Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Johanneksen pojan henkilökohtaiset blogisivut
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle *Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 Kuvat: JP
    AvoidJW: Jehovan todistajien järjestö hävisi oikeudenkäynnin Norjassa
05.03.2024 Johanneksen poika
Kuva: AvoidJW
 
AvoidJW-sivusto kertoi 04.03.2024 Norjan Jehovan todistajien ja Norjan valtion välisestä oikeudenkäynnistä. Tällä sivulla julkaistaan otteita englanninkielisestä jutusta suomeksi. Teksti on käännetty Googlen kääntäjällä. Tekstiä on lyhennetty ja editoitu.Oslon käräjäoikeudessa Norjassa käytiin pitkä ja raskas oikeudenkäynti 8.-19. tammikuuta 2024. Tuomio annettiin 04.03.2024.

Oikeudenkäynnissä käsiteltiin perusteellisesti sitä, kuinka järjestö pakottaa pieniä lapsia menemään kasteelle. Oikeudenkäynnissä käsiteltiin myös sitä, mitä tapahtuu, jos heidät myöhemmin erotetaan seurakunnasta. Entisillä Jehovan todistajilla oli merkittävä rooli järjestön tiukkojen käytäntöjen ja haitallisten opetusten ja ohjeiden paljastamisessa. Oslon käräjäoikeus teki päätöksensä maanantaina iltapäivällä 4. helmikuuta 2024 - valtio vapautettiin syytteistä.

Mitä Jehovan todistajien järjestö menetti? Mm. nämä asiat:
  1. Jehovan todistajien järjestö ei voi saada valtiolta rahallista tukea
  2. Jehovan todistajien järjestö tuomittiin maksamaan Norjan valtion oikeudenkäyntikulut, 1 140 505 Norjan kruunua. (108 091 dollaria)
  3. Jehovan todistajat käyttivät oikeudenkäyntiin lahjoitusvaroja noin 6 miljoonaa Norjan kruunua (noin 500 000 dollaria) palkkaamalla asianajajat Järjestön ulkopuolelta
Oikeudenkäynnissä valtio todettiin syyttömäksi ja vapautettiin kaikista syytteistä. Prosessi oli alkanut vuonna 2021, kun Jehovan todistajien järjestö tajusi menettävänsä rekisteröintinsä uskonnollisena yhdyskuntana. Näin ollen Jehovan todistajat nostivat kanteen.

Tämä oli tunnepitoinen oikeustaistelu Jehovan todistajien järjestön ja Norjan valtion välillä, koska siihen sisältyi myös entisten Jehovan todistajien todistuksia menneisyydestään Jehovan todistajina.

Ote norjalaisen median (Vårt Land) uutisesta:

Tuomioistuin katsoo, että Jehovan todistajat kannustavat ohjeiden ja käytäntöjen avulla Jehovan todistajia karttamaan erotettuja jäseniä niin, että heidät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta eristetään sosiaalisesti Jehovan todistajista.

Yhteenveto tuomiosta:

Arvioidessaan tuomion kohtuullisuutta tuomioistuin ottaa huomioon oikeuksien ja etujen vertailun. Siinä korostetaan, että Jehovan todistajien tulisi edelleen saada taloudellista tukea ja olla rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta sitä koskevan lain mukaisesti. Uskonnonvapaus, kaikkien uskonnollisten yhteisöjen yhtäläinen tukeminen ja historialliset käytännöt tukevat tätä kantaa. Tuomioistuin tunnustaa valtion tukien ja rekisteröinnin merkityksen Jehovan todistajille. Siinä korostetaan poissulkemiskäytäntöjen vaikutusta lasten oikeuksiin eikä nähdä painavia syitä pitää erilaista kohtelua kohtuuttomana. Tuomioistuin katsoo, että päätöksillä turvataan lailliset tarkoitukset, kuten muiden oikeuksien suojelu ja demokraattisen tuen ylläpitäminen rekisteröinnille ja tuille. Tuomioistuin hylkää väitteet uskonnonvapauteen ja omistusoikeuksiin puuttumisesta ja päättää valtion hyväksi.

Valtio vapautetaan syytteistä, ja Jehovan todistajat velvoitetaan korvaamaan valtion oikeudenkäyntikulut, jotka ovat 1 140 505 Norjan kruunua.
  


Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity