Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset

Kuva: JW.ORG, muokkaus: JP

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG, ellei toisin mainittu
 
 Jehovan todistajat eivät taaskaan keränneet rahaa konventtipuheessa - vai keräsivätkö?
27.08.2021 Johanneksen poika     
Kolikkokuvat: Pixabay

Gajus Glockentin, kustannuskomitean avustaja, piti konventissa lauantaina puheen, jonka teema oli Avaa ovi, joka johtaa toimintaan - Jehovan työn taloudellinen tukeminen.

Jehovan todistajien kokouksissa ja konventeissa yksi vakioaiheista on raha ja sen lahjoittaminen järjestölle. Myös kesän 2021 konventissa oli puhe, jonka toivottiin vaikuttavan konventin ohjelman seuraajissa niin, että he tuntisivat valtavaa tarvetta siirtää osan omista rahoistaan Jehovan todistajien järjestön tileille.

Jehovan todistajien kirjallisuudessa kerrotaan, että Jehovan todistajat eivät kerää rahaa. Se on kyllä aika kummallinen lausunto, kun rahaa kerätään lähes joka käänteessä. Otetaan kaksi esimerkkiä kirjallisuudesta:


Vuoden 2003 Vartiotornissa vakuutettiin näin:

Vaikka todistajien maailmanlaajuinen työ rahoitetaan vapaaehtoisin lahjoituksin, he eivät koskaan pyydä rahaa. Jumalan tosi palvelijoina he eivät ole ”Jumalan sanan kaupustelijoita”, vaan he puhuvat
”vilpittöminä, niin, Jumalan lähettäminä” (2. Korinttilaisille 2:17).


Kirjassa Jumalan valtakunta hallitsee! (2014) kerrottiin sama asia näin:

Jehovan kansa ei kerjää rahaa. Se ei kerää kolehtia eikä pyydä rahaa kirjeitse. Se ei liioin hanki varoja järjestämällä myyjäisiä, arpajaisia tai bingoa. Se on edelleen samalla kannalla kuin Vartiotorni monia vuosia sitten: ”Meistä ei ole koskaan ollut sopivaa pyytää rahaa Herran asialle, niin kuin muilla on tapana tehdä – –. Käsityksemme mukaan kaikenlainen rahan kerjääminen Herramme nimessä on hänestä vastenmielistä eikä hän hyväksy sitä. Se ei tuo hänen siunaustaan sen enempää antajille kuin itse työllekään.”

Kannattaa pitää mielessä tämän johdannon ajatukset, kun lukee lahjoituspuheen sisältöä seuraavasta koosteesta. Kuinka paljon tässä puheessa annetaan virheellistä tai vääristeltyä tietoa?
 


Otteita
Gajus Glockentinin pitämästä konventtipuheesta:

Jehovan järjestö on ainutlaatuinen. Se ei pyydä maksua mistään, mitä se antaa meille.

Huomautus:

Elokuun 2021 ilmoituksissa puhuttiin järjestelystä, jonka mukaan seurakunnat velvoitettiin päättämään, kuinka paljon ne "lahjoittavat" SEURAKUNNILLE TARKOITETTUJA lahjoituksia maailmanlaajuiseen työhön vuoden ajan. Hallintoelimen asettama tavoite on noin 8,25 dollaria julistajaa kohti kuukaudessa. Tuo tarkoittaa maailmanlaajuisesti yhteensä satoja miljoonia dollareita. Tuo noin kahdeksan dollarin kuukausimaksu on yhdeltä ihmiseltä noin 100 dollaria vuodessa, ja kun Jehovan todistajia on yli 8 miljoonaa, yhteissumma voi olla lähellä miljardia dollaria. Pyytääkö järjestö maksua? Ja paljonko se pyytää? Lue lisää täältä ja täältä.


Kuva: JW.ORG

Jehova kuitenkin pyytää meitä miettimään, mitä voimme antaa hänelle omissa olosuhteissamme. Mutta miten usko liittyy antamiseen? Ehkä me epäröimme, koska pelkäämme, että meille ei jää riittävästi itselle. Tämä on aivan ymmärrettävää. Elämä on arvaamatonta, eikä kukaan tiedä, mitä tarvitsee huomenna. Vai epäröimmekö antaa, koska meistä tuntuu, että oma osuutemme on niin pieni. Ehkä elämme maassa, jossa ihmiset ovat köyhiä, tai elannon hankkiminen on vaikeaa jostain muusta syystä.

Huomautus:

Tässä puhutaan antamisesta Jehovalle, vaikka tarkoitetaan sitä, mitä annetaan Jehovan todistajien järjestölle. Miksi puhutaan väärillä termeillä?


Kuva: JW.ORG

Se, mitä ajattelemme antamisesta, liittyy suhteeseemme Jehovaan. Se, miten läheinen Jehova on meille, vaikuttaa siihen, mitä teemme, ja tähän liittyy usko. Miten edellä mainitut kaksi asiaa voisivat vaikuttaa anteliaisuuteemme? Ja miten usko auttaa?

Ensimmäinen seikka oli huoli omista tulevista tarpeista. Ota esiin 1. Korinttilaiskirjeen luku 16. Paavali esittää periaatteen, joka liittyy lahjoittamiseen.

(1. Korinttilaisille 16:2) 2 Viikon ensimmäisenä päivänä jokaisen tulee panna jotain sivuun sen mukaan kuin hänellä on varaa, jottei keräyksiä järjestetä silloin kun saavun.

Paavali kehotti kristittyjä olemaan suunnitelmallisia. Hän halusi heidän miettivän tilannettaan ja päättävän, mitä lahjoittaa. Paavali oli varma, että heiltä ei silti puuttuisi mitään tarpeellista. Hän oli itse kokenut Jehovan avun ja tiesi, että Jumala huolehtisi heistä. Heidän anteliaisuutensa antaisi Jehovalle mahdollisuuden huolehtia heistä anteliaasti. Huomaatko, miten suunnitelmallisuus on osoitus uskosta? Kun teemme näin, koettelemme Jehovaa hyvällä tavalla. Kun meillä on oikea tärkeysjärjestys, Jehova näkee sen ja hänestä tulee huolenpitäjämme ja palkitsijamme.

Huomautus:

Puhuja antaa sellaisen vaikutelman, että kristityt joutuvat jotenkin "ostamaan" Jehovan suosion. Kun antaa järjestölle, saa itse jotain takaisin. Niinkö se menee? Onko tämä puhdasta kaupantekoa? Eikö Jehovalla olisi "mahdollisuutta" huolehtia kristityistä, jos nämä eivät lahjoittaisi järjestölle?

Rakkaat veljet ja sisaret, te osoitatte tällaista uskoa. Monet teistä panevat jotain sivuun ja lahjoittavat valtakunnansalilla. Jotkut arvioivat menonsa ja tulonsa ja päättävät antaa tietyn summan säännöllisesti. Vaikka et pystyisi antamaan saman verran kuin aiemmin, voit silti ehkä antaa jotain Jehovan työhön. Jehova on luvannut huolehtia meistä. Uskommeko todella sen? Jos uskomme, usko saa meidät olemaan anteliaita.

Sitten se toinen seikka, jonka vuoksi ehkä epäröimme antaa. Saatamme ajatella, että voimme lahjoittaa niin vähän, että sillä ei ole merkitystä. Onko sinulla vielä esillä 1. Korinttilaiskirje? Mitä siinä sanottiin? Luetaan uudestaan 16. luvun jae 2.

(1. Korinttilaisille 16:2) 2 Viikon ensimmäisenä päivänä jokaisen tulee panna jotain sivuun sen mukaan kuin hänellä on varaa, jottei keräyksiä järjestetä silloin kun saavun.

Paavali ei siis esittänyt tässä mitään minimisummaa. Myöhemmin hän mainitsi Makedonian kristityt, jotka olivat hyvin köyhiä. Silti he pyysivät saada antaa jotain. He antoivat iloiten, Paavalin mukaan jopa yli varojensa, koska he antoivat Jehovalle. Kukaan heistä ei voinut antaa kovin paljon, mutta he ymmärsivät, että antaminen kertoo rakkaudesta Jehovaan.

Monet teistä ovat kuin Makedonian kristityt. Te ette omista paljon. Osoitatte silti uskoa olemalla anteliaita omien olosuhteidenne mukaan. Olipa lahjoituksenne miten pieni tahansa, jäljittelette anteliasta Jumalaamme Jehovaa. Te olette voineet kokea saman kuin eräs sisar. Hän kirjoitti: "Kaikkina näinä vuosina olen voinut antaa vain hyvin pieniä lahjoituksia." Sitten hän jatkoi: "Jehova on antanut minulle takaisin paljon enemmän kuin minä hänelle."


Kuva: JW.ORG

Jopa lapset ovat panneet jotain sivuun ja antaneet sen Jehovalle. Päätoimistoon Warwickiin tulee silloin tällöin kirjeitä lapsilta, jotka haluavat antaa jotain Jehovalle. He pitävät kovasti kaikesta, mitä järjestö valmistaa, varsinkin videoista. Tämä lämmittää sydäntämme, ja voimme vain kuvitella, miten iloiseksi se tekee Jehovan.

Huomautus:

On jotenkin moraalitonta vaatia lapsilta heidän viikkorahojaan järjestölle. Jehovan todistaja -perheen lapsia on vaadittu askartelemaan jopa lahjalaatikoita ja viemään sen sisällön sitten valtakunnansalin lahjalaatikoihin.

Tämä on kyllä mauttomuuden huippu ja pohjanoteeraus.

Kyllä Vartiotorniseura on ennenkin halunnut lasten rahoja, mutta ei ehkä näin suoraan ja käskemällä. "Laittakaa purkkiin rahaa." "Viekää keräämänne rahat valtakunnansalille". Tässä ei ole kyse enää pyynnöstä vaan käskystä. "Laittakaa", "Viekää".


Jehova rakastaa meitä, koska annamme hänelle parhaamme. Hän arvostaa pieniäkin lahjoituksia, eikä mikään lahjoitus ole merkityksetön. Jehova huomaa ne kaikki. Ne kertovat uskostamme.

Huomautus:

Taas tulee se ajatus esiin, että Jehovan rakkaus "ostetaan" lahjoittamalla rahaa järjestölle. Samalla "uskon määrä" sidotaan rahan arvoon.
     
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity