Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG
 
 Lasten kuvatehtävässä vauvan halkaisuyritys
22.12.2020 Johanneksen poika

Jehovan todistajien nettisivuilla on paljon aineistoa lapsille. Joissakin tapauksissa tämä aineisto on aivan sopimatonta heille. Lapsille suunnatussa materiaalissa on raakaa väkivaltaa tai sen uhkaa. Tällaista ohjelmaa ei YLE suvaitse omissa lastenohjelmissaan. YLE ottaa huomioon lasten iän, eikä se sijoita haitallista materiaalia lastenohjelmiin, eikä väkivaltaa yleensä esitetä televisiossa siihen aikaan, kun pienet lapset ovat hereillä.

Mutta Jehovan todistajien järjestö katsoo "hyväksi" altistaa lapset aivan pienokaisista saakka väkivallalle, joka voi olla hyvinkin raakaa. Tästä esimerkkinä on lapsille suunnattu kuvatehtävä, jonka teema on Salomo toimii viisaasti. Kuvatehtävässä on tarkoitus yhdistää kuvassa olevat pisteet numerojärjestyksessä niin, että siitä muodostuu kuva.

Kuvatehtävän voi ladata omalle tietokoneelleen JW.ORG:n sivuilta.

Tässä on kuvatehtävän ensimmäinen sivu:Tässä on kuvatehtävän toinen sivu:Kuvassa on uhkaava tilanne. On vaarana, että vauva halkaistaan veitsellä. Miksi tällaisia kuvia pitää näyttää pienille lapsille? He voivat saada pelkotiloja ja painajaisia näistä. Eikö tällaisten kuvien ja asioiden voisi antaa odottaa sitä, että lapsesta tulee aikuinen? Silloin voisi varovaisesti katsoa väkivallan uhkaa aikuisin silmin.

Kuvatehtävässä mainitut raamatunkohdat on lainattu tähän:

(1. Kuninkaiden kirja 3:16–28)

16 Noihin aikoihin tuli kaksi prostituoitua kuninkaan luo ja asettui hänen eteensä. 17 Ensimmäinen nainen sanoi: ”Anteeksi, herrani, minä ja tämä nainen asumme samassa talossa, ja minä synnytin, kun hän oli talossa. 18 Kolmantena päivänä sen jälkeen kun olin synnyttänyt, tämäkin nainen synnytti. Me olimme kahdestaan, eikä talossa ollut ketään muuta. 19 Yöllä tämän naisen poika kuoli, koska hän oli maannut sen päällä. 20 Niin hän nousi keskellä yötä, ja kun minä, orjattaresi, nukuin, hän otti poikani minun vierestäni ja laittoi sen viereensä ja kuolleen poikansa hän laittoi minun viereeni. 21 Kun nousin aamulla imettämään poikaani, näin, että se oli kuollut. Silloin minä tutkin sitä tarkkaan ja huomasin, ettei se ollutkaan minun poikani, jonka olin synnyttänyt.” 22 Toinen nainen kuitenkin sanoi: ”Ei, vaan elossa oleva poika on minun ja kuollut poika on sinun!” Mutta ensimmäinen nainen sanoi: ”Ei, vaan kuollut poika on sinun ja elossa oleva poika on minun.” Näin he riitelivät kuninkaan edessä. 23 Lopulta kuningas sanoi: ”Tämä sanoo: ’Tämä elossa oleva poika on minun, ja kuollut poika on sinun!’, ja tuo sanoo: ’Ei, vaan kuollut poika on sinun ja elossa oleva poika on minun!’” 24 Kuningas jatkoi: ”Tuokaa minulle miekka.” Niin kuninkaalle tuotiin miekka. 25 Sitten kuningas sanoi: ”Halkaiskaa elävä lapsi kahtia ja antakaa toinen puoli toiselle naiselle ja toinen puoli toiselle.” 26 Se nainen, jonka poika elävä lapsi oli, tunsi niin voimakasta äidinrakkautta poikaansa kohtaan, että anoi heti kuninkaalta: ”Herrani, antakaa elävä lapsi hänelle! Älkää vain tappako sitä!” Mutta toinen nainen sanoi: ”Sitä et saa sinä enkä minä! Halkaiskaa kahtia!” 27 Silloin kuningas vastasi: ”Antakaa elävä lapsi ensimmäiselle naiselle! Älkää missään tapauksessa tappako sitä, sillä hän on sen äiti.” 28 Koko Israel kuuli kuninkaan antamasta tuomiosta, ja he tunsivat syvää kunnioitusta kuningasta kohtaan, sillä he näkivät, että Jumala oli antanut hänelle viisautta jakaa oikeutta.

(1. Kuninkaiden kirja 3:5–9, 12)

5 Gibeonissa Jehova näyttäytyi Salomolle yöllä unessa. Jumala sanoi: ”Kerro, mitä haluaisit minun antavan sinulle.” 6 Tällöin Salomo sanoi: ”Sinä osoitit suurta uskollista rakkautta palvelijallesi Daavidille, isälleni, kun hän vaelsi edessäsi uskollisesti, oikeamielisesti ja vilpittömin sydämin. Olet jatkuvasti osoittanut hänelle tällaista suurta uskollista rakkautta tähän päivään saakka siten, että olet antanut hänelle pojan, joka istuu hänen valtaistuimellaan. 7 Ja nyt, Jumalani Jehova, sinä olet tehnyt minusta, palvelijastasi, kuninkaan isäni Daavidin tilalle, vaikka olen vielä nuori ja kokematon. 8 Palvelijasi on kansasi keskellä, jonka olet valinnut, kansan, joka on niin valtava, ettei sitä voi laskea. 9 Anna siis minulle, palvelijallesi, tottelevainen sydän, niin että voin tuomita kansaasi ja erottaa hyvän ja pahan. Kuka näet pystyy tuomitsemaan tätä suurta kansaasi?” - - - 12 minä teen niin kuin pyysit. Annan sinulle viisaan ja ymmärtäväisen sydämen, niin että ketään sinun kaltaistasi ei ole ollut ennen sinua eikä tule sinun jälkeesi.

(Jaakobin kirje 1:5)

5 Niinpä jos joltain teistä puuttuu viisautta, hänen on pyydettävä sitä jatkuvasti Jumalalta – sillä hän antaa kaikille anteliaasti ja moittimatta – ja sitä annetaan hänelle.

(1. Johanneksen kirje 3:22)

22 ja pyydämmepä mitä tahansa, me saamme sen häneltä, koska noudatamme hänen käskyjään ja teemme sitä, mikä miellyttää häntä.Huomautukset:

1. Kuninkaiden kirjan otteissa puhutaan kuningas Salomosta, joka oli tekstin mukaan viisas kuningas. Tekstissä viitataan myös Salomon isään, Daavidiin, joka tekstin mukaan "vaelsi Jumalan edessä uskollisesti, oikeamielisesti ja vilpittömin sydämin".

Mutta eivät asiat olleet niin kauniisti oikeasti. Raamattu kertoo, että Salomo toimi välillä todella uskottomasti Jehovaa kohtaan:

(1. Kuninkaiden kirja 11:1–8) Kuningas Salomo rakasti faraon tyttären lisäksi monia ulkomaalaisia naisia: moabilaisia, ammonilaisia, edomilaisia, sidonilaisia ja heettiläisiä naisia. 2 He kuuluivat kansoihin, joista Jehova oli sanonut israelilaisille: ”Te ette saa mennä heidän keskuuteensa, eikä heidän pidä tulla teidän keskuuteenne, sillä he varmasti taivuttavat sydämenne palvelemaan heidän jumaliaan.” Salomo kuitenkin kiintyi heihin ja rakasti heitä. 3 Hänellä oli 700 vaimoa, jotka olivat ruhtinattaria, ja 300 sivuvaimoa, ja hänen vaimonsa taivuttivat vähitellen hänen sydämensä. 4 Kun Salomo oli vanha, hänen vaimonsa taivuttivat hänen sydämensä palvelemaan muita jumalia, eikä hän ollut omistautunut Jumalalleen Jehovalle koko sydämestään, niin kuin hänen isänsä Daavid oli ollut. 5 Salomo palveli Astoretia, sidonilaisten jumalatarta, ja Milkomia, ammonilaisten iljettävää jumalaa. 6 Salomo teki sitä, mikä oli pahaa Jehovan silmissä, eikä hän pysynyt täysin uskollisena Jehovalle, niin kuin hänen isänsä Daavid oli pysynyt. 7 Silloin Salomo rakensi Jerusalemin edustalla olevalle vuorelle uhripaikan Kemosille, Moabin iljettävälle jumalalle, ja Molekille, ammonilaisten iljettävälle jumalalle. 8 Lisäksi hän teki uhripaikkoja kaikille ulkomaalaisille vaimoilleen, jotka suitsuttivat uhrisavua ja uhrasivat jumalilleen.

Kuningas Daavid taas tapatti Uurian, jotta saisi tämän vaimon Batseban itselleen.

(2. Samuelin kirja 11:14–25) 14 Aamulla Daavid kirjoitti Joabille kirjeen ja lähetti sen Uurian mukana. 15 Kirjeeseen hän kirjoitti: ”Sijoittakaa Uuria etulinjaan, missä taistelu on kiivainta. Vetäytykää sitten hänen takaansa, niin että hänet lyödään kuoliaaksi.” 16 Joab oli tarkkaillut kaupunkia huolellisesti, ja hän sijoitti Uurian paikkaan, jossa tiesi voimakkaiden soturien olevan. 17 Kun kaupungin miehet tulivat ulos ja taistelivat Joabia vastaan, Daavidin palvelijoita kaatui, ja heidän joukossaan kuoli heettiläinen Uuria. 18 Joab ilmoitti Daavidille kaikki sotauutiset. 19 Hän käski viestinviejää: ”Kun olet kertonut kuninkaalle kaikki sotauutiset, 20 kuningas saattaa vihastua ja sanoa sinulle: ’Miksi teidän piti mennä taistelemaan niin lähelle kaupunkia? Ettekö tienneet, että he ampuisivat muurilta? 21 Kuka löi kuoliaaksi Abimelekin, Jerubbesetin pojan? Eikö nainen heittänyt hänen päälleen myllynkiven muurilta, niin että hän kuoli Tebesissä? Miksi teidän piti mennä niin lähelle muuria?’ Sano silloin: ’Myös palvelijasi heettiläinen Uuria kuoli.’” 22 Niin viestinviejä lähti ja kertoi Daavidille kaiken, mitä Joab oli lähettänyt hänet kertomaan. 23 Sitten viestinviejä kertoi Daavidille: ”Heidän miehensä olivat meitä voimakkaampia, ja he tulivat ulos kaupungista ja hyökkäsivät kimppuumme, mutta me ajoimme heidät takaisin kaupungin portille asti. 24 Jousiampujat ampuivat palvelijoitasi muurilta, ja kuninkaan palvelijoita kuoli. Myös palvelijasi heettiläinen Uuria kuoli.” 25 Silloin Daavid sanoi viestinviejälle: ”Sano Joabille näin: ’Älä anna tämän asian vaivata sinua, sillä miekka syö yhden jos toisenkin. Tehosta taisteluasi kaupunkia vastaan ja valloita se.’ Ja rohkaise häntä.”

(2. Samuelin kirja 11:26, 27) 26 Kun Uurian vaimo kuuli, että hänen miehensä oli kuollut, hän alkoi surra miestään. 27 Heti kun suruaika oli ohi, Daavid lähetti hakemaan hänet taloonsa. Hänestä tuli hänen vaimonsa, ja hän synnytti hänelle pojan. Mutta se, mitä Daavid oli tehnyt, oli pahaa Jehovan silmissä.

Eikä Daavidkaan tyytynyt vain pariin kolmeen naiseen, kuten ei isänsä Salomokaan:

(2. Samuelin kirja 5:13–16) 13 Tultuaan Hebronista Jerusalemiin Daavid otti lisää sivuvaimoja ja vaimoja, ja hänelle syntyi lisää poikia ja tyttäriä. 14 Nämä ovat niiden nimet, jotka syntyivät hänelle Jerusalemissa: Sammua, Sobab, Natan, Salomo, 15 Jibhar, Elisua, Nefeg, Jafia, 16 Elisama, Eljada ja Elifelet.

Jehovan todistajien järjestö antaa kovin yksipuolisen kuvan joistakin Raamatun henkilöistä. Järjestö kyllä kertoo heidän hyvistä puolistaan, mutta pääsääntöisesti unohtaa, että nämä hyvät hallitsijatkin olivat tyranneja ja "naisten miehiä". He vain ottivat naiset vaimoikseen, naisilla tuskin oli kovin paljon sananvaltaa tässä "pikku" asiassa. Naisten asema oli kaamea tuon ajan yhteiskunnassa.

 
 
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity