Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG
 
 Vartiotorni: Olisiko Jehovan todistajien viisasta etsiä puolisoa deittisivustoilta?
22.04.2021 Johanneksen poika


 
Avioliiton solmiminen on aina eräänlaista "arpapeliä". Seurusteluaikana tulevaa puolisoa ei voi oppia tuntemaan kovin hyvin, vaikka viettäisi hänen kanssaan paljon aikaa. Vasta avioliiton arki antaa myöhemmin viitteitä siitä, oliko avioliitto hyvä ratkaisu juuri tämän ihmisen kanssa vai ei.

Ennen vanhaan seurustelukumppania voitiin etsiä lavatansseista. Nykyisin esimerkiksi ravintoloista ja konserteista saattaa löytää puolisoehdokkaan. Myös harrastusten piiristä on mahdollista löytää kumppani. Jotkut ovat löytäneet aviopuolisoehdokkaan työpaikalta, jotkut opiskelijapiireistä. Ja jotkut internetin kautta.

Jos ensimmäinen tapaaminen on ravintolassa, se tarkoittaa käytännössä sitä, että puolisoa etsivät voivat olla humalassa, ja näin ollen arvostelukyky ei ole parhaimmillaan.


Kuva: JW.ORG

Miten Jehovan todistajat löytävät itselleen aviopuolison? Monesti ensitapaaminen tapahtuu suurissa konventeissa. Kun samaan halliin kokoontuu tuhansia Jehovan todistajia, siellä on aina riittävästi samanikäisiä ihmisiä, jotka myös etsivät puolisoa. Toki silloinkin saatetaan olla "humalassa", ainakin hengellisessä humalassa, joten arvostelukyky on koetuksella. Konventit ovat aina sellaisia "hengennostatustilaisuuksia", että se mielentila kantaa monesti jopa kaksi viikkoa, kunnes lässähtää harmaaseen arkeen.

Heinäkuun 2021 "tutkittavan" Vartiotornin lukijoiden kysymyksissä tarkastellaan Jehovan todistajien yhteisössä avioliiton solmimiseen liittyviä asioita. Tällä kertaa suurennuslasin alla ovat ns. "deittisivustot". Internetissä on ollut jo vuosia sellaisia deittisivustoja, jotka on suunnattu Jehovan todistajille.

Kuten arvata saattaa, Jehovan todistajien järjestön kanta netin kautta seurusteluun on kielteinen. Miksi? Onko netissä keskustelu järjestön mielestä vahingollista? Onko se huonompi tapa kuin ravintolassa humalassa tai konventissa "hengellisessä humalassa"?

Vartiotornin mielestä deittisivustot ovat huono valinta Jehovan todistajille.

Vartiotornissa varoitetaan näin:

”Sydän on petollisempi kuin mikään muu.” (Jeremia 17:9). Kun joku etsii aviopuolisoa ja tapaa sopivan tuntuisen ehdokkaan, hänessä voi herätä nopeasti voimakkaita tunteita, jotka voivat sumentaa järkevän ajattelun. Jos avioliitto solmitaan ensisijaisesti tunnepohjalta, se johtaa usein suureen pettymykseen. (Sananl. 28:26.) Siksi on viisasta pitää tunteet kurissa suhteen alkuvaiheessa eikä sitoutua toiseen ennen kuin todella tuntee hänet.

Tunteiden tukahduttamisen vaatimus on tyypillinen kultin keino estää yksilöitä tekemästä henkilökohtaisia päätöksiä omassa yksityiselämässään. Vartiotorni käytännössä sanoo, että kun avioidut, ajattele järjellä, älä tunteella. Millainen avioliitto tällaisen järkeilyn perusteella syntyy? Tunnekylmä avioliitto, jota "suoritetaan" järjestön ohjeiden mukaan.

Vartiotorni näkee joka paikassa piruja ja pahoja peikkoja. Lähtökohtaisesti Vartiotornin mielestä ihmiset ovat pahoja ja kieroja, ja kaikki haluavat pettää. On tietenkin niin, että on olemassa pahoja ihmisiä, mutta yleistävän leiman lyöminen melkein kaikkiin on vähintäänkin sairasta. Vartiotornissa kirjoitetaan näin:

Sananlaskujen 22:3:ssa sanotaan: ”Kaukokatseinen näkee vaaran ja menee suojaan, mutta kokemattomat vain jatkavat kulkuaan ja kärsivät seuraukset.” Mitä vaaroja deittisivustoihin ja treffisovelluksiin voi liittyä? Joillekin on käynyt niin, että heidän netissä tapaamansa ihmiset ovat leikkineet kylmästi heidän tunteillaan. Epärehelliset ihmiset ovat myös luoneet valeprofiileja huijatakseen hyväuskoisilta rahaa. Joskus tällaisten petosten tekijät ovat väittäneet olevansa Jehovan todistajia.

Eivätkö konventeissa tavatut ihmiset voi osoittautua myös sellaisiksi, jotka vain leikkivät toisten tunteilla? Se on täysin mahdollista. Ja kun on seurannut viimeisten parinkymmenen vuoden aikana Jehovan todistajien avioliittojen kariutumista, joskus hämmästyy, että tapahtuuko niitä Suomessa jo enemmän kuin valtaväestön keskuudessa.

Vartiotorni varoittaa myös deittisivustojen käyttämistä matemaattisista algoritmeista, jotka yrittävät määritellä, ketkä voisivat sopia yhteen.

Artikkelin loppuosassa ihmiset arvotetaan sen perusteella, miten hengellismielisiä Jehovan todistajia he ovat. Käytännössä se tarkoittaa sitä, miten suuria lukuja Jehovan todistajat raporttilomakkeeseen kirjoittavat. Lainaus Vartiotornista:

Monien mielestä on aivan normaalia valehdella deittisivustojen profiileissa, jotta vaikuttaisi puoleensavetävämmältä. He saattavat salata todellisen luonteensa, tai se ei vain tule esiin nettiympäristössä. Jotkut voivat esiintyä Jehovan todistajina, mutta ovatko he oikeasti kastettuja todistajia? Ovatko he hengellisesti kypsiä? Onko heillä läheinen suhde Jehovaan? Onko heillä hyvä maine seurakunnassa? Vai ovatko he ehkä heikosti mukana tai jopa ”huonoa seuraa”? (1. Kor. 15:33; 2. Tim. 2:20, 21.)

Vartiotornissa kerrotaan myös näin:

Missä sopivan ihmisen voisi tavata? Silloin kun yleisötilaisuudet eivät ole kiellettyjä, Jehovan todistajat voivat tutustua uusiin ihmisiin seurakunnan kokouksissa, konventeissa ja muissa tilaisuuksissa.

Niin, tutustuminen täysin epäluonnollisissa paikoissa antaa varmasti "oikean" kuvan ihmisestä. Vai antaako? Vartiotorni unohtaa sen, että valtakunnansaleissa ja konventtisaleissa ihmisillä on tietty "teokraattinen" moodi päällä. He näyttelevät olevansa hengellisiä ihmisiä. He ylihymyilevät ja yrittävät antaa itsestään miellyttävän kuvan. Tosin aika usein tuollaisten yritysten läpi näkee. Teeskentelyn oppii tunnistamaan.


Kuva: JW.ORG

Mutta miten Jehovan todistajat voivat sääntöjen mukaan tutustua korona-aikana? Siihen Vartiotorni antaa tällaisia ohjeita:

Silloin kun tällaisia yleisötilaisuuksia ei voida järjestää, kuten koronapandemian aikana, kokoukset pidetään videoyhteyksien avulla. Niissä voi oppia tuntemaan toisia sinkkuja esimerkiksi seuraamalla, kun he osallistuvat ohjelmaan tai esittävät vastauksia, jotka kertovat heidän hengellisyydestään (1. Tim. 6:11, 12). Kokousten jälkeen voi myös jutella heidän kanssaan pienemmissä ryhmissä. Kun todistajat viettävät vapaa-aikaa yhdessä virtuaalisesti, voi tarkkailla, miten ihminen, josta on kiinnostunut, kohtelee toisia ja millaisia persoonallisuuden piirteitä hänellä on (1. Piet. 3:4). Sen jälkeen kun olette tutustuneet toisiinne paremmin, voitte miettiä, onko teillä samanlaiset arvot ja tavoitteet ja voisitteko sopia toisillenne.

Saahan tuota kokeilla, mutta zoom-yhteyden kautta toisesta ihmisestä ei saa yhtään sen oikeampaa käsitystä kuin deittipalstoiltakaan.

Lue Vartiotornin "Lukijoiden kysymyksiä" (heinäkuu, 2021) täältä.Otetaan yksi esimerkki internetin deittipalstoista, joka on tarkoitettu nimenomaan Jehovan todistajille.


Voit tutustua JWMatch-sivustoon täällä.

    
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity