Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG
 
 Miten Jehovan todistajat suhtautuvat rokotuksiin? Onko heidän kantansa ollut aina sama?
10.04.2021 Johanneksen poika


 

Kuva: Pixabay
 

Vuoden 2021 puolella useissa maissa on saatu käyntiin rokotusohjelma koronavirusta vastaan. Lääketehtaat ovat kehittäneet nopeutetulla aikataululla rokotteita, joiden toivotaan auttavan koronpandemian pysäyttämisessä.

Ottavatko Jehovan todistajat koronarokotteen?

05.04.2021 alkavalla viikolla Jehovan todistajien kokouksissa on julkaistu ilmoituksissa tällainen teksti:

Koronarokotteita alkaa olla saatavilla eri puolilla maailmaa. On jokaisen henkilökohtainen asia, ottaako hän rokotteen vai ei. Kenenkään ei tule painostaa toisia tekemään samaa ratkaisua kuin itse tekee. On huomaavaista kunnioittaa jokaisen henkilökohtaista päätöstä, jonka hän tekee Raamatulla valmennetun omantuntonsa perusteella.

Joulukuussa 2020 Jehovan todistajien etäkokouksissa koronarokotteista on kerrottu, että monet Jehovan todistajat ovat huolestuneina miettineet, onko näiden rokotteiden valmistusprosesseissa käytetty verta tai veren osia. Jehovan todistajien haaratoimisto on varmistanut sen, että Suomeen tulevien koronarokotteiden valmistuksessa ei ole käytetty verta eikä sen fraktioita.

Näyttää siltä, että suuri osa Jehovan todistajista ottaa tai on jo ottanut koronarokotteen.

Onko Jehovan todistajien kanta rokotuksiin aina ollut sama? Vai onko järjestöllä ollut aiemmin kielteinen kanta rokotuksiin? Se ei olisi mikään ihme, koska oppimuutoksia on tehty valtavan paljon viimeisen sadan vuoden aikana.

Tarkastellaan hieman rokotusasiaa Vartiotorni-seuran oman kirjallisuuden avulla. Otetaan muutamia lainauksia Jehovan todistajien julkaisemasta kirjallisuudesta:

"Ajatteleva ihminen ottaisi mieluummin isorokon kuin rokotuksen, koska jälkimmäinen kylvää syfiliksen, syövän, ihottuman, ruusun... siemeniä. Siksi rokotukset ovat rikos, kauhistus ja itsepetosta." - Kultainen Aika (nyk. Herätkää!) 5.1.1929

"Rokotukset eivät ole koskaan ehkäiseet mitään eivätkä koskaan tule ehkäisemään, ja on mitä epäinhimillisin käytäntö. Me olemme viimeisissä päivissä, ja paholainen on hitaasti menettämässä otettaan tehden koko ajan enemmän työtä tehdäkseen kaikkea mahdollista vahinkoa, ja hänen ansiokseen sellaiset pahuudet [rokotukset] kuuluvat. Käytä oikeuksiasi Yhdysvaltain kansalaisena lopullisesti hävittää saatanalliset rokotukset." - Kultainen Aika, 12.10.1921, sivu 17.

"Rokotukset ovat suora rikkomus sitä liittoa kohtaan, jonka Jumala teki Nooan kanssa vedenpaisumuksen jälkeen." - Kultainen Aika, 04.02.1931, sivu. 293.

"Rokotus on "julma huijaus" ihmiskunnalle Saatanalta itseltään." - Lohdutus, 31.05.1939.


Kuva: FreeImages
 


On kiinnostavaa tutkia, miten Jehovan todistajien oppi rokotteista on muuttunut. Internetissä on mielenkiintoinen nettisivu, jossa asiaa selvitetään. Mitä se kertoo Jehovan todistajien aiemmasta rokotuskannasta? Miten Jehovan todistajien kanta rokotuksiin myöhemmin muuttui?

Tämän sivun teksti on käännetty suomeksi Google-kääntäjällä. Käännöstekstiä on hiukan editoitu, jotta se olisi lukukelpoista. Käännöksen tekemisessä on hyödynnetty myös sekä suomen- että englanninkielistä Watchtower Library -kirjasto-ohjelmaa. Tekstin editointi ja muotoilu (lihavointi, väritys yms.): JP.

Rokotusten kieltäminen:

Jehovan todistajien varhainen johtaja C.J. Woodworth vastusti rokotuksia jatkuvasti. Hän näytti uskovan, että rokotus oli eläinten verisolujen ruiskuttamista ihmisiin. Tätä hän piti verensyöntiä vastaavana toimintana. Veren nauttiminen on kielletty heprealaisissa kirjoituksissa (Vanha testamentti). Ryhmä kielsi jäsentensä rokotukset vuosina 1931–1952. Tuntematon määrä todistajia erotettiin, koska he eivät totelleet johtajiaan tässä asiassa.

Seuraavat rokotuksiin liittyvät maininnat julkaistiin Jehovan todistajien kausijulkaisussa Kultainen aika vuosina 1921–1935. Tämä lehti ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1919:

* "Rokotukset eivät ole koskaan ehkäiseet mitään eivätkä koskaan tule ehkäisemään, ja on mitä epäinhimillisin käytäntö. Me olemme viimeisissä päivissä, ja paholainen on hitaasti menettämässä otettaan tehden koko ajan enemmän työtä tehdäkseen kaikkea mahdollista vahinkoa, ja hänen ansiokseen sellaiset pahuudet [rokotukset] kuuluvat. Käytä oikeuksiasi Yhdysvaltain kansalaisena lopullisesti hävittää saatanalliset rokotukset." 1

* "Yleisö ei ole yleensä tietoinen siitä, kuinka suuri ala on seerumien, myrkkyjen ja rokotteiden valmistus, tai että suuret yritykset hallitsevat koko teollisuutta - -. Terveystoimikunnat pyrkivät aloittamaan rokottamisen isorokkoa, kurkkumätää ja lavantautia vastaan - -" 2

* "Ajatteleva ihminen ottaisi mieluummin isorokon kuin rokotuksen, koska jälkimmäinen kylvää syfiliksen, syövän, ihottuman, ruusun... siemeniä. Siksi rokotukset ovat rikos, kauhistus ja itsepetosta." 3

* "Rokotukset ovat suora rikkomus sitä liittoa kohtaan, jonka Jumala teki Nooan kanssa vedenpaisumuksen jälkeen." 4

* "Koska rokotus on suora eläinainepistos verenkiertoon, rokotus on Jehova Jumalan lain vastainen." 5

* "Rokotus on suora Jehova Jumalan pyhän lain rikkomus. Minulla ei ole muuta vaihtoehtoa. Minun on noudatettava Jehovan lakia." 6 Tässä artikkelissa lainattiin Maria Braughtin todistusta.

Kultainen aika julkaisun nimi muutettiin Lohdutukseksi vuonna 1937. Lopulta siitä tuli Herätkää! vuonna 1946 - nimi, joka on sama nykyään (2021). Vuonna 1939 ilmestyi seuraava kohta:

* "Voi kyllä, seerumirokotteet, toksiinit, rokotukset ovat kaikki 'vaarattomia', koska niitä myyvä mies sanoo niin. Sinä, ystäväni, uskot valheeseen ja jatkat kehosi altistamista näille rikkomuksille; sitten minä voin sanoa: "Jumala armahtakoon sieluasi". Kaikki rokotukset ovat epäfysiologisia rikoksia luontoa vastaan." 7

C.J. Woodworthin ensisijainen vastalause rokotuksille on se, että seerumi oli peräisin "eläinsaasteista", jotka saastuttavat ihmiskuntaa. Hän vihjasi, että se aiheutti erilaisia  ​​sairauksia, kuten espanjantaudin. Se johti myös vastaanottajien henkisen kapasiteetin heikkenemiseen ja laukaisi seksuaalisen moraalittomuuden. Hän kirjoitti:


* "... päiviemme suuri seksuaalinen holtittomuus voi olla jäljitettävissä jumalallisten käskyjen helppoon ja jatkuvaan rikkomiseen pitää ihmisen ja eläimen veri erillään toisistaan. Vieraiden verisolujen ollessa suonissaan ihminen ei ole normaali, ei ole oma itsensä, häneltä puuttuu itsehillinnän aikaansaava asenne ja tasapaino." 8

Muutos:

* 1940-luvun alku: Jehovan todistajien rokotuspolitiikka näyttää muuttuneen 1940-luvulla.

"... Noin 4300 amerikkalaisesta todistajasta, jotka olivat vankilassa omantunnonsyistä [toisen maailmansodan aikana]," vain pieni vähemmistö - - - kieltäytyi alistumasta rokotuksille [jotka olivat pakollisia kaikille vangeille]".

A.H. Macmillan, joka oli yksi Vartiotorni-seuran johtajista tuolloin, sanoi:

"... poikamme ... pitivät [rokotuksia] samana kuin verensiirrot ..."

Hän puuttui asiaan ja puhui vankien kanssa ja vakuutti heidät siitä, että rokotukset eivät olleet pyhien kirjoitusten vastaisia. 9

* 1952: Järjestön virallinen opetus muuttui. He julkaisivat Vartiotorni-lehdessä "Lukijoiden kysymyksen":

"Onko rokotus sen Jumalan lain rikkomista, mikä kieltää ottamasta verta elimistöön?"

Heidän vastauksensa oli:

"Rokotusasia on yksityisasia, joka on ratkaistava omakohtaisesti. - - - emme voi ottaa mitään vastuuta lukijan mahdollisesti tekemästä ratkaisusta tai noudattamasta menettelystä."

WTS näyttää pelänneen oikeudellisia seurauksia siinä tapauksessa, että ne suosittelivat edelleen jäsenille välttämään rokotuksia.

Vartiotornin vastauksessa todettiin myös:

"Kun tarkastelemme asiaa, niin se ei näytä meistä olevan Nooan kanssa tehdyn, 1. Mooseksen kirjan 9:4:nnessä esitetyn iankaikkisen liiton rikkomista eikä vastoin 3. Mooseksen kirjan 17:10–14 olevaa tähän liittyvää Jumalan käskyä. On mitä varminta, että Raamatun perusteella ei voida järkevästi päätellä ja todistaa rokotetun henkilön syövän eikä juovan verta eikä käyttävän sitä ravinnokseen eikä saavan verensiirtoa. Rokotuksella ei ole mitään tekemistä eikä samanlaisuutta sen kanssa, että ”Jumalan pojat”, enkelit, menivät naimisiin ihmisten tyttärien kanssa, kuten kerrotaan 1. Mooseksen kirjan 6:1–4. Eikä sitä voida panna samaan luokkaan, mistä kerrotaan 3. Mooseksen kirjan 18:23, 24:nnessä, missä kielletään ihmisiä sekaantumasta eläimiin. Sillä ei ole mitään tekemistä sukupuolisuhteitten kanssa." 10

Rokotuskiellon lieventäminen tuli juuri ajoissa. Polioa vastaan ​​tehdyt massarokotuskampanjat hävittivät olennaisesti pelottavan taudin vuosina 1955–1967 ainakin Pohjois-Amerikassa.

Aiempi rokotusten kielto perustui seuraaviin raamatullisiin kohtiin:
  • 1. Mooseksen kirja 9: 4:
  • 3. Mooseksen kirja 17: 10-14:
  • 1. Mooseksen kirja 6: 1-4:
  • 3. Mooseksen kirja 18: 23-24:
* 1961: Jehovan todistajat ottivat neutraalin kannan rokotuksiin; he eivät hyväksyneet eikä kieltäneet tätä käytäntöä. He kirjoittivat:

"Mitä tulee rokotteiden ja muiden sellaisten aineitten käyttöön, joihin saattaa jollakin tavalla sisältyä verta niitä valmistettaessa, niin ei tule päätellä, että Vartiotorni-Seura kannattaisi niitä ja sanoisi, että niiden käyttäminen on oikein ja sopivaa. Mutta rokotus on itse asiassa väistämätön toimitus monissa osissa nykyistä yhteiskuntaa, ja kristitty voi saada jotain lohdutusta näissä olosuhteissa siitä seikasta, että tällainen käyttö ei ole todellisuudessa ruokkimis- eli ravitsemismenetelmä, mikä nimenomaan kiellettiin, kun Jumala sanoi, että ihmisen ei tule syödä verta, vaan se on ihmiselimistön saastuttamista." 11

* 1993: Seuraava viesti ilmestyi Herätkää! -lehdessä:

"Tämän lehden ja sen sisarjulkaisun Vartiotornin aikaisemmissa kirjoituksissa on esitetty johdonmukaisesti seuraava kanta: jokaisen kristityn tulee antaa Raamatun avulla valmennetun omantuntonsa ratkaista, hyväksyisikö hän tällaista hoitoa itselleen ja perheelleen." 12, 13

Kun otetaan huomioon Kultaisen ajan edellä mainitsemat voimakkaasti negatiiviset lausunnot rokotuksia vastaan, vuoden 1993 lausunto näyttää olevan virheellinen. Tarkkaan ottaen se on kuitenkin oikein, koska rokotushyökkäykset julkaistiin silloin, kun Herätkää! lehteä kutsuttiin eri nimellä: Kultainen aika.

Rokotusten edistäminen:

* 1965: Herätkää! -lehti totesi: "Ei voi olla epäilystäkään siitä, että rokotukset näyttävät aiheuttaneen tarttuvien tautien huomattavaa vähenemistä." 14

* 1996: Herätkää! raportoi ilman moraalista tai uskonnollista kritiikkiä rokotusohjelmien onnistumisesta:

"Maailman teollisuusmaissa uudet rokotteet pienensivät voimakkaasti tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon uhrien määrää. Vuonna 1955 aloitettu laajamittainen poliorokotuskampanja osoittautui niin tehokkaaksi, että kun kampanjan aloitusvuonna Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa oli ollut 76000 poliotapausta, niin vuonna 1967 näillä alueilla sairastui polioon enää alle tuhat ihmistä. Isorokko, johon oli kuollut paljon ihmisiä, saatiin hävitetyksi maailmasta." 15

* 1997: Herätkää! -lehti kuvaili BCG-rokotteen käyttöä. Artikkelissa ei myöskään ollut mitään uskonnollisia tai eettisiä kommentteja. He kirjoittivat:

"Se ehkäisee vakavaa tuberkuloosia lasten keskuudessa, mutta siitä ei ole juuri hyötyä nuorille eikä aikuisille. Rokotus antaa suojan enintään 15 vuodeksi. BCG suojelee vain niitä, jotka eivät ole saaneet tartuntaa; tartunnan saaneille siitä ei ole hyötyä." 16

Seuraukset:

Päätös rokottaa itseään tai perhettään on tällä hetkellä yksittäisen todistajan tekemä päätös.

Monet Jehovan todistajien vastaiset verkkosivustot ja julkaisut esittävät eettisen kysymyksen: kuinka moni todistaja kuoli tarpeettomasti 1900-luvun alussa tai puolivälissä, koska uskoryhmä vaikutti heihin niin, että he pidättäytyivät rokottamasta itseään ja perhettään.

Toinen huolenaihe on se, kuinka monta kertaa tartunnan saaneet todistajat levittivät sairauksia muille ihmisille 1900-luvun alkupuoliskolla.

Lopuksi on aihe "laumasuoja". Kun suuri osa väestöstä on immuuni taudille rokotuksen seurauksena, viruksella tai bakteerilla on vaikeuksia löytää rokottamaton henkilö tartuttamaan. Ajan myötä tauti katoaa. Jehovan todistajien kieltäytyminen rokotuksista ja heidän perheidensä rokottamisesta on saattanut viivästyttää laumasuojan muodostumista. Tällä olisi kuitenkin ollut vähäinen vaikutus, koska uskonyhteisöllä on aina ollut suhteellisen vähän jäseniä.

Emme ole löytäneet vastauksia näihin kysymyksiin - edes karkeita arvioita. Mutta ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Vartiotorni-seuran johtajilla ole verta käsissään rokottamattomien jäsenten ja heidän perheidensä kuoleman vuoksi.

Edellä vuonna 1961 annetussa rokotusta koskevassa kommentissa todettiin seuraavaa:

"... tämä käyttö ei ole todellisuudessa ruokinta- tai ravintoprosessi, joka oli nimenomaan kielletty, kun Jumala sanoi, että ihmisen ei pidä syödä verta." 11

Tähän kommenttiin voitaisiin ajatella rakentaa jossain vaiheessa tulevaisuudessa tarkistaa Vartiotorni-seuran kanta verensiirtoihin. Tällaisiin verensiirtoihin ei liity ruokintaa, ravitsemista tai syömistä, eivätkä ne näin ollen välttämättä riko kieltoa syödä eläinten lihaa siinä olevan veren kanssa. Tällaiset kiellot löytyvät näistä raamatunkohdista: 1. Mooseksen kirjan 9:4; 3. Mooseksen kirja 7:26 ja 19:26; 5. Mooseksen kirja 12:16, 12:23-24, 15:23, 1. Samuelin kirja 14:32 ja 14:33; Hesekiel 33:25; ja Apostolien teot 15:20. 17

Viitteet:

1. The Golden Age, 1921-OCT-12, Page 17.
2. The Golden Age, 1923-JAN-3, Page 214.
3. The Golden Age, 1929-JAN-5, Page 502.
4. The Golden Age, 1931-JAN-4, Page 293.
5. The Golden Age, 1935-APR-2, Page 465.
6. The Golden Age, 1935-APR-24, Page 471. The court testimony of Maria Braught was quoted.
7. Consolidation, 1939-MAY-31, Page 8.
8. The Golden Age, 1931-FEB-4, Page 293.
9. A.H. Macmillan, "Faith on the March," Prentice Hall, (1957), Page 188. Cited in D.C. Thomasma, et al., "The Blood Transfusion Taboo of Jehovah's Witnesses," Social Science & Medicine 31(4) 1990, Pages 515 to 523. Online at: http://www.watchtowerinformationservice
10. The Watchtower, 1952-DEC-15, Page 764.
11. The Watchtower, 1961-NOV-1, Page 670.
12. Awake!, 1993-AUG-8, Page 25.
13. "Vaccination - a crime against humanity,"  Watchtower Observer, an anti-Witness counter-cult group, at: http://watchtower.observer.org/
14. Awake!, 1965-AUG-22, Page 20.
15. Awake! 1997-FEB-22. Published by the Watch Tower Society (WTS) as "Revenge of the Microbes" at: http://www.watchtower.org/library/
16. Awake! 1997-DEC-22. Published by the WTS as "TB Fact Sheet" at: http://www.watchtower.org/library/
17. "Deuteronomy 12:23," Bible Hub, 2014, at: http://biblehub.com/
 
Lue em. teksti englanniksi täältä.Tämän aiheen käsittelyn lopuksi lainataan suomenkielisistä Vartiotorni-lehdistä tekstiä. Näissä lainauksissa Vartiotorni-seura oli jo luopunut ehdottomasta rokotuskiellosta.*** w53 15/1 s. 30 Lukijain kysymyksiä ***

● Onko rokotus sen Jumalan lain rikkomista, mikä kieltää ottamasta verta elimistöön?

Rokotusasia on yksityisasia, joka on ratkaistava omakohtaisesti. Jokaisen yksilön on otettava kantaakseen seuraukset siitä, minkä asenteen ja menettelytavan hän valitsee pakolliseen rokotukseen nähden, tehden siten omantuntonsa ja sen perusteella, minkä hän ymmärtää olevan terveydelleen ja Jumalan työn edistämiselle hyväksi. Seuramme ei voi antaa vetää itseään tähän asiaan laillisesti eikä ottaa vastuuta siitä, miten asia kääntyy.

Kun tarkastelemme asiaa, niin se ei näytä meistä olevan Nooan kanssa tehdyn, 1. Mooseksen kirjan 9:4:nnessä esitetyn iankaikkisen liiton rikkomista eikä vastoin 3. Mooseksen kirjan 17:10–14 olevaa tähän liittyvää Jumalan käskyä. On mitä varminta, että Raamatun perusteella ei voida järkevästi päätellä ja todistaa rokotetun henkilön syövän eikä juovan verta eikä käyttävän sitä ravinnokseen eikä saavan verensiirtoa. Rokotuksella ei ole mitään tekemistä eikä samanlaisuutta sen kanssa, että ”Jumalan pojat”, enkelit, menivät naimisiin ihmisten tyttärien kanssa, kuten kerrotaan 1. Mooseksen kirjan 6:1–4. Eikä sitä voida panna samaan luokkaan, mistä kerrotaan 3. Mooseksen kirjan 18:23, 24:nnessä, missä kielletään ihmisiä sekaantumasta eläimiin. Sillä ei ole mitään tekemistä sukupuolisuhteitten kanssa.

Näin ollen näyttää rokotuksen vastustamiselta puuttuvan kaikki raamatulliset perusteet. Ainoa sopiva vastaväite, minkä joku voi esittää, perustuu sen mahdollisesti terveydelle tuottamalle vaaralle tai veren puhtaana pitämiselle vieraasta lähteestä tuleville sairauksia tuoville aineille, olkoonpa se sitten lähtöisin eläimen tai ihmisen haavasta. Lääketiede väittää, että rokotus auttaa todellisuudessa vahvistamaan veren vastustusvoimaa sitä sairautta vastaan, minkä varalta potilas on rokotettu. Mutta tämä kysymys on kunkin yksilön ratkaistava henkilökohtaisesti ja sen mukaan, minkä hän näkee Jehovan tahdoksi itsensä suhteen.

Annamme vain tämän tiedon pyynnöstä, mutta emme voi ottaa mitään vastuuta lukijan mahdollisesti tekemästä ratkaisusta tai noudattamasta menettelystä.

*** w61 1/12 s. 551-552 Lukijain kysymyksiä ***

● Koska Raamattu kieltää veren syömisen, niin miten kristittyjen tulee suhtautua seerumien ja rokotteiden käyttöön? Onko Seura muuttanut katsantokantaansa näistä?

Raamattu osoittaa hyvin selvästi, että verta voidaan käyttää oikeutetusti vain alttarilla, muuten se piti vuodattaa maahan. (3. Moos. 17:11–13) Koko nykyinen lääkintä, mikä sisältää veren käytön, on vastenmielinen kristityn kannalta katsoen. Sen tähden verensiirron ottaminen tai veren aineosien ruiskuttaminen elämän ylläpitämiseksi on väärin.

Mitä tulee rokotteiden ja muiden sellaisten aineitten käyttöön, joihin saattaa jollakin tavalla sisältyä verta niitä valmistettaessa, niin ei tule päätellä, että Vartiotorni-Seura kannattaisi niitä ja sanoisi, että niiden käyttäminen on oikein ja sopivaa. Mutta rokotus on itse asiassa väistämätön toimitus monissa osissa nykyistä yhteiskuntaa, ja kristitty voi saada jotain lohdutusta näissä olosuhteissa siitä seikasta, että tällainen käyttö ei ole todellisuudessa ruokkimis- eli ravitsemismenetelmä, mikä nimenomaan kiellettiin, kun Jumala sanoi, että ihmisen ei tule syödä verta, vaan se on ihmiselimistön saastuttamista.

Kuten Vartiotornin joulukuun 1. päivän numerossa 1958 sivulla 551 sanottiin, ”on siis yksityisen itsensä ratkaistava, hyväksyykö hän tämänkaltaisen lääkinnän vai ei”. Tämä on yhä Seuran kanta asiassa. – Gal. 6:5.

Mutta kypsä kristitty ei yritä löytää tästä oikeutusta niin moneen muuhun veriainesten lääketieteelliseen käyttöön kuin mahdollista. Päinvastoin, koska hän ymmärtää koko tällaisen käytön moitittavuuden, niin hän koettaa pysytellä niin kaukana siitä kuin voi ja pyytää muita hoitomenetelmiä, mikäli niitä on saatavissa.

*** w65 1/2 s. 76-77 Maallinen työ ja omatuntosi ***

Seura ei kannata mitään veren nykyistä lääketieteellisistä käyttötavoista, kuten esim. veren käyttöä rokotusten yhteydessä. Rokotus on kuitenkin käytännöllisesti katsoen väistämätön joissakin osissa yhteiskuntaa, ja siksi me jätämme kunkin omalletunnolle ratkaisun siitä, antaako hän rokottaa itsensä seerumilla, joka sisältää veren aineosia, vasta-aineiden kehittämiseksi jotakin sairautta vastaan. Jos joku tekisi näin, hän voisi niissä olosuhteissa lohduttautua sillä, ettei hän suoranaisesti syö verta, mikä on selvästi kielletty Jumalan sanassa. Sitä ei käytetä ravinnoksi tai menetetyn veren korvaukseksi. Kristityn täytyy itse tehdä tässä omaantuntoon perustuva ratkaisunsa. Siitä syystä se, antautuuko kristitty seerumrokotukseen tai antavatko lääkärit tai sairaanhoitajat, jotka ovat kristittyjä, sellaisen rokotuksen, riippuu henkilökohtaisesta ratkaisusta. Kristityt lääkärit ovat yksilöinä vastuussa ratkaisuistaan. Heidän on kannettava seuraukset tekemistään päätöksistä sopusoinnussa Gal. 6:5 esitetyn periaatteen kanssa. Jotkut lääkärit, jotka ovat Jehovan todistajia, ovat antaneet verensiirtoja maailman ihmisille sitä vaadittaessa. He eivät kuitenkaan anna niitä Jehovan antautuneille todistajille. 5. Moos. 14:21 mukaisesti veren antaminen maailmallisille ihmisille sitä vaadittaessa jää kristityn lääkärin omalletunnolle. Tämä muistuttaa tilannetta, joka on kristityn lihakauppiaan tai siirtomaatavarakauppiaan edessä, jonka on päätettävä, salliiko hänen omatuntonsa myydä verimakkaraa maailmalliselle ihmiselle.
  
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity