Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Johanneksen pojan henkilökohtaiset blogisivut
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle *Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 Kuvat: JP
    Jehovan todistajien salaiset rahavirrat
16.03.2024 Johanneksen poika


 

Kuvakaappaukset: Dagen

Norjalainen media Dagen julkaisi 13.03.2024 laajan jutun Jehovan todistajien raha-asioista. Uskonyhteisö keräsi miljoonia Norjan kruunuja ja lähetti valtavia summia pois maasta.

Tällä nettisivulla käsitellään hiukan Dagenin antamia tietoja. Kääntämisen apuna on käytetty Googlen kääntäjää ja tekoälysovellusta. Tekstiä on editoitu ja lyhennetty merkittävästi.

Jutun alkupalana kerrotaan Jehovan todistajien konventtisalista. Sitä käytettiin yhtenä kokoontumispaikkana, kun järjestettiin kierroskonventteja. Saliin mahtui noin 700 henkilöä.

Bergenissä sijainnut konventtisali myytiin. Miksi uskonnollinen yhteisö haluisi myydä suhteellisen uuden rakennuksen? Kiinnostava asia on myös se, minne menivät myynnistä saadut rahat?

Dagen paljastaa jutussaan, että Jehovan todistajien kansainvälisellä järjestöllä on tietynlainen strategia rahojen siirrolle pois maasta.


SALAISET KIRJEET

Vuonna 2014 kaikki Norjan Jehovan todistajien seurakuntien vanhimmistot saivat Skandinavian haaratoimistolta kirjeen, jossa kerrottiin lahjoituksista.

Siihen asti Jehovan todistajat olivat keränneet rahaa enimmäkseen valtakunnansalien lahjalaatikoiden kautta. Käytäntö tulisi kuitenkin radikaalisti muuttumaan.

Kirjeessä sanottiin mm. näin:

"Seurakunnat saavat nyt mahdollisuuden tukea valtakunnansalien ja konventtisalien rakentamista maailmanlaajuisesti hyväksymällä kiinteän kuukausimaksun lähettämisen seurakunnan varoista."

Kaikkien Jehovan todistajien seurakuntien jäsenten piti kirjoittaa paperille summa, jonka he halusivat lahjoittaa kuukausittain. Paperit piti toimittaa seurakuntien vanhimmille, jotka sitten laskivat koko seurakunnan lahjoitustavoitteen.

Useat seurakunnat olivat lainanneet rahaa Jehovan todistajien järjestöltä, kun ne olivat rakentaneet ja kunnostaneet valtakunnansaleja. Kirjeessä ilmoitettiin, että Jehovan todistajien järjestö mitätöi velat ja kattaa salien ylläpitokustannukset järjestelyn muututtua. Siitä lähtien Skandinavian haaratoimisto olisi suoraan vastuussa valtakunnansalien ja konventtisalien rahoituksesta.


LISÄÄ SALAISIA KIRJEITÄ

Vuonna 2017 Skandinavian haaratoimisto lähetti lisää kirjeitä seurakuntien vanhimmistoille. Haaratoimisto ilmoitti nyt, että Jehovan todistajien seurakunnat eivät enää omista heidän "omia" valtakunnansalejaan. Omistus siirtyisi Skandinavian haaratoimistolle.

Kirjeissä kerrottiin myös, että haaratoimisto halusi pitää valtakunnansalien kustannukset mahdollisimman pieninä. Niinpä tavoitteena oli, että kolme tai jopa neljä seurakuntaa kokoontuisi samassa valtakunnansalissa. Näin saleja voitaisiin hyödyntää täysimääräisesti.

On tärkeää huomata, että haaratoimiston lähettämiä kirjeitä eivät saaneet nähdä tavalliset seurakuntien jäsenet. Kirjeet oli tarkoitettu vain seurakuntien vanhimmistoille.

Jehovan todistajien järjestön strategia johti useiden valtakunnansalien myyntiin. Tämä tarkoitti tietenkin myös sitä, että monien Jehovan todistajien kokousmatkat pitenivät, kun "oma" lähellä sijaitseva sali myytiin, ja oli mentävä muualle kokoukseen.


RAHAA, RAHAA, RAHAA

81-vuotias Rolf Furuli on seurannut tätä kehitystä läheltä. Hänellä on pitkä kokemus Jehovan todistajana. Hän on koko aikuiselämänsä ajan ollut Jehovan todistajien johtotehtävissä sekä paikallistasolla että valtakunnallisesti.

Furuli sanoo, että vuoteen 2017 asti seurakunnat omistivat "omat" valtakunnansalinsa.

Monet olivat käyttäneet omia säästöjä salin rakentamiseen ja kunnostamiseen. He pitivät valtakunnansaleja ominaan.

Kun valtakunnansaleja on myyty, monien kokousmatkat ovat pidentyneet. Tämä on vaikeuttanut monien osallistumista kokouksiin. Tämä koskee erityisesti vanhoja ihmisiä ja niitä, joilla ei ole omaa autoa.

Furuli erotettiin Jehovan todistajien seurakunnasta, kun hän kirjoitti kirjan "Rakas uskontoni - ja hallintoelin" vuonna 2020.Furuli kertoo mielenkiintoisesti Jehovan todistajien raha-asioista. Hän kutsuu kiinteistöjen myyntiin liittyviä raha-asioita Googlen kääntäjän mukaan "lahjapuristimeksi".


SUURET RAHANSIIRROT KIINTEISTÖJEN MYYNNIN JÄLKEEN

Kun Bergenissä sijainnut konventtisali myytiin 30 miljoonalla Norjan kruunulla, viiden päivän jälkeen 29 miljoonaa Norjan kruunua siirrettiin pois maasta.

Sen jälkeen Rogalandissa sijainnut valtakunnansali myytiin 9 miljoonalla Norjan kruunulla. Kymmenen päivän kuluttua Norjasta siirrettiin 14,4 miljoonaa Norjan kruunua ulkomaille.


Kuva: Wikipedia


TOINEN JUMALA

Rolf Furuli vahvistaa, että vuoteen 2017 saakka Jehovan todistajien seurakunnilla sai olla paljon rahaa pankissa. Seurakunnat itse saivat päättää, kuinka paljon rahaa lähetettäisiin Tanskassa sijaitsevaan Skandinavian haaratoimistoon.

Furuli uskoo, että New Yorkissa sijaitseva pääkonttori halusi muutosta rahapolitiikkaan. Hän kutsuu hallintoelintä "diktaattoriksi".

Furulin mukaan Jehovan todistajille kerrottiin, että ne rahat, jotka siirrettiin pois Norjasta, olisi käytetty köyhien maiden valtakunnansalien rakentamiseen. Mutta todellisuudessa kukaan ei saa tietää, mitä rahoilla tehdään.

Furuli uskoo, että rahaa lähetetään Englantiin ja Luxemburgiin. Jehovan todistajien järjestö kiistää, että hallintoelin toimii diktaattorien tapaan.


PROJEKTIEN YHDISTäMINEN

Norjassa on myyty valtakunnansaleja ja yhdistetty seurakuntia. Mutta se ei ole ainoa maa lajissaan.

Iso-Britanniassa on myös ollut käynnissä saman tapainen prosessi. Siellä Jehovan todistajien seurakunnat ovat luovuttaneet kiinteistöjen omistuksen Kingdom Hall Trust -nimiselle organisaatiolle. (tästä asiasta kertoo myös AvoidJW-sivusto)Vuodesta 2018 lähtien säätiön varallisuus on noussut 65 miljoonasta Norjan kruunua vastaavasta summasta 2,8:aan miljardiin kruunuun.

Tilinpäätöksessä tästä prosessista käytetään nimitystä "fuusioprojekti"
- Projektien yhdistäminen.

Tämän lisäksi Kingdom Hall Trust on saanut lahjoituksia lähes 1.8 miljardia Norjan kruunua vastaavan summan vuonna 2022.

Jehovan todistajat myivät myös Yhdysvalloissa omaisuuttaan. Brooklynissa, jossa Jehovan todistajilla oli päätoimisto yli 100 vuotta, myytiin kiinteistöjä 3,5 miljardilla entisen presidentin Donald Trumpin vävylle, Jared Kusherille.

Tällä hetkellä Jehovan todistajilla on menossa uusi elokuvastudioprojekti lähellä nykyistä päätoimistoa Warwickissa New Yorkin läheisyydessä.


EI TILAA SISÄISELLE KESKUSTELULLE

Jehovan todistajien järjestön kaikki päätökset tehdään Yhdysvalloissa sijaitsevassa päätoimistossa. Mutta Jehovan todistajien johtomiehet, hallintoelin, ei elä suuressa ylellisyydessä, vaikka heillä onkin päätoimistossa mukavat oltavat. Toki hallintoelimen jäsenillä on etuoikeuksia verrattuna tavallisiin Jehovan todistajiin.

Dagen -median toimittaja kysyy: "Mitä tapahtuisi, jos joku Jehovan todistajien seurakunta kieltäytyisi noudattamasta haaratoimiston ohjeita, esimerkiksi luopumasta valtakunnansalistaan, jossa he nyt kokoontuvat?"

Sellaista tuskin tulee tapahtumaan. Järjestön sisällä ei käydä edes keskustelua tällaisista asioista.


EI AVOIMUUTTA

Minne Norjan Jehovan todistajien lahjoitusvarat päätyvät? Se on salaisuus.

Useiden lähteiden mukaan rahat menevät Saksaan. Siellä painetaan Jehovan todistajien kirjallisuutta. Myös joidenkin katastrofien uhrien avustustoimintaan menee rahaa. Saksassa uskonnollisten yhteisöjen ei tarvitse julkaista tilinpäätöstään, joten sieltä ei saada tietoja. Dagen on kyllä yrittänyt saada tietoja Saksasta. Saksan haaratoimisto vastasi sähköpostilla näin:

"Haluamme vakuuttaa, että arvostamme läpinäkyvyyttä. Lahjoitusvarojen käyttöä on selitetty JW.ORG:ssa. Se on maailman käännetyin verkkosivusto. Tähän voi tutustua suuri yleisö, mukaan lukien Dagen media".


TIETOJA KATASTROFIAVUSTA

Dagen kirjoittaa, että Jehovan todistajien verkkosivustolla kerrotaan kansainvälisestä avustustyöstä 2023. Dagenin mukaan Jehovan todistajat käyttivät kansainväliseen avustustoimintaan yli sadan miljoonan Norjan kruunua vastaavan summan vuonna 2023. Mihin tarkalleen ottaen rahat menivät? 2,5 miljoonaa Norjan kruunua vastaava avustussumma meni Nigerian tulvien uhreille. 2 miljoonaa Norjan kruunua vastaava summa meni Chilen maastopalojen uhrien auttamiseen. JW.ORG:ssa kerrotaan näistä kahdesta avustuskohteesta.

Toisessa artikkelissa Jehovan todistajien verkkosivusto kertoo, että Japanissa ja Angolassa korjattiin Jehovan todistajien saarnaajien asuntoja, mutta mitä tämä maksoi? Siitä ei Dagenin mukaan kerrota.

Kolmannessa artikkelissa kerrotaan, että Jehovan todistajat ovat käyttäneet 170 miljoonaa Norjan kruunua vastaavan summan kärrytyössä vuosina 2001 - 2023.


VASTAUS JEHOVAN TODISTAJILTA

Dagen oli pyytänyt, että toimittajat saisivat vierailla Tanskan ja Saksan haaratoimistossa, mutta pyynnöt evättiin.

Dagen lähetti myös kirjallisia kysymyksiä Saksan haaratoimistoon ja Jehovan todistajien päätoimistolle Yhdysvaltoihin, mutta sieltä ohjattiin olemaan yhteydessä Skandinavian haaratoimistoon Tanskaan.

Tiedottaja Fabian Fond vahvistaa, että Bergenin konventtisalin myynnistä saadut tulot lähetettiin ulos maasta.

"Jos katsotaan, että varat voidaan käyttää paremmin muualla, kun sali myydään, rahat menevät luonnollisesti tähän tarkoitukseen."

Hän antaa seuraavan selityksen, mitkä rahalähetykset Isoon-Britanniaan
ja Luxemburgiin on lähetetty:

"Rahastot, jotka tukevat liiketoimintaa ulkomailla, käytetään katastrofiapuun, valtakunnansalien rakentamiseen, konventtisaleihin, käännöstoimistoihin ja haaratoimistoihin".

Dagen yritti saada lisää tietoja. Luxemburg on tunnettu veroparatiisi ja sieltä on vähän mahdollisuuksia saada tietoja. Miksi Jehovan todistajat vievät rahaa Luxemburgiin?

"Meillä ei ole tietoa mikä tämän selittää."

Norjan Jehovan todistajat siirsivät yhteensä 80 miljoonaa Norjan kruunua Luxemburgiin vuosina 2020 ja 2021. Maassa on Jehovan todistajien omien tilastojen mukaan jäseniä 31 seurakunnassa noin 2000.


MAAILMANLAAJUISET MUUTOKSET

Jehovan todistajin haaratoimisto ei tarjoa mitään selityksiä vuosina 2014 ja 2017 lähetetyille kirjeille. Miksi muutoksia tehtiin?

Haaratoimisto korostaa, että valtakunnansalien rakentamisesta ja kunnostamisesta seuranneet velat poistettiin Jehovan todistajien seurakunnilta.

Nämä muutokset toteutettiin kaikkialla maailmassa, ei siis vain Skandinavian maissa.

Entinen Jehovan todistaja Rolf Furuli uskoo, että nämä muutokset tehtiin, koska Jehovan todistajien johtoporras keskittyy nykyisin enemmän rahaan.

Toisaalta Jehovan todistajien julkaisut eivät ole nykyisin maksullisia. Ne ovat saatavilla täysin ilmaiseksi.

Lisäksi Jehovan todistajilla ei ole palkattua papistoa.

Furulin väitteen mukaan hallintoelin toimii diktaattorina. Miten Jehovan todistajat vastaavat tähän väitteeseen?

"Luonnollisesti kunnioitamme yksilöiden oikeutta omaan mielipiteeseen ja asenteisiin. Olisi hyvin harhaanjohtavaa perustaa käsityksensä 8,8 miljoonaa jäsentä käsittävästä uskonnosta yhden sellaisen ihmisen mielipiteeseen, joka ei halua kuulua kyseiseen uskontoon."


VASTAUKSIA

Dagen on pyytänyt Jehovan todistajia selittämään, kuinka monta valtakunnansalia on on rakennettu viimeisen seitsemän vuoden aikana, ja
missä ne sijaitsevat?

"Jehovan todistajien seurakuntia on yli 118 000. Niitä on 239 maassa eikä ole mahdollista antaa täydellistä luetteloa kaikista valtakunnansaleista, jotka on rakennettu viimeisten seitsemän vuoden aikana".

"Mutta viittaamme siihen, mitä sanotaan JW Broadcastingissa maaliskuussa 2024":

"Yksinomaan Afrikassa on nyt tarve laajentaa tai remontoida 13 haaratoimistoa. Sinne suunnitellaan myös 50 uutta käännöstoimistoa. Ja saarnaajien määrän kasvun jälkeen on suuri tarve valtakunnansaleille, meillä on tarkoitus toteuttaa toteuttaa viisi suurta valtakunnansaliprojektia joka päivä".

Näin vastasi Fabian Fond sähköpostilla.

Skandinaviassa on rakennettu samana aikana kuusi uutta valtakunnansalia. Kaksi niistä on Norjassa. Lisäksi 34 Norjan valtakunnansalia on uusittu kokonaan samalla ajanjaksolla.

 


Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity