Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG
 
 Mitä koronarokotteista tiedetään? Vaikuttaako tieto rokotteen ottamiseen?
10.04.2021 Johanneksen poika


 
JP-Uutisissa 10.04.2021 julkaistu juttu Jehovan todistajien suhtautumisesta rokotuksiin ennen ja nyt on herättänyt paljon huomiota. Sivuille on lähetetty palautetta uutisesta. Niinpä on tarpeen käsitellä tätä aihetta hieman lisää.

Ihmisiä rokotetaan nyt laajasti eri puolilla maailmaa koronaa vastaan. Katsotaan ensiksi, mitä Wikipedia asiasta kertoo:

Ensimmäiseksi länsimaissa ehtivät käyttöön Rna-pohjaiset rokotteet joulukuussa 2020. Näitä olivat Pfizerin ja Modernan rokotteet, joiden tehon sanottiin olevan reilusti yli 90 prosenttia. Pfizerin rokotteen pahin rasite oli sen säilytyksen vaatima -70°C syväjäädytys.

Helmikuussa 2021 EU:ssa oli määrä ottaa käyttöön adenoviruspohjainen Oxfordin yliopiston kehittämä Astra Zenecan valmistama rokote, joka on kehitetty muokatusta simpanssin adenoviruksesta. Rokotetta ei pidetä yhtä hyvänä kuin Rna-rokotteita, mutta se ei vaadi jääkaappia kylmempää säilytystä.

Helmikuuhun 2021 mennessä Euroopan unionissa myyntiluvan oli saanut kolme rokotetta: Pfizerin ja BioNTechin, Oxfordin ja Astra Zenacan, sekä Modernan rokotteet. Vuodenvaihteessa 2020-2021 Pfizerin ja BioNTechin rokotetta alettiin testata 12-vuotiailla ja sitä vanhemmilla lapsilla.

Venäjä julisti jo elokuussa 2020 ottavansa käyttöön koronavirusrokotteensa. Sputnik V -rokotetta ei ollut kuitenkaan testattu laajalla ihmisjoukolla, joten se herätti epäilyjä turvallisuudesta. Tieteellinen julkaisu The Lancet julkaisi kommentin, jossa todettiin että vaikka Sputnikin käyttöönottoa kritisoitiin, on se kuitenkin osoittanut toimivuutensa ja tieteellinen näyttö sen toimivuudesta on kiistatonta.

Ensimmäisenä maailmassa Kiinassa otettiin heinäkuussa 2020 hätäkäyttöön Sinopharmin koronavirusrokote.

Kuten Wikipedia totesi AstraZenecasta seuraavaa: Rokote on kehitetty muokatusta simpanssin adenoviruksesta.

Joku voi vähän ihmetellä tätä tietoa. Pitääkö se paikkansa? Lääkeinfo.fi -sivusto kertoo tarkemmin, mistä on kyse. Lainataan tähän otteita:


Mitä valmiste on ja mihin sitä käytetään


COVID-19 Vaccine AstraZeneca ­-rokotetta käytetään SARS-CoV-2-viruksen aiheuttaman COVID‑19-koronavirustaudin ennaltaehkäisyyn.

COVID-19 Vaccine AstraZeneca ­-rokotetta annetaan vähintään 18-vuotiaille aikuisille.

Rokote saa immuunijärjestelmän (elimistön luonnolliset puolustusmekanismit) tuottamaan vasta-aineita ja erikoistuneita valkosoluja, jotka vaikuttavat virusta vastaan ja suojaavat siten COVID-19-koronavirustaudilta. Mikään tämän rokotteen sisältämistä aineista ei voi aiheuttaa COVID-19-tautia.


Miten valmistetta käytetään

COVID-19 Vaccine AstraZeneca annetaan 0,5 ml:n pistoksena lihakseen (yleensä olkavarteen).

Jokaisen rokotepistoksen aikana ja sen jälkeen lääkäri, apteekkihenkilökunta tai sairaanhoitaja seuraa vointiasi noin 15 minuutin ajan allergisen reaktion merkkien varalta.

Saat 2 pistosta COVID-19 Vaccine AstraZeneca ­-rokotetta. Toinen pistos voidaan antaa 4–12 viikkoa ensimmäisen pistoksen jälkeen. Sinulle kerrotaan, milloin sinun pitää tulla ottamaan toinen pistos.


Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

Mitä COVID-19 Vaccine AstraZeneca sisältää

Yksi annos (0,5 ml) sisältää:

Simpanssin adenovirusta, joka koodaa SARS-CoV-2-viruksen piikkiglykoproteiinia (ChAdOx1-S*), vähintään 2,5 × 108 infektoivaa yksikköä
*Tuotettu muuntogeenisissä ihmisalkion munuaisten 293-soluissa (HEK293) yhdistelmä-DNA-tekniikalla.

Tämä valmiste sisältää muuntogeenisiä organismeja (GMO).

Muut apuaineet ovat L-histidiini, L-histidiinihydrokloridimonohydraatti, magnesiumkloridiheksahydraatti, polysorbaatti 80 (E433), sakkaroosi, dinatriumedetaatti (dihydraatti) ja injektionesteisiin käytettävä vesi (ks. kohta Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä, ”COVID-19 Vaccine AstraZeneca sisältää natriumia ja etanolia”).

Kertaus:Ovatko nämä tiedot "kriittisiä" joidenkin uskonyhteisöjen kannalta? Ainakin katolinen kirkko on reagoinut asiaan. Iltalehti kertoi asiasta näin:

Koronarokote pohjautuu abortoitujen sikiöiden soluihin – moraalinen ongelma katolilaisille

Käytännössä heti kun SARS-CoV-2-virus alkoi levitä Kiinasta, käynnistyi myös kilpajuoksu sitä vastaan toimivan rokotteen kehittämiseksi.

Voittajia on nyt ilmennyt useita, ja Pfizer&BioNTechin sekä Modernan kehittämistä rokotteista odotetaan ratkaisevaa apua pandemian kukistamisessa.

Mutta alusta lähtien oli myös selvää, että koko rokotekehitys asettuu yhtä katolisen uskon tärkeää opinkappaletta vastaan. Paavit ovat nimittäin koko yli tuhatvuotisen historiansa korostaneet ihmiselämän pyhyyttä. Nykyään se näkyy esimerkiksi aborttioikeuden absoluuttisella kieltämisellä.

Covid-rokotteiden kehittelyssä on kuitenkin käytetty abortoitujen sikiöiden soluja. Aivan aiheellisesti monet katolilaiset ovat olleet epätietoisia, miten he voisivat hyväksyä synnin kautta kehitetyn rokotteen.

– On moraalisesti hyväksyttävää ottaa koronarokote, vaikka sen kehittelyssä olisikin käytetty abortoitujen sikiöiden soluja, Vatikaanin virallisessa tiedotteessa luki.

– Rokotteen ottaminen ei tarkoita, että henkilö hyväksyisi abortin.

Lue juttu kokonaan Iltalehden sivuilta.

Onko tämä ongelma Jehovan todistajille? Onko tästä tiedotettu seurakuntiin? JP-Uutisiin voi kertoa tästä lähettämällä sähköpostia: jp@johanneksenpoika.fi Kenenkään henkilöllisyyttä ei julkaista. Tietojen lähettäjillä on täydellinen lähdesuoja, kuten ennenkin.
   
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity