Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset

Kuva: JW.ORG, muokkaus: JP

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG, ellei toisin mainittu
 
 Kaatuuko Jehovan todistajien usko Jumalaan, jos Marsista löytyy elämää?
31.05.2021 Johanneksen poika (Päivitetty kerran)


 

Kuva: Pixabay, muokkaus: JP

Jehovan todistajat uskovat Raamatun luomiskertomukseen. Sen mukaan Jumala on luonut maailmankaikkeuden, maapallon ja elämän Maan päälle. Olisi tieteellinen sensaatio, jos jostain päin avaruutta löytyisi elämää. Miten kävisi Jehovan todistajien Jumala-uskon? Pitäisikö Vartiotorni-seuran oppeja taas kirjoittaa uudestaan?Mitä Vartiotorni-seuran julkaisemat lehdet ovat kirjoittaneet maapallon ulkopuolisesta elämästä? Otetaan kaksi lainausta:

Vartiotorni-lehti

*** w07 15/2 s. 3 Nauti elämästä kauniilla planeetallamme ***

Tähtitieteilijät ovat nähneet, että ihmiskunnan koti on pelkkä häviävän pieni piste äärettömän avaruuden mittaamattomissa ulottuvuuksissa. Mistään muualta maailmankaikkeudesta ei ole löydetty elämää. Vain maan päällä on juuri sopivat olosuhteet.

Herätkää! -lehti

*** g90 8/4 s. 7 Avaruusolennot – missä ne ovat? ***

Vaikka olisikin olemassa monia sellaisia planeettoja, jotka täyttävät ne tiukat ehdot, joita elämä sellaisena kuin me sen tunnemme tarvitsee säilyäkseen, niin jäljellä on vielä kysymys: miten elämä olisi ilmaantunut noihin maailmoihin? Tämä johdattaakin meidät tarkastelemaan sitä, mihin usko siihen, että muissakin maailmoissa olisi eläviä olentoja, viime kädessä perustuu. Vastaus on, että se perustuu kehitysoppiin.
  


Tällä hetkellä Mars-planeettaa tutkitaan paljon. Luodaan pieni katsaus Mars-tutkimuksiin.

Marsia tutkimaan on lähetetty lukuisia avaruusaluksia. Osa Mars-lennoista on epäonnistunut, mutta onnistuneesti perille saapuneita avaruuusaluksia on kuitenkin melkoinen joukko. Marsin pinnalle laskeutui ensimmäisenä pehmeästi USA:n lähettämä Viking 1 vuonna 1975.

Amerikkalainen Opportunity-kulkija toimi Marsin pinnalla melko pitkään, se saapui Marsiin 2003 ja toimi aina vuoteen 2018 saakka. Vuonna 2012 laskeutunut Mars-mönkijä Curiosity laskeutui Marsiin 06.08.2012. Se tutkii edelleen Marsia ottamalla siitä näytteitä ja valokuvia.


Curiosity, Kuva: Wikipedia / NASA

Vuoden 2021 alkupuolella Marsiin on laskeutunut onnistuneesti kaksikin Mars-mönkijää, amerikkalainen Perseverance ja kiinalainen Zhurong. Perseverance on Nasan viides kulkija Marsin punaisella pinnalla. Vaikka Perseverancea ja muita Kuun- ja Marsin-kulkijoita on alettu puhekielessä kutsua mönkijöiksi, Perseverance on todellisuudessa yli puolentoista miljardin euron hintainen rullaava huippulaboratorio.

Perseverancella on kyky porata ja tallettaa näytteitä marsperästä. Perseverance sinetöi näyteputket odottamaan noutajaa, joka tulee käväisemään sen luona, aikaisintaan kuitenkin vasta vuosikymmenen lopussa.

Perseverancen laskeutumispaikan valinnan ratkaisi se, mitä Nasa tavoittelee Marsin pinnan alta. 60 harkitusta vaihtoehdosta päädyttiin Jezeron kraatteriin, entiseen jokisuistoon ja järvenpohjaan, joista toivotaan löytyvän muistoja siitä, että Marsissa on ollut elämää. Perseverancen mukana Marsissa on pieni helikopteri, joka on jo tehnyt muutaman onnistuneen lennon ohuessa kaasukehässä.
 
Vuonna 2012 Marsiin laskeutunut Curiosity on havainnut naapuriplaneettamme Marsin kemiassa elämän avaintekijät: hiilen, vedyn, typen, hapen, fosforin ja rikin.

Tähän on koottu muutama kuva Mars-planeetalta. Kaikki kuvat: NASA


  


Tarkastellaan seuraavaksi sitä, mitä elämän löytymisestä seuraisi ihmiskunnan ajatusmaailmaan. Muuttaisiko se ihmiskunnan näkemystä itsestään? Aiheuttaisiko vieraan elämän löytyminen pelkoa tai jopa paniikkia Maan ihmisten joukossa.

Helsingin Sanomat on tarkastellut asiaa julkaisemalla kiinnostavan uutisen. Se on nimetty näin: Mitä kristinuskon perusteille tapahtuu, jos avaruudesta löytyy älyllistä elämää?


Kuva: Helsingin Sanomat

Lainauksia Hesarin jutusta:

Jos marsilainen haluaisi kasteen, se pitäisi paavin mukaan antaa.

Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen ja uhrasi ainoan poikansa ihmiskunnan puolesta.

Mutta entä jos emme olekaan maailmankaikkeudessa yksin? Kuka ne muut loi ja pelasti, vai pelastiko lainkaan?

Elämän löytyminen avaruudesta olisi iso haaste kristinopille. (Oheinen kuva: Pixabay)

- - -

Jo bakteerien löytyminen naapuriplaneetoilta olisi mullistus, joka vertautuisi 1500-luvun kopernikaaniseen vallankumoukseen. Silloin kirkko joutui myöntämään, ettei Maa ole maailmankaikkeuden keskus vaan kiertää muiden planeetoiden lailla Aurinkoa.

Bakteeriston löytyminen muualta pienentäisi Maan asemaa entisestään.

- - -

Raamatussa kerrotaan, miten Jumala loi elämän Maahan. Olisiko hän sitten käynyt luomassa sitä muuallekin?

Toinen mahdollinen tulkinta olisi Jumalan palauttaminen jonkinlaisen kosmisen alkusyyn rooliin. Silloin elämän luominen tarkoittaisi enemmän elämälle sopivien olojen järjestämistä.

Tämä olisi samantyylinen kanta kuin evoluution hyväksyminen osaksi luomistyötä.

Kirkko ja kaupunki pohtii myös elämän mahdollista löytymistä avaruudesta. Lehti on otsikoinut oman juttunsa: Ihminen etsii tähdistä omaa kuvaansa.


Kuva: Kirkko ja kaupunki

Lainauksia Kirkko ja kaupunki -lehdestä:

Mitä jos maailmankaikkeus on täynnä maailmoja, jotka muistuttavat omaamme? Teologeille ajatus ei ole uusi.

- - -

Arkeologi Elisabeth Shaw löytää kalliopiirroksen, jossa pitkän mieshahmon käsi osoittaa kohti tähtikuviota. Käy ilmi, että kalliopiirros on maan ulkopuolisen sivilisaation esittämä kutsu: ”Tulkaa ja löytäkää meidät.”

Kohtaus on peräisin tieteiselokuvasta Alien: Prometheus. Tosielämässä ihmiskunta on tehnyt parhaansa vastatakseen kutsuun tai ainakin löytääkseen viestejä, jotka viittaisivat maan ulkopuoliseen elämään.

Vuodesta 1960 lähtien radioteleskoopit ovat kuunnelleet herkeämättä taivasta ja tutkijat etsineet avaruuden ”äänien” joukosta älyllisen sivilisaation lähettämää signaalia.

Aurinkokunnan ulkopuolisia eksoplaneettoja on löydetty vuodesta 1995 alkaen.

Tieteellisellä etsinnällä on myös teologinen ja uskonnollinen ulottuvuus.

- - -

Vuonna 2010 tunnettu fyysikko Stephen Hawking ilmoitti tulleensa siihen tulokseen, että Jumalaa ei enää tarvita, koska vieraiden aurinkokuntien löytyminen tekee elämän syntymisestä todennäköistä ilman Luojaakin.  (Oheinen kuva: Pixabay)

- - -

Stephen Hawking uskoo, että vieraat elämänmuodot voivat olla ihmiskunnalle vaarallisia. Siksi hän vaatii, että yritykset maan ulkopuolisen elämän löytämiseksi lopetetaan välittömästi.

- - -

Monet ufoaktiivit liittävät avaruusolentoihin ajatuksen korkeammasta tietoisuudesta ja luonnonlait ylittävistä kyvyistä. Heidän uskotaan seuraavan ihmiskunnan kehitystä, mutta kosmisten lakien vuoksi historian kulkuun ei puututa aktiivisesti.

Tieteen kuvalehti on otsikoinut juttunsa: Nyt mitataan avaruusolentojen hengitystä.


Kuva: Tieteen kuvalehti

Lainauksia Tieteen kuvalehden jutusta:

Avaruudesta on löydetty Maan kaltainen planeetta, jolla on vettä. Nyt eksoplaneetoilta aletaan etsiä kaikkia mahdollisia viitteitä elämästä.

- - -

On kaksi mahdollisuutta: joko olemme maailmankaikkeudessa yksin tai sitten emme ole. Molemmat vaihtoehdot ovat yhtä pelottavia. Näin on todennut tunnettu brittiläinen tieteiskirjailija Arthur C. Clarke aikoinaan.

- - -

Tähtitieteilijät ovat bonganneet vieraiden tähtien ympäriltä yli 4 000 planeettaa, joista monella voi periaatteessa olla elämää. Ja nyt tutkijoilla on ensimmäistä kertaa välineet, joilla elämä voidaan osoittaa.

Sanansaattaja-lehdessä pohditaan: Missä kaikki ovat?


Kuva: Sanansaattaja

Lainauksia Sanansaattajasta:

Teologi Olli-Pekka Vainio tutkii Nasan rahoittamana ihmisen paikkaa kosmoksessa.

- - -

Wikipedian mukaan astrobiologia on monitieteellinen tutkimusala, joka tutkii muun muassa elämän syntyä ja kehitystä, planeettakuntien olosuhteita sekä elämän mahdollisuuksia muilla taivaankappaleilla. Mutta että näin monitieteellinen?

– Nasan visioon on kirjattu tieteidenvälisyyden ihanne, ja siinä mainitaan myös teologia. Meillä oli viime viikolla vieraana astrobiologiainstituutin johtaja, joka itse on ateisti mutta joka sanoo, että kun 95 % maailman ihmisistä on jollakin tapaa uskonnollisia, niin ihmisen ymmärrystä maailmankaikkeudesta on tärkeää tutkia myös teologian näkökulmasta, Vainio kertoo.

- - -

Miten uskonto suhtautuu ajatukseen maapallon ulkopuolisesta elämästä?

– Jotkin uskonnot ovat selvästi toisia paremmin sovitettavissa yhteen sellaisen ajatuksen kanssa, että muuallakin olisi elämää. Esimerkiksi mormonismiin se on suoraan kirjotettu sisään uskonnon pyhiin kirjoituksiin. Kaikista maailman uskonnoista mormonit olisivat ehkä kaikkein innokkaimpia ottamaan vastaan uutisen, että maapallon ulkopuolelta on löytynyt älyllistä elämää.

Kristinuskokin on Vainion mukaan yllättävän myönteinen tällaiselle mahdollisuudelle.

– Totta kai kristinuskossakin on tähän erilaisia kantoja. Jonkinlainen fundamentalismi ei ajatuksesta innostu, mutta meidän suomalaisten luterilaistenkin edustama protestantismin valtalinja ja katolinen kirkko suhtautuvat tällaiseen mahdollisuuteen periaatteessa positiivisesti.

Wikipedia suhtautuu Maan ulkopuoliseen elämään kylmän viileästi. Artikkelissa "Maan ulkopuolinen elämä" kerrotaan mm. näin:

Maan ulkopuolinen elämä tarkoittaa elämää, joka on kotoisin maapallon ulkopuolelta. Avaruusolioiksi kutsuttujen eliöiden on oletettu olevan kaikkea yksinkertaisten bakteerimaisten eliöiden ja ihmisiä paljon kehittyneempien olioiden väliltä.

Tieteenalat, jotka kehittävät ja testaavat Maan ulkopuoliseen elämään liittyviä teorioita, ovat nimeltään astrobiologia ja eksobiologia. Näistä ensiksi mainittu sisältää myös maanpäällisen elämän tutkimista tähtitieteellisistä lähtökohdista. Monet tunnetut tutkijat pitävät Maan ulkopuolista elämää mahdollisena, mutta riittäviä todisteita ei ole löydetty.

- - -

Avaruusolioita, kuten Maan ulkopuolisia bakteereja, on oletettu elävän aurinkokunnassa ja mahdollisesti myös koko maailmankaikkeudessa. Tämä oletus pohjautuu käsitykseen, jonka mukaan havaittava maailmankaikkeus on äärimmäisen suuri ja joka puolella vallitsevat samat fysiikan lait. Oletuksen mukaan olisi epätodennäköistä, että Maan ulkopuolella ei olisi elämää. Tämän näkemyksen kannattajia ovat mm. tunnetut tiedemiehet Carl Sagan ja Stephen Hawking. Oletus tulee ilmi Kopernikaanisessa periaatteessa, jonka mukaan maapallo ei ole keskeisessä asemassa maailmankaikkeudessa. Toisen näkemyksen mukaan maanpäällinen elämä ei ole ainutlaatuista maailmankaikkeudessa. Elämä on voinut syntyä itsenäisesti eri puolilla maailmankaikkeutta, tai vaihtoehtoisesti kulkeutua elinkelpoiselta planeetalta toiselle panspermian kautta.

Eräiden näkemysten mukaan eliöitä on syntynyt ja elää yhä muun muassa Venuksessa, Marsissa, Jupiterin Europa-kuussa sekä Saturnuksen Titan - ja Enceladus -kuissa. Toukokuussa 2011 NASA ilmoitti, että Enceladus ”vaikuttaisi olevan aurinkokunnan elinkelpoisin paikka heti Maan jälkeen”. Elämää voi myös olla eksoplaneetoilla, kuten Gliese 581 c, g ja d. Äskettäin on havaittu, että niiden massa on lähes sama kuin maapallon massa ja että ne sijaitsevat tähtensä elinkelpoisella vyöhykkeellä.


Kuva: Pixabay
 


Loppukevennys.

C. T. Russellin vuonna 1890 julkaisema Raamatun tutkielmia, kolmas osa, "Tulkoon valtakuntasi", sivu 345, kertoo, että tähti Alcyone Seulasissa on se paikka, josta Jehova hallitsee maailmankaikkeutta.

Tiede on viimeksi huomannut, että aurinko ei ole mikään kuollut keskipiste, jonka ympäri kiertää kiertotähtiä, mutta joka itse olisi paikallaan oleva. Nykyään on tullut vahvistetuksi, että myöskin aurinko liikkuu, vieden mukanaan loistavan pyrstötähtiseurueensa noiden ja omien saattolaistensa kanssa jonkun tavattoman paljon suuremman keskipisteen ympäri. Tähtitieteilijät eivät ole vielä täydellisesti yksimielisiä siitä, mikä tai missä tämä keskipiste on. Muutamat kumminkin arvelevat löytäneensä sen suunnan olevan Plejadeissa (Seulasissa) ja erittäinkin niissä tähti Alcyone, keskimäinen noista kuuluisista plejaditähdistä. Kunnia tämän keksimisestä kuuluu etevälle saksalaiselle tähtitieteilijälle prof. J. Maedler'ille. Tähti Alcyone on siis, niin paljon kuin tiede kykenee päättämään, se keskiyön valtaistuin, missä on koko painolaki-järjestelmän keskipiste ja mistä Kaikkivaltias hallitsee maailman kaikkeutta. Ja tässä on huomattava se tosiasiain ihmeellinen vastaavaisuus, että suuren pyramiidin rakennusvuonna syyspäiväntasauksen keskiyönä ja siis vuoden oikeana alkamispäivänä, jollaisena se vieläkin säilyy monien. kansanheimojen perinnäiskertomuksissa, olivat Seulaset jakaantuneet tämän pyramiidin puolipäiväpiirin kohdalla, niin että tähti Alcyone (n Tauri) oli juuri tällä linjalla. Tässä on siis laatuaan mitä korkein ja ylevin viittaus, minkä inhimillinen tiede koskaan on ainoastaan kyennyt ilmaisemaan ja mikä näyttää luovan ennen aavistamattoman valtavan merkityksen Jumalan puheeseen Jobille, kun hän sanoi: "Taidatko solmea Plejadien suloisen vaikutuksen" (englant. Raamat. käänn.)?
      
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity