Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG
 
 True crime: Uskonnon uhrit, osa 4
02.12.2020 Johanneksen poika
Kuvakaappaukset: AVA ja MTV

Neljännessä jaksossa kerrotaan, että New Yorkin osavaltiossa avautuu mahdollisuus nostaa syytteitä juridisesti vanhentuneista tapauksista. Instituutioita aletaan vaatia vastuuseen epäonnistumisessa lasten suojelemisessa pedofiileiltä. Asianajaja Irwin Zalkin haastaa Jehovan todistajat oikeuteen.Johdantona ja kertauksena muutama kuvakaappaus dokumentin aikaisemmista jaksoista:

Teksti perustuu AVA-televisiokanavan dokumenttiin.Tutkiva journalisti Trey Bundy kertoo dokumentissa, että New Yorkissa on säädetty vanhenemissääntöä koskeva laki. Hyväksikäytön uhrit voivat nyt nostaa syytteitä tapauksista, jotka aiemmin katsottiin vanhentuneiksi. He eivät olleet saaneet oikeutta. Lakimuutos sallii tuhansien hyväksikäytön uhrien tulla esiin. Se, mitä nyt New Yorkissa tapahtuu, on iso asia.

Tämän aikaikkunan avaaminen antaa tilaisuuden nostaa syytteitä Jehovan todistajia vastaan. Heidän päämajansa on New Yorkin osavaltiossa.

Videolla Trey Bundy soittaa Jehovan todistajien päätoimistoon. Hän esittelee itsensä näin: "Trey Bundy Tutkivan journalismin keskuksesta". Hän kertoo pyytäneensä haastattelua pari kuukautta sitten. Hän tiedustelee sen tilannetta.

Trey Bundy on yrittänyt saada Jehovan todistajien johdolta kommenttia tapauksiin, joista hän on raportoinut viiden vuoden ajan. Ainoa vastaus on ollut järjestön lehdistötiedote, jossa kammoksutaan lasten seksuaalista hyväksikäyttöä.

Jehovan todistajien päätoimiston puhelimessa reagoidaan viimein. Chris Perez tiedotusosastolta vastaa. Trey Bundy selittää Perezille, että New Yorkin osavaltio sallii nostaa syytteet hyväksikäyttötapauksista. Bundy kysyy, odotetaanko päätoimistossa kiireistä vuotta. Perez vastaa, että he ottavat aina vastaan puheluja. Sitten Bundy kertoo Perezille, että hän on pyytänyt haastattelua Stephen Lettiltä tai muilta hallintoelimen jäseniltä. Perez kertoo, että sitä harkitaan edelleen.

Trey Bundy selittää videolla katsojille, että Jehovan todistajien hallintoelin koostuu kahdeksasta voidellusta miehestä. He ovat järjestössä kaikkien yläpuolella. Hallintoelin päättää Jehovan todistajien maailmanlaajuisista käytännöistä. Niihin kuuluu myös suhtautuminen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Puhelu päätoimistoon on edelleen auki. Trey Bundy sanoo Perezille, että jos kieltäytyisitte suoraan tai suostuisitte haastatteluun, kaikilta säästyisi aikaa. Sitten hän pyytää päätoimistoa päättämään, mitä he tekevät. Perez toteaa siihen, että asiaa harkitaan edelleen. Puhelu päättyy.

Trey Bundy kertoo:

Hallintoelin ei vastannut julkisesti pedofiliakäytäntöjen arvosteluun ennen kuin julkaisimme ensimmäiset artikkelimme.

Hallintoelimen jäsen Stephen Lett väittää:

Luopiot kertovat valheissaan, että Jehovan todistajat järjestönä sallii pedofiilit.

Trey Bundy:

Viikko artikkelimme jälkeen Stephen Lett julkaisi videon, jossa hän kertoi seuraajilleen, että tarinat pedofiilien suojelusta järjestössä ovat valetta. Niitä kertoivat luopiot ja Saatanan kätyrit. Hallintoelin kieltää jyrkästi, että Vartiotorni-seura peittelee seksuaalista hyväksikäyttöä. Olemme raportoineet monista dokumenteista, jotka paljastavat Vartiotorni-seuran tienneen hyväksikäyttötapauksista. Heidän käytäntönsä altistavat lapset vaaraan.

Seuraavaksi videolla nähdään, kuinka Trey Bundy ajaa autolla kohti Jehovan todistajien päätoimistoa.Trey Bundy kertoo, että aiemmin järjestö omisti noin 30 kiinteistöä Brooklynissa. Viime vuosina se on myynyt kaikki Brooklynin kiinteistönsä. Niistä saatiin yli miljardi dollaria. Trey Bundy on miettinyt, mikä on lakijuttujen taloudellinen vaikutus järjestöön. Ehkä he ovat valmiit maksamaan hinnan salatakseen arkistonsa. He eivät halua paljastaa, mitä seurakunnissa tapahtuu.

Trey Bundy:

Nyt järjestö on keskittänyt tilansa yhteen kompleksiin. Betel tarkoittaa "Jumalan taloa". Hallintoelin toimii täällä.Täällä on hallinnollisia virastoja. Uusi päämaja on Jehovan todistajien maailman keskipiste.

Vierailen päätoimistossa ensimmäisen kerran. Vartiotorni-seura saa tilaisuuden kertoa oman näkökantansa.Trey Bundy ajaa autollaan päätoimiston portille. Portilta tulee mies, joka kysyy, voiko hän auttaa.

Trey Bundy:

Haastattelupyyntöni...

Jehovan todistaja -portinvartija numero 1:

Ehdottomasti ei. Onko teillä sovittu tapaaminen?

Trey Bundy:

Olen yrittänyt saada sitä tiedotusosastonne kautta.Jehovan todistaja -portinvartija numero 1:

Onko sovittu tapaaminen?

Trey Bundy:

Ei. Puhelimessa Chris Perez sanoi... että sitä harkitaan.

Trey Bundy ajaa autollaan hieman eteenpäin, jolloin hän voi keskustella toisen Jehovan todistaja -portinvartijan kanssa.

Trey Bundy:

Huomenta. Tulin Tutkivan journalismin keskuksesta.

Jehovan todistaja -portinvartija numero 2:

Pyydämme jonkun tulevan teitä vastaan. Tuolla on pysäköintitilaa.

Trey Bundy:

Selvä. Kiitos.

Joku tulisi vastaan. Parempaa kuin odotin. Hyvä alku.

Sitten Jehovan todistaja -portinvartija numeroi 1 tulee Trey Bundyn auton vierelle ja ilmoittaa:

Kukaan ei tule. Poistukaa. Kutsumme poliisit, ellette lähde.Trey Bundy lähtee turhautuneena pois.

Trey Bundy:

Olen soittanut johtajille kotiin, olen käynyt Brooklynin tiloissa. Olen jutellut PR-väen kanssa vuosia. Olen vain yrittänyt saada johdolta haastattelua tai edes kommenttia. Aina tulee seinä vastaan.

Seurakuntalaiset kunnioittavat hallintoelintä kuin katoliset paavia. Harvoilla on suhteita ylimpään johtoon, mutta yksi uhreista voi todistaa yhden johtajista tienneen hänestä.

Trey Bundy:

Chessa Manion on entinen Jehovan todistaja. Hän oli liikkeessä mukana parikymppiseksi.

Chessa Manion kertoo:

Kaksoistornien romahdettua äitini käski minun kirjoittaa, että se oli merkki lopun ajoista. Voimme tavoittaa pelokkaita ihmisiä ja vainajien omaisia.

Trey Bundy:

Tavalliset Jehovan todistajat ja johtohenkilöt eivät yleensä pidä suoraa yhteyttä. Chessa Manionilla oli kuitenkin suora yhteys Stephen Lettiin.Chessa Manion kertoo lapsuudestaan:

Olen Chessa Manion ja synnyin Jehovan todistajaksi. Kun olin viisivuotias, erään vanhimman poika raiskasi minut. Olimme juuri muuttaneet siihen seurakuntaan. Olimme uskonnossa täysillä mukana. Kiersin ovelta ovelle äitini kanssa jo vauvana. Esittelin lehtiä ovella jo pari-kolmevuotiaana.

Isäni tutustui Jehovan todistajiin noin 19-vuotiaana. Lehdessä oli ollut auton myynti-ilmoitus. Hän meni katsomaan sitä autoa. Kaupan jälkeen myyjä oli katsonut taivaalle ja kysynyt, näkeekö Tim tähdet ja kenen arvelee luoneen ne. Tuo autonmyyjä oli Stephen Lett.

Isäni tapasi Stephen Lettin ensi kerran 19-vuotiaana. He keskustelivat syvällisesti, ja isäni sai kuulla Jehovasta. Isä etsi elämälleen suuntaa ja vastauksia moniin asioihin. Stephen sai isäni vakuuttumaan, että vastauksia löytyy. Stephen Lett alkoi opettaa isälleni Raamatun sanaa. Heidän välillään oli luja side. Isä arvosti sitä koko ikänsä. Kun Stephen Lett valittiin hallintoelimeen, isästäni se oli merkki jumalallisesta kaitselmuksesta. Stephen Lett oli johdattanut hänen totuuden luokse. Isä piti Stephen Lettiä hengellisenä isoisänäni.

Isäni oli vanhin Chicagossa, kun olin noin viisivuotias. Illinois'n Havanan seurakunnassa oli tuolloin vain kolme vanhinta. Muutimme sinne auttaaksemme sitä seurakuntaa. Vanhempani olivat muutosta uuvuksissa. Eräs perhe sanoi, että minä voisin mennä heille yöksi. Vanhempani suostuivat, koska sänkyänikään ei ollut koottu.

Menin nukkumaan perheen tytön huoneeseen. Jossain vaiheessa yöllä hänen isoveljensä tuli sinne. Hän oli tuolloin 14 tai 15. Muistan, että minut nostettiin sängystä. Ihmettelin, mutta luotin siihen poikaan. Ei ollut syytä olla luottamatta.

Poika vei minut huoneeseensa. Hän alkoi kutitella ja riisua minua. Sitten kutittelu alkoi sattua. Tiesin, että jotain oli vialla. Minut raiskattiin.

Muistan nousseeni aamulla muiden lasten kanssa. Pukeuduin kokoukseen ja menimme valtakunnansaliin. Heti kun näin äitini, juoksin ja takerruin häneen. En päästänyt hänestä irti. Hän ihmetteli, koska se ei ollut normaalia käytöstäni. Lähdimme sieltä, koska minulla oli jokin hätä.

Kotona kerroin, että hän oli satuttanut minua. Äiti kysyi kuka, ja kerroin pojan nimen. Vanhempani joutuivat tolaltaan. He ihmettelivät, mitä pitäisi tehdä.

Minut oli raiskattu, eikä isä enää välittänyt asemastaan. Isäni tiesi, miten järjestö käsittelisi asian. Hän tiesi, että hänen olisi pitänyt soittaa lakiosastolle. Kun muut astuivat kuvaan, isäni oli jo saanut raiskaajani tunnustamaan. Isä oli kertonut asiasta poliisille ja vienyt minut lääkäriin.Muut vanhimmat sanoivat isälleni, että ellei hän vanhimpana noudata järjestön ohjeita, hänet erotettaisiin seurakunnasta ja hänen toimensa tutkittaisiin. Häntä käskettiin olemaan puhumatta poliisille. Sanottiin, että se loukkasi Jehovan nimen pyhyyttä ja aiheuttaisi yhteisölle tahran.

Trey Bundy:

Kun isä kertoi raiskauksesta poliisille, hän vaaransi kaiken. Hän rikkoi järjestön sääntöjä, jotka olivat peräisin Jumalalta. Hän otti riskin tulla erotetuksi ja kartetuksi. Hän altisti perheensä häpeälle, koska Jehovan nimi jä järjestö voisivat joutua häpeään. Siksi Jehovan todistajat menevät harvoin poliisin luo. He vaarantavat siinä kaiken.

Chessa Manion jatkaa:

Isäni uskoi yhä järjestöön. Kaikki viestivät hänelle, että ainoa tapa asian korjaamiseksi oli rauha ja anteeksianto. Vanhempani päättivät olla nostamatta syytettä. Se oli isälleni raastavaa. Hän päätti vedota Stephen Lettiin, koska he tunsivat toisensa. Isä kertoi, mitä minulle oli tapahtunut. Hän ehdotti uudistuksia, joilla hyväksikäytön uhreja voitaisiin järjestössä auttaa. Isä kirjoitti monisivuisen kirjeen toivoen, että se koskettaisi Stephen Lettiä. Tässä on sen kirjeen kopio.Trey Bundy selittää, että Chessan isän kirje Stephen Lettille oli jotakin ennenkuulumatonta. Hän kyseenalaisti uskonlahkonsa johtamistyylin. Se voisi maksaa hänelle kaiken. Chessan isä oli esittänyt, että viranomaisille ilmoitettaisiin kaikista tapauksista.

Chessa Manion:

Hän ehdotti myös, että toinen todistaja voisi olla vaikka lääkäri tai poliisi. Joku, joka voisi todistaa, että on tehty väkivaltaa. Ikävä kyllä Jehovan todistajat vaativat "uskottavan todistajan" eli toisen Jehovan todistajan.Trey Bundy:

Vaikka isäsi kuvasi traumaattista tapahtumaa, hän päättää kirjeen kertoen hyviä uutisia. "Tänä kesänä tyttäremme kastetaan." Isäsi yritti yhä olla hyvä Jehovan todistaja, vaikka toivoi muutosta käytäntöihin.

Chessa Manion:

Me kaikki yritimme. Isäni uskoi järjestöön yhä vankasti. Hän kai uskoi, että Lett kuuntelisi häntä ja hänen ehdotuksiaan. Isä otti riskin kirjoittaessaan tuon.

Videolla kerrotaan, että Stephen Lett vastasi Chessan isän kirjeeseen.Chessa:

Näin Stephen Lett vastasi isälleni kahden todistajan säännöstä. Lett kirjoittaa: "Hyvä Timothy. Sain juuri kirjeesi. Oli tuskallista kuulla, mitä olette joutuneet kokemaan. On kuitenkin hienoa, että olette pysyneet lähellä Jehovaa. Luin selontekosi siitä, miten hoiditte tyttäresi kaltoinkohtelun. Huomasin, että rakkautesi Jehovaa ja perhettäsi kohtaan sai sinut ajattelemaan ja toimimaan viisaasti. Siunatkoon Jehova perhettäsi, kun jatkat Hänen palvelemistaan. - Veljesi, Stephen Lett."

Trey Bundy:

Hän ei kiistä sitä, mitä sinulle tapahtui. Hän ei ota kantaa siihen, mitä tekijälle pitäisi tehdä. Hän ei kehota poliisin pakeille. Lett tietää, mitä sinulle tapahtui. Isäsi vaati vastuun ottamista.

Chessa:

En näe sellaista.

Chessa kertoo, että sen jälkeen hänen vanhemmillaan oli vaikeaa. Koko perhe oli vaikeasti masentunut. Hän uskoo, että kaikilla perheenjäsenillä oli traumaperäinen stressihäiriö. Chessan isä alkoi juoda. Hän aloitti sen vasta Chessan raiskauksen jälkeen. Isän tilanne huononi. Joskus hän menetti tajunsa ja muuttui siniseksi. Chessa joutui elvyttämään isäänsä. Isä kieltäytyi menemästä hoitoon. Hän piilotti alkoholisiminsa seurakunnalta. Se vain paheni. Lopulta Chessan isä kuoli alkoholismiin.

Chessa:

Isäni polttohaudattiin, ja teetimme riipukset. Olen kantanut isääni kaulassani siitä lähtien.Riipuksessa on Chessan isän tuhkaa.

Chessa:

Näin hän on läsnä elämässäni. Tämä antaa minulle voimaa.

Trey Bundy:

Chessalla on isänsä kirje ja Stephen Lettin vastauskirje. Yhdessä ne kertovat vahvan tarinan. Chessalla on kirjalliset todisteet. Stephen Lett tiesi raiskauksesta. Hän ehdotti vain, että perheen pitäisi lähentyä Jehovaa.Chessa:

Johtoa kiinnostaa enemmän järjestönsä kuin ihmisten suojelu. Se raivostuttaa. Tässä on kyse yleisestä turvallisuudesta. Minut raiskattiin. Haluan, että lapsia suojellaan.

Seuraavaksi videolla nähdään, kuinka entiset Jehovan todistajat ja pedofiilien uhrit jakavat New Yorkissa valtakunnansalin lähellä kadulla materiaalia, joka kertoo Jehovan todistajien pedofiiliongelmasta.Videolla kuullaan mm. tällaista puhetta:

Puhutaanko pedofiilitietokannasta? Siitä on kerrottu lehdissä. Vartiotorni-seura joutuu vielä luovuttamaan listansa.

Chessa kertoo kadulla kulkeville ihmisille:

Meillä on esitteitä tapahtumastamme. Tiedättekö jotain Jehovan todistajista?

Trey Bundy selittää:

Chessa Manion järjestää protestin Jehovan todistajien tärkeänä juhlapäivänä. Muistojuhlaa vietetään Jeesuksen kuoleman muistoksi. Chessa on New Yorkissa yhdessä vanhimmista valtakunnansaleista.

Chessa kertoo:

Muistojuhla on Jehovan todistajien tärkein ilta. Brooklyn on Jehovan todistajille keskeinen paikka. Täältä keskustelu leviää eri puolille maailmaa.

Minkään uskonnon ei pidä olla ihmisoikeuksien yläpuolella. Jos rikotaan oikeutta hakea ulkopuolista apua tai estetään oikeuden hakemista tai pääsy pois pedofiilin läheltä tai paljastamasta tätä, jotain on vialla.

En pyydä muuttamaan uskoaan tai eroamaan Jehovan todistajista. Järjestön täytyy kuitenkin muuttua.

Joku Jehovan todistaja tulee sanomaan Chessalle:

Tämä on väärä aika ja paikka. Siihen on syy.

Chessa:

"Miksi sanotte noin?

Jehovan todistaja:

Tämä on väärä aika ja paikka."

Chessa:

Aina on...

Jehovan todistaja:

Häiritsette Jehovan todistajien vuoden suurinta juhlaa. Kuvitelkaa, että menisitte katoliseen messuun sunnuntaina. Sinne tulisi ihmisiä kameroineen häiritsemään. Ehkä haluatte puhua, mutta tämä on väärä hetki.

Chessa:

Jos jotakuta on käytetty hyväksi...

Jehovan todistaja:

Siitä ei voida puhua tässä. Tämä vain hämmentää...

Chessa:

Olen käynyt hyviä keskusteluja. Olen kunnioittavasti eri mieltä.

Videolla näytetään, kuinka Jehovan todistajien kutsumat poliisit tulevat paikalle.Chessa selittää poliiseille:

Koin seksuaalista hyväksikäyttöä lapsena.

Poliisi haluaa katsoa Chessan kädessä olevaa esitettä.

Chessa jatkaa:

Emme yritä häiritä vaan levittää tietoisuutta.

Poliisi ilmoittaa:

Ennen tuloamme varmistimme, että teillä on oikeus tähän.Poliisi antaa vielä ohjeita:

Älkää tukkiko väylää tai häiritkö tilaisuutta.

Chessa toteaa, että he eivät mene sisälle. Hän vielä lisää, että he eivät pakota kuuntelemaan.

Poliisi pahoittelee Chessalle:

Ikävää, mitä teille tapahtui. Tässä työssä otamme lasten suojelun vakavasti.

Chessa:

Joudutte kohtaamaan sitä usein. Kiitoksia. Arvostamme tukea.

Chessa selittää:

Jos jättää Jehovan todistajat, on luopio ja Saatanan kätyri. Yritän lähestyä Jehovan todistajia ystävällisesti. He pelkäävät kaltaisiamme. He karsastavat luonnostaan mielipiteensä ilmaisevaa ja protestia johtavaa naista. Muistan lapsuudestani, että salien ovilla oli aktivisteja. Sanottiin, että meitä yritetään vahingoittaa. Totuushan oli päinvastainen.Seuraavaksi videolla kuullaan puhetta radion välityksellä vuodelta 2019:

Lapsena hyväksikäytön uhreiksi joutuneilla on New Yorkissa nyt vuosi aikaa nostaa kanteita epäiltyjä vastaan. Se koskee myös instituutioita. Monelle tämä on uusi tilaisuus saada oikeutta vuosien jälkeen.Irwin Zalkin pitää lehdistötilaisuuden. Hän nostaa kaksi oikeusjuttua. Ensi kertaa hän nimeää syytteissä hallintoelimen, joka Jehovan todistajia johtaa. Tämä on iso asia, koska nyt uhrit voivat haastaa Vartiotorni-seuran oikeuteen.Irwin Zalkin:

Ilmoitamme tänään, että aiomme nostaa syytteet Heather Steelin ja Michael Ewingin puolesta. He ovat olleet hyväksikäytön uhreja Jehovan todistajien yhteisössä. Jehovan todistajat on sallinut lasten hyväksikäytön jatkua keskuudessaan vuosikymmenien ajan.Heather Steelin:

Haluan antaa äänen monille. Ei ole helppoa kertoa näistä asioista. Jos tämä auttaa muita lapsia, haluan tehdä sen siksi. Koska laki mahdollistaa nyt vanhojen tapausten käsittelyn, voimme saada oikeutta siitä, mihin meidät altistettiin liikkeen parissa.John Michael Ewing:

Pidän itseäni yhä Jehovan todistajana. Se on minun uskontoni, mutta se, miten nämä asiat on sysätty sivuun, ei saa enää jatkua. Tarvitaan puhdistusta. Asia pitää korjata.

Trey Bundy:

Tutkimusten mukaan uhreilta kestää jopa vuosikymmeniä ennen kuin he uskaltavat tulla esiin, jos silloinkaan. Se, mitä nyt tapahtuu New Yorkissa, on iso asia. Lakimuutos sallii tuhansien uhrien hakea oikeutta yhtä aikaa ja nostaa syytteet instituutioita vastaan.

Zalkin nimesi syytteissä hallintoelimen ja toivoo johtohenkilöiden joutuvan todistamaan. Se olisi Yhdysvalloissa ensimmäinen kerta. Vartiotorni-seura on peitellyt pedofiliaa hyvin pitkään. He joutuvat nyt vastaamaan teoistaan osavaltionsa oikeudessa.

Irwin Zalkin:

Nämä syytteet nostetaan erityisesti siksi, että Jehovan todistajien hallintoelin joutuu huomion keskipisteeseen. Hallintoelin on kuin paavi katoliselle kirkolle. Nämä kahdeksan "paavia" ovat vastuussa kaikesta, mitä järjestössä tapahtuu. He päättävät kaikesta. He määräävät käytännöt, joita vanhimmat noudattavat Yhdysvaltain noin 14000 seurakunnassa. Tietääkseni johtajia ei ole aiemmin haastettu. Me aiomme tehdä sen. He ovat pyramidin huipulla. Sieltä kaikki käytännöt ovat peräisin. He ovat osasyyllisiä lasten seksuaalisen ahdistelun peittelyyn. Jonkun on aika käydä heidän kimppuunsa.

Trey Bundy:

Vartiotorni-seura on koko ajan kieltänyt vastuunsa. Seuraus on se, että hyväksikäytöt jatkuvat eivätkä uhrit saa oikeutta. New Yorkissa on vuoden kestävä ajanjakso hakea uhreille oikeutta.

Kaikki esiin tulleet uhrit ryhtyvät vaikeaan tehtävään. Lopputulosta ei tiedetä, eikä miltä se tuntuu. Toivon, että he saavat oikeutta.

Videolla näytetään, kuinka Trey Bundy on taas menossa Jehovan todistajien päätoimistoon Warwickiin. Mutta nyt hän ei mene sinne yksin. Hänen mukanaan on asianajaja Irwin Zalkin, jolla on nippu papereita mukanaan, haaste- ja kanneasiakirjat. Millainen on tällä kertaa vastaanotto?Trey Bundy selittää, että Irwin Zalkin on nyt toimittamassa hallintoelimelle oikeusasiakirjoja.

Trey Bundy kysyy Irwin Zalkinilta:

Tietääkö johtoporras tästä?

Zalkin:

Käsittääkseni he odottavat tätä. Tästä tulee epäilemättä satoja haasteita oikeuteen.

Trey Bundy kysyy:

Vartiotorni-seuraa vastaan?

Irwin Zalkin vastaa:

Monia instituutioita haastetaan. Me keskitymme Jehovan todistajien tapauksiin tulevina viikkoina. 

Trey Bundy:

Onko tämä ensimmäinen kerta, kun tärkeä hengellinen johtaja on mainittu nimeltä tämänkaltaisessa lakijutussa?

Irwin Zalkin:

Ainakin haastetaan ensi kertaa Jehovan todistajien hallintoelin. Joku yrittää haastaa nämä tyypit. He välttelevät todistamista kuin ruttoa.

Trey Bundy:

Mitä kysyt ensimmäiseksi?

Irwin Zalkin:

Tiedättekö vuosikymmeniä pidetystä pedofiilitietokannasta? Oletteko katsoneet ja lukeneet niitä tietoja? Oletteko lukeneet, mitä lapsille seurakunnissanne on tapahtunut? Oletteko käyttäneet siihen aikaa? Minä olen. Jos niistä on tietoinen, ei voi jatkaa nykyisiä käytäntöjä.

Zalkin pysäköi auton lähelle päätoimiston porttia. Joku tulee katsomaan. Portinvartija- Jehovan todistaja ja Irwin Zalkin tervehtivät. Zalkin ilmoittaa, että hän tuli tuomaan hallintoelimelle oikeusasiakirjoja.

Portinvartija- Jehovan todistaja toteaa:

Vai niin.

Irwin Zalkin:

Onko Gerrit Lösch tai Geoff Jackson paikalla?

Portinvartija- Jehovan todistaja ilmoittaa, että tässä portin läheisyydessä on paljon liikennettä (vaikka yhtään autoa ei näy). Hän näyttää, minne Zalkin pitää pysäköidä. Hän lupaa palata kohta.

Zalkin pysäköi autonsa. Trey Bundy toteaa, että päätoimistossa pähkäillään nyt, mitä tehdä.

Portinvartija- Jehovan todistaja pyytää Zalkinia ja Bundya odottamaan autossa.  Taas heille muistutetaan, että portin ohi kulkee monenlaisia kuljetuksia (vaikka edelleenkään ei näy yhtään autoa). Portinvartija lupaa tulla hakemaan miehet heti autosta, kun joku tulee portille.

Kun Zalkin ja Bundy olivat odottaneet autossa 45 minuuttia, he toteavat, että ei heitä kukaan tule noutamaan. Joten he päättävät lähteä pois. Zalkin jättää portille käyntikorttinsa ja pyytää kyseisiä henkilöitä soittamaan.

Zalkin toteaa ennen kuin käynnistää auton lähtiessään pois, ettei Jehovan todistajien johtoporras voi piiloutua. He joutuvat oikeuteen.Irwin Zalkin:

Jatkamme niin kauan kuin tarpeen, vaikka he yrittävät kasata esteitä. Ajamme nämä jutut maaliin. He tietävät sen. He tietävät meidät ja aikeemme.Trey Bundy kertoo:

Tästä on raportoitu viisi vuotta. On helppo vaipua pessimismiin. Saammeko koskaan nähdä sitä tietokantaa? Onko Vartiotorni-seura liian mahtava ja varakas? Välitetäänkö lapsista niin, että järjestö saadaan vastuuseen?

Saamme edelleen tietovuotoja. Vartiotorni-seura ei haluaisi niitä, mutta se ei voi estää kaikkia vuotoja. On muodostumassa aalto, jossa yhä useammat uhrit nostavat oikeusjuttuja. Totuus on paljastumassa.

Viime vuosina on ollut paljon mediahuomiota. Vartiotorni-seura on tehnyt muutamia pieniä muutoksia.Entinen Jehovan todistaja Lloyd Evans:

Ennen uhrit joutuivat kohtaamaan tekijän kasvotusten. Sitä ei enää vaadita. On muutettu puhetapaa, jolla puhutaan uhrien ja perheenjäsenten rankaisemisesta, jos nämä ilmoittavat viranomaisille. Oleellisilta osin käytännöt ovat yhä samoja. Kun vanhimmat eivät kerro uhreille ja heidän perheilleen, että heillä on oikeus puhua viranomaisille, on yhä mahdollisuus, että lapset ovat vaarassa.

Trey Bundy:

Vartiotorni-seura kehottaa yhä ottamaan yhteyttä päätoimistoon, joka päättää, ilmoitetaanko poliisille. Vanhimmat saavat nyt varoittaa, jos tietävät lasten ahdistelijasta. On epäselvää, tehdäänkö niin oikeasti.

Niin kauan kuin Jehovan todistajat salaa pedofiilitietojaan, lapset ovat vaarassa.Trey Bundy:

Oikeusjuttujen aikana Irwin Zalkin sai järjestön luovuttamaan osan tiedoista. Hän on lukenut niitä.Irwin Zalkin selittää:

Tietokannan kansiot ovat täällä lukkojen takana. Olen käynyt läpi melkein kaikki. Joidenkin oikeuden päätösten takia en saa puhua niistä. Voimme käyttää nitä vain juttujemme valmisteluun. On raivostuttavaa, etten saa kertoa, mitä tiedän. On kysymys lasten turvallisuudesta. Joka päivä, kun tämä viivästyy emmekä saa kertoa tietojamme, joku lapsi on vaarassa.

Trey Bundy:

Kun tulee lisää tietoa, tulee myös julkista painetta muuttaa asioita. Jos uskonnollisten tai muiden instituutioiden ei haluta suojelevan pedofiilejä vaan lapsia, halutaan tietää, mitä tietokannat sisältävät.

Australiassa ja Britanniassa on alettu tutkia lapsia vahingoittavia käytäntöjä. Olenkin alusta alkaen ihmetellyt, miksei tässä Jehovan todistajien syntymaassa tapahdu mitään. Nyt vihdoin alkaa tapahtua.

Pennsylvanian syyttäjänvirasto on koonnut suuren valamiehistön kuulemaan lausuntoja Jehovan todistajien pedofiilikäytännöistä. Todistajina on järjestössä hyväksikäytön uhreina olleita. Yksi heistä on ihminen, johon olen tutustunut osana tutkimuksiani vuosien varrella.Sarah Brooks kertoo:

Eräs poliisi tuli ovelleni. Kuultuaan minua hän sanoi, että he pyytävät minua todistajaksi. Saisimme vihdoin huomiota, jota viranomaisilta tarvittaisiin. Se oli emotionaalisesti raskasta. Päivä oli yhtä vuoristorataa. Valamiehistö oli tuskin metrin päässä minusta. En tuntenut ketään, mutta jouduin kertomaan intiimeistä tilanteista. Oli rankkaa kertoa kiusallisia asioita kaikkien tuijottaessa.

Trey Bundy:

Tuntuiko, että heitä kiinnosti, millaisia järjestön käytännöt ovat ja miten mahdollinen peittely toimii?

Sarah Brooks:

Kyseltiin, mitä kerroin seurakunnassa ja mitä sitten tehtiin. New Yorkin päätoimisto mainittiin useita kertoja. Tuntui, että ollaan valmiita menemään huipulle saakka.

Trey Bundy:

Tämä on valtava asia. Tätä tutkivat henkilöt ovat samoja, jotka haastoivat katolisen kirkon. Se sai aikaan uusia tutkimuksia eri puolilla maata. Jos tätä ajetaan yhtä suurella sinnikkyydellä, voi olla syytä toiveikkuuteen, että Vartiotorni-seurakin ottaisi vastuuta, jota se on väistellyt.Trey Bundy:

Tuli uusi käänne. Todistit myös Pennsylvanian osavaltion senaatille.

Sarah Brooks:

Siellä yritetään uudistaa vanhenemissääntöä. Vetosin, että vanhentuneistakin tapauksista saisi nostaa juttuja.Sarah Brooks:

Tämä on yhteiskunnallinen ongelma. Teidän on syytä muuttaa lakia. Tehkää kuten on oikein. Ei ole mitään välimuotoa. Joko suojellaan lapsia tai ollaan pedofiilien puolella.

Sarah kertoo, että tuntui siltä, kuin hän olisi puhunut Jehovan todistajille, jotka eivät ole uskaltaneet tulla esiin. Sarahin mukaan lakia pitää muuttaa, jotta ihmiset uskaltavat puhua ja vaatia oikeutta. 

Deloris Lyles:

Yksittäisiä tapauksia käsittelevät vanhimmat ovat myös vastuussa, mutta ennen kaikkea syytän järjestön johtoa. Se antaa vanhimmille ohjeet. Ylin johto täytyy saada vastuuseen.

Debbie McDaniel:

Hallintoelimen vastuu tarkoittaa mielestäni muutosta käytännöissä, etenkin kahden todistajan sääntöä.

Sarah Brooks:

Sen pitää luovuttaa jokainen paperi, jossa on pedofiilin tai uhrin nimi. Asiakirjat pitää antaa viranomaisille.

Chessa Manion:

En halua kuulla mistään "luopioiden valheista". En halua kuulla, miten "valtio vainoaa meitä". Haluan kuulla, että he välittävät oikeasti hyväksikäytön uhreista ja että he aikovat tehdä asialle jotakin. Emme lopeta ennen kuin niin käy.

Ohjelman lopputeksteissä kerrotaan:

Tammikuuhun 2020 mennessä on nostettu yli 1300 syytettä. Osa koskee Jehovan todistajia. Debbie ja Deloris nostavat omat syytteensä vuonna 2020. Vartiotorni-seura kieltäytyy yhä luovuttamasta tietokantaansa. Joissakin osavaltioissa papit on vapautettu ilmoitusvelvollisuudesta. Vartiotorni-seura kieltäytyy edelleen antamasta haastattelua.

Lisätietoa osoitteesta www.oxygen.com


 
Kaikki osat voi katsoa 30 päivän ajan MTV:n sivuilta.
 

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity