Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Johanneksen pojan henkilökohtaiset blogisivut
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle *Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 Kuvat: JP
    HS: Piia Ristikankareen katoamisessa uusi käänne – Poliisi tehnyt kotietsintöjä Jehovan todistajien tiloihin
04.01.2024 Johanneksen poika (Päivitetty 16.01.2024)


 


Helsingin Sanomat kertoo mielenkiintoisesta käänteestä murhatutkimuksessa.

Suora lainaus HS:n jutusta:

KESKUSRIKOSPOLIISI teki HS:n tietojen mukaan syksyllä kotietsintää Jehovan todistajien hallinnoimiin tiloihin Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla.

Etsinnät liittyivät vuonna 1988 Piikkiössä kadonneen 15-vuotiaan Piia Ristikankareen henkirikostutkintaan.

Helsingin Sanomat kertoo, että kotietsintää tehtiin sekä Jehovan todistajien valtakunnansalissa Paimiossa että Jehovan todistajien haaratoimistossa Vantaalla.

Miksi tällaisia etsintöjä tehtiin?

Aivan ilmeisesti keskusrikospoliisi halusi selvittää, löytyisikö mm. oikeuskomiteoiden pöytäkirjoista ja muistiinpanoista mahdollisia vihjeitä, jotka johtaisivat rikoksen ratkaisuun.

Piia Ristikankareen perhe kuului Piian katoamisaikaan Jehovan todistajiin.

Helsingin Sanomien jutussa kerrotaan näin:

YLEISELLÄ tasolla Jehovan todistajien tiedetään kirjaavan monenlaista informaatiota jäsenistään muun muassa oikeuskomiteoiden pöytäkirjoihin.

Oikeuskomiteat ovat seurakunnan omia ”tuomioistuimia”, joissa käsitellään esimerkiksi jäsenten sopimatonta käytöstä ja yhteisön sisäisten sääntöjen rikkomisia mutta myös epäiltyjä lain rikkomisia.

Kuulustelukertomuksia ja raportteja oikeuskomiteassa käsitellyistä asioista voidaan säilyttää seurakunnan arkistossa jopa vuosikymmeniä.

Helsingin Sanomien jutun voi lukea kokonaan täältä. 


Helsingin Sanomat julkaisti toisenkin jutun samasta aiheesta. 08.01.2024 julkaistussa jutussa on haastateltu Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n toiminnanjohtajaa Joni valkilaa. Suora lainaus Hesarin jutusta:

USKONTOJEN uhrien tuki ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila näkee, että katoamisen tutkinnan kannalta mielenkiintoisin Jehovan todistajien arkistoista mahdollisesti löytyvä materiaali voisi liittyä oikeuskomiteoiden kuulustelujen pöytäkirjoihin.

Oikeuskomiteat ovat ikään kuin seurakuntien omia tuomioistuimia, joissa käsitellään jäsenten syntejä ja yhteisön sisäisten sääntöjen rikkomisia mutta myös epäiltyjä rikoksia.

”Jehovan todistajat tekevät todella yksityiskohtaisia muistiinpanoja oikeuskomiteoiden kuulusteluista, joissa seurakunnan jäseniä kuulustellaan erilaisista synneistä.”

Valkila kommentoi oikeuskomiteoiden toimintaa ja niissä jäsenistä kirjattavia tietoja yleisellä tasolla.

Hän kertoo, että oikeuskomiteoiden pöytäkirjoja säilytetään kunkin seurakunnan arkistossa, mutta tapauksista tehdään myös kirjalliset selvitykset, jotka lähetetään Jehovan todistajien Suomen päämajaan Vantaalle säilytettäväksi.

Materiaalia säilytetään kymmeniä vuosia, jopa henkilöiden kuoleman jälkeen.

Hesarin jutun voi lukea kokonaan täältä.
 


Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity