän lähetti minulle ilkeitä viestejä tulevasta kuolemastani eikä kuulemma halunnut nähdä minua enää. Asiat, joita Oliver sanoi ja teki, olivat ilman muuta seurausta järjestön aivopesusta ja manipulaatiosta.Oliverin isä ei vastannut tekstiviesteihini. Kerran äitini vastasi puhelimeen, ja kysyin lapsestani. Äiti sanoi, ettei vastaa minulle vaan vanhimmille.

Lapsen äitinä olin epätoivoinen. Minun olisi joko palattava järjestöön tai tapettava itseni, koska en voisi elää ilman poikaani.

Heräsin keskellä yötä ja pukeuduin. Päätin mennä poliisiasemalle. En lähtisi sieltä ennen kuin saisin apua tilanteeseeni.Menin poliisiasemalle, koska perheeni ei antanut minun tavata omaa lastani. Tarvitsin ulkopuolista apua. Poliisi sanoi, että mennään rauhalliseen paikkaan puhumaan.

Kerroin, mitä olin joutunut kokemaan erottamiseni jälkeen. Jossain vaiheessa tulin tokaisseeksi, että luulisi, että järjestö, joka antoi jäsenensä käyttää minua lapsena seksuaalisesti hyväksi, sallisi minun irtautua siitä. Poliisi keskeytti ja halusi palata siihen. Hän pyysi kertomaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

He tuntuivat ottavan minut vakavasti. Jos seurakunnassa on pedofiili, heidän pitäisi puuttua asiaan.Deloris:

Minulle soitettiin yllättäen. Eräs poliisi pyysi minua tulemaan kamarille vastaamaan kysymyksiin, ja lupasin tulla.

Debbie:

Rikostutkija Brent McAlester perehtyi tapaukseen tosissaan. Hän kutsui Ronnien kuulemiseen. Se ei ollut pidätys, mutta Ronnie sai kertoa oman versionsa.

Seuraavaksi dokumentissa kuullaan ote kuulustelunauhoituksesta.

Rikostutkija Brent McAlester kysyi Ronnielta:

Ymmärtääkseni teidät erotettiin kirkostanne. Mikä oli syynä?

Ronnie:

Minua syytettiin alaikäiseen kajoamisesta. Se nainen väitti, että olin kylvettänyt häntä pikkutyttönä. Olin kuulemma siinä kosketellut. En usko tehneeni mitään sellaista.Brent McAlester:

Naiset kertovat, että lähetitte heille anteeksipyyntökirjeet. Väitättekö heidän valehtelevan?

Ronnie:

En muista kirjoittaneeni mitään.

Brent McAlester:

Aavistittekö, mistä puhuisimme, kun pyysimme tänne?

Ronnie:

En. Luulin, että se kaikki on historiaa. Erottamiseni Jehovan todistajista hyvitti mahdolliset pahat tekoni. Erottaminen on melkoinen rangaistus.

Brent McAlester:

Tässä vaiheessa päästämme teidät lähtemään. Kiitos että tulitte.

Ronnien kuulusteluäänite päättyi tähän.

Debbie:

Poliisit kysyivät, onko tässä sana sanaa vastaan. Mainitsin, että Jehovan todistajissa kaikki arkistoidaan tarkasti, jopa oikeuskomiteoiden käsinkirjoitetut muistiinpanot. Tiesin, että Ronnien jutun käsittely olisi dokumentoitu. He kysyivät, missä papereita säilytetään. Sanoin, että arkistokaapissa vanhimmiston huoneessa.Brent McAlester järjesti haasteen dokumenttien saamiseksi. He saivat etsintäluvan. Brent McAlester soitti minulle olevansa valtakunnansalissa. Arkistokaappi oli löytynyt, mutta sen sisällä ei ollut yhtään paperia. Tieto masensi, sillä oikeusjuttuni oli kiinni siitä.

Kolme päivää myöhemmin Brent soitti, että joku nimettömänä pysytellyt oli soittanut ja kehottanut käymään valtakunnansalissa uudestaan. Mitään muuta soittaja ei ollut suostunut sanomaan.

Poliisi meni sinne uudelleen ja kaikki paperit olivat kaapissa.Trey Bundy:

Poliisi löysi kasakaupalla tietoa Debbien tapauksesta. Oli seurakunnan ja järjestön johdon välistä kuukausien kirjeenvaihtoa. Niissä kuvailtiin Debbien syytöksiä.

Debbie:

Oli kirjallisia todisteita 90-luvulta siitä, mitä olin sanonut. Brent sanoi, että Ronnie saadaan kiikkiin.

Televisiossa kerrottiin Ronnien pidätyksestä. Häntä odottaa 19 syytettä yli 30 vuoden ajalta.

Poliisin kommentti uutiseen:

Uhreja voi olla enemmänkin. Varmuutta ei ole, mutta emme sulje sitä laskuista.

Uutisessa kerrottiin, että poliisi tutkii, syyllistyikö seurakunnan johto rikokseen. Oklahomassa on rikos olla ilmoittamatta hyväksikäytöstä.Debbie:

Ronnie pidätettiin ja vietiin putkaan. Hän pääsi pois takuita vastaan ilmeisesti jo samana iltana. Joku vanhimmistosta kai maksoi. Ronnie oli telkien takana vain hetken.

Nämä dokumentit saatiin toisen etsintäluvan avulla. Tämä on kirje Jehovan todistajien McAlesterin seurakunnasta Vartiotorni-seuralle ja päivätty heinäkuulle 1994. He ilmoittavat Vartiotorni-seuralle, että on ilmaantunut yksi henkilö, joka kertoi Ronnien käyttäneen häntä seksuaalisesti hyväksi. Koska oli vain yksi todistaja eikä näyttöä väärinteosta, heitä kehotettiin jättämään asia Jehovan käsiin.Tämän ovat allekirjoittaneet veljet Marley ja Watson. Marley on minun isäni. Tämän päiväys on viisi vuotta ennen kuin kerroin syytökseni. Isäni siis tiesi, että seurakunnassa oli pedofiili jo ennen kuin kerroin olleeni uhri.

Debbien isä kieltäytyi haastattelusta.Trey Bundy:

Pedofiilien toiminta perustuu salailuun ja uhrien vaikenemiseen. Vaikka Debbien isä tiesi, että Ronnie ahdisteli lapsia, hän ei soittanut poliisille. Oli syy sitten uskonnollinen tai ei, hän on pedofiilin apuri.

Poliisi löysi kirjeitä, joissa seurakunnan vanhimmisto kertoi Vartiotorni-seuralle tietonsa Ronnie Lawrencesta. Noiden pohjalta häntä vastaan nostettiin 19 syytettä. Tapaus eteni valmisteluistuntoon.Debbie:

Tapasimme oikeustalolla, ja uhrit olivat valmiit todistamaan. Se oli valmisteluistunto. Ronnie oli vapaalla takuita vastaan.

Deloris:

Olin toivonut, että saisimme ainakin asian julkisuuteen. Ronnien kasvot olisivat uutisissa.

Videolla kuullaan nyt pieni äänite oikeuden istunnosta:

Oklahoma vastaan Ronald Lawrence. Valmisteluistunto.

Debbie:

Kun astuin oikeussaliin, oli selvää, kuka oli kenenkin puolella.

Deloris:

Kävelimme Ronnie Lawrencen ja hänen vaimonsa ohitse. Heidän takanaan istuivat Debbien äiti ja isä. He tukivat Ronnieta täysin.

Debbie:

Tuntui kuin hukkuisin tai tukehtuisin. Jehovan todistaja puolustaa aina toista Jehovan todistajaa. Ronnie oli seurakunnassa jälleen hyvässä asemassa. Minä olin jättänyt liikkeen, joten vanhempani häpesivät minua. He olivat mieluummin pedofiilin tukena. 

Videolla kuullaan nyt toinen ote äänitteestä:

Onko vastaaja valmis?

- Olemme, arvoisa tuomari.

Trey Bundy:

Hyväksikäytöstä ei ole ikinä ollut yhtä paljon dokumentaatiota. Miten usein syyttäjä saa käsiinsä lasten ahdistelijan ja todisteet, joissa lukuisat ihmiset kertovat tapahtumista?

Debbie:

Poliisi uskoi, että tapaus oli vedenpitävä. McAlesterin poliisi ei veisi asiaa oikeuteen ilman riittäviä perusteita. Syyttäjä oli varma, että Ronnie saadaan passitettua vankilaan. Tuomari kuitenkin pani kaikelle pisteen.

Videolla kuullaan nyt kolmas ote äänitteestä:

Jos syytteet pitävät paikkansa, tämä voi tuntua vääryydeltä, mutta laki on tässä selkeä ja on vain yksi ratkaisu. Tuomioistuin ei voi ottaa tätä tapausta käsittelyyn.

Debbie:

Hän jätti jutun sikseen, koska hänen kätensä olivat sidotut asian vanhenemisen vuoksi.

Trey Bundy:

Preskriptio tarkoittaa määräaikaa, jonka kuluessa asia raukeaa. Jos syytettä ei nosteta tietyn ajan kuluessa, ei saa enää oikeutta. Vanheneminen vaihtelee rikoksittain ja osavaltioittain. Oklahomassa Debbien tapaus oli vanhentunut. Se tarkoitti, että todisteista huolimatta tapausta ei käsitelty, koska asia oli vanhentunut.

Professori Marci Hamilton:

Lasten hyväksikäyttörikoksissa vanhenemisaika on hyvin lyhyt. Nykyään tiedetään, että lapsena koettu seksuaalinen hyväksikäyttö paljastetaan keskimäärin vasta 52-vuotiaana.

Trey Bundy:

Vanhenemisaika on iso ongelma muutenkin ilman Vartiotorni-seuran käytäntöä olla ilmoittamatta rikoksista. Jos rikoksista ilmoitettaisiin heti, lasten ahdistelijoita saataisiin oikeuteen useammin.

Deloris:

Olimme tietenkin hyvin pettyneitä. Olimme toivoneet hänen joutuvan teoistaan vankilaan.

Debbie:

Sitä luulisi, etten enää musertuisi. Luulisi, että sitä kovettuisi. Olimme musertuneita. Hän pääsi jälleen pälkähästä. Meillä oli pahoittelukirjeet, jotka olivat yhtä tyhjän kanssa.

Deloris:

Olen aina pelännyt, että Ronnie Lawrence jatkaisi lasten ahdistelua.

Professori Marci Hamilton:

Hyväksikäyttäjien enemmistöllä on elämänsä aikana keskimäärin 100 - 150 uhria. Pedofiilit jatkavat toimintaansa vielä vanhoilla päivilläänkin. Jehovan todistajien pitäisi todellakin lopettaa vitkuttelu. Kun uskonnolliset liikkeet luulevat voivansa hoitaa asiat itse, he asettavat lapset vaaraan.

Trey Bundy:

Olen matkalla McAlesterin valtakunnansaliin. Kysyn, miksei poliisille ilmoitettu lasten ahdistelusta, ja tietävätkö he, miten paljon Ronniella oli uhreja. He eivät ole vain viattomia sivullisia. Noudattaessaan Vartiotorni-seuran ohjetta vaieta heistä tulee rikostovereita.

Trey Bundy pysäyttää autonsa ja kävelee kohti valtakunnansalia.Trey Bundy:

Olemme tehneet useita vuosia juttua Ronnie Lawrencesta. Tunnetteko hänet?

1. Vanhin:

Hän ei ole täällä enää.

2. Vanhin:

Hän kuuluu nykyään Wilburtonin seurakuntaan.

Trey Bundy:

Kuulutteko vanhimmistoon?

1. Vanhin:

Miksi kysytte?

Trey Bundy:

Hyväksikäyttösyytöksissä koskevissa dokumenteissa käy ilmi, ettei poliisille ilmoitettu, vaikka vanhimmat tiesivät Ronnien teoista.

1. Vanhin:

Lähimmäinen, kysyt väärältä mieheltä. Parasta että lähdet. Poistu täältä.

Ja niin Trey Bundy poistuu paikalta.

Trey Bundy:

Oklahomassa Debbien tapaus oli vanhentunut. Poliisien todistusaineisto ei merkinnyt mitään. Jos syytettä ei nosteta tietyn ajan kuluessa, ei saa enää oikeutta. Rikoksentekijä pääsee pälkähästä. Juuri niin tässä kävi.

Jos vanhimmistoa olisi kehotettu menemään heti poliisin luo, olisi ehkä saatu oikeutta, mutta Jehovan todistajat ei toimi niin.

Ronnie on nyt kahdeksankymppinen, mutta pedofiilit jatkavat toimintaansa hamaan loppuun. Haluan kysyä häneltä, miten paljon uhreja on ollut.

Trey Bundy pysäköi auton kadun varteen ja lähtee kysymään asiaa Ronnielta.Trey Bundy koputtaa oveen. Ovi avautuu.

Trey Bundy:

Ronnie Lawrence? Olen toimittaja Trey Bundy. Muistatteko minut? On ilmaantunut jälleen yksi, joka sanoo olleensa uhrejanne. Tästä tulee dokumentti televisioon. Haluatteko kommentoida? Paljonko uhreja on? Vanhimmisto uskoo, että heitä on yli kymmenen. Nyt teillä on tilaisuus puhua.

Ronnie ei vastaa mitään. Hän vetää oven kiinni.Debbie:

Ronnie ei ole joutunut tilille teoistaan kuten ansaitsisi. Hän ei ansaitse nauttia elämästään sen jälkeen mitä on tehnyt. Mutta nyt sentään ainakin jokainen sielläpäin tietää, mikä hän on miehiään.

Deloris:

McAlesterissa saamansa leiman takia Ronnie vaihtoi seurakuntaa. Surukseni kuulin, että hän siirtyi Wilburtonin seurakuntaan. Minulla on siellä lapsenlapsia. Vanhimmat tietävät, että Ronnie on lasten ahdistelija ja että hän jatkaisi touhujaan, mutta hän saa tulla ja mennä vapaasti.

Trey Bundy ajaa taas autollaan. Hän menee katsomaan Ronnien uutta seurakuntaa. Hän aikoo kysyä seurakunnasta, ovatko he saaneet varoituskirjeen Ronniesta. Jos hyväksikäytetty syytetty vaihtaa Jehovan todistajissa seurakuntaa, vanhimmisto kirjoittaa toiselle seurakunnalle esittelykirjeen, jossa lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä varoitetaan. Trey Bundy haluaa tietää, saiko uuden seurakunnan vanhimmat kirjeen ja pitävätkö he Ronnieta silmällä.Trey Bundy:

Olen toimittaja. Tässä on korttini. Haluan puhua Ronnie Lawrencesta ja hänen pedofiliasyytteistään.

1. Vanhin:

Emme voi kommentoida niitä.

Trey Bundy:

Jos hyväksikäytöstä syytetty vaihtaa seurakuntaa, vanhimmisto saa esittelykirjeen. Tulin kysymään, oletteko saaneet sellaisen kirjeen. Oletteko kertoneet jäsenille, jotta häntä osataan varoa?

1. Vanhin:

Emme voi kommentoida.

Trey Bundy:

Huoleni on, suojellaanko täällä lapsia ahdistelulta.

2. Vanhin:

Voin vakuuttaa, että suojellaan. Omatkin lapseni ovat täällä.

Trey Bundy:

Jättäisitkö heidät kahden Ronnien kanssa?

2. Vanhin:

En.

Trey Bundy:

Päästäisitkö kenttätyöhön?

2. Vanhin:

En.

Vanhinten tapaamisen jälkeen Trey Bundy toteaa näin:

Olimme samaa mieltä siitä, miten tärkeää on suojella lapsia seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Vasta kun otin puheeksi Vartiotorni-seuran käytännöt, he irtautuivat todellisuudesta.Trey Bundy:

Oletteko nähneet hallintoelimen kirjeitä?

Vanhimmat:

Olemme.

Trey Bundy:

Niissä käsketään olla kertomatta viranomaisille jottei tule syytteitä. Minulla on todisteita.

2. Vanhin:

Jotain vanhaa tietoa.

Trey Bundy:

Järjestönne peittelee lasten seksuaalista hyväksikäyttöä.

2. Vanhin:

En usko.

Trey Bundy:

Olette varma? Selvä.

Trey Bundy kertoo, että tämä ei mennyt odotusten mukaan. Hän luuli, etteivät Jehovan todistaja -vanhimmat puhuisi hänen kanssaan. Hän jutteli kolme varttia vanhinten kanssa. Toinen heistä sanoi, että soittaisi poliisille lasten ahdistelusta. Rohkaisevaa. Trey Bundy sanoi vanhimmmille voivansa osoittaa, että johto suojelee ahdistelijoita. Nämä vanhimmat eivät kuitenkaan suostuneet uskomaan sitä eivätkä halunneet tietää siitä. Se osoittaa Trey Bundyn mielestä, että järjestö hallitsee jäsentensä mieltä. Kontrolli estää heitä ilmiantamasta hyväksikäyttäjiä.

Debbie:

Samoihin aikoihin, kun Ronnien syytteet hylättiin, avioeromme astui voimaan. Saimme lapsemme Oliverin yhteishuoltajuuden. En tunne itseäni edelleenkään vapaaksi, koska henkisesti ja emotionaalisesti olen yhä kiinni Jehovan todistajissa. 

Deloris:

En hae enää kostoa. Vaadin kuitenkin vastuullisuutta. Tarvitaan muutosta ja uudistusta. Meidän täytyy saada Jehovan todistajien johto käsittämään, että tämä asia vaatii huomiota.

Debbie ehdotti, että tapaisin asianajaja Tod Mercerin.

Trey Bundy:

Olen kuullut jonkin verran, mitä teet, mutta kerro missä mennään.Tod Mercer:

Aiomme nostaa syytteen lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä Jehovan todistajien yhteisössä.

Trey Bundy:

New Yorkissa poistetaan vanhenemissääntö vuoden ajaksi. Näin voidaan käsitellä vanhojakin tapauksia ja syyttää yhteisöjä lasten suojelun laiminlyönnistä. Syytteissä mainitaan Vartiotorniseura.

Tod Mercer:

Kyllä. Se on päävastaaja.

Trey Bundy:

Aiotteko yrittää saada käyttöönne järjestön salaisen pedofiilitietokannan?

Tod Mercer:

Ilman muuta. Sehän on luettelo hirviöistä, kuten Ronnie Lawrence. Se pitää antaa käyttöömme. Haluamme sen käyttöömme.

Deloris sanoo järkyttyneenä:

En tiennyt, että on oikein lista.

Tod Mercer:

He tietävät, että se lista pitäisi luovuttaa viranomaisille.

Debbie:

He kuitenkin kieltäytyvät? Toistaiseksi.

Tod Mercer:

Juuri niin.

Deloris:

Tunnen itseni typeräksi. Olin niin kauan mukana siinä uskonnossa. Tein mitä pyydettiin ja vaikenin. Nyt tyttäreni ja lapsenlapseni ovat sen kaiken keskellä. Miksi tein sen hänelle?

Trey Bundy:

Tuskastuttaa, että teidän laillanne kärsineet ihmiset, joita on paljon, syyttävät itseään, vaikka syy ei ole heissä. Vika ei ole heidän, koska näitä asiakirjoja on vuosikymmenten ajalta. Niin se toimii. Peitellään, vältellään oikeusjuttuja, vaietaan. Kaikesta siitä kiusaamisesta on kirjalliset todisteet. En tiedä, miltä se tuntuu, mutta ulkopuolisesta on päivänselvää, ketä tässä on kiusattu ja kuka siihen on syyllistynyt.

Professori Marci Hamilton:

Oikeustoimet kertovat yleisölle, miten yhteisöt vaarantavat lapset. Tällaisissa oikeusjutuissa on vakiokäytäntö, että vaaditaan kaikki asiaan liittyvät yhteisöjen asiakirjat.

Trey Bundy:

On tärkeää päästä käsiksi Jehovan todistajien tietokantaan. Ne tiedot voivat osoittaa tuomarille tai valamiehistölle, että yhteisössä on järjestelmällistä peittelyä. Jos epäilee, ettei tietokannasta olisi viranomaisille hyötyä, kannattaa kääntää katse Australiaan, joka otti maan Jehovan todistajien pedofiilitietokannan käyttöönsä.TV-uutisissa kerrottiin:

Selvitysryhmän tutkimus on paljastanut valtavan hyväksikäytön ja sen peittelyn uskonnollisessa liikkeessä. Tuo yhteisö on Jehovan todistajat.Trey Bundy:

Australiassa selvitysryhmä tutki institutionaalista hyväksikäyttöä.

TV-uusisissa kerrottiin:

Asiaa selvitettäessä ilmeni, että Jehovan todistajien hallinnossa on järkyttävät 1006 kansiota epäillyistä pedofiileistä. Ja yhdestäkään niistä ei ollut ilmoitettu viranomaisille.Trey Bundy:

Australiassa on 70000 Jehovan todistajaa, Yhdysvalloissa 1,2 miljoonaa. Australian tutkimusten perusteella karkeasti laskien Yhdysvalloissa Jehovan todistajissa on arviolta 18000 ahdistelijaa. Se tarkoittaa useampaa kuin yhtä joka seurakunnassa.Lloyd Evans:

Australiassa rohjettiin vaatia lukuja ja tietoja, ja ne saatiin. Yhteiskunta voi siis toimia, jos vain tahtoa löytyy.

CNN-TV-kanava kertoo:

Pedofiilejä on paljon suhteessa Jehovan todistajien määrään.

Irwin Zalkin kysyy:

Mitä Amerikka tekee?

Trey Bundy:

Koska emme saa Vartiotorni-seuran tietokantaa käyttöömme, jatkamme. Kuljemme ovelta ovelle etsimässä ihmisiä, jotka ovat kokeneet seurakunnissa hyväksikäyttöä ja nähneet salailua. Vaikka olen kuullut lukuisia tarinoita, opin aina jotain uutta.

Sarah Brooks kasvoi Jehovan todistajana Pennsylvaniassa. Hänen tapauksessaan salailua on kerroksittain. Vanhimmat ja järjestön johto tiesivät. Vartiotorni-seura peitteli asiaa, samoin Sarahin seurakunta ja hänen oma perheensäkin. Tietääksemme kukaan ei ilmoittanut poliisille.

Vuosia hyväksikäytön jälkeen Sarah otti yhteyttä yhteen vanhimpaan, joka sanoi olleensa läsnä kokouksessa, jossa päätettiin silputa kaikki Sarahin tapaukseen liittyvät paperit.

Trey Bundy halusi mennä Pennsylvaniaan tapaamaan heitä kumpaakin. Sarah Brooks kertoo:

Elämäni muuttui Josh Caldwellin tekojen tähden. Hänellä oli apurina nainen, joka oli kälyni. Tunnen itseni yhä saastaiseksi ja nöyryytetyksi tekojensa takia. Kun kerroin totuuden, menetin kaikki ystäväni. Tuttuni kääntyivät minua vastaan ja syyttivät minua. Minua rangaistiin julkisesti. Josh Caldwell tuhosi itsetuntoni ja itsearvostukseni. Hän vei viattomuuteni, ja kannan tätä näkymätöntä tuomiota ikuisesti. Mikään ei pyyhi sitä pois minusta. Kiitos, että haluatte kuulla totuuden. Olen Sarah Brooks ja 31-vuotias. Kasvoin Jehovan todistajissa.

Mies ja nainen käyttivät minua hyväksi, 15-vuotiaana. Synnyin pikkukaupungissa. Poljin usein pyörällä tai heittelin koreja talomme takana. Minulla oli hyvä lapsuus. Olin kolmesta lapsesta nuorin. Veljeni ja siskoni ovat minua kymmenisen vuotta vanhempia. Perheeni olivat Jehovan todistajia jo kun synnyin.

Pienestä pitäen kiersin mukana kenttäpalveluksessa ovelta ovelle. Äiti oli enimmäkseen kotona, mutta teki myös satunnaisia osapäivätöitä. Isä oli koneistaja ja töissä erilaisissa liikkeissä. Hän harrasti vanhoja autoja. Kasvoin autoperheessä. Meillä oli vuoden 1946 Ford, jota tuunattiin. Tuo Ford Coupe lähensi minua ja isää. Se edusti suhdettamme.

Kun olin noin 14, vanhemmat sanoivat, että minun pitää kustantaa tuleva autoni itse. Tekisin töitä ja säästäisin rahaa. Siten tapasin Joshua Caldwellin.Hän oli Jehovan todistaja ja oli muuttanut noihin aikoihin seurakuntaamme. Hänellä oli oma yritys, joka remontoi asuntoja. Tartuin tilaisuuteen, koska halusin rahaa autooni.

Aloin siis tehdä töitä Caldwellille. Kälyni tuli kuvioon mukaan. Hän oli tavallaan esiliinana. Jennifer oli veljeni Robertin vaimo.

Minä olin 15, ja Jennifer oli minua kuutisen vuotta vanhempi. Joshua Caldwell oli ainakin 12 vuotta minua vanhempi. Kumpikin oli tahoillaan naimisissa.

Olimme työskennelleet yhdessä pari kertaa ennen hyväksikäyttöä. Se alkoi leikeillä. Ensin oli pussausleikki. Oli punainen ja vihreä valo. Kun tuli stop-merkki tai punaiset valot, joita varten Josh hidasteli, hän pysäytti auton ja kehotti Jeniä ja minua pussailemaan, kun hän katseli. Josh sanoi, että se sujuu meiltä hyvin. Hän ehdotti kolmen suukkoa. Josh veti pääni hänen lähelleen heidän väliinsä. Kun he lopettivat, Josh kysyi, miltä eka suukkoni oli tuntunut. Olin vähän vihainen, koska olin kasvanut satujen parissa enkä ollut kuvitellut sellaista suudelmaa.

Menimme autiotaloihin. Ne olivat kylmiä, likaisia ja hylättyjä. Tiesin, että jos huutaisin, kukaan ei kuulisi. Sitten se alkoi.

Jatkuu seuraavassa jaksossa...Tämän ohjelmasarjan seuraavat osat:

Juudas ja Isebel. 3/4. Kolmannessa jaksossa Sarah Brooksin tarina jatkuu. Miten tekijöitä ja uhria kohdeltiin yhteisössä? Lisäksi entiset jehovantodistajat kertovat, mihin toimiin ovat ryhtyneet paljastaakseen lasten seksuaalisen hyväksikäytön peittelyn järjestössä. Amerikkalainen dokumentti.

Oikeudessa tavataan. 4/4. New Yorkin osavaltiossa avautuu mahdollisuus nostaa syytteitä juridisesti vanhentuneista tapauksista. Instituutioita aletaan vaatia vastuuseen epäonnistumisessa lasten suojelemisessa pedofiileiltä. Asianajaja Irwin Zalkin haastaa Jehovan todistajat oikeuteen. Amerikkalainen dokumentti.

Kaikki osat voi katsoa 30 päivän ajan MTV:n sivuilta.

 
 
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity