Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG
 
 Historiaa - osa 77: Miten kirja "Täyttynyt salaisuus" vaikutti "uskollisen ja ymmärtäväisen orjan" valitsemiseen?
28.02.2021 Johanneksen poikaJehovan todistajien oppitulkinnan mukaan Jeesuksen valitsemalla "uskollisella ja ymmärtäväisellä orjalla" on tärkeä osa hengellisen ruoan jakamisessa "viimeisinä päivinä". Jehovan todistajat väittävät, että tuo "orja" on heidän keskuudessaan.

Jehovan todistajien tärkein oppikysymyksiin keskittyvä julkaisu, Vartiotorni-lehti, kertoo, milloin Jeesus valitsi "uskollisen ja ymmärtäväisen orjan" huolehtimaan "palvelusväestään" ja antamaan heille ruokansa oikeaan aikaan.

Vartiotorni 15.07.2013, sivut 22-23 kpl 12 ”Kuka oikeastaan on se uskollinen ja ymmärtäväinen orja?”:

12 Milloin Jeesus asetti uskollisen orjan huolehtimaan palvelusväestään? Saadaksemme tähän vastauksen meidän on palattava vuoteen 1914, jolloin elonkorjuuaika alkoi. Kuten aiemmin opimme, monet ryhmät väittivät tuolloin olevansa kristittyjä. Mistä ryhmästä Jeesus valitsisi uskollisen orjan? Tähän kysymykseen saatiin vastaus sen jälkeen, kun hän ja hänen Isänsä olivat tulleet ja tarkastaneet temppelin eli hengellisen palvontajärjestelyn. Tarkastus kesti vuodesta 1914 vuoden 1919 alkupuolelle saakka. (Mal. 3:1.) Jeesusta ja hänen Isäänsä ilahdutti nähdä pieni joukko uskollisia raamatuntutkijoita, koska nämä osoittivat rakastavansa sydämestään Jehovaa ja hänen Sanaansa. Nämä kristityt tarvitsivat tietysti puhdistamista, mutta he suhtautuivat nöyrästi lyhyeen koettelemisen ja jalostamisen kauteen (Mal. 3:2–4). Nuo uskolliset raamatuntutkijat olivat aitoa kristillistä vehnää. Vuonna 1919 – hengellisen elpymisen aikana – Jeesus valitsi heidän keskuudestaan päteviä voideltuja veljiä toimimaan uskollisena ja ymmärtäväisenä orjana ja asetti heidät huolehtimaan palvelusväestään.

Tuon lehden mukaan "orjan" valinta tapahtui siis vuosien 1914 ja 1919 välisenä aikana tehdyn tarkastuksen jälkeen vuonna 1919. On kiinnostavaa, että tuolloin Raamatuntutkijat (Jehovan todistajia kutsuttiin aikaisemmin tuolla nimellä) julkaisivat kirjan Täyttynyt salaisuus.

Vuosikirja 2017 kertoo sivulla 176:

Heinäkuun 17. päivänä vuonna 1917 julkaistiin uusi kirja Täyttynyt salaisuus (suom. 1919).

Russell oli kuollut vuonna 1916. Hän oli kirjoittanut 6-osaisen kirjasarjan Raamatun tutkielmia. Seitsemäs osa jäi kesken. Vuoden 1965 ensimmäisessä Vartiotornin numerossa kerrotaan, että tuo kirja kuitenkin julkaistiin.

Vartiotorni 01.01.1965, sivu 10:

27 Maailmansodan vuonna 1917 presidentti Rutherfordin johdossa oleva Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseura julkaisi kirjan Täyttynyt salaisuus, missä selitettiin Hesekielin ja Ilmestyskirjan raamatulliset ennustukset.

Miksi tämä kirja Täyttynyt salaisuus on tärkeä Jehovan todistajille? Heidän väittämänsä mukaan juuri tuohon aikaan Jeesus valitsi "uskollisen ja ymmärtäväisen orjan", joten tuolla kirjalla oli varmasti ratkaiseva merkitys tähän. - Kuva: Vartiotorni-seura.

Oliko Jeesus innostunut kirjan esittämistä tulkinnoista? Kirjahan käsitteli sekä Ilmestyskirjan että Hesekielin ennustuksia. Niissä täytyi olla jotain kiehtovaa, koska Jeesus tästä järjestöstä valitsi "orjan". Lisäksi opetusten täytyi olla totta (Huomautus: Sisältää ironiaa).

Miksi oli "varmaa", että Täyttynyt salaisuus oli totuus ja on edelleen totuus?

Nämä tulkinnat olivat totta vuosikymmenten ajan. Jos ne olivat totta silloin, ovat ne totta vieläkin, tai ne eivät olleet totta silloinkaan, vaikka Jumalan nimissä niin vakuutettiin.

Jos nykyiset Jehovan todistajat eivät pidä arvossa Täyttynyt salaisuus -kirjaa, he unohtavat tärkeän asian: Historia osoittaa, että sen "valon" avulla orja kuitenkin valittiin erikoisasemaansa. Kirjan julkaisuhetkellä Jeesus oli Jehovan todistajien oppitulkinnan mukaan suorittamassa "tarkastusta", jonka perusteella "orja" valittaisiin.

Tarkastellaan hiukan kirjaa Täyttynyt salaisuus. Otetaan muutamia näytteitä, ja katsotaan, mitä kirjan julkaisemisen hetkellä opetettiin ja opetetaanko edelleen samoin.Tarkastelussa on suomenkielisen kirjan toinen painos. Kirja on painettu Helsingissä vuonna 1923. Tässä kirjassa on 810 sivua. Julkaisija on Kansainvälinen raamatuntutkijain seura, Brooklyn USA ja Helsinki Suomi.


Kuva: JPRAAMATUN TUTKIELMIEN seitsemäs osa

C.J. Woodworth ja G.H. Fisher v.1917

Perustuu osaksi Russellin kirjoituksiin


TÄYTTYNYT SALAISUUS

Pastori Russelin kuoleman jälkeinen teos.

Hänen viimeinen lahjansa Jumalan rakkaalle Israelille. (Matteus 20:9)JULKAISIJAN ALKULAUSE (Lainaus 5 sivua pitkästä tekstistä)

Ne vihkiytyneet kristityt, jotka ovat lukeneet ja antaneet täyden arvon totuudelle, sellaisena kuin se esiintyy RAAMATUNTUTKIELMIEN kuudessa edellisessä osassa, näkevät ja tunnustavat mielellään, että Charles Taze Russell oli Laodikea-seurakunnan sanansaattaja. Jokaiselle Raamattuun uskovalle tulevat ne todistukset, joita esitetään tässä osassa, korottamaan tämän tosiasian yli kaiken epäilyksen varjon.

Jumalan ennustuksen valossa, joka nyt päivittäin täytyy ja tehdään selväksi "vartijoille", muodostavat seuraavat rivit pastori Russellin kynästä lisätodistuksia siitä, että hän oli Jumalan lähettämä tälle sukupolvelle.


Tekstin tarkastelua

Kirjassa Russellille annetaan erikoisasema.

Seurakunnan viimeisen aikakauden erityinen sanansaattaja oli Charles T. Russell, syntynyt helmikuun 16 p:nä 1852. Hän on yksityisesti myöntänyt uskovansa, että hän oli valittu suurta työtänsä varten ennen syntymistään. - Sivu 79.

Russell kunnioitti Lutheria ja luki itsensä niiden joukkoon, jotka hänen mielestään oikeutetusti vastustivat Katolista kirkkoa ja erityisesti paavia. Alla oleva kuva on sivulla 76.Täyttyneessä salaisuudessa on merkillisiä tulkintoja, jotka liittyvät keksintöihin. Otetaan kaksi esimerkkiä.

Jobin kirjassa puhutaan Täyttyneen salaisuuden mukaan höyrykoneesta sivulta 114 alkaen.Teksti jatkuu näin:

reunojensa. Hän kokoaa sen kaivoihinsa satimien (pumpunläppien) ja lävistetyn kuonon (imuputken) avulla.

Sinä pidennät leviatanin (veturin) koukulla (itsetoimivalla kytkyellä) tai ansalla (kytkinsokalla), jolla se saattaa kielensä (kytkysilmukan) putoamaan alas. Etkö tahdo panna rengasta (mäntää) hänen sieraimiinsa (silintereihin) tai lävistää hänen poskiansa (silinterin kantta ja pohjaa) sauvalla (männänvarrella)? Esittääkö hän sinulle monia rukouksia (suistuakseen kiskoilta)? Tai lausuuko hän pehmeitä sanoja sinulle (kun hän huutaa viheltimellä)? Tekeekö hän liiton kanssasi, että sinä saat ottaa hänet palvelijaksi ainiaaksi (ilman korjauksia)? Voitko sinä leikkiä hänen kanssaan niinkuin linnut kanssa (saatko hänet viheltämään koska tahdot)? Vai voitko sinä sitoa hänet (tehdä hänet orjaksi) neitosillesi (niin, että sinä voit ottaa ne mukaasi huviretkille tai konventtiin)? jne.

Täyttynyt salaisuus tarjoaa myös Nahumin profetiasta mielenkiintoisen yhteyden höyryjunaan sivulta 126 alkaen.Täyttyneessa salaisuudessa on "hieman" poikkeava näkemys Ilmestyskirjan ratsuhevosista kuin nykyisin. Miten valkoinen hevonen tulkittiin? Tämä selviää sivulta 146.Tulipunaisen hevosen tulkinta on myös aika erikoinen. Se esitellään sivulta 147 alkaen.

6:4. JA MINÄ NÄIN JA KATSO niin lähti toinen hevonen. - Oppi-hevonen, aivan toisenlainen kuin Raamattu, jota se väärin edusti.

Tulipunainen. - Synnin ja epätäydellisyyden väri. "Vaikka teidän syntinne ovat veriruskeat." - Jes.1:18.

Ja sen selässä istujalle. - Samalle ratsastajalle, antikristukselle.

Annettiin valta ottaa pois rauha maasta. - Hämmentää riitoihin ne, jotka olivat uskonnollisen vaikutuksen alaisina - toisin sanoen, koko Jumalan tunnustava seurakunta.

Jotta ihmiset surmaisivat toisiaan. - Erottaisivat ja hävittäisivät toinen toisensa opettajina kiihoittamalla Rooman vallan kaikkia epämiellyttäviä vastaan.

Sivulta 157 alkaen kirja esittelee hallavan hevosen.

6:8. Ja minä näin, ja katso: hallava hevonen. - Kauhea ja hirvittävä oppi, että Jumalan totinen kansa täytyy "hävittää sukupuuttoon," "Kuoleman ja kauhun kamalan vihreä väri. Samaa sanaa käytetään ruohosta. Ilm.8:7;9:4; Mark.6:39." - Cook.

Ja sen selässä istuvan nimi oli kuolema. - Yhä edelleen sama ratsastaja, paavikunta, ja kuolema on sopiva merkintä siitä, miltä se eniten näytti ennen uskonpuhdistuksen aikaa. "Paavi Innocentius III lähetti ensin lähetyssaarnaajia niihin piireihin, joissa albigenssien opit olivat voittaneet jalansijaa, saarnaamaan Rooman oppia, tekemään ihmetöitä j.n.e., mutta kun hän huomasi nämä ponnistukset turhiksi, hän julisti ristiretken heitä vastaan ja tarjosi kaikille, jotka tahtoivat ottaa osaa siihen, anteeksiannon kaikista synneistä ja matkapassin suoraan taivaaseen tarvitsematta kulkea kiirastulen kautta. Täysin uskoen, että paavilla oli valta antaa luvatut palkinnot, kokoontui puoli miljoonaa miestä Ranskasta, Tanskasta ja Italiasta ristin lipun ympärille puolustamaan katolilaisuutta ja hävittämään kerettiläisyyttä. Nyt seurasi sotien ja piirityksien sarja, jota kesti yli kahdenkymmenen vuoden ajan. - -"

Tässä välissä voitaisiin kysyä, onko Täyttyneen salaisuuden selityksissä mitään järkeä ja ovatko ne Raamatun mukaisia. On kiinnostavaa, että jopa Jehovan todistajien järjestö pitää Täyttyneen salaisuuden selityksiä "hämärinä". Tästä kirjoitti Vartiotorni-lehti 15. maaliskuuta 2000, sivu 13, kappale 12, alaviite:

C. T. Russellin kuoleman jälkeen valmistettiin julkaisu [Täyttynyt Salaisuus], jota sanottiin Raamatun tutkielmien seitsemänneksi osaksi, ja siinä yritettiin selittää Hesekielin kirjaa ja Ilmestyskirjaa. Tuo julkaisu perustui osittain siihen, mitä Russell oli sanonut noista Raamatun kirjoista. Vielä ei kuitenkaan ollut koittanut aika paljastaa noiden ennustusten merkitystä, ja tuossa Raamatun tutkielmien osassa esitetyt selitykset olivat enimmäkseen hämäriä. Myöhempinä vuosina kristityt ovat voineet Jehovan ansaitsemattoman hyvyyden ja maailman näyttämöllä tapahtuneen kehityksen ansiosta tajuta noiden profeetallisten kirjojen merkityksen täsmällisemmin.

Vartiotorni-lehti "unohtaa" tuossa mainita tärkeän seikan Täyttyneestä salaisuudesta. "Hämärissä selityksissä" on suuri ongelma. Mikä?

Tämä kirja sattui ilmestymään juuri siihen kriittiseen aikaan kun Jehovan todistajien oppitulkinnan mukaan Jehova ja Jeesus tarkastivat temppelin, eli hengellisen palvontajärjestelyn, jonka päätteeksi he valitsivat tämän ryhmän ainoaksi totuuden kanavaksi vuonna 1919. Täyttynyt Salaisuus (ilmestyi vuonna 1917) oli siis juuri sitä hengellisesti ravitsevaa totuuden ruokaa oikeaan aikaan, lohdutukseksi ja vahvistukseksi seurakunnalle, minkä perusteella tuo valinta saattoi hyvinkin osua juuri Jehovan todistajiin.

Jatketaan vielä hiukan Täyttyneen salaisuuden "hämärien" selitysten tarkastelua.

Sivulla 71 on Russellin aikalaskelmat liitettyinä pyramidin käytävien mittoihin. Huomio kannattaa kiinnittää vuosilukuun 1874. Silloin tapahtui kirjan mukaan Jeesuksen toinen tuleminen.Sivulla 74 kerrotaan, että ensimmäinen ylösnousemus alkoi vuonna 1878. Jehovan todistajien nykyinen näkemys on, että ensimmäinen ylösnousemus alkoi jolloinkin vuoden 1914 jälkeen, kuten tutkittavassa Vartiotornissa joulukuun 2020 numerossa sivulla 12 kappaleessa 13 sanotaan.Sivulla 75 on kaavio, jonka mukaan Ilmestyskirjan ratsastajat lähtivät liikkeelle Täyttyneen Salaisuuden mukaan: Valkoinen hevonen (73 jKr.), punainen hevonen (325 jKr.), musta hevonen (539 jKr.), hallava hevonen (1160 jKr.) Nykyisellään Ilmestyskirjan ratsastajat ovat olleet liikkeellä vuodesta 1914. Näin kerrotaan levitettävässä Vartiotornissa numerossa 3/2017 sivulla 4 kappaleessa 5.


Katso aikataulukko isompana tästä.

Eräs merkittävä oppi, joka ei enää ole Jehovan todistajilla voimassa, liittyy Aadamin syntiin. Russell uskoi, että Jeesus Kristus antoi lunnaat myös Aadamin puolesta. Nykyään Jehovan todistajat eivät usko, että Kristuksen lunnaat peittäisivät Aadamin synnin. Tästä kerrotaan kirjassa sivulla 80.Tämä oli pieni pintaraapaisu kirjasta Täyttynyt salaisuus. Myöhemmin JP-sivuilla julkaistaan lisää tietoa tästä kirjasta.
  
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity