Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia
Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
      
 Jehovan todistajien oikeuskomiteat ja karttaminen, uutisia vuodelta 2014
Uusin päivitys 30.11.2014

Linkkejä oikeuskomiteoihin liittyviin sivuihin:
Linkit lisäselvitykseen (12.05.2014):
Linkit toiseen lisäselvitykseen (29.10.2014):
 


Helsingin Sanomat kuukausiliite toukokuu 2014: "Maailman loppu"
03.05.2014 Johanneksen poika (Päivitetty kerran: linkki lisätty)
Jussi K. alkoi suunnitella eroa Jehovan todistajista viime syksynä. Hän tiesi, että jos hän lähtisi yhteisöstä, hän menettäisi kaikki ystävänsä, ehkä jopa omat vanhempansa. Kuukausiliitteen toimittaja Anu Nousiainen seurasi Jussi K:n kamppailua ja selvitti samalla, miten Jehovan todistajat pitää kannattajansa otteessaan.Lue lisää...
Kotimaa24: "Jehovan todistajien oikeuskomiteat johtaneet jopa itsemurhiin"
03.05.2014 Johanneksen poika
Uskontojen uhrien tuki UUT ry on julkaissut selvityksen Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toiminnasta ja karttamisrangaistuksista.Selvitys määrittelee oikeuskomiteat Jehovan todistajien sisäiseksi oikeusjärjestelmäksi, jossa ihmisiä kuulustellaan heidän synneistään ja langetetaan rangaistuksia. Selvityksen mukaan synnintekijöinä pidettyjä ahdistellaan, kiusataan, häpäistään julkisesti ja eristetään läheisistään.
Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Kotimaa24-sivusto.

Lue lisää...
Selvitys: Jehovan todistajien oikeuskomiteat rikkovat ihmisoikeuksia
03.05.2014 Johanneksen poika
Helsingin Sanomat kirjoitti myös Jehovan todistajien oikeuskomiteoista.

Uskontojen uhrien tuki ry:n mukaan Jehovan todistajien yhteisössä on käytössä sisäinen oikeusjärjestelmä.

Uskontojen uhrien tuki ry (UUT) on julkaissut selvityksen Jehovan todistajien oikeuskomiteoista ja karttamiskäytännöstä.


Lue lisää...
Jehovan todistajien keskuudessa ahdistelua, kiusaamista ja julkista häpäisyä
03.05.2014 Johanneksen poika
"Tiiviistä ja tiukan kontrolloivasta uskonyhteisöstä irtautuminen voi olla helvetti, kertoo Uskontojen uhrien tuki ry:n selvitys. Jehovan todistajista irtautumisessa lisärasitteena on niin kutsuttu karttaminen, jossa omaisiakin vaaditaan rangaistusten uhalla katkaisemaan yhteydenpito entiseen jäseneen." Näin kertoo YLE uutisessaan Jehovan todistajien oikeuskomiteoista.


Kuva: Arja Lento / YLE

Lue lisää...Iltalehti, Ilta-Sanomat ja MTV uutiset julkaisivat myös jutun Jehovan todistajien oikeuskomiteoista
03.05.2014 Johanneksen poika


Jehovan todistajien oikeuskomitea-aihe on kiinnostanut kovasti ihmisiä. Monissa verkkolehdissä aihe on ollut tänään kaikkein luetuin. Toivottavasti oikeusministeri ottaa aiheen vakavasti ja ryhtyy konkreettisiin toimiin hengellisen väkivallan poistamiseksi Jehovan todistajien yhteisöstä.


Kuva: Ilta-Sanomat
Kuva: MTV uutiset

Lue lisää...
Oikeusministeri: Uskontojen uhrien väitteet huolestuttavia
03.05.2014 Johanneksen poika
MTV uutiset tavoitti tänään oikeusministerin kommentoimaan oikeuskomiteaselvitystä.Kuva: MTV uutiset

Lue lisää...
Oikeusministeri Jehovan todistajien komiteoista: Suomessa ei voi olla kahta rangaistusjärjestelmää
03.05.2014 Johanneksen poika
Oikeusministeri on aktiivisesti antanut haastatteluja Jehovan todistajien oikeuskomiteoista. Hän painottaa YLE:lle antamassaan haastattelussa mm. sitä, että Suomessa ei voi olla kahta rangaistusjärjestelmää. Henriksson ei kuitenkaan ota suoralta kädeltä kantaa siihen, pitäisikö uskonnolliset komiteat kieltää.


Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. Kuva: Yle:

Lue lisää...
Kotimaa24: "Ministeri Henriksson, onko maassamme rinnakkainen oikeusjärjestelmä?"
03.05.2014 Johanneksen poika
Oikeusministeri painottaa Kotimaa24:lle antamassaan haastattelussa, että uskonnollisissa yhdyskunnissa on tärkeä miettiä ihmisten perusoikeuksia, yksilön oikeuksia.

- Meidän päättäjien tietysti pitää tarkastella lainsäädäntöä.

Henriksson toteaa, että hän ja ministeriön virkamiehet perehtyvät nyt tarkemmin UUT:n selvitykseen. Hän aikoo keskustella asiasta kirkollisista asioista vastaavan ministerin Päivi Räsäsen kanssa. Tarkoitus on selvittää, voiko hallitus auttaa asiassa jotenkin uskonnollisia yhdyskuntia. Henriksson toteaa myös, että oikeusministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiesten on keskusteltava selvityksestä.

- On paikallaan myös, että julkisessa keskustelussa kuullaan Jehovan todistajien vastuullisia johtajia.


Lue lisää...
Sisäministeri Päivi Räsänen otti kantaa uskonnollisesta yhteisöstä eroamiseen
04.05.2014 Johanneksen poika


Helsingin Sanomat ja Kotimaa24-sivusto olivat haastatelleet Päivi Räsästä liittyen UUT:n tekemään selvitykseen oikeuskomiteoista."Ihmistä ei saa rangaista, jos hän päättää erota uskonnollisesta yhteisöstä", sanoo sisäministeri Päivi Räsänen (kd). - Helsingin Sanomat 04.05.2014.


Päivi Räsänen, kuva: Helsingin SanomatSisäministeri Päivi Räsänen (kd) kertoo jo sopineensa oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) kanssa, että he keskustelevat Jehovan todistajiin liittyvästä oikeuskomiteoita kartoittaneesta selvityksestä ensi viikolla. - Kotimaa24, 03.05.2014.

Lue lisää...
Oikeuskomiteat ja siihen liittyvät jutut kiinnostivat kovasti suurta yleisöä
04.05.2014 Johanneksen poika
Lauantaina 03.05.2014 kotisivuillani kävi melkoinen vilske. Kaikki ennätykset menivät rikki. Syitä oli kaksi.
  1. Hesingin Sanomien kuukausiliitteessä oli laaja juttu Jehovan todistajista.
  2. Uskontojen uhrien tuki UUT ry julkaisi tekemänsä selvityksen Jehovan todistajien oikeuskomiteoista.
Lue lisää...Ilta-Sanomat: "Entisten Jehovan todistajien karut tarinat"
05.05.2014 Johanneksen poikaIlta-Sanomat haastatteli entistä Jehovan todistajaa Eeva-Liisa Pirttistä ja kertoi myös ajankohtaisesta oikeuskomitea-asiasta.

Lue lisää...
YLE: "Jehovan todistajat: Emme kommentoi karttamisväitteitä julkisuudessa"
05.05.2014 Johanneksen poikaJehovan todistajien Suomen haaratoimisto on valinnut erilaisen taktiikan tiedottamiseen kuin ennen. Aikaisemmin virallinen tiedottaja Veikko Leinonen on mielellään antanut haastatteluja medialle. Sehän on hänen tehvävänsäkin.

Nyt on tilanne muuttunut. Tiedottaja on sulkenut suunsa. Se, että hän ei enää kommentoi julkisuudessa uutisia, todistaa jostakin.

Oikeuskomiteaselvityksessä on niin vahvaa faktatietoa, että Veikko Leinonenkaan ei enää voi puhua mustaa valkoiseksi. Hän jäisi siitä kiinni.

Teokraattinen sodankäynti on toki Vartiotorniseuran käytössä, mutta nykyisenä nopean tiedon aikana väärät tiedot voitaisiin helposti tyrmätä.

Lue lisää...Arkkipiispa Mäkinen kommentoi selvitystä Jehovan todistajien oikeuskomiteoista
05.05.2014 Johanneksen poikaKotimaa24 oli haastatellut luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkistä Jehovan todistajien oikeuskomiteaselvitykseen liittyen. Toisin kuin Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen, arkkipiispa Mäkinen kertoi avoimesti omista käsityksistään.


Kari Mäkinen, Kuva: Olli Seppälä

Arkkipiispa Mäkinen kertoo Kotimaa24:lle pitävänsä tärkeänä, että selvitys on tehty. Hänen mukaansa hengellinen väkivalta on usein vaiettua ja piilossa olevaa.

Lue lisää...
Eeva-Liisa Pirttinen erotettiin soittamalla puhelu
06.05.2014 Johanneksen poika

Eeva-Liisa Pirttinen erosi Jehovan todistajista maistraatin kautta jo vuosia sitten. Kun hän antoi haastattelun Helsingin Sanomien kuukausiliitteeseen ja Ilta-Sanomiin, hänet "varmuuden vuoksi" erotettiin vielä Jehovan todistajien seurakunnasta, mihin hän ei enää edes kuulunut. Ilmeisesti Jehovan todistajien järjestö halusi painottaa sitä, että heillä on valtaa jäseneen vielä eroamisen jälkeenkin.


Eeva-Liisa Pirttinen, kuva: Ilta-Sanomat

Eeva-Liisa Pirttinen antoi tänään 06.05.2014 Johanneksen pojan uutisille oman lausuntonsa asiasta.

Jehovan todistajien seurakunnan koordinaattori kertoi Eeva-Liisalle, että erottaminen tullaan ilmoittamaan tämän viikon torstaina seurakunnan kokouksessa. Näin kaikki seurakunnan jäsenet osaavat karttaa Pirttistä.

Lue lisää...
Helsingin Sanomat: Uskonnolliselta yhdyskunnalta voisi edellyttää vastaantuloa
07.05.2014 Johanneksen poika

"Perustuslaissa taattu uskonnonvapaus on yksilön oikeus, jonka keskeinen kohta on oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan tai erota siitä. Evankelisluterilaisen kirkon kohdalla eroaminen on ensisijaisesti hallinnollinen toimi. Sen sijaan monissa pienissä ja tiiviissä uskonnollisissa yhteisöissä eroaikeet voivat johtaa ankaraan painostukseen ja eristämiseen omasta perheestä ja ystäväpiiristä."Näin kirjoitti Helsingin Sanomat pääkirjoitussivulla keskiviikkona 07.05.2014.

Lue lisää...
Lapin kansa: Uskonto ei ole aina iloinen asia
07.05.2014 Johanneksen poikaYK:n ihmisoikeuksien julistukseen sisältyvä uskonnonvapaus tarkoittaa oikeutta harjoittaa haluamaansa uskontoa tai olla harjoittamatta. Tähän kuuluu myös oikeus erota uskontokunnasta ilman rangaistuksen pelkoa.


Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) sanoo olevansa huolissaan uskonnonvapauden toteutumisesta Jehovan todistajien ja muiden uskonnollisten yhteisöjen sisällä. Huoleen näyttäisi myös olevan aihetta.

Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on huolissaan asiasta. Hän neuvoo kartettuja rikosilmoituksen tekoon (HS 4.5.), jotta selviäisi, rikkovatko Jehovan todistajat säännöillään uskonnonvapaus- ja ihmisoikeuslakeja.

Lue lisää...
Vantaan Lauri: Mikä on hengellistä väkivaltaa?
07.05.2014 Johanneksen poikaVantaan Lauri oli haastatellut Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkilaa. Jutussa on Jonin nimessä kirjoitusvirhe, mutta itse asiasisältöä se ei häiritse.

Lue lisää...
Helsingin Sanomien kuukausiliitteen juttu saa ihmiset pohtimaan Jehovan todistajien outoja käytäntöjä
08.05.2014 Johanneksen poika

Anu Nousiaisen juttu Helsingin Sanomien kuukausiliitteesä 03.05.2014 on herättänyt paljon mielenkiintoa. Jehovan todistajien julmaa karttamisjärjestelyä ja läheisten hylkäämistä on ihmetelty ja kummasteltu. Kouvolan Sanomissa ja Arto Köykän blogissa on pohdittu Jehovan todistajien ajatusmaailmaa. Se ei ole ihan "normaali".

Lue lisää...Seurakuntalainen: Onko Jehovan todistajien karttamiskäytännöillä raamatullinen pohja?
08.05.2014 Johanneksen poikaJehovan todistajat väittävät, että heidän julma karttamiskäytäntönsä perustuu Raamattuun. Onko se totta? Seurakuntalainen pohti tätä asiaa.

Lue lisää...YLE: Ministerit tapaavat Jehovan todistajien johtoa – Yhteisö kiistää karttamisrangaistukset
08.05.2014 Johanneksen poikaHarvoin näkee julkisuudessa niin räikeää valehtelua kuin oli tänään YLE:n haastattelussa. Toimittaja kysyi karttamisesta, ja Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen valehteli ja kertoi täysin paikkansa pitämättömiä juttuja asiasta.


Oikeusministeri Henriksson, kuva: YLE

YLE:n uutisen lukemisen jälkeen kannattaa lukea Vartiotorniseuran virallisia karttamisneuvoja ja -sääntöjä, joita jokaisen Jehovan todistajan pitää noudattaa. Lukija tehköön omat johtopäätökset siitä, miksi Leinonen valehtelee.


Lue lisää...
Kotimaa24: Räsänen ja Henriksson aikovat tavata Jehovan todistajia
08.05.2014 Johanneksen poikaOikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ja kirkollisista asioista vastaava ministeri Päivi Räsänen (kd) tapasivat tänään torstaina ja keskustelivat Uskontojen uhrien tuki ry:n selvityksestä, joka käsittelee Jehovan todistajien oikeuskomiteoita.

Räsänen nostaa Kotimaa24:n haastattelussa esiin myös sen, että uskonnonvapauslain mukaan rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan kotipaikan alioikeus voi opetusministeriön, virallisen syyttäjän tai yhdyskunnan jäsenen kanteesta julistaa yhdyskunnan lakkautetuksi. Tämä edellyttäisi, että yhdyskunta olisi toiminut olennaisesti vastoin lakia tai yhdyskuntajärjestyksessä määrättyä tarkoitustaan. Jos yleinen etu ei vaadi yhdyskunnan lakkauttamista, yhdyskunnalle voidaan lakkauttamisen sijasta antaa varoitus.


Lue lisää...YLE:n puoli yhdeksän uutisissa oli asiaa Jehovan todistajien oikeuskomiteoista ja karttamisesta
08.05.2014 Johanneksen poikaYLE:n pääuutislähetyskin huomioi UUT:n tekemän selvityksen Jehovan todistajien oikeuskomiteoista. Toimittaja haastatteli asiasta oikeusministeri Henrikssonia.Lue lisää...
Mitä Jehovan todistaja -vanhinten salainen ohjekirja kertoo oikeuskomiteoista, erottamisesta ja karttamisesta?
09.05.2014 Johanneksen poika

Veikko Leinonen väitti YLE:n haastattelussa, ettei erotettua ja eronneita karteta. Hän sanoi vain "hengellisen siteen" katkevan. Miten asia on vanhinten ohjekirjan mukaan?

Lue lisää...Uskontojen uhrien tuki: Uutta tietoa Jehovan todistajien oikeuskomiteoista lähipäivinä
09.05.2014 Johanneksen poika

Uskontojen uhrien tuki UUT ry kertoo, että luvassa on lähipäivinä uutta tietoa siitä, miten raiskauksen uhreja on kohdeltu Jehovan todistajien oikeuskomiteoissa.

UUT teki selvityksen Jehovan todistajien oikeuskomiteoista ja julkaisi sen 03.05.2014.

Kun selvitys julkaistiin, se sai runsaasti huomiota mediassa. Kymmenet lehdet kirjoittivat siitä, ja asiaa oli myös TV-uutisissa. Tästä rohkaistuneena monet entiset Jehovan todistajat alkoivat lähettää omia oikeuskomiteakokemuksiaan. He eivät aikaisemmin olleet uskaltaneet näistä puhua kenellekään.

Tällä hetkellä on koossa jo useita kokemuksia, jotka kaikki kertovat raiskausten ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreista. He joutuivat oikeuskomiteaan kuulusteltavaksi.

Kaikki tähän mennessä tulleet omakohtaiset kokemukset on toimitettu suoraan oikeusministerille ja sisäministerille. Sen lisäksi UUT tulee julkaisemaan muutaman rankan kokemuksen Johanneksen pojan nettisivuilla kirjoittajien luvalla.

Kun uusia oikeuskomiteakokemuksia alkoi tulla, toistui sama kaava. Asia koski joko raiskatuksi tulemista tai seksuaalista hyväksikäyttöä. Raiskatut ja seksuaalisesti hyväksikäytetyt syyllistettiin oikeuskomiteoissa, heitä ei uskottu, heille määrättiin sanktioita ja heitä kiellettiin puhumasta asioista kenellekään, eikä varsinkaan viranomaisille, ettei seurakunnan "maine" tahriinnu.YLE kertoi myös ennakkoon tulevista uusista tiedoista.

Lue lisää...
Kotimaa24: Uskontojen uhrien tuelta tulossa lisäselvitys oikeuskomiteoista
09.05.2014 Johanneksen poikaKotimaa24 kertoo ennakkoon UUT:n tulevasta lisäselvityksestä ja lainaa myös sisäministeri Päivi Räsästä.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) kertoi Kotimaa24:lle eilen, että hän on saanut viestejä oikeuskomiteamenettelystä puolesta ja vastaan.

– Itseäni on hätkähdyttänyt, että siellä on selvästi joukossa rikosasioita, joita on käsitelty oikeuskomiteoissa – esimerkkinä raiskaustapaus, jonka käsittely kuuluisi oikeuslaitokselle sen sijaan, että annetaan jotain karttamisseurauksia, Räsänen lausui.

Lue lisää...
Kotimaa24: Jehovan todistajien erokäytäntö herättää kysymyksiä
10.05.2014 Johanneksen poika

Jehovan todistajien tiedottaminen alkaa muistuttaa yhä enemmän farssia. Kotimaa24:n tämän päiväinen juttu on siitä hyvä esimerkki. Vanhimmat puhuvat ristiin. Veikko Leinonenkin on eri mieltä itsensä kanssa. Hän on julkisuudessa usein kieltänyt karttamisjärjestelyn. Nyt hän kuitenkin sanoo Kotimaa24-sivuston haastattelussa mm. näin: "Eli oikeuskomitea ei kehota karttamaan, mutta Raamatun kohdasta voi seurata karttaminen." Leinosen mukaan toiminta on selvitetty Jehovan todistajien nettisivuilla.Sillä lailla. Ei ole karttamista, mutta kuitenkin on. Leinonen antaa linkin Jehovan todistajien omille internet-sivuille, missä asia muka selitetään, mutta asia on ovelasti kirjoitettu niin, että lukija ei huomaa, mistä on todellisuudessa kyse. Selitys on kuin pujottelijan huippusuoritus. Kysymykset kierretään kuin pujottelukepit, vastataan asian vierestä, ja lukija ei saa todellista vastausta asiaan. Onneksi asia on korjattavissa.


Lue lisää...ÖT: Hän ei ole tavannut veljeään kahdeksaantoista vuoteen
10.05.2014 Johanneksen poika (Päivitetty 12.05.2014)Siitä kun Fred Barman viimeksi tapasi veljensä on kulunut 18 vuotta. Syy: hänen veljensä on erotettuna Jehovan Todistajista Motalassa.

PIETARSAARI. Jos Fred tapaa veljensä kadulla hän ei tervehdi häntä. Tällä tavalla Jehovan todistajista eronneita kohdellaan.

Fred Barman on koordinaattori Jehovan todistajien Pietarsaaren ruotsinkielisessä seurakunnassa.

Lue lisää...
UUT teki selvityksen epäiltyjen seksuaalirikosten käsittelystä  oikeuskomiteoissa
12.05.2014 Johanneksen poika

UUT julkaisi 12.05.2014 uuden selvityksen oikeuskomiteoista, koska monet entiset Jehovan todistajat lähettivät 03.05. tehdyn selvityksen jälkeen omia kokemuksiaan raiskauksista ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Uhreista tehtiin oikeuskomiteoissa syyllisiä, heitä ei uskottu, he saivat sanktioita, heitä kiellettiin kertomasta kenellekään eikä varsinkaan viranomaisille.Ilta-Sanomat uutisoi asiasta varsin räväkästi:

Kova väite Jehovan todistajista: Seksirikoksissa käytössä "Mooseksen laki".

Lue lisää...
Monet lehdet julkaisivat tiedon UUT:n uudesta selvityksestä
12.05.2014 Johanneksen poika

Aamu yhdeksästä alkaen ovat mediat julkaisseet pieniä juttuja UUT:n uudesta oikeuskomiteaselvityksestä. Useimmat tyytyivät STT:n valmiiseen pohjaan.

Kotimaa24, Iltalehti, Aamulehti, KP24, Pohjalainen, Kaleva, Savon Sanomat, MTV uutiset ja monet muut mediat tiedottivat suomalaisille, miten Jehovan todistajien oikeuskomiteoissa käsitellään seksuaalirikoksia.

Lue lisää...YLE:n radiouutisissa oli lyhyt juttu UUT:n tekemästä uudesta selvityksestä
12.05.2014 Johanneksen poikaKuuntele oikeuskomiteauutinen tästä. Alkuperäinen YLE Areenan nettisivu täällä.MVT uutiset teki kaksi hyvää juttua Jehovan todistajien oikeuskomiteoista
12.05.2014 Johanneksen poikaSeksuaalirikosten käsitteleminen Jehovan todistajin oikeuskomiteoissa on järkyttänyt monia ihmisiä. Se on täysin luonnollista, koska rikostutkinta kuuluu normaalisti viranomaisille, ei uskonnolliselle tuomioistuimelle, minkä ohjeet ovat salaisia ja missä ihmisoikeudet eivät toteudu.


Kuva: MTV uutiset

MTV uutiset oli paneutunut asiaan hyvin ja haastatellut myös tutkijaa ja kirjailijaa Johanna Hurtigia, joka selvitti aikaisemmin lasten seksuaalista hyväksikäyttöä vanhoillislestadiolaisten piirissä.


Lue lisää...
Turun Sanomat kertoo Uskontojen uhrien tuki -yhdistyksestä ja UUT:n tekemästä oikeuskomiteaselvityksestä
13.05.2014 Johanneksen poikaToisin kuin yleisesti kuvitellaan, Uskontojen uhrien tuki ei ole uskontojen vastainen.

- Emme ota kantaa siihen, pitääkö uskoa vai ei, vaan haluamme vaikuttaa uskonnollisiin yhteisöihin niin, ettei uhreja syntyisi. Heristämme sormea, jos ihmisoikeuksia loukataan tai lakia rikotaan, kiteyttää yhdistyksen toiminnanjohtaja Joni Valkila.

Näin kirjoitti Turun Sanomat 13.05.2014 sivulla 12.

Lue lisää...
Ilta-Sanomat: 150 Jehovan todistajaa erotetaan vuosittain – tässä syitä: juopottelu, homoseksi, väkivaltaisuus...
14.05.2014 Johanneksen poikaIlta-Sanomat oli haastatellut Veikko Leinosta mm. erottamisten syistä. Veikko tuntuu tietävän melko tarkasti kaikkien Suomen Jehovan todistajien seurakuntien tilanteen.

Mistä Leinonen tietää erottamisten syyt Suomen JT-seurakunnissa? Kuka kertoo ne hänelle? Onko tietojen kerääminen järjestelmällistä? Jos on, niin miksi? Käsitelläänkö näitä tietoja Suomen henkilötietolain mukaan?


Lue lisää...
Ilta-Sanomat:
Entinen Jehovan todistaja kertoo nyt "seksirekistereistä"
14.05.2014 Johanneksen poikaEntinen Jehovan todistaja kertoo Ilta-Sanomille omasta nöyryyttävästä kuulustelustaan Jehovan todistajien oikeuskomiteassa.

Tänä keväänä ovat nousseet julkiseen keskusteluun oikeuskomiteat, joissa Jehovan todistajat syyttävät omia jäseniään piilossa muulta yhteiskunnalta.


Lue lisää...
Jehovan todistajien kohuttu ohjekirja ohjaa seurakuntien omaa oikeutta
14.05.2014 Johanneksen poikaJehovan todistajien oikeuskomiteoilla on tarkka sääntökirja erilaisten oikeustapauksien ja ongelmatilanteiden hoitamiselle. Ohjekirja on käytössä kymmenissä maissa Jehovan todistajien seurakuntien johtajilla, mutta jäsenillä ei ole lupa nähdä sitä. Kirjassa määritellään, mitä saa kertoa esimerkiksi asianajajille tai medialle.Kirja on Jehovan todistajien joukossa tarkoin varjeltu salaisuus. Se on tarkoitettu vain seurakuntien vanhempien, ts. johtajien nähtäväksi. Kirjan mukana seuraa tarkat ohjeet, kuinka kirjan siirtäminen tapahtuu. Sitä mm. ei saa lähettää postitse, vaan sen on siirryttävä kädestä käteen.


Näin kertoi YLE tänään nettisivuillaan.

Lue lisää...
YLE:n aamu-TV:ssä oli kaksi entistä Jehovan todistajaa
15.05.2014 Johanneksen poikaJehovan todistajien toimintaa ohjaa kansainvälinen säännöstö, jonka sisältö tarkkoine ohjeineen liikkuu joidenkin mukaan jopa lain ja laittomuuden rajoilla. Vieraana 15.05.2014 aamu-TV:ssä olivat entiset jehovan todistajat Eeva-Liisa Pirttinen ja Joni Valkila. Myös Jehovan todistajien edustaja oli kutsuttu paikalle, mutta hänen tuolinsa oli tyhjä. Jehovan todistajat kieltäytyivät tulemasta paikalle.

Voit katsoa Aamu-TV:stä kiinnostavan keskustelun mm. erottamisesta, karttamisesta ja ihmisoikeusloukkauksista. YLE-Areena.
YLE: Entinen Jehovan todistaja: Erosin kun oma ja lapseni henki olivat uhattuna
15.05.2014 Johanneksen poikaYlen aamu-tv:ssä vierailleet entiset Jehovan todistajat toivovat, että Suomi olisi edelläkävijä liikkeen jäsenten ihmisoikeuksien puolustajana.

Lue lisää...
Salainen ohjekirja paljastaa: Jehovan todistajilla kattava oma oikeusjärjestelmä
15.05.2014 Johanneksen poikaJehovan todistajien oikeusjärjestelmä kattaa lähes kaikki elämänalueet, ilmenee salaisesta ohjekirjasta. Maallista oikeutta Jehovan todistajat haluavat välttää, eikä edes oikeuskomiteoiden olemassaolosta saa kertoa. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mielestä Suomessa ei voi olla kahta oikeusjärjestelmää.


Vanhinten ohjekirja, kuva: YLE

Lue lisää...
Jehovan todistajat antavat salaisen sääntökirjansa oikeus-
ja sisäministerien tarkasteltavaksi

15.05.2014 Johanneksen poikaYLE:n TV-uutisissa kello 20:30 kerrottiin laajasti ministerien ja Jehovan todistajien johtomiesten tapaamisesta. Tapaaminen liittyi UUT:n pari viikkoa sitten tekemään selvitykseen Jehovan todistajien oikeuskomiteoista.


Kuvat: YLE

Ministerit selvittävät nyt oikeuskomiteoihin liittyviä ihmisoikeusrikkomuksia ja mahdollisia laittomia piirteitä.
YLE:n uutiset kertoi myös Jehovan todistajien vanhinten salaisesta ohjekirjasta, mitä kukaan tavallinen JT-rivijäsen ei saa edes nähdä.Lue lisää...
Monet lehdet julkaisivat juttuja Jehovan todistajista sen jälkeen, kun Jehovan todistajien johtomiehet kävivät keskustelemassa ministerien kanssa
15.05.2014 Johanneksen poika

Media on syystäkin kiinnostunut Jehovan todistajien oikeuskomiteoista ja vanhinten salaisesta ohjekirjasta. Näiden avulla vanhimmat yrittävät pitää "lauman" koossa vaikka väkisin ja ihmisoikeuksia loukaten. Jehovan todistajien johtomiesten oli pakko luovuttaa ohjekirja ministerien tarkastettavaksi. Sääntöna on, ettei kukaan nainen saa ohjekirjaa nähdä, koska kaikki vanhimmat, joille kirja on tarkoitettu, ovat miehiä. Nyt kuitenkin sattui niin somasti, että sekä oikeusministeri että sisäministeri ovat naisia. Mitähän Jehovan todistajien päätoimisto ajattelee Suomen haaratoimiston toiminnasta, kun he naisille ohjekirjan luovuttavat?

Ministerit tutkivat seuraavaksi, onko kirja Suomen lain mukainen ja sisältääkö se ihmisoikeusloukkauksia.

Lue lisää, mitä Kaleva ja Aamulehti asiasta kertoivat.
Jehovan todistajien yhdyskunnan puheenjohtaja Jukka Ropponen syyttää mediaa
16.05.2014 Johanneksen poikaJehovan todistajat -uskonnollisen yhdyskunnan puheenjohtaja Jukka Ropponen sanoo Yle Uutisille, että yhdyskunta ei ole saanut tasapuolista kohtelua julkisuudessa.

Ropponen haukkuu mediaa ihan turhaan. Mikä onkaan ollut Jehovan todistajien oma suhtautuminen viime aikaisiin julkisuudessa esiin tulleisiin juttuihin?


Veikko Leinoselle varattu tuoli oli tyhjä YLE:n aamu-TV-lähetyksessä. Kuva: YLE

Lue lisää...Yle Jehovan todistajien ohjekirjasta: Lahkolla oma oikeusjärjestelmänsä
16.05.2014 Johanneksen poikaJehovan todistajilla on lähes kaikille elämänalueille ulottuva oikeusjärjestelmänsä, kertoo Yle.


Kuva: MTV uutiset

Lue lisää...Kotimaa24: Jehovan todistajien ohjekirja suhtautuu ristiriitaisesti maalliseen oikeusjärjestelmään
17.05.2014 Johanneksen poika

Jehovan todistajien oikeuskomiteat tekevät tutkimistaan henkilöistä kirjallisia raportteja, säilyttävät niitä ja luovuttavat niitä edelleen seurakuntien työtä koordinoivalle maakohtaiselle haaratoimistolle. Asia käy ilmi Jehovan todistajien vanhimmille tarkoitetusta salaisesta ohjekirjasta.

Lue lisää...
Vanhin Juhani karppinen torjuu kritiikin ja puolustelee Jehovan todistajien käytäntöjä
17.05.2014 Johanneksen poika


Vaasan Jehovan todistajien seurakunnan vanhin Juhani Karppinen kiistää Pohjalaisen haastattelussa erotettujen karttamisen. Hän pitää sitä "tuulesta temmattuna".


Juhani Karppinen, kuva: Pohjalainen

Juhani Karppinen käyttäytyi haastattelussa tyypillisen Jehovan todistajan tapaan. Hän väitti kritiikin Jehovan todistajia vastaan olevan valhetta, "unohti" kertoa, mikä siinä on valhetta ja lopuksi "kävi kiinni henkilöihin", niihin, jotka ovat nostaneet julkisuuteen aivan oikeutetusti Jehovan todistajien harjoittamat ihmisoikeusloukkaukset.

Lue lisää...
Aamulehti: Uskonnolliset tuomioistuimet voidaan kieltää
18.05.2014 Johanneksen poika– Olisi hienoa, jos uskonnolliset tuomioistuimet voitaisiin kieltää lailla.


Joni Valkila, kuva: Aamulehti

UUT:n toiminnanjohtaja Joni Valkila toivoo yhteiskunnan järjestävän parempaa tukea vaikka niille, jotka ovat kokeneet seksuaalista väkivaltaa uskonnollisessa yhteisössä. Valkila muistuttaa, että yhteisössä olevat Jehovan todistajat eivät kiinnijäämisen pelossa helposti ota yhteyttä Uskontojen uhrien tukeen.

Kun vanhoillislestadiolaisten pedofiliatapaukset tulivat julkisuuteen muutama vuosi sitten, alettiin myös liikkeen sisällä keskustella asiasta avoimemmin. Osa jäsenistä tuomitsi teot julkisuudessa.

– Tuntuu, että vanhoillislestadiolaisten keskuudessa on toivoa siitä, että keskustelua käydään ja muutetaan toimintatapoja.

Valkilan mukaan muidenkaan uskonnollisten yhteisöjen toimintatapojen muuttuminen ei ole mahdotonta.


Aamulehdessä oli myös toinen juttu tänään, missä esiintyi Jehovan todistaja -vanhin Tapani Lehtinen.


Tapani Lehtinen, kuva: Aamulehti

Lue lisää...
Kotimaa24:n Jehovan todistaja -juttuja kommentoidaan vilkkaasti
18.05.2014 Johanneksen poika

Kotimaa24 julkaisi 16.05.2014 kello 17:16 jutun aiheesta "Jehovan todistajien ohjekirja suhtautuu ristiriitaisesti maalliseen oikeusjärjestelmään". Reilun vuorokauden jälkeen uutista oli kommentoitu jo 118 kertaa. Yksi ahkerista kommenttien esittäjistä on Vesa Ahlfors, ilmeisesti Jehovan todistaja, koska puolustaa lahkoa kynsin hampain ja tosiasioista välittämättä.

Lue lisää...
Satakunnan kansa: Uskonnollisten yhteisöjen oman käden oikeus loukkaa
19.05.2014 Johanneksen poikaUskonnollisten yhteisöjen toimintaan on vaikea puuttua, koska ne ovat hyvin sisäänpäin lämpiäviä ja tavallaan suljettuja. Silti avoimuuden pitäisi olla lähtökohtana myös kaikille avoimessa toiminnassa, johon myös koetetaan jatkuvasti värvätä lisää väkeä.

Jehovan todistajien raamatunvastaisen toiminnan kirjaaminen eli syntilistojen pitäminen saattaa rikkoa myös tietosuojalakia. Tuomiona oleva ”karttaminen” eli yksilön täydellinen eristäminen on myös hyvin kyseenalainen toimi senkin vuoksi, että ihmisen kohtelu tällä tavoin voi jopa sortaa hänen mielenterveytensä.

Lue lisää...
Entinen vanhimmiston jäsen: Jehovan todistajat säilyttävät yhä tietoja erotetuista
19.05.2014 Johanneksen poikaKotimaa24 kertoo uusimmassa uutisessaan, miten Jehovan todistajien virallinen tiedottaja on jo vuonna 2008 harhauttanut viranomaisia samalla tavalla ja samasta asiasta kuin nyt toukokuussa 2014 harhautti ministereitä. Veikko Leinosen valehtelu on erittäin vakava asia, varsinkin kun hän antaa tahallaan väärää tietoa Suomen hallituksen jäsenille.

– Olen itse ollut mukana oikeuskomiteassa ja tehnyt sellaisen raportin liikkeestä erotetusta. A4:lle kirjatun raportin toinen kappale lähetettiin haaratoimistoon ja toinen arkistoitiin kirjekuoreen. Raportti sisälsi myös selvityksen erottamisen syistä, nimettömänä pysyttelevä entinen seurakunnan vanhin sanoo.

Veikko Leinonen kiistää väitteet siitä, että tietoja eroamisen syistä yhä kerättäisiin.

Veikko Leinonen yrittää edelleen harhauttaa mediaa, niin kuin hän harhautti sisäministeri Päivi Räsästäkin. Täysin yksiselitteiset ohjeet tietojen keräämisestä oikeuskomiteoista löytyy täältä. Sekä itse eronneista että erotetuista kerätään yksityiskohtaiset tiedot, ja ne toimitetaan haaratoimistoon "erikoiskuorissa". Aikaisemmin nuo kirjekuoret olivat sinisiä, uusin ohje kertoo vain sen, että ovat "erikoiskuoria". Väri voi toki edelleen olla sininen. Siitä ei kuitenkaan ohjeessa mainita.


Kuva: YLE

Lue lisää...
Jehovan todistajien armoton erottamisrangaistus
19.05.2014 Johanneksen poika

"Helsingin Sanomien toukokuun kuukausiliitteen laaja juttu nosti Jehovan todistajien Vartiotorni -liikkeen erottamiskäytännön karttamissääntöineen julkiseen suomalaiseen keskusteluun. Salassa käydyt oikeuskomiteaistunnot ja liikkeen ankara karttamiskäytäntö säpsähdyttivät jopa ministeritasolla. Oikeusministeri ja sisäministeri kutsuivat suomalaisen Jehovan todistajien johtajat keskustelemaan asiasta.

Harvoin on Suomessa minkään uskonnollisen yhdyskunnan johtajia kutsuttu valtiovallan taholta puhutteluun. Sellainen ei ole mitenkään ongelmaton toimintatapa uskonnonvapauden valossa, joka takaa uskonnollisille yhteisöille melko suuren sisäisen autonomian. Se kuitenkin kuvastaa huolestuneisuutta, jonka entisten Jehovan todistajien julkitulleet ahdistavat kokemukset herättivät."

Näin kirjoitti Pasi Turunen. Hän on julkaissut kirjan Valtakunta uudessa valossa (Kuva ja Sana, 2005, 2p.).

Lue Pasi Turusen kirjoittama artikkeli täältä.
Jehovan todistajiin liittyvät uutiset Suomesta leviävät nyt englanninkielisinä maailmalle
21.05.2014 Johanneksen poika


Parin viimeisen viikon aikana Jehovan todistaja -aiheisia uutisia on ollut Suomessa poikkeuksellisen paljon. Eikä syyttä. Jehovan todistajat ovat nyt hallituksen tarkkailussa. Kaksi ministeriä avustajineen tutkii mahdollisia rikoksia ja ihmisoikeusluokkauksia.

Tässä muutama sivusto, mitkä jakavat nyt uudenlaista Suomi-tietoutta maailmalle.Lue lisää...


Leinonen, Ropponen ja Palmu, kuva: YLE

Lue lisää...

Lue lisää...Lue lisää...
TV7, Pasi Turunen: "Mitä on tämän armottoman opin takana?
24.05.2014 Johanneksen poika

TV7 lähetti 23.05.2014 kello 20:30 puolen tunnin ohjelman, missä Pasi Turunen puhui Jehovan todistajien salaisista oikeuskomiteoista ja karttamisrangaistuksista.


Kuva: Pasi Turunen, TV7

Pasi Turunen lainasi aluksi Raamatusta yhtä jaetta, missä on todella merkittävä ajatus. Se löytyy Jobin kirjan 6. luvusta, jakeesta 14:

"Tuleehan ystävän olla laupias nääntyvälle, vaikka tämä olisikin hyljännyt Kaikkivaltiaan pelon", Kirkkoraamattu 33/38.

Turunen viittasi sitten moniin viime aikaisiin lehtijuttuihin, joissa käsiteltiin Jehovan todistajien karttamisjärjestelyä ja oikeuskomiteoita.

Lue lisää...
Jehovan todistajista erotetun kokemuksia
24.05.2014 Johanneksen poikaMediassa on pyöritelty jo jonkin aikaa Jehovien todistajien oikeuskomiteoita, joissa syntiä tehneet Jehovan todistajat tunnustavat tekonsa seurakunnan vanhimmille. Jos syntiä tehnyt ei tunnusta tekojaan, hänen paratiisipaikkansa on vaarassa.

Radio Tutkassa Atte Uusinokan vieraana perjantai-iltapäivässä oli vuosia sitten erotettu jehovan todistaja Mari (nimi muutettu), joka kertoi hänen kokemuksistaan jehovan todistajana. Millaista oli mennä tunnustamaan syntinsä kohua herättäneiden oikeuskomiteoiden eteen?

Kuuntele "Marin" haastattelu täältä.
Jehovan todistajien Suomen haaratoimisto lähetti kirjeen kaikkiin seurakuntiin
25.05.2014 Johanneksen poikaKun UUT teki selvityksen Jehovan todistajien oikeuskomiteoista 03.05.2014, siitä nousi Suomen mittakaavassa valtava mediakohu. Selvityksessä olevien huolestuttavien ihmisoikeusloukkausten takia oikeusministeri ja sisäministeri pyysivät Jehovan todistajien Suomen johtomiehet keskustelemaan asioista.

15.05.2014 Jehovan todistajien yhdyskunnan puheenjohtaja Jukka Ropponen, varapuheenjohtaja Jouni Palmu ja virallinen tiedottaja Veikko Leinonen kävivät keskustelemassa ministerien kanssa.

Nyt Jehovan todistajien seurakunnissa on luettu kirje, missä yritetään rauhoitella seurakunnan jäseniä. Lue lisää...
Lahkot voivat loukata ihmisoikeuksia
27.05.2014 Johanneksen poikaAamulehden Lukijalta-palsta, 26. toukokuuta 2014:

Mediassa on ollut esillä Jehovan todistajien ohjekirja. Muutama vuosi sitten tapetilla olivat lestadiolaisten toimet, muun muassa epäilyt lapsiin kohdistuvasta haureudesta.

Mielestäni meillä on yksi laki ja sitä noudattakoot kaikki, oli uskonto tai muu katsantokanta mikä tahansa. Hyvä, että sisäministeri Räsänen ja oikeusministeri Henriksson tutkivat asiaa.

Samalla pitäisi selvittää myös rahavirtojen kulku.

Lue lisää...Ihmisoikeuksia kunnioittaen
27.05.2014 Johanneksen poikaUuden Suomen blogikirjoituksessa Kimmo Laine pohti uskonnonvapautta ja ihmisoikeuksia.Lue lisää...
Jehovan todistajat suhtautuvat Suomen henkilötietolakiin oudosti ja loukkaavat yhteisöstä eronnutta
28.05.2014 Johanneksen poika

Eeva-Liisa Pirttinen erosi Jehovan todistajista maistraatin kautta jo vuosia sitten. Kun hän antoi haastattelun Helsingin Sanomien kuukausiliitteeseen ja Ilta-Sanomiin, hänet "varmuuden vuoksi" erotettiin vielä Jehovan todistajien seurakunnasta, mihin hän ei enää edes kuulunut.

Lue lisää...Ruotsin TV:ssä kaksi entistä suomalaista Jehovan todistajaa
30.05.2014 Johanneksen poika (päivitetty 31.05.2014)
Ruotsin TV haastatteli UUT:n toiminnanjohtajaa Joni Valkilaa ja entistä Jehovan todistajaa Tom-Kristian Heinäahoa.

Jehovan todistajien johto Suomessa ei suostu haastatteluun, mutta sanoo että he seuraavat samoja sääntöjä jotka koskevat kaikkia noin 10 miljoonaa jäsentä maailman laajuisesti. He sanovat myöskin että tämä selvitys ja sitä seuraava debatointi on vain massiivista kampanjointia heitä vastaan.


Joni Valkila, kuva: SVT


Tom-Kristian Heinäaho, kuva: SVT

Lue lisää ja katso video täältä...Iltalehti kommentoi SVT:n uutista
31.05.2014 Johanneksen poikaJehovan todistajien salaiset käytännöt nousivat Suomessa kohun silmään toukokuun alussa. Nyt asia on keskustelun kohteena myös Ruotsissa.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT uutisoi eilen, että Uskontojen Uhrien Tuki ry:n selvitys on nostanut Jehovan todistajien toiminnan tapetille Suomessa.- Tutkimus paljasti useita itsemurhia ja epäillään, että tämä uskonnollinen yhteisö rikkoo ihmisoikeuksia, SVT:n uutisessa kerrotaan.

Lue lisää...
Salaisia oikeuskomiteoita ja karttamisrangaistuksia - mikä on Jehovan todistajien armottoman opin takana? - osa 2
01.06.2014 Johanneksen poika

TV7 lähetti 30.05.2014 toisen osan kolmiosaisesta sarjasta, missä Pasi Turunen pohtii Jehovan todistajien oikeuskomiteoita ja karttamisjärjestelyä.


Kuva: TV7

Mikä voi saada aikaan ihmisessä sen, että hän saattaa jopa katkaista luonnolliset inhimilliset välit omiin läheisiinsä ja sukulaisiinsa? Jopa äidit ja isät saattavat karttaa omia lapsiaan ja lapset omia vanhempiaan. Miten on mahdollista, että joku tällainen maailmanlaajuinen liike pääsee näitten luonnollisten siteiden väliin näin tehokkaasti?

Lue lisää...
"Päivän teksti" kehottaa karttamaan
05.06.2014 Johanneksen poika"Älä etsi tekosyitä, joiden nojalla voisit olla yhteydessä erotettuun perheenjäseneen esimerkiksi sähköpostitse".

Tällainen lause on tänään "päivän tekstissä". Jehovan todistajilla on jokaiselle päivälle oma "päivän tekstinsä", minkä he pyrkivät ohjeiden mukaan "tutkimaan" heti aamulla ennen päivän muita toimia.

On varmasti "virkistävää" palauttaa heti aamusta mieleen se tosiasia, että tänäänkin hyvämaineisen Jehovan todistajan pitää karttaa erotettuja ja eronneita, vaikka nämä olisivat omia lähisukulaisiaan.

Lue lisää...Jehovan todistajien armoton oppi erottamisesta ja karttamisesta raamatun valossa - osa 3/3
08.06.2014 Johanneksen poika


Pasi Turunen, kuva: TV7

Turunen muistuttaa, että Jeesusta moitittiin siitä, että hän oli syntisten ja publikaanien ystävä ja söi heidän kanssaan. Jeesus ei ainakaan karttanut näitä ihmisiä. Syntiset eivät pelänneet istuutua samaan pöytään Jeesuksen kanssa. Se kertoo Jeesuksesta paljon.

Lue lisää...
John Cedars pohtii sitä, miksi karttaminen on noloa
22.06.2014 Johanneksen poika


Tänään ilmestyi uusi YouTube-video englannin kielellä, missä esiintyy myös Suomen Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen.
Lue lisää ja katso YouTube-video täältä.
  Jos lähimmäisten karttamiskäytännöllä on raamatulliset perusteet, miksi Vartiotorniseura julkisesti kiistää tämän käytännön?
23.06.2014 Punainen
Vartiotorniseuran edustaja Veikko Leinonen vieraili vähän aikaa sitten Suomen televisiossa ja käytännössä kielsi sen, että Jehovan todistaja -vanhemmat karttaisivat uskonnon jättäneitä lapsiaan.


Kuva: JWsurvey

Kun Leinoselta kysyttiin, voiko Jehovan todistaja -nuori lähteä uskonnosta vapaasti ja elää omaa elämäänsä, hän vastasi ”Ehdottomasti, aivan vapaasti, ja me toivomme, että he palaavat vapaaehtoisesti, ei tule minkäänlaista muuria”.

Lue lisää...

 Armotonta menoa
25.06.2014 Joni Valkila ja Johanneksen poikaUskomaton on uskonnottomuutta käsittelevä Helsingin Vapaa-ajattelijoiden julkaisema lehti. Kesän 2014 numeroon oli kirjoittanut jutun myös UUT:n toiminnanjohtaja Joni Valkila.Lue lisää...Uskonyhteisöstä lähtevä jää yksin
27.06.2014 Johanneksen poikaMaaseudun Tulevaisuus -lehti julkaisi jutun entisestä Jehovan todistajasta.

"Kun Sanna 16-vuotiaana erosi Jehovan todistajista, käänsi koko perhe hänelle selkänsä. Lohtu löytyi päihteistä. Nykyään Sanna haluaa auttaa kohtalotovereitaan kertomalla tarinansa. Vertaistukea saa Uskontojen uhrien tuki ry:stä. Auttavaan puhelimeen tulee satoja soittoja vuodessa."


Sanna, kuva: Ville-Petteri Määttä

Lue lisää...
Uskonnonvapaus on ihmisoikeus, joka ei toteudu Jehovan todistajien keskuudessa
28.06.2014 Joni ValkilaJehovan todistajien sisäinen oikeusjärjestelmä ja sen langettamat karttamisrangaistukset ovat taas ajankohtaisia. Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n edustajat tapaavat tähän liittyen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin 2.7. Entiset Jehovan todistajat järjestävät mielenosoitukseen 28.6. Jehovan todistajien suurimman vuotuisen kokoontumisen ulkopuolella Helsingissä.

Joni Valkila, UUT:n toiminnanjohtaja

Kertaan tässä blogissa tähänastisia tapahtumia ja kerron miten Jehovan todistajien edustajat jatkavat harhaanjohtavien tietojen antamista karttamisesta.

Lue lisää...
UUT:n edustajat tapasivat oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin
02.07.2014 Johanneksen poika

Keskiviikkona 02.07.2014 kello 14:15 kolme UUT:n edustajaa vieraili oikeusministeriössä. Läsnä sovitussa tapaamisessa oli oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, kaksi hänen avustajaansa ja kolme UUT:n edustajaa: Joni, Jari-Pekka ja Suvi. Tapaaminen kesti noin tunnin.

   Suvi ja Joni

Tapaaminen oli oiken miellyttävä ja antoisa. Keskustelimme avoimesti Jehovan todistajien oikeuskomiteoihin ja karttamisjärjestelyyn liittyvistä asioista. Anna-Maja Henriksson toisti aiemmin julkisuuteen antamansa lausunnon, että Suomessa ei voi olla kahta rinnakkaista oikeusjärjestelmää.

Lue lisää...
Kotimaa24: Oikeusministeri tapasi UUT:n edustajia
04.07.2014 Johanneksen poika

04.07.2014 10:20 - Noora Wikman Kotimaa

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tapasi keskiviikkona Uskontojen Uhrien Tuki ry:n edustajia Jehovan todistajien oikeuskomissioihin ja karttamismenettelyyn liittyen.

UUT:n edustajat kertoivat oikeusministerille kokemuksiaan Jehovan todistajien karttamismenettelystä. UUT:n mukaan Jehovan todistajien edustajat olisivat antaneet omassa ministeritapaamisessaan toukokuussa harhaanjohtavia tietoja.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoo asian etenemisestä lisää mahdollisesti ensi viikolla.

Lue uutinen Kotimaa24:n sivuilta.Entiset Jehovan todistajat: Karttamissäännökset rikkovat uskonnonvapauslakia
06.07.2014 Johanneksen poikaLain mukaan jokaisella on oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Entisten Jehovan todistajien mielestä vaatimus karttaa yhteisöstä erotettuja on ristiriidassa lain kanssa.


Kuva: YLE

- Uskonnonvapauslaki tietysti edellyttää, että ihmisellä on oikeus täysin vapaasti irrottautua uskonnollisesta yhdyskunnasta. Ketään ei voi pakottaa kuulumaan mihinkään yhteisöön, kertoo Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen.

Professorin mielestä paras tapa puuttua uskonnollisissa yhteisöissä tapahtuviin epäkohtiin on julkinen keskustelu aiheesta.

Kuuntele YLE:n radiouutinen ja lue lisää...
YLE TV1: Puoli yhdeksän uutisissa asiaa Jehovan todistajien karttamissäännöistä
06.07.2014 Johanneksen poikaKeskustelu Jehovan todistajien säännöistä jatkuu. Entisten Jehovan todistajien mielestä yhteisö rikkoo uskonnonvapauslakia esimerkiksi rajoittaessaan Jehovan todistajien kanssakäymistä yhteisöstä erotettujen tai eronneiden kanssa.


Jari-Pekka Peltoniemi, kuva: YLE

Valtiosääntöoikeuden professorin mukaan julkisen vallan on kuitenkin vaikea puuttua mahdollisiin väärinkäytöksiin.

Lue lisää...
Jehovan todistajat, Suomen perustuslaki, uskonnonvapauslaki ja ihimisoikeudet tarkastelussa
07.07.2014 Johanneksen poika

Uskonnonvapaus ja ihmisoikeudet ovat jaloja päämääriä, joiden eteen kannattaa tehdä työtä jatkuvasti. Suomikaan ei ole tässä suhteessa poikkeus. Jotkut uskonnolliset yhteisöt kuvittelevat, että "uskonnonvapauden varjolla" voi tehdä mitä vain, jopa loukata Suomen laissa olevia ihmisoikeuksia. Siksi on hyvä tarkastella, mitä laki sanoo ihmisoikeuksista ja uskonnonvapaudesta.

Lue lisää...Ministerit Henriksson ja Räsänen: Uskonnollisissa yhdyskunnissa otettava vakavasti uskonnonvapauslain säännös perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta
10.07.2014 Johanneksen poikaOikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja sisäministeri Päivi Räsänen julkaisivat 10.07.2014 tiedotteen, missä todetaan mm. näin:

– Yhteisöissä - niin uskonnollisissa kuin muissakin yhteisöissä - saattaa yksilö joskus jäädä yhteisön oikeuksia ja etuja painottavien ajatusten varjoon. Pidämme siksi tärkeänä, että uskonnollisissa yhdyskunnissa otetaan uskonnonvapauslain säännös perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta vakavasti, ja että yhdyskunnat arvioivat ja tarvittaessa tarkistavat omia käytäntöjään ja tapojaan, ministerit painottavat.

Lue lisää...Ministerit: Oikeuskomissiot eivät ole rinnakkaisia oikeusjärjestelmiä
10.07.2014 Johanneksen poika

Kotimaa24 uutisoi oikeus- ja sisäministerin tiedotteen pohjalta Jehovan todistajien oikeuskomitea- ja karttamisasiasta.

Sisäministeri Päivi Räsänen, joka hallituksessa vastaa myös uskonnollisia yhdyskuntia koskevista asioista, ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tapasivat 8.5. Jehovan todistajien edustajia ja keskustelivat heidän kanssaan julkisuudessa esillä olleista Jehovan todistajien toimintaa koskevista väitteistä.

Viime viikolla oikeusministeri Henriksson tapasi Uskontojen Uhrien Tuki ry:n edustajia.

Lue lisää...
Ministerit: Uskonnollisten yhdyskuntien on kunnioitettava lakia
10.07.2014 Johanneksen poikaUskonnollisen yhdyskunnan on kunnioitettava perus- ja ihmisoikeuksia, muistuttavat oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja sisäministeri Päivi Räsänen (kd.).
Näin kertoi YLE tänään julkaisemassaan uutisessa.


Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lue lisää...
Henriksson ja Räsänen näpäyttivät Jehovan todistajia: Lakia noudatettava
10.07.2014 Johanneksen poikaSisäministeri Päivi Räsänen (kd) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) korostavat, että Jehovan todistajien pitää noudattaa lakia.


Kuva: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

He kuitenkin muistuttavat tiedotteessaan, että ministerit eivät ole lainvalvontaviranomaisia. Siksi he eivät voi alkaa tutkia yksittäisiä tapauksia. Ne kuuluvat esimerkiksi tietosuoja-, lastensuojelu- tai poliisiviranomaisten toimivaltaan.

Lue lisää...
Ministerit: Jehovan todistajien noudatettava lakia
10.07.2014 Johanneksen poikaSisä- ja oikeusministeriössä on kevään ja alkukesän aikana arvioitu, miten Jehovan todistajien ohjeistus suhteutuu oikeusjärjestelmään.

Jehovan todistajien on toiminnassaan noudatettava lakia, linjaavat oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ja sisäministeri Päivi Räsänen (kd).

Lue lisää...Kirkas viesti Jehovan todistajille: Lakia on noudatettava
10.07.2014 Johanneksen poikaUusi Suomi kirjoitti myös Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden ja karttamiskäytännön asioista sen jälkeen, kun ministerit olivat julkaisseet oman tiedotteensa.

Jehovan todistajien oikeuskomiteat eivät saa mennä Suomen lain edelle. Tätä mieltä ovat oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja sisäministeri Päivi Räsänen.

Erityistä huolta ministerit kantoivat Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toiminnasta. Oikeuskomiteat käsittelevät Jehovan todistajiin kuuluvien ihmisten asioita ja sillä on rooli esimerkiksi jäsenten sulkemisessa ulos yhteisöstä.


Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi

Lue lisää...
Ministerit näpäyttivät Jehovan todistajia, mutta muutakin vaaditaan
10.07.2014 Joni ValkilaOikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja sisäministeri Päivi Räsänen julkaisivat tänään tiedotteen, jossa kehotetaan Jehovan todistajia ottamaan vakavasti uskonnonvapauslain säännöksen perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Jehovan todistajien edustajat ovat todenneet julkisuudessa, ettei heidän toiminnassaan ole heidän mielestään mitään korjattavaa.

Pitää kiittää ministereitä asiaan paneutumisesta, mutta samalla on todettava, että kehotus lain noudattamiseen on aika kevyttä puuttumista tilanteeseen. Pidän tosin Hesarin tulkinnasta, jonka mukaan Jehovan todistajia näpäytettiin. Valitettavasti en usko näpäytyksen riittävän siihen, että Jehovan todistajat muuttaisivat toimintatapojaan.

Lue lisää...UUT: "Aika kevyttä puuttumista"
10.07.2014 Johanneksen poika

Kotimaa24 teki tänään jo toisen jutun ministerien tiedotteeseen liittyen. Tällä kertaa uutinen käsittelee UUT:n toiminnanjohtajan Joni Valkilan vastinetta ministerien tiedotteeseen.

Lue lisää...
YLE: Jehovan todistajien ja seurakunnasta eronneiden puheet karttamisrangaistuksesta eroavat rajusti toisistaan
10.07.2014 Johanneksen poikaYLE:n uutisten otsikko on täyttä asiaa. Jehovan todistajien johtomiesten vääristellyt lausunnot ja JT-seurakunnista erotettujen ja eronneiden omat kokemukset eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Lisäksi Jehovan todistajien karttamisrangaistuksista on satoja kirjallisia ohjeita, joita JT-johtomiehet eivät voi kiistää.


Jehovan todistajien oikeuskomiteat perustuvat vanhinten salaiseen ohjekirjaan. Ministeri Henriksson on antanut nyt kirjasta mielenkiintoisen lausunnon:

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoo Yle Uutisille, ettei ministeriö aio julkistaa kirjaa, mutta se on avoimesti nähtävissä kaikille kiinnostuneille oikeusministeriön tiloissa.

Lue lisää...Henriksson: Jehovan todistajien karttamisrangaistus on inhimillisesti kova
10.07.2014 Johanneksen poikaHenriksson ei ottanut kantaa siihen, ovatko Suomen laki ja Jehovan todistajien Raamatusta ottamat toimintaohjeet ristiriidassa keskenään. Hän painotti, että jokaisen on noudatettava Suomen lakia.

– Jos jossakin ei ole noudatettu lakia, on vietävä asia viranomaistietä tutkittavaksi, minkä seurauksena viime kädessä on saatava oikeuden päätös siitä, onko toiminta ollut lainmukaista tai lainvastaista, oikeusministeri ohjeisti.

Lue lisää...Ministerit: Jehovan todistajien noudatettava lakia
10.07.2014 Johanneksen poikaUUT julkaisi aikaisemmin selonteon, jossa yhdistys muun muassa syyttää Jehovan todistajien karttamiskäytäntöä henkiseksi väkivallaksi sekä uskonnon- ja sananvapauden vastaiseksi.

Ministeriöiden mukaan asia on niiden osalta loppuunkäsitelty.


Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sisä- ja oikeusministerien kannanotto Jehovan todistajien käytäntöihin ei ole riittävä, kokee Uskontojen uhrien tuki (UUT) ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila.

– Yritimme heittää palloa ministereille, että mitä tilanteelle voisi konkreettisesti tehdä, mutta ilmeisesti ideoita tai halua puuttua asioihin ei ole, Valkila sanoo STT:lle.

Lue lisää...
Ministerit: Jehovan todistajien noudatettava lakia
11.07.2014 Johanneksen poikaMTV:n kymmenen uutiset kertoi ministerien vaatimuksesta, että Jehovan todistajien on noudatettava lakia. UUT:n toiminnanjohtaja olisi halunnut ministereiltä vähän rohkeampaa kannanottoa.


Kuvat: MTV Kymmenen uutiset

Lue lisää...Eilen valehteli Jehovan todistajien koordinaattori Jouni Palmu, aikaisemmin siihen on yleensä keskittynyt virallinen tiedottaja Veikko Leinonen
11.07.2014 Johanneksen poika

On suorastaan käsittämätöntä, kuinka törkeää on Jehovan todistajien johtomiesten valehtelu julkisuudessa. He valehtelevat kirkkain silmin toimittajille ja jopa ministereille, että erotettujen ja eronneiden karttaminen koskisi vain ns. "hengellisiä" tai uskonnollisia siteitä, ja muuten saisi olla erotetun sukulaisen kanssa tekemisissä. Miksi he eivät voi kertoa totuutta karttamisesta? Onko määräys valehdella tullut Jehovan todistajien päätoimistosta Amerikasta?


Kuva: MTV Kymmenen uutiset

Lue lisää...

  


Uutisvideoita oikeuskomiteoista ja karttamisesta yms.
19.07.2014 Johanneksen poikaKatso uutisvideoita täältä.
Kotimaa24: Jehovan todistajien sisäinen ohje hyväksikäyttötapauksia varten julki
03.08.2014 Johanneksen poika

Verkkosivusto on julkaissut tähän saakka ennen suomeksi julkaisemattoman Jehovan todistajien sisäisen ohjeen. Se on tarkoitettu lasten hyväksikäyttötapauksien hoitamista varten. Ohjeesta käy ilmi, että tapauksia pyydetään tutkimaan Jehovan todistajissa myös seurakuntien ja yhdyskunnan sisäisesti.

Ohjeistus tuo uutta valoa myös aiemmin julkisuudessa olleisiin Jehovan todistajien seurakuntien vanhimmistoista koostuviin sisäisiin oikeuskomiteoihin ja niiden toimintaan sekä puhetta herättäneeseen arkistointitapaan.

Lue lisää...Uskonnollisen yhdyskunnan palveluksessa olevan täytyy ilmoittaa hyväksikäytöstä
05.08.2014 Johanneksen poika

Kotimaa24 uutisoi lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä näin:

"Uskonnollisen yhdyskunnan palveluksessa tai luottamushenkilönä toimivan on lain mukaan ilmoitettava poliisille epäilyt lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, sanoo rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia toteutettuja rikoksia ja suunniteltuja törkeitä rikoksia."

"Jehovan todistajien ohjeistus on Tolvasen mukaan selvässä ristiriidassa lain kanssa".

Lue lisää...
Karttamisrangaistus ajaa entisiä Jehovan todistajia itsemurhiin
28.10.2014 Johanneksen poika


Kotimaa24 oli haastatellut teologian maisteri ja kirjailja Aila Ruohoa. Haastattelu liittyy 29.10.2014 julkaistavaan selvitykseen, minkä on tehnyt Uskontojen uhrien tuki UUT ry.

Hengellisestä väkivallasta useita kirjoja kirjoittanut Aila Ruoho sanoo, että karttaminen ja oikeuskomitean pelko on saattanut ajaa useita entisiä Jehovan todistajia itsemurhiin.

Tulevan kirjansa aineistossa häneen on ollut yhteydessä yhteensä 54 henkilöä, joista lähes kaikki ovat entisiä todistajia. Näistä 18 on harkinnut itsemurhaa ja kuusi oli päätynyt sitä myös yrittämään. Haastateltujen lähipiirissä oli myös tehty itsemurhia.

Lue lisää...
Taiteilija kertoo hyväksikäyttökokemuksensa käsittelystä oikeuskomiteassa
29.10.2014 Johanneksen poikaMaalaus "Komitea", Kirsi-Maria Aho

Kotimaa24 oli haastatellut kuvataiteilija Kirsi-Maria Ahoa, joka oli mukana UUT:n yhtenä edustajana tapaamassa sisäministeri Päivi Räsästä 29.10.2014 kello 10:30 alkaen. Tapaamisen aikana Kirsi-Maria lahjoitti Päivi Räsäselle maalauksen, joka kuvaa oikeuskomiteaa ja karttamista.


Kirsi-Maria Aho ja Päivi Räsänen

Lue lisää...
UUT ry:n selvitys: Yhteiskunnan puututtava Jehovan todistajien komiteoihin
29.10.2014 Johanneksen poika


Kotimaa24 julkaisi ensimmäisenä uutisen UUT:n uudesta selvityksestä. Kotimaa24 kertoi samalla UUT:n edustajien ja sisäministeri Päivi Räsäsen tapaamisesta.

Uskontojen uhrien tuki ry on tehnyt selvityksen, jossa esitetään keinoja, joilla yhteiskunta voisi puuttua Jehovan todistajien niin kutsuttuihin oikeuskomiteoihin ja karttamiskäytäntöön. Raportti luovutetaan tänään keskiviikkona sisäministeri Päivi Räsäselle (kd).

Raportin mukaan Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toimintaan ja karttamiseen olisi puututtava, koska ne loukkaavat ihmisoikeuksia ja uhkaavat ihmisten elämää ja terveyttä. UUT ry suosittelee erilaisia keinojen yhdistelmiä. Pitäisi muun muassa selvittää, voitaisiinko uskonnollisten tuomioistuinten toiminta kieltää lailla. Selvityksen mukaan Jehovan todistajien uskonnolliselle yhdyskunnalle voitaisiin antaa myös uskonnonvapauslain mukainen varoitus.

Lue lisää...Miten yhteiskunnan tulisi puuttua Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toimintaan ja karttamisrangaistuksiin?
29.10.2014 Joni Valkila
Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toiminta ja karttamisrangaistukset ovat olleet paljon esillä mediassa tänä vuonna. Uskontojen uhrien tuen edustajat tapaavat sisäministeri Päivi Räsäsen 29.10.2014 klo 10:30. Ministeri Räsänen vastaa hallituksessa uskonnollisia yhdyskuntia koskevista asioista. Tapaamisessa esitämme näkemyksiämme siitä, miten yhteiskunnan tulisi puuttua Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toimintaan ja karttamisrangaistuksiin.

Esitämme ehdotuksemme myös kirjallisessa muodossa. Selvitystyömme ”Miten yhteiskunnan tulisi puuttua Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toimintaan ja karttamisrangaistuksiin?” on luettavissa tämän linkin kautta.Uskontojen uhrit vaatii: Uskonnolliset tuomioistuimet pitäisi kieltää lailla
29.10.2014 Johanneksen poika
Helsingin Sanomat uutisoi myös UUT:n uuden selvityksen ja ministeritapaamisen.

UUT julkaisi tiistaina listan ehdotuksista, joiden se uskoo auttavan Jehovan todistajista eronneita ihmisiä. Ehdotusten avulla järjestö haluaa jatkaa keväällä käynnistynyttä keskustelua Jehovan todistajien toiminnasta. Yhdistyksen edustajat tapaavat sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) keskiviikkona.

Lue lisää...Monet mediat julkaisivat uutisen UUT:n uudesta selvityksestä ja ministeritapaamisesta
29.10.2014 Johanneksen poika
MTV Uutiset julkaisi kaksi juttua: "Uskontojen uhrien tuki kieltäisi uskonnolliset tuomioistuimet" ja "Räsänen toivoo ennakkotapausta uskonnollisten oikeuskomiteoiden toimista".


Päivi Räsänen, kuva: MTV uutisetKalevan otsikko oli: "Uskontojen uhrien tuki kieltäisi uskonnolliset tuomioistuimet - Räsänen toivoo ennakkotapausta".Turun Sanomat julkaisi kaksi uutista: "Uskontojen uhrien tuki kieltäisi uskonnolliset tuomioistuimet" ja "Räsänen toivoo ennakkotapausta oikeuskomiteoiden toimista".

Lue lisää...
UUT:n edustajat keskustelivat sisäministeri Päivi Räsäsen kanssa Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toiminnasta ja karttamisrangaistuksista
31.10.2014 Joni ValkilaKirsi-Maria Aho, Päivi Räsänen ja Joni Valkila

UUT:n edustajat tapasivat 29.10.2014 sisäministeri Päivi Räsäsen. Tapaamisen taustalla oli se, että julkaisimme toukokuussa kaksi selvitystyötä liittyen Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toimintaan ja karttamisrangaistuksiin. Touko-heinäkuussa julkaistiin yli 150 uutista näihin aiheisiin liittyen, näistä huomattavimpana Anu Nousiaisen perusteellinen aiheeseen paneutuminen Hesarin Kuukausiliitteessä.


Kirsi-Maria Aho, Aila Ruoho ja Joni Valkila

Aiheen nouseminen julkisuuteen johti myös siihen, että oikeusministeri Henriksson ja sisäministeri Räsänen kutsuivat Jehovan todistajien johtomiehiä tapaamaan heitä 15.5.2014. UUT:n edustajat tapasivat ministeri Henrikssonin 2.7.2014. Oli aiheellista tavata myös hallituksessa uskonnollisiin yhteisöihin liittyvistä asioista vastaava ministeri Räsänen.

Lue lisää...
Turun Sanomat ja Keskipohjanmaa uutisoivat sisäministeri Päivi Räsäsen ja UUT:n toiminnanjohtaja Joni Valkilan haastattelun
31.10.2014 Johanneksen poika

Uskontojen uhrien tuki toivoo yhteiskunnan puuttuvan Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toimintaan ja karttamisrangaistuksiin. Toivelistan kärjessä on ehdotus uskonnollisten tuomioistuinten kieltämisestä lailla.

Ennakkotapaus oikeudessa olisi Räsäsen mukaan keino päästä selvyyteen siitäkin, pitävätkö Jehovan todistajat rangaistuksista salaista pöytäkirjaa.


Lue lisää..."Jehovan todistajat kielsi kertomasta raiskauksesta poliisille"
01.11.2014 Johanneksen poika


Entisten Jehovan todistajien mukaan Jehovan todistajien oikeuskomiteoissa on käsitelty myös rikosasioita. Komitea on kieltänyt kertomasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä poliisille. Sisäministeri Päivi Räsänen (KD) on pyytänyt selvitystä, kuinka poliisi voisi käsitellä paremmin uskontojen uhrien tapauksia.

Kuvataiteilija Kirsi-Maria Aho
Kirsi-Maria Aho, kuva: YLE

Lue lisää...
Kirsi-Maria Aho kertoi YLE:n uutisissa oikeuskomiteastaan
01.11.2014 Johanneksen poika


Jehovan todistajien entinen jäsen Kirsi-Maria Aho kohtasi seksuaalista hyväksikäyttöä parikymmentä vuotta sitten. Hyväksikäytön vuoksi hän joutui uskonyhteisön oikeuskomitean kuultavaksi ja erotetuksi seurakunnasta.

Kirsi-Maria Aho, kuvataiteilija
Kirsi-Maria Aho, kuva: YLE

Uskontojen uhrit tuki -yhdistys on kerännyt 28 ihmisen kokemuksia Jehovan todistajien oikeuskomiteoista. Aho on yksi heistä. Yhdistys luovutti tällä viikolla sisäministeri Päivi Räsäselle listan ehdotuksia, kuinka yhteiskunnan tulisi puuttua Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toimintaan.

Räsänen on jo pyytänyt myös omalta ministeriöltä selvitystä poliisin osalta.

Päivi Räsänen, sisäministeri
Päivi Räsänen, kuva: YLE

– Tässä on esimerkiksi toivottu, että poliisissa ymmärrettäisiin paremmin näitä tilanteita ja tässä on yksi asia mitä aion selvittää.

Lue lisää...
Jehovan todistajien tiedottajan Veikko Leinosen puheet satuttavat kartettuja
06.11.2014 Joni Valkila
Jehovan todistajat kohtelevat entisiä jäseniään todella julmasti vaatien vanhempia karttamaan aikuisia lapsiaan ja sitten kieltävät julkisuudessa menettelevänsä näin. UUT julkaisi internetsivuillaan erään kokemuksen tosielämästä.

Lue lisää...
Georg Orwellin kirja "1984" ja Jehovan todistajat
13.11.2014 Johanneksen poika


Ajatusrikos on sanana peräisin George Orwellin kirjasta 1984. Sen voi tulkita sisältävän yhdenlaisen idean sananvapaudesta. Kotimaa24 pohti Jehovan todistajien "sananvapautta" ja vertasi sitä Georg Orwellin kirjaan "1984", missä Isoveli valvoo kaikkea.

Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toimintaa on selvitelty syksyllä valtionjohtoa myöten.

Yleensä oikeuskomitean istunnoissa käsitellään vähemmän dramaattisia asioita. Internettiin ladattujen nauhoitusten perusteella komiteoissa puidaan muun muassa ajatusrikoksia. Millaisia kirjoja saa lukea, kenen kanssa niistä saa keskustella ja niin edelleen.


Lue lisää...Poliisi selvittää uskonto- ja kulttuuriosaamisen laajentamista koulutuksessaan
13.11.2014 Johanneksen poika (Päivitetty kerran)


Poliisihallitus käynnistää arvioinnin, millä tavoin eri kulttuurien ja uskontojen tuntemus on otettava huomioon poliisikoulutuksessa, kertoi Kotimaa24.

Aloite selvitykseen lähti sisäministeri Päivi Räsäseltä (kd), joka vastaa hallituksessa uskontokuntiin liittyvistä asioista. Räsäsen tavatessa Uskontojen uhrien tuki ry:n edustajia esiin ovat nousseet Jehovan todistajien oikeuskomiteat. Ministeriö on todennut, että tarvitaan selvitys siitä, mitä oikeuskomiteat lainsäädännön valossa tarkoittavat. Yle uutiset kertoi aiemmin Räsäsen pyytäneen selvitystä omalta ministeriöltä myös poliisin toiminnan osalta.


Myöhemmin myös Turun Sanomat uutisoi samasta asiasta.


Lue lisää...HS: "Hyvästelin perheeni ja sanoin isälle hänen olleen hyvä isä"
20.11.2014 Johanneksen poika
Joni Valkila erotettiin Jehovan todistajista, kun hän oli 22-vuotias. Sen jälkeen Valkila ei saanut tavata vanhempiaan eikä sisaruksiaan. Nyt hän auttaa muita saman kokeneita.

Ihan kuin kaikki läheiset olisivat kuolleet yhdellä kertaa. Siltä erottaminen tuntui Valkilasta. Koko elämänsä hän oli kuulunut tiiviiseen yhteisöön. Istunut joka toinen ilta Valtakunnansalilla kokouksissa. Koputtanut ystäviensä kanssa satoihin oviin ja kysynyt kohteliaasti: olisiko hetki aikaa puhua uskosta. Yhtäkkiä Valkila oli yksin.

Kolme viime vuotta hän on työskennellyt Uskontojen uhrien tuki -yhdistyksen toiminnanjohtajana.


Joni Valkila, kuva: HS

Lue lisää...

   


Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZe  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity