Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset

Kuva: JW.ORG, muokkaus: JP

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG, ellei toisin mainittu
 
 JW Watch: Jehovan todistajat ja Yhdistyneet Kansakunnat - 20 vuotta myöhemmin
15.08.2021 Johanneksen poika
Kuva: JW Watch

Tämä juttu perustuu JW Watch -sivuston kirjoitukseen.Lokakuun 8. päivänä 2001 ihmiset olivat järkyttyneitä kuullessaan, että New Yorkin Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseura oli yhdeksän vuoden ajan ollut sidoksissa Yhdistyneisiin kansakuntiin "kansalaisjärjestönä".

Guardianin artikkelissa kerrottiin 08.10.2001 mm. näin:


Jehovan todistajia syytettiin tekopyhyydestä, kun se toisaalta pitää Yhdistyneitä kansakuntia "Ilmestyskirjan petona", mutta toisaalta Jehovan todistajilla oli ollut liittosuhde YK:hon lähes kymmenen vuoden ajan. YK itse myönsi olleensa yllättynyt siitä, että lahko, jonka virallinen nimi on Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseura, New York, oli hyväksytty sen kansalaisjärjestöjen luetteloon.


Lyhyesti sanottuna Vartiotorni-seura oli aktiivisesti mukana YK:n kansalaisjärjestönä lähes vuosikymmenen ajan helmikuusta 1992 lokakuuhun 2001 saakka, sanomalehden artikkelin julkaisemisen jälkeiseen päivään saakka, jolloin Vartiotorni-seura pyysi DPI-liittolaisuuden lakkauttamista.

YK:n vastaukset vuosina 2001 ja 2004 satoihin kyselyihin, joissa pyrittiin vahvistamaan tämä suhde, voidaan löytää verkosta, samoin kuin Vartiotorni-Seuran heikko tekosyy liittymiseen "kirjastokortin hankkimiseksi". Tässä artikkelissa on historiallinen katsaus näistä aiheista:
  • Mitä Vartiotorni-seuran jäsenyyteen kansalaisjärjestönä liittyi?
  • Kuinka Vartiotorni-seura on saattanut pyrkiä täyttämään velvollisuutensa YK:ta kohtaan?
  • Kuinka Vartiotorni-seura esitti itsensä Jehovan todistajille silloin, kun se oli kansalaisjärjestö?

Vartiotorni-seuran ja YK:n liiton vaikutukset

Kuten YK:n 4. maaliskuuta 2004 lähettämässä kirjeessä todetaan, YK:n kansalaisjärjestöksi liittymisen tarkoituksena on ”levittää tietoja uudelleen, jotta yleisö ymmärtäisi paremmin YK:n ja sen virastojen periaatteita, toimintaa ja saavutuksia.” On selvää, että Vartiotorni-seura voi täyttää tämän kriteerin kustantajayrityksenä, jolla on maailmanlaajuinen yleisö.

YK:n oma ilmoitus Vartiotorni-seuran ja YK:n liittoutumisesta (käännetty suomeksi):4. maaliskuuta 2004


Kaikille joita asia koskee:

NGO (Kansalaisjärjestöt jaosto) on viime aikoina saanut suuren määrän kyselyitä koskien New Yorkin Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseuran yhteyttä YK:n tiedotusosastoon (DPI). Tämä järjestö anoi liittoutumista DPI:n kanssa vuonna 1991 ja liittolaisuus myönnettiin 1992. Liittoutumalla DPI:n kanssa järjestö suostui täyttämään liittoutumisen kriteerit, mukaan lukien Yhdistyneiden Kansakuntien perusjulistuksen periaatteiden tukemisen ja kunnioittamisen sekä sitoutumisen ja keinot tehdä toimivia tiedotusohjelmia jäsenistössään sekä laajemmallekin yleisölle koskien YK:n toimintaa.

Lokakuussa 2001 New Yorkin Raamattu- ja Traktaattiseuran pääedustaja, Ciro Aulicino, vaati DPI-liittolaisuuden lakkauttamista. Tämän vaatimuksen seurauksena DPI päätti lopettaa New Yorkin Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseuran liittolaisuuden 9. lokakuuta 2001.

Huomaa, että YK:n tiedotusosaston (DPI) käytäntönä on pitää luottamuksellisena Yhdistyneiden Kansakuntien ja liittoutumista anovien NGO-järjestöjen välinen kirjeenvaihto. Huomaa kuitenkin seuraava tekstikappale, joka on liitetty kaikille vuonna 1992 hyväksytyille NGO-järjestöille lähetettyihin kirjeisiin.

"Ei-valtiollisten järjestöjen Yhdistyneiden Kansakuntien tiedotusosaston kanssa liittoutumisen päätarkoitus on tiedon eteenpäin jakaminen, jotta Yhdistyneiden Kansakuntien ja sen järjestöjen periaatteita, toimintaa ja saavutuksia ymmärrettäisiin laajemmin. Lisäksi on tärkeää, että pidätte meidät tietoisena järjestönne tiedotusohjelmasta siltä osin kun se liittyy Yhdistyneisiin Kansakuntiin, mukaan lukien asiaanliittyvien julkaisujenne lähettäminen meille. Liitämme mukaan myös esitteen "Yhdistyneet Kansakunnat ja Ei-Valtiolliset Järjestöt", joka antaa teille tietoa NGO-suhteesta."

Lisäksi NGO-järjestöiltä vaaditaan seuraavaa, jos ne tahtovat liittoutua DPI:n kanssa:
  • että NGO-järjestö jakaa YK:n peruskirjan ihanteet;
  • toimii pelkästään voittoa tavoittelemattomasti;
  • omaa julkituodun kiinnostuksen Yhdistyneiden Kansakuntien asioihin, sekä todistetun kyvyn tavoittaa laajoja tai määriteltyjä yleisöjä, kuten kouluttajia, tiedotusvälineiden edustajia, virallisten käytäntöjen tekijöitä, sekä liiketoiminnan harjoittajia;
  • omaa sitoumuksen ja keinot tuottaa tehokkaita tiedotusohjelmia YK:n toiminnasta julkaisemalla kiertokirjeitä, tiedotteita ja lehtisiä sekä järjestämällä konferensseja,seminaareja ja keskusteluja; ja pitämällä kirjaa yhteistyöstä tiedotusvälineiden kanssa.
Toivomme että jaat tämän tiedon huolestuneiden kollegoidesi kanssa, koska emme voi vastata siihen suureen määrään pyyntöjä, joita toimistoomme tulee koskien Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseuraa. Kiitos kiinnostuksestanne Yhdistyneiden Kansakuntien työtä kohtaan.

Kunnioittaen,

Paul Hoeffel
Johtaja
Kansalaisjärjestöt jaosto (NGO)
Tiedotusosasto (DPI)

YK:n kirje pdf-dokumenttina sekä englanniksi että suomennettuna täällä.

YK:n kansalaisjärjestöksi ryhtymisen lisäkriteeri on, että kansalaisjärjestön on "jaettava YK:n peruskirjan periaatteet". Tämä on mielenkiintoista, koska kuten monet tietävät, Vartiotorni-seura on tuominnut YK:n julkaisuissaan vuosikymmenien ajan.

Yksi esimerkki löytyy Vartiotornista 15. syyskuuta 1984, sivulta 15 (suomeksi 1985, sivulta 27):

YK on todellisuudessa sen Jumalan valtakunnan tiellä, jonka kuninkaana on Aabrahamin ”siemen”. Siksi se on nykyajan ”autioittava iljetys”. (Matteus 24:15) YK ei ole siunaus, vaikka kristikunnan uskonnolliset papit ja juutalaiset rabbiinit rukoilevat taivaan siunausta tuolle järjestölle. Se on todellisuudessa ”tämän asiainjärjestelmän jumalan”, Saatana Panettelijan, näkyvän poliittisen järjestön eli ”pedon kuva”. Siksi YK tuhotaan pian yhdessä tuon petomaisen järjestön kanssa. – Ilmestys 13:1–18; 2. Korinttolaisille 4:4.


Miten Vartiotorni-seura täytti velvollisuutensa YK: n kansalaisjärjestönä?

Erityisesti kun Jehovan todistajat olivat hakeneet YK:n kansalaisjärjestöksi ryhtymistä, heidän suhtautumisensa Yhdistyneisiin kansakuntiin muuttui dramaattisesti. Se näkyy heidän kirjallisuudessaan. Katsotaan paria näytettä julkaisuista ajalta, jolloin Vartiotorni-seura haki liittoutumista YK:n kanssa vuonna 1991. Huomaa, onko Vartiotorni-seuran suhtautuminen YK:hon muuttunut siitä, mikä se oli vuonna 1984:

Herätkää! 8. syyskuuta 1991, s. 9, 10 (suomeksi sivuilla 8-10):

Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjan johdannosta käyvät ilmi seuraavat ylevät tavoitteet: ”Me Yhdistyneiden kansakuntien kansat, vakaasti tahtoen pelastaa tulevat sukupolvet sodan vitsaukselta, joka jo kahdesti nykypolven eläessä on tuottanut ihmiskunnalle sanomatonta kärsimystä, – – [haluamme] yhdistää voimamme kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, – – olemme päättäneet yhdistää ponnistuksemme näiden päämäärien saavuttamiseksi.”

Onko YK kyennyt ’saavuttamaan nämä päämäärät’? Onko se saanut valtiot yhdistämään voimansa ja pitämään yllä rauhaa ja turvallisuutta? Ei ainakaan toistaiseksi, vaikka YK on vilpittömästi pyrkinyt olemaan huomattavasti parempi rauhantuoja kuin Kansainliitto. Sitä sukupolvea, joka näki sen perustamisen vuonna 1945, ovat kuitenkin sen jälkeen vitsanneet sodat, vallankumoukset, maahanhyökkäykset ja vallankaappaukset ja muunlainen väkivalta monissa osissa maailmaa. Näissä väkivaltaisuuksissa ovat olleet mukana monet niistä valtioista, jotka päättivät ’ylläpitää kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta’.
- - -
Jehovan todistajat uskovat vakaasti siihen, että Yhdistyneet kansakunnat tulee aivan lähitulevaisuudessa merkittävällä tavalla vaikuttamaan maailmantapahtumiin. Edessäpäin on epäilemättä jännittäviä tapahtumia, ja niiden seurauksilla on oleva kauaskantoinen vaikutus sinunkin elämääsi. Esitämme sinulle sellaisen kehotuksen, että pyydät paikallisia Jehovan todistajia kertomaan tarkemmin tästä aiheesta. Eräs Raamatun selkeä kuvaus näet osoittaa, että Yhdistyneet kansakunnat tulee pian saamaan valtaa ja toimivaltuuksia. Sen jälkeen YK tekee jotakin sellaista, mikä hyvinkin voi ällistyttää sinua. Samoin on sykähdyttävää saada tietää, että aivan lähellä on tarjolla vielä paljon parempi vaihtoehto, joka varmasti tulee luomaan ikuisen rauhan ja turvallisuuden!

Tämän harhaanjohtavan tekstin lukijat voivat päätellä, että tulevat YK:n toimet kantavat hedelmää ja parantavat suoraan maailman olosuhteita. Herätkää! -lehti sanoo selvästi, että YK:n pyrkimykset rauhan ja turvallisuuden aikaansaamiseksi eivät ole onnistuneet "toistaiseksi". Se kehui myös YK:n tulevia ponnisteluja "erittäin jännittäviksi", joilla on "kauaskantoinen vaikutus elämääsi", ja YK tekee "joitakin erittäin hämmästyttäviä asioita, jotka saattavat hämmästyttää sinua". ”Vaikka Herätkää! saattoi perustella nämä lausunnot taipumalla niitä sovittamaan ennustuksensa YK:n toimista maailman näyttämöllä, nämä kommentit tukevat läheisesti tällaista YK:n toimintaa sen sijaan, että tuomitsisivat ne Jumalan valtakunnan vihollisen hedelmättömiksi toimiksi. Harkitse toista esimerkkiä siitä, miten Jehovan todistajat kuvailivat YK:ta sen ollessa YK:n kansalaisjärjestö:

Vartiotorni 1. lokakuuta 1995, sivut 3 ja 4:

Yhdistyneiden kansakuntien järjestö on ponnistellut merkittävästi 50 vuoden ajan saadakseen aikaan rauhallisen ja turvallisen maailman. Se on kaiketi saattanut estää kolmannen maailmansodan, eivätkä ihmiset ole enää joutuneet ydinpommein aiheutetun joukkotuhon uhreiksi. Yhdistyneet kansakunnat on toimittanut ruokaa ja lääkkeitä miljoonille lapsille. Se on ollut parantamassa monien maiden terveydenhoidon tasoa huolehtimalla muun muassa siitä, että niissä saadaan juomakelpoista vettä ja rokotetaan vaarallisia tauteja vastaan. Miljoonat pakolaiset ovat saaneet humanitaarista apua.

Tunnustukseksi saavutuksistaan Yhdistyneiden kansakuntien järjestö on palkittu Nobelin rauhanpalkinnolla viisi kertaa. Valitettavasti karu totuus kuitenkin on, ettemme vieläkään elä sodattomassa maailmassa.

Kuten esitetään, Vartiotornin luonne YK:sta muuttui ”autioittavasta iljetyksestä” vuonna 1984 ”yleväksi” vuonna 1991 ja saavutustensa ylistämiseksi vuonna 1995. Tuolloin Jehovan todistajien tietämättä tämä muutos tapahtui todennäköisesti siksi, että Vartiotorni-seura saattoi täyttää velvollisuutensa YK:n kansalaisjärjestönä levittämällä tietoa YK:n toiminnasta, minkä se teki julkaisemalla artikkeleita, joissa kuvataan YK:ta suotuisassa valossa.


Kuinka Vartiotorni-seura esitti itsensä Jehovan todistajille

Vuonna 1993, pian YK:n kansalaisjärjestöksi tulon jälkeen, Vartiotorni-seura julkaisi kirjan Jehovan todistajat - Jumalan valtakunnan julistajia. Huomaa, kuinka Vartiotorni-seura kuvaili YK:n perustamishistoriaa, kristikunnan johtajien osallistumista tuohon aikaan ja kuinka Vartiotorni-seura pysyi puolueettomana. Muista, että julistajien kirjan pääyleisö oli Jehovan todistajat, ei suuri yleisö.

Jehovan todistajat - Jumalan valtakunnan julistajia, sivut 192 ja 193:

Vaikka toinen maailmansota oli vuonna 1942 yhä käynnissä, Jehovan todistajat olivat jo saaneet selville Raamatusta, Ilmestyksen 17:8:sta, että tuo maailman rauhan järjestö nousisi jälleen ja että se ei saisi aikaan pysyvää rauhaa. Vartiotorni-seuran silloinen presidentti N. H. Knorr selitti tämän konventtipuheessa ”Rauha – voiko se olla pysyvä?”. Jehovan todistajat julistivat rohkeasti tuota näkemystä maailmassa kehittyvästä tilanteesta. Toisaalta katoliset, protestanttiset ja juutalaiset johtajat osallistuivat suoranaisesti neuvonpitoon San Franciscossa vuonna 1945, kun YK:n peruskirjaa laadittiin. Näiden tapahtumien tarkkailijoille oli selvää, kuka halusi olla ”maailman ystävä” ja kuka pyrki siihen, ettei olisi ”osa maailmasta”, sen kuvauksen mukaisesti, jonka Jeesus oli esittänyt opetuslapsistaan (Jaak. 4:4; Joh. 17:14).

Ei voi liikaa korostaa sitä tosiasiaa, että edellinen teksti julkaistiin vuonna 1993, kun Vartiotorni-seura oli YK:n kansalaisjärjestö. Jehovan todistajat räikeästi valehteli jäsenilleen - muut uskonnot tuomitaan siitä, että ne ovat ”maailman ystäviä”, kun Jehovan todistajat samalla valheellisesti julistavat, että he eivät ole "osa maailmasta”. Tämä tapahtui juuri silloin, kun Vartiotorni-seura oli YK:n kansalaisjärjestö. Kuitenkin aikaisemmin lainatuissa julkaisuissa, joita se jakoi yleisölle, sen kuvaus YK:sta oli hyvin kohtelias, ei tuomitseva.


Mitä tämä kaikki tarkoittaa

Useimmat pitäisivät hämmästyttävänä sitä, että Vartiotorni-seura, joka väittää olevansa Jumalan ainoa oikea uskonto ja jota Jehova ohjaa, etsisi vapaaehtoisesti yhteyttä YK:hon, jonka on sanottu olevan osa Saatanan poliittista ja kaupallista järjestöä Jehovaa vastaan. Jehovan todistajien järjestö valehtelee sitten, että se "ei ollut osa maailmaa" silloin, kun se oli liitossa YK:n kanssa. Jokainen, joka on joskus päättänyt osallistua jonkun perheenjäsenen hautajaisiin kirkossa, voi pitää Vartiotorni-seuran salaista yhteyttä Yhdistyneisiin kansakuntiin erittäin huolestuttava. On erittäin tekopyhää, että Jehovan todistajat huutavat ”lähde ulos suuresta Babylonista!” yksittäisille todistajille, kun uskonnollinen järjestö itse oli vapaaehtoisesti hakenut läheistä yhteyttä Ilmestyskirjassa mainittuun kirkkaanpunaiseen seitsenpäiseen petoon, jolla uskonnollinen portto ratsastaa, ja jolle myönnettiin liittoutuminen pedon kuvaan.

Nyt kun lähestyy kaksikymmentä vuotta siitä, kun YK:n ja Vartiotorni-seuran läheinen suhde julkaistiin, voidaan vain spekuloida, mikä johti tähän liittoon. Ehkä se oli halu saada hyväksyntää maailmanlaajuisen poliittisen yhteisön silmissä. Ehkä se liittyi verovapauteen ja  hyväntekeväisyystilanteeseen, kun nämä olivat vastatuulessa monissa maissa Jehovan todistajien tapauksessa. Joka tapauksessa se, että  Vartiotorni-seura on usein tuominnut kristikunnan - hengellinen haureus maan kuninkaiden kanssa - pätee myös Vartiotorni-seuraan. Jehovan todistajat tuskin voivat väittää noudattavansa Jeesuksen tosi kristityille antamaa neuvoa pysyä ”erossa maailmasta” ja puhua totuutta.

Tämä on yhtä järkyttävää tänään kuin vuonna 2001.

Artikkelin on kirjoittanut Tim Creek.

Käännös suomeksi on tehty Google kääntäjällä. Raakatekstiä on hiukan editoitu. Pahoittelut siitä, että teksti ei ole ihan priimaa.


Kuvat: JW.ORG ja YKLue alkuperäinen teksti englanniksi JW Watch -sivustolta.

    
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity