Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG
 
 Historiaa - osa 79: Vartiotorni-seura käytti spiritistitaustaisen Johannes Greberin Uuden testamentin käännöstä
14.03.2021 Johanneksen poika


Tämä juttu perustuu JP Uutisiin lähetettyyn PDF-dokumenttiin. Sen lähettäjä haluaa pysyä nimettömänä.Miten Jehovan todistajien järjestö suhtautuu spiritismiin?

Virallisesti se vastustaa kaikkea, mikä mahdollisesti liittyy spiritismiin. Otetaan kolme esimerkkiä Jehovan todistajien kirjallisuudesta:

Vartiotorni 01.03.2012, sivu 20:

Laissa, jonka Jumala antoi muinaiselle Israelille, sanottiin: ”Keskuudestasi ei saa löytyä ketään – – ennustelijaa eikä taikuuden harjoittajaa eikä enteiden tähyilijää, ei noitaa eikä sellaista, joka kietoo toisia loitsulla, eikä ketään, joka kysyy neuvoa meediolta tai ammattimaiselta ennustajalta tai tiedustelee kuolleilta. Sillä jokainen näitä harjoittava on Jehovasta inhottava.” (5. Mooseksen kirja 18:10–12.) Miksi näin voimakas kanta spiritistisiin tapoihin?

Kuten johdannossa oleva kokemuskin osoitti, monet uskovat, että elävät voivat olla yhteydessä kuolleisiin ja että okkulttisin keinoin saatu tieto on peräisin kuolleilta. Tämä käsitys perustuu siihen ajatukseen, että ihmiset jatkaisivat kuoleman jälkeen elämää henkimaailmassa. Mutta vaikka monet uskonnot opettavat näin, Jumalan sana sanoo päinvastoin: ”Kuolleet eivät tiedä yhtään mitään.” (Saarnaaja 9:5.)

Vartiotorni 15.11.2005, sivu 6:

Raamattu antaa suoran neuvon: älä ole missään tekemisissä spiritismin kanssa.

Kirja Palvo ainoaa tosi Jumalaa, 8. luku s. 74 kpl 11:

Tiedämme myös, että ne, jotka harjoittavat jotain spiritismin muotoa – ennustelevat, harjoittavat noituutta tai yrittävät saada yhteyden kuolleisiin – ovat Jehovasta inhottavia (5. Mooseksen kirja 18:10–12). Siksi mieleemme ei edes juolahtaisi kääntyä meedioiden puoleen emmekä varmastikaan päästäisi heitä kotiimme harjoittamaan demonistisia menojaan.

Tämä on siis järjestön virallinen kanta. Mutta onko järjestö "hyödyntänyt" spiritismiä jotenkin? Valitettavasti on. Jehovan todistajien järjestö on käyttänyt Johannes Greberin tekemää Uuden testamentin käännöstä perustellakseen Uuden maailman käännöksen tekstivalintoja. Mitä pahaa siinä on? Johannes Greber käytti spiritismiä apuna kääntäessään Raamattua. Vartiotorni myöntää tämän ja vakuuttaa, ettei se enää käytä Greberin käännöstä:

Vartiotorni 01.06.1983, sivu 31, Lukijain kysymyksiä

Lukijain kysymyksiä

Miksi Vartiotorni ei ole viime vuosina käyttänyt entisen katolisen papin Johannes Greberin käännöstä?

Tätä käännöstä käytettiin toisinaan sen tueksi, miten Uuden maailman käännös ja muut arvovaltaiset käännökset käänsivät Matteuksen 27:52, 53:n ja Johanneksen 1:1:n. Mutta kuten Johannes Greberin The New Testament -käännöksen vuoden 1980 painoksen esipuheessa osoitetaan, tämä kääntäjä turvautui ”Jumalan henkimaailmaan”, että se selvittäisi hänelle, miten hänen piti kääntää vaikeita kohtia. Siinä kerrotaan: ”Hänen vaimonsa, joka on Jumalan henkimaailman meedio, välitti usein oikeat vastaukset Jumalan Sanansaattajilta pastori Greberille.” Vartiotorni on katsonut sopimattomaksi käyttää käännöstä, joka on niin läheisesti tekemisissä spiritismin kanssa. (5. Mooseksen kirja 18:10–12) Uuden maailman käännös pohjautuu edellä mainittuja raamatunkohtia kääntäessään niin varmoihin tietolähteisiin, että sen ei tarvitse turvautua lainkaan Greberin käännökseen. Mitään ei siksi menetetä, vaikka hänen New Testament -käännöstään ei enää käytetäkään.

Onko Vartiotorni-seura tässä rehellinen? Se väittää lopettaneensa Greberin käännöksen käyttämisen, kun se sai tietää spiritismitaustasta.

Näin ei kuitenkaan ole.

Vartiotorni-Seura tiesi Johannes Greberin spiritistitaustasta jo hyvissä ajoin, vuosina 1955 ja 1956. Siitä huolimatta se lainasi häntä ja hänen Uuden testamentin käännöstään tämän jälkeen vuosina 1963, 1971 ja 1976.

Lisäksi Vartiotorni-seura kiittää 1980 kirjeessä Johannes Greberin muistosäätiötä siitä, että se oli lähettänyt kaksi Greberin kirjaa.

Hyvät herrat:

Kuittaamme vastaanotetuksi kaksi juuri lähettämäänne kirjaa, Johannes Greberin kääntämän Uuden testamentin ja hänen kirjansa "Kanssakäyminen Jumalan henkimaailman kanssa."

Olemme kiitollisia siitä, että lähetitte meille nämä kirja. Olemme olleet joidenkin vuosien ajan tietoisia Johannes Greberin käännöksestä ja jopa muutamassa yhteydessä siteeranneet sitä. Käännöksen kappaleet ovat kuitenkin olleet vaikeasti saatavia. Koska meillä on päämajassamme neljä kirjastoa, joita henkilökuntamme, mukaanlukien lehtiemme ja kirjojemme kirjoittajat, käyttävät, tiedustelemme mahdollisuuksista saada muutama lisäkappale Uudesta testamentista.

Lähettäkää vastaukset ylläolevasta pyynnöstä Kirjoitusosastolle, Tiski EG.

Ystävällisesti
New Yourkin Vartiotorniseura

Lisätietoja Johannes Greberistä ja Vartiotorni-seurasta PDF-dokumentissa, jonka voi lukea tästä.
    
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity